posunutí bodu zásahu vlivem teploty
Zdar myslivci,nemohl by mi prosím někdo vysvětlit jak je možné,tohle?V srpnu jsem nastřeloval 5,6*50R Mag(chodila mi do zhruba průměru 3cm,což nepova?uji za nic moc,nicméně vzhledem ke zbrani,jedná se o ZBK 110 a střelivu SB,které nepova?uji za moc dobré,to vcelku jde).Ale v sobotu jsem ji vzal na střelnici,protože jsem si koupil celopá?tě a chtěl vyzkoušet jak chodí(vpodstatě stejné jako SP-není potřeba korekce)jsem zjistil,že mi flinta chodí "na centr",ale zhruba o 4 cm ní?.V sobotu u nás bylo 5°C a když jsem ji nastřeloval v létě,bylo asi 30°C,navíc přímo ode mne foukal vcelku dost prudký vítr směrem k terči.Čili rozdíl teplot asi 25°C a ovlivněno vítrem.Myslím,že je to Možná i způsobeno lehkou střelou(3,2g).U 308W mi to nikdy nedělalo,ale měl jsem s tím problém u malorážky se Stingery,ty mi na 100 m odletěly i 10cm.,ale vždy jen stranou.Odpoví mi prosím na to někdo?
"Je lepší padnout s rachotem,než vyhrát bez povyku,ke slunci žene nás už jenom síla zvyku."-Visací Zámek
To Hubert,
Zdravim,
pises, ze pri zmene typu strely ale pri zachovani gramaze "není potřeba korekce". No podla mna teda prave, ze je treba korekce. Kedy inokedy ak nie pri zmene streliva? To by sme masli prilis jednoduchu pracu a aj tento forum by bol ovela skromnejsi na prispevky.
Rovnaka gramaz vobec nie je zarukou rovnakeho nastrelu jednotlivych typov striel.
Ja ked prechadzam na ine strelivo, ci je to od rovnakeho vyrobcu, ci je to rovnaka gramaz, ci nie je, stale nastrelujem zbran. Niekedy su rozdiely minimalne, niekdy su aj 30 cm rozdiely.
Napr. v tvojom pripade S&B 3,24 g SP ma iny bal. koeficient /iny ogival, iny spic atd.../ ako S&B 3,24 g FMJ, priloz si ich ku sebe a porovnaj. A aj si sa o tom mohol presvedcit. Inac ten vietor pri nastrelovani vadi. Ja zasadne nastrelujem ked je bezvetrie.
Dalsia vec je teplota. mat nieco nastrelene v lete na horucom slnku ked je 35 C a potom lovit v zime lisky ked je -20 C.
U mojej CZ 527 .223 Rem pozorujem asi tak 5 cm pokles, takze pred zimou si trosku dostelujem nastrel...treba sa o to starat...Podla mna je absolutna nepravda a to ma tak trosku aj hneva, ak "stary" "velaskuseny" polovnici, ktori maju 30 a 40 rokov praxe tvrdia, ze raz niekedy v roku pana 1963 nastrelili ZH a odvtedy in to pevne drzi a zbran je presna...Dakuje pekne za takuto radu, niekedy som to aj uveril, az kym som sa nepresvedcil o pravom opaku.
A saozrejme su tu este aj dalsie "drobnosti! ohladom nastrelu: rovnaka seria nabojov...montaz-je tiez jedna velmi zaujimava vecicka...
Takze odomna si tolko...
pises, ze pri zmene typu strely ale pri zachovani gramaze "není potřeba korekce". No podla mna teda prave, ze je treba korekce. Kedy inokedy ak nie pri zmene streliva? To by sme masli prilis jednoduchu pracu a aj tento forum by bol ovela skromnejsi na prispevky.
Rovnaka gramaz vobec nie je zarukou rovnakeho nastrelu jednotlivych typov striel.
Ja ked prechadzam na ine strelivo, ci je to od rovnakeho vyrobcu, ci je to rovnaka gramaz, ci nie je, stale nastrelujem zbran. Niekedy su rozdiely minimalne, niekdy su aj 30 cm rozdiely.
Napr. v tvojom pripade S&B 3,24 g SP ma iny bal. koeficient /iny ogival, iny spic atd.../ ako S&B 3,24 g FMJ, priloz si ich ku sebe a porovnaj. A aj si sa o tom mohol presvedcit. Inac ten vietor pri nastrelovani vadi. Ja zasadne nastrelujem ked je bezvetrie.
Dalsia vec je teplota. mat nieco nastrelene v lete na horucom slnku ked je 35 C a potom lovit v zime lisky ked je -20 C.
U mojej CZ 527 .223 Rem pozorujem asi tak 5 cm pokles, takze pred zimou si trosku dostelujem nastrel...treba sa o to starat...Podla mna je absolutna nepravda a to ma tak trosku aj hneva, ak "stary" "velaskuseny" polovnici, ktori maju 30 a 40 rokov praxe tvrdia, ze raz niekedy v roku pana 1963 nastrelili ZH a odvtedy in to pevne drzi a zbran je presna...Dakuje pekne za takuto radu, niekedy som to aj uveril, az kym som sa nepresvedcil o pravom opaku.
A saozrejme su tu este aj dalsie "drobnosti! ohladom nastrelu: rovnaka seria nabojov...montaz-je tiez jedna velmi zaujimava vecicka...
Takze odomna si tolko...
carcus: svatá pravda, všechno co jsi napsal. Čim rychlejší ráže a lehčí střela, tím citlivější na teplotu jak vzduchu, tak i náboje. Je rozdíl i v tom zda náboj vytáhnež z teplé kapsy a vystřelí?, nebo ho máš 2 hodiny ve studené flintě.
K poznámce o ZH a nástřelu z roku 1963 ještě doplňuji: s namontovaným puškohledem Zeiss 4x (podle nich nejlepší puškohled všech dob) a to nejlépe na vyhrkané klapkové montáži, vypodkládané staniolem z čokolády a párátky a stažené sportpáskou. Střelivo samozřejmě jedině SB.
Dne?ní ekvivalent těchto lovců je vyzbrojen jednuškou I? 18, střelivem Barnaul,Wolf nebo jiným s ocelovou nábojnicí, puškohledem Edenberg nebo jinou světovou značkou.
K poznámce o ZH a nástřelu z roku 1963 ještě doplňuji: s namontovaným puškohledem Zeiss 4x (podle nich nejlepší puškohled všech dob) a to nejlépe na vyhrkané klapkové montáži, vypodkládané staniolem z čokolády a párátky a stažené sportpáskou. Střelivo samozřejmě jedině SB.

Dne?ní ekvivalent těchto lovců je vyzbrojen jednuškou I? 18, střelivem Barnaul,Wolf nebo jiným s ocelovou nábojnicí, puškohledem Edenberg nebo jinou světovou značkou.

posunutí zásahu
?patně jsem to napsal,celoplá?? jsem sice zkoušel(a odchylka byla minimální,vzhledem ke zbrani a náboji SP).K tomuto zjižtění o posunutí jsem do?el u poloplá?tě.Samozřejmě takové vyhodnocení je třeba provést jen ke stávajícímu náboji na jaký zbraň byla původně nastřelena.
Čili provedení korekce bude na místě.
Čili provedení korekce bude na místě.
"Je lepší padnout s rachotem,než vyhrát bez povyku,ke slunci žene nás už jenom síla zvyku."-Visací Zámek
posunutí zásahu
ještě ke střelivu-když jsem si zbraň v létě pořizoval(k tlumení škodné)tak jsem nakoupil střelivo SB,které rychle dostřílím a přejdu asi na Hirtenberger(s větší gramá?í 3,6g a se střelou Sierra-je vcelku přesnější než "?pičkové SB")Máte s HB prosím někdo zkušenost,používal jsem jej ve 308,potom jsem si nechal poradit od Mosina na W Silver TIp a spokojenost.Přesnost zhruba stejná jako Sierra,ale na rozdíl od něj tak nerozbíjí a nebo naopak "jen neprostřeluje".
S těmi strýci co si nastřelili zbraň v roce 1963 máte naprostou pravdu,dokonce znám jednoho co si koupil kulobrok a potom neměl na náboje a tak si vyptával od známých jestli nemají nějaké zbytky.Taky jsem mu dal a on s tím dodnes loví.Potom se dohaduje,že maximálně se dá střílet do 100m a to do tácku od piva,samozřejmě se starým Zeisem.
S těmi strýci co si nastřelili zbraň v roce 1963 máte naprostou pravdu,dokonce znám jednoho co si koupil kulobrok a potom neměl na náboje a tak si vyptával od známých jestli nemají nějaké zbytky.Taky jsem mu dal a on s tím dodnes loví.Potom se dohaduje,že maximálně se dá střílet do 100m a to do tácku od piva,samozřejmě se starým Zeisem.

posun zásahu vlivem teploty
Máte pravdu, že teplota má vliv na bod zásahu, při teplotě +35, nebo -20, prostě, nenastřeluji. Mám zkušenost s nastřelenou kulovnicí při teplotě mírně pod 0, která při 20°C střílela cca o 2cm výše, (na vzdálenost 50m)jednalo se o přebíjené střelivo se střelou Nosler Ball.T., která je velice přesná. Střelivo od S&B z Vla?imi... a zvlá?tě malé ráže 5,6 neumí vyrobit, na toto střelivo snad ani vliv teploty nemůže mít žádný význam, každý jejich náboj je prostě originál... nevyvážené střely o různé hmotnosti a rozdílná navá?ka prachu udělají své. (Já, pokud toto střelivo od někud dostanu, tak jej nejprve delaboruji/rozeberu, převážím prach... doplním... a vyměním střelu, používám opět Nosler BT, pak to střílí do zálepky
) Jak píšete o střele W Silver Tip (s teflonovým potahem), je to obdoba Nosleru BT, ale nikdy jsem ji nezkusil, mám trochu obavu, ... a vyzkoušený Ballistic Tip v rážích .223Rem., 7x64-65R, .30-06Spr., .300WM, 8x57JS, měnit za cokoli jiného. 

Tak vyjádřilo se tu mnoho lidí a řekli asi vše. Pravdou je, 5,6 je velmi náchylná a když tu foukal silný vítr, tak to moc reprezentativní nebylo. Prubni to jindy a uvidí?.
To TT33 - Win. Sil. není teflonovaný (podívej se na obrázek u mého nicku, to je silvertip). Teflonovaný je Win. Balistic Silvertip
To TT33 - Win. Sil. není teflonovaný (podívej se na obrázek u mého nicku, to je silvertip). Teflonovaný je Win. Balistic Silvertip

CZ 550, 308 Win. / CZ 527 Varmint 223Rem / CZ 550 300WinMag / BO 98 9,3x62
ZG 47 8x57 JS / ZBK 110, 5,6x50 RM + 12x70 / ZP 16x70 / IŽH-27EM-1C 12x70
ZG 47 8x57 JS / ZBK 110, 5,6x50 RM + 12x70 / ZP 16x70 / IŽH-27EM-1C 12x70
Mě to taky zajímá takže:
při snížení teploty se sní?í i bod zásahu, má na to vliv venkovní teplota
a teplota prachu. Podle tabulek a mého odhadu je to 1-2 cm/100m
při rozdílu 10 st. C. Dvouslo?kové prachy jsou prý citlivější ale nevím, jestli je ten rozdíl tak markantní.
Pořád čekám, až se ozve třeba Shiva nebo jiní, kteří střílí hodně daleko
a musí s tím počítat.
při snížení teploty se sní?í i bod zásahu, má na to vliv venkovní teplota
a teplota prachu. Podle tabulek a mého odhadu je to 1-2 cm/100m
při rozdílu 10 st. C. Dvouslo?kové prachy jsou prý citlivější ale nevím, jestli je ten rozdíl tak markantní.
Pořád čekám, až se ozve třeba Shiva nebo jiní, kteří střílí hodně daleko
a musí s tím počítat.
tož tak
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Doporucuji vzit hradla a srelit par ran v zime a par ran v lete. uvidis rozdil.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
Dík,za rady.Jak budu moc tak to vyzkouším.Myslím si,že více než vítr to ovlivnila teplota.Jak se trochu oteplí tak to nastřelím znovu.Zatím stejně chodím s 308W.

-
- Administrátor
Tak mě to nedalo a hodil jsem to do kalkulátoru. Vzal jsem 5,6x50R magnum od SB se střelou SP Vo 1050 m/s. Teploty jsem volil 30, 5, a -10°C. Pokles dráhy střely (oproti ose hlavně) byl na 100m v pořadí teplot 5.1;5,2;5,2 cm a na 300m 62,9; 66,3 a 68,7 cm. V dalším jsem sní?il Vo o 10% (945 m/s) a teplotu nechal -10°C na 100m byl pokles 6,4 a na 300 m 87,0 cm. Nevím jestli ten rozdíl teplot způsobí opravdu 10% nebo ne (to by chtělo fakt ty hradla) ale rodíl na 100 m je max. 1,3 cm. To nesedí s Hubertovou zkušeností. Proto si myslím, že je to hlavně chováním zbraně při výstřelu. Teplotou se určitě mění vnitřní balistika a střela může opou?tět hlaveň v úplně jiné fázi kmitu, což na těch 100m klidně 10 cm může dělat. Je to sice teorie, ale plyne z toho, že každá zbraň, ráže a laborace bude na změnu teplot asi jinak citlivá. každopádně je dobré si to prakticky odzkouše a pokud to jde, tak překlikat.
Lovu zdar
Lovu zdar
To? se omlouvám, střely od Winchestera moc nesleduju, to mi uteklo.Mosin píše:Tak vyjádřilo se tu mnoho lidí a řekli asi vše. Pravdou je, 5,6 je velmi náchylná a když tu foukal silný vítr, tak to moc reprezentativní nebylo. Prubni to jindy a uvidí?.

Tak, jak píše dalas je to naprosto přesně, u mé 308W kmity hlavně při rozdílné ús?ové rychlosti a při Použití jiného prachu ( jiný vývin rány) mají naprosto zásadní vliv, dokonce při Použití stejného prachu s menší navá?kou mi pomalejší laborace ( rozdíl 30 m/s) létá o 20 mm na 100m výše, což je úplně obráceně, než bych čekal. Teď mám 308 rozdělanou a dále vylep?uji, do čtrnácti dnů ale změřím rozdíly při současných teplotách oproti letním a napí?u.
Ale už teď je jasné, že výpočty tady nefungují.
Ale už teď je jasné, že výpočty tady nefungují.