M.
Zdravím kolegové,s tímhle se víceméně dalo počítat, že celá slavná EU to potlačí tímhle směrem a dříve v našem případě spíše později bude muset trh zareagovat,v podstatě jsem se tímhle také začínal zaobírat a jako všestranně mě právě vychází tato ráže (12x89) neb stále se mohu svobodomyslně rozhodovat mimo mokřadů nabít klasiku s možností,že když půjdu na vodní pernatou mám tu možnost a asi i větší procento úspěšnosti s minimálním mrzačením zvěře.Anders píše: ↑úte 05.9.2023, 18:31 Na příští rok bych chtěl jít cestou změny ráže,protože nechci rozlišovat, která honitba odkud a kam patří do pásma mokřadů a kde lze střílet olovem a kam vzít ocel.
Domnívám se, že když se zvětší nábojnice, tím je prostor pro broky větší a lze použít větší brok aby se dosáhlo stejného efektivního dostřelu jako u menších olověných broků.
Zaujala mě ráže 12x89 kde by šlo s vhodným zahrdlením využít i 4,5mm ocelových broků, které se můžou vyrovnat dostřelu klasickým olověným 3,5mm.
Nejsem zatížen na protiletadlové zbraně ale mám pocit, že to bude jediná cesta.
Příspěvek od Jan Slavětínský »
Příspěvek od Začátečník »
Příspěvek od Michal_123 »
Prošlo to proto, že o tom rozhodovali z velké části nekompetentní blbové, zrovna jako o kůrovci, vlcích, medvědech.Začátečník píše: ↑stř 06.9.2023, 14:17 Byli jsme jedni z posledních, kde se smělo střílet olovem u vody. Proto to prošlo tak snadno. Ve většině zemí se nic nezměnilo. Ale to máme za to, že se nám nelíbilo v RVHP. Zlatej Gorbačov.
Příspěvek od Začátečník »
Příspěvek od Jan Slavětínský »
Příspěvek od schmetterling »
Lov s olovenými brokmi bol u nás zakázaný pri love v mokradi od roku 2009. Ale tá mokraď musela byť skutočnou mokraďou a nie rieka, kanál, jazero alebo akákoľvek vodná plocha ako dnes. Od 15.02.2023 platí rovnaký stav ako u Vás. Zatiaľ sa však toho nikto vo veľkom nechytil a všetci idú v tichosti ďalej po starom.Začátečník píše: ↑čtv 07.9.2023, 10:29 Přesně tak. Jedna věc je, co říká zákon, a druhá, jak se dodržuje. V Polsku a na Slovensku nevím, ale jinak je olovo zakázáno všude na západ a jih od nás už relativně dlouho, co vím.
Na bismut nikde akce není. Je to jedno, protože není vůbec. Myslel jsem to tak, že například můj otec spotřeboval na kachnách krabičku nábojů do 16 zhruba za 2 roky. A to celkem chodil. Já jsem loni na 3 naháňkách vystřelil dohromady jednou a to ještě jednotnou. Má při takové spotřebě cenu řešit, kolik stojí náboj?