Náboj 9x18 Makarov a náboj vz. 82 české výroby jsou skutečně rozdílné ... to jsem nevěděl ...
https://www.rucevzhuru.cz/technika/5-sr ... vz-82.html
a už ani nemuknu o 82 v tomhle vlákně
Jak sis sám přečetl, nebyl to ogivál z homogenní oceli, ale spečený z ocelových pilin.vava píše:...nějak si neumím představit, že by celá střela byla z oceli...
Člověče budoko, zrovna já byl kdysi dávno původní profesí strojírenský technolog, ale přesto tady nehodlám kolegy prudit rozsáhlými obecnými teoriemi na téma práškové metalurgie, protože přesný postup výroby 9mm střely vz. 82 neznám.budoka píše: sob 29.7.2023, 7:18 Jen pro osvětlení každý není strojař... ..Jinak nevěřte pohádkám a mýtům...
homogenní ocelová střela z ocelových pilin do kterých se přidává jiný kov, takže celoocelovábudoka píše: pát 28.7.2023, 12:48 Je to homogenní ocelová střela z ocelových pilin a při spékání se nepoužívá jako pojivo pryskyřice, ale opĕtovnĕ kov obvykle s nižší teplotou tavení. Takže celoocelová.
Příspěvek od Jan Slavětínský »
Takže jsem si po těch letech tu informaci ohledně nekovového pojiva pamatoval dobře, jen jsem neznal přesný výrobní postup. Takto popsané to dává smysl, prostě do formy lisované obyčejné ocelové piliny (pravděpodobně z měkké oceli), smíchané s nekovovým pojivem, které se následně za poměrně nízkých teplot vytvrdí v peci.beskydak píše: úte 01.8.2023, 20:21...Výrobní postup vypadal tak, že se smíchali železné piliny s pojivem, vylisoval se tvar střel a střely se pak upekli v peci na nějakých 200-250 stupňů. Nakonec se omleli v bubnu a dodávali se na laboraci.
No, já bych řekl, že právě homogenní to je, stejně jako monolitické.FrantaB píše: pon 31.7.2023, 11:30 Nejenom Božena Němcová...
ale k vlastnostem "homogenního" materiálu to má daleko a "monolit" to není ani ve snu![]()