Dovolil bych si pár poznámek ...
1) konkrétní případ 12 výstřelů a medvěd na SR ... skutečně až pitva ukáže kolika ranami, kam a jak byl medvěd zasažen. Jestli byl zasažen mkozek (asi ne), srdce, plíce, játra nebo další důležité orgány. Každý případ také obrany proti medvědovi bude VŽDY záviset na konkrétních podmínkách, a jednou z těch zásadních bude stav medvěda, jeho aktuální "nasranost", potřeba chránit mláďata, atd. což bude podle mne velmi rozhodující. Všichni známe případy kdy divočák po průstřelu komnory/srdce uběhne ještě 50 i více metrů.
2) záložní zbraň ... no ono v každé zemi je to posuzováno jinak. Na Aljašce v divočině to (asi) bude záložní pistole/revolver k pušce, ve městě malá pistole k velké, atd. Takže zevšeobecňovat je nesmysl.
3) 9 Luger / 45 ACP / 10 Auto .... to je na delší povídání ... ale k zabití medvěda či jiného velkého kusu potřebuji, aby se střela dostala k těm životně důležitým orgánům, takže
průraznost bude velmi důležitá. A tady je na tom 9 Luger dobře, rozhodně líp než 45 ACP (obě mám, mohu posoudit). 45 ACP má vybnikající zastavující účinek ... ale na člověka, a tam potřeba tolik průraznosti není. 10 Auto splňuje oba požadavky a proto je tak (vedle 41 a 44 Magnum) lovci v divočině vyhledávaná. 357 Mag a 9 Luger+P mají podobnou půraznost. U těch 9 ráží (357 je prakticky 9 mm) je nutné pro lepší zastavující účinek použít střelu JHP nebo podobnou ( u nás známou jako střela se zvýšeným ranivým účinkem). Stručně řečeno .. pro zabití medvěda potřebuji (kromě štěstí) oboje průraznost i expanzivitu střely.
4) průbojné střelivo ... v USA/Kanadě je naopak vůči našim zemím "armor piercing" střelivo zakázání nebo "kontrolováno ...
https://www.atf.gov/file/137951/download ... naopak střelivo se zvýšeným ranivým účinkem je v každém obchodě volně. Američané často v souvislosti s tímto používají jinou terminologii a trougl bych si říci, že (ten strašný překlad) celkovovoé střely mínil skutečně FMJ střelu, balistické srovnání FMJ vs JHP ukáže rozdíl v průraznosti. Jinak na Cabelas (jeden z nejrozšířenějších sítí prodejen USA/Kanada ) nabízí v ráži 10 Auto střelivo na obranu proti medvědovi (jasně že to je marketing ...) střela JHP 200 grain/1185 ft/sec. Tady je výběr munice 45 ACP, +P, 9 Luger+P a 10 Auto.
5) u člověka který nosí v divočině "záložní pistoli" 10 Auto předpokládám, že něco v gtréninku nastřílí a jeho zvládnutí zbraně bude velmi podobné, neli lepší, našemu průmněrnému střelci s 9 Luger (bez toho +P - kdo si to vyzkoušel, ví rozdíl).
Suma sumárum ... v ČR, SR se asi nebudu tahat s 10 Auto (teda já ne), protože pravděpodobnost setkání s medvědem je (u mne) menší, ale pokud bych žil v tét oblasti, tak bych to určitě hodnotil jinak a jako lesník bych, když nemám pušku "tahal" Glocka 20.