Nastřelení kulovnice
Re: Nastřelení kulovnice
Rozdíl mezi nastřelením na 50m a na 100m je u běžné kulové ráže s rychlostí střely v0 okolo 800 m/s pouze pár mm, což pokud jak říkáš nemáš ještě mnoho zkušeností, ani nepoznáš. Nastřel to na 50m a do 100m s tím můžeš v klidu lovit (pokud jsi toho sám schopen - jak psal přede mnou Dalas). Dál zatím střílet stejně nebudeš, ale chtělo by to potrénovat i na té 50m střelnici, aby jsi se časem posunul a získal jistotu a tím i sebedůvěru, že ta "vrata" na 170m trefíš.
Díky. Střílím s Hornady Interlock Custom series v ráži .308 180gr.
Posledních asi 20 ran jsem střílel na 50m celkem konzistentně. Hodně ran i stejnou dírou, ale je to asi dost v hlavě. Prostě nezbývá nic jiného než trénovat. Stejně musím osadit puškohled na nižší kroužky. Mám to dost vysoko a nemám úplně ideální polohu hlavy. Naštěstí se blíží dovolená.
Posledních asi 20 ran jsem střílel na 50m celkem konzistentně. Hodně ran i stejnou dírou, ale je to asi dost v hlavě. Prostě nezbývá nic jiného než trénovat. Stejně musím osadit puškohled na nižší kroužky. Mám to dost vysoko a nemám úplně ideální polohu hlavy. Naštěstí se blíží dovolená.
Každý někdy začínal...Porpoise píše: ↑úte 04.6.2024, 19:40 Na jakou vzdálenost máte nastřelenou zbraň? Jak postupujete. Mám k dispozici jen 50m střelnici.
Jako technicky je pro mě nastřelení na ONV neproveditelné, protože prostě na 170m se netrefím ani do vrat a stejně takovou střelnici nemám. Pokud použiji tabulky z krabičky, tak je to vždy jen odhad. Jak se to řeší v praxi? Klikáte, nebo to máte tak nějak by oko?

PS: Kdybys to nastřelení potřeboval spočítat, napiš mi (až to bude aktuální) SZ.
Orientačně se můžeš kouknout tady: https://www.zbrane.cz/strelivo/naboje/3 ... tional-347
Pouze si nastavíš nástřelnou vzdálenost a výšku osy mířidel.
Pouze si nastavíš nástřelnou vzdálenost a výšku osy mířidel.
Nastřeluji na 50 m tak, aby zásah byl cca 2,5 cm nad centr. V podstatě ONV, což mi umožňuje střílet komoru do 200 m. Nastreluji ze stolice nebo x-bag. Zbraň Sauer 202, hlaveň 52 cm, 8x57 JS, Norma Oryx. U 8micky je výhoda, že úplně stejně chodí Norma Vulkán a SB SPCE, prostě jak to má 12,7 g tak v pohodě. Identicky nastreluji i 9,3x62, na 50 m těch 2,5 cm nad center. Střílím výhradně 18,5 g. M
9,3x62/8x57JS/270 Win/20x76/9 para/45ACP
-
- Zkušený diskutér
Co zbývá dodat?
Asi jen to, že každý, kdo chce lovit kulí, by si měl umět nastřelit svoji flintu sám. Každý má jiné držení, jiné spouštění atd.. Tím víc to platí, čím méně komfortní je ráže ( z hlediska zpětného rázu) a ergonomie kulovnice. Měl by mít určité penzum znalostí, viz. příspěvky výše a určité dovednosti! Bohužel to tak často není. Teď následuje povzdech. Nastřelení na redukovanou vzdálenost , tj. nejčastěji na 50m je super, je to pohodlné i na 100m střelnici. Menší záměrný bod, lze to udělat jako pohodlněni a přesněji. Nicméně by si každý měl zkusit vystřeli i na tu stovku, aby viděl realitu, tj. zda 3,cm 5 nad středem, nebo 8cm, nebo 7 cm pod.. To se nebavím o stranové odchylce. Jinak s těmi 2,5 cm na 50m = 4 cm na 100m to může být pravda a nemusí, stačí jiná délka hlavně a jiný výrobce flinty (při stejné ráži a munici) a je to jinak. Já mám v 308W na 50 m nulu a na 200m jsem cca 0,5 cm pod, na stovce okolo 3,5cm, vrchol je pak v cca 125 m, lehce na čtyři. To připomínám jen v souvislosti s tím, že někdy odhad vzdálenosti i ve spojitosti s velkostí kusu klame klame a někdy, při ranách na hlavu (světlo, slecho) , krk i 2-3 centimetry mohou dělat hodně.
Asi jen to, že každý, kdo chce lovit kulí, by si měl umět nastřelit svoji flintu sám. Každý má jiné držení, jiné spouštění atd.. Tím víc to platí, čím méně komfortní je ráže ( z hlediska zpětného rázu) a ergonomie kulovnice. Měl by mít určité penzum znalostí, viz. příspěvky výše a určité dovednosti! Bohužel to tak často není. Teď následuje povzdech. Nastřelení na redukovanou vzdálenost , tj. nejčastěji na 50m je super, je to pohodlné i na 100m střelnici. Menší záměrný bod, lze to udělat jako pohodlněni a přesněji. Nicméně by si každý měl zkusit vystřeli i na tu stovku, aby viděl realitu, tj. zda 3,cm 5 nad středem, nebo 8cm, nebo 7 cm pod.. To se nebavím o stranové odchylce. Jinak s těmi 2,5 cm na 50m = 4 cm na 100m to může být pravda a nemusí, stačí jiná délka hlavně a jiný výrobce flinty (při stejné ráži a munici) a je to jinak. Já mám v 308W na 50 m nulu a na 200m jsem cca 0,5 cm pod, na stovce okolo 3,5cm, vrchol je pak v cca 125 m, lehce na čtyři. To připomínám jen v souvislosti s tím, že někdy odhad vzdálenosti i ve spojitosti s velkostí kusu klame klame a někdy, při ranách na hlavu (světlo, slecho) , krk i 2-3 centimetry mohou dělat hodně.
Josefe co používáš za laboraci? To musí být lehká a proklatě rychlá střela.
-
- Pravidelný diskutér
Tohle je neskutečná pravda, ve středu jsme stáli 4 v poli a odhadovali jak daleko je sloup elektrického vedení. Tipovalo se 150 až 500m dálkoměr řekl 336mJosef Kuřitka píše: ↑čtv 06.6.2024, 12:28 To připomínám jen v souvislosti s tím, že někdy odhad vzdálenosti i ve spojitosti s velkostí kusu klame klame ...
Beware of old men in profession where men die young.
-
- Zkušený diskutér
910m/s a 139 grejnů Evo Green od RWS. Není to nic , co by bylo na skutečný LR, ale do 300m bez větších problému. Dál pak nemoci lehkých střel. Němečtí cynici tvrdí, že část názvu "green" vznikla tak, že uvnitř kusu je po zásahu všechno zelené. To není pravda, teda alespoň někdy. Ranivost veliká.
Díky za info, i když nejlepší je to vysvětlení názvu "green" 

zdravím. Osobne si myslím, že skôr by sa mal zamerať na výber streliva. Nemusí byť extrémne drahé, kľudne to môže byť aj niečo lacnejšieho. Každej puške sadne iné strelivo ... Prvotná streľba na 50 m a sústrediť sa na rozptyl. Ideál bude dierka v dierke alebo aspoň dotykové prekrytia .... rozptyl viac ako 2 cm by som už na danú vzdialenosť neakceptoval. Potom ak sa vyberie vhodné strelivo tak prejsť na 100 m. Tu by som rozptyl viac ako 5 cm už neakceptoval, ale samozrejme niekomu to vyhovovať môže. Ide vlastne o to, že zbytočne budete experimentovať so sústrelom, keď zbrani nesadne náboj a ten bude lietať hore dole .... To som nedávno zažil pri 223 rem. keď zbrani totálne nesadol náboj Aquila (celoplášť) a na 100 m mi to lietalo hore dole do cca 10/13 cm kružnice. Výmenou streliva sa hneď sústrel zosúladil na 3 cm. A to nehovorím, že som asi na 3x premontovával puškohľad, vymenil montáž, x krát skontroloval dotiahnutie a tak podobne. Proste zabitý čas.
Tikka T3 varmint 308 win, puškohľad Vortex Strike Eagle FFP 5-25x56 EBR-7C mrad, CZ 457 varmint, 17 HMR, puškohľad Vortex Venon 5-25x56 FFP mrad, CZ 600 Alpha, 223 rem, puškohľad Discovery Gen II ED5-25X56 FFP
-
- Zkušený diskutér
Jasně, když tzv. lítá z prdele, tak je to potřeba řešit a to řešení muže být nakonec ve všem. Někdy se hned na poprvé povede najít řešení, třeba vyměnit střelivo. Jindy je to martyrium k uzoufání. Na spoustu věcí se přijde při nastřelování a hlavně kontrole nastřelení. Není od věci si na tu střelnici párkrát zajet a flintu v průběhu sezón vyzkoušet.
Před čím bych chtěl ale varovat, tak to je Submoa nemoc. Trpěl tím tak trochu Shiva, kdo si ho pamatujete, tak víte o čem mluvím. Ještě jsem nezažil, že na 100 m bylo prase chybeno kvůli tomu, že flinta místo 0,25 MOA chodila sub 1/2MOA. Chybené je to proto, že rána nešla tam kam měla. Pokud budete střílet s flintou, která má rozptyl 2MOA na 100m, tj. 6 cm, řekl bych tak černé na běžném vzduchovkovém terči a posadíte to na střed lopatky, tak tam srnec, liška , sele i lončák bude., dokonce i na 150m. 100Kg prase i na 200m. Prostě se neděste, když na papíře není dírka v dírce. Kouzlo 2 MAO rozptylu (nakonec každého rozptylu) na 100m je totiž v tom, že ta rána muže být i na čistém středu. Zdar.
Před čím bych chtěl ale varovat, tak to je Submoa nemoc. Trpěl tím tak trochu Shiva, kdo si ho pamatujete, tak víte o čem mluvím. Ještě jsem nezažil, že na 100 m bylo prase chybeno kvůli tomu, že flinta místo 0,25 MOA chodila sub 1/2MOA. Chybené je to proto, že rána nešla tam kam měla. Pokud budete střílet s flintou, která má rozptyl 2MOA na 100m, tj. 6 cm, řekl bych tak černé na běžném vzduchovkovém terči a posadíte to na střed lopatky, tak tam srnec, liška , sele i lončák bude., dokonce i na 150m. 100Kg prase i na 200m. Prostě se neděste, když na papíře není dírka v dírce. Kouzlo 2 MAO rozptylu (nakonec každého rozptylu) na 100m je totiž v tom, že ta rána muže být i na čistém středu. Zdar.
-
- Pravidelný diskutér
Mno, Shiva - pámbu mu dej nebe - uměl střílet a nesnášel při střelbě do živýho názory typu "hele, na 50 m pivní tácek - to tam pak musí bejt".
Submoa nemoc je nemoc zdravá a prospěšná.
Flintu která má rozptyl sama o sobě 6 cm na 100 m nepovažuju za použitelnou jinam, než na hromadu na 50 m. Je vždycky správné eliminovat chybu sestavy a do výsledku zásahu vnést jen chybu střelce.
Nicméně, asi postačí shrnout to tak, že každý by měl znát svoje možnosti a ty pravidelně ověřovat. Pokud se nebude dařit zasahovat správně, nebo odhadovat vzdálenost, tak umět situaci vyřešit.
Co se týče nastřelování na 50 m, v praxi se mi nikdy moc neosvědčilo. Hlavně kvůli tomu, že na 50 m se blbě odhaduje výšková korekce a taky se méně projeví a dokliká případná chyba. 100 m je mnohem lepší.
Submoa nemoc je nemoc zdravá a prospěšná.
Flintu která má rozptyl sama o sobě 6 cm na 100 m nepovažuju za použitelnou jinam, než na hromadu na 50 m. Je vždycky správné eliminovat chybu sestavy a do výsledku zásahu vnést jen chybu střelce.
Nicméně, asi postačí shrnout to tak, že každý by měl znát svoje možnosti a ty pravidelně ověřovat. Pokud se nebude dařit zasahovat správně, nebo odhadovat vzdálenost, tak umět situaci vyřešit.
Co se týče nastřelování na 50 m, v praxi se mi nikdy moc neosvědčilo. Hlavně kvůli tomu, že na 50 m se blbě odhaduje výšková korekce a taky se méně projeví a dokliká případná chyba. 100 m je mnohem lepší.
-
- Pravidelný diskutér
Nemohu souhlasit více.Josef Kuřitka píše: ↑čtv 06.6.2024, 12:28 To připomínám jen v souvislosti s tím, že někdy odhad vzdálenosti i ve spojitosti s velkostí kusu klame klame a někdy, při ranách na hlavu (světlo, slecho) , krk i 2-3 centimetry mohou dělat hodně.
Nechápu, jak pak můžeš napsat tu ptákovinu o tom, že 6 cm rozptyl flinty na 100 m není něco co by mělo někoho vzrušovat.
-
- Administrátor
Musíš číst pozorně, co Pepa píše. Je to asi v tomto duchu, pokud má někdo už z jakýchkoliv důvodů rozptyl 6cm/100m, tak rána na komoru je OK. Problém bude u rány, kde je třeba trocha chirurgické přesnosti. Čili, i když nemám rozptyl pod1/2MOA, mohu lovit. To je to, co chtěl asi sdělit.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR