308 Winchester
Re: TIKKA T3
Chalani aké strelivo používate v T3_308w v 20palcoch+ hausken. nejde o sústrel ale o šetrnosť k divine.
Hlavne zver vysoká a danielia. Zatial som skúsil Sako Powerhead, Normu SP a Bondstrike, Geco Expres, Mega 12g...
Ak je rana smerovaná za lopatku tak je všetko podliate... a kupovať po krabičkách náboje a skúšať sa mi už moc nechce. Hovorili mi hup si Megu to je topka... No v tejto zostave by som to porovnal k šrotovníku..
Hlavne zver vysoká a danielia. Zatial som skúsil Sako Powerhead, Normu SP a Bondstrike, Geco Expres, Mega 12g...
Ak je rana smerovaná za lopatku tak je všetko podliate... a kupovať po krabičkách náboje a skúšať sa mi už moc nechce. Hovorili mi hup si Megu to je topka... No v tejto zostave by som to porovnal k šrotovníku..
- Michal_123
- Zkušený diskutér
Re: 308 Winchester
Zkus monolitické lovecké střely Fox Classic hunter.
https://www.strobl.cz/monoliticke-lovec ... 0grs_p8537
Nedávej do té třistaosmy těžší.
Je to velice šetrná střela vzhledem ke zvěřině.
Černou s ní lovím na lopatku, ale v 30-06 a se střelou 165grs.
U černé to udělá díru skrz prase bez větších podlitin.
https://www.strobl.cz/monoliticke-lovec ... 0grs_p8537
Nedávej do té třistaosmy těžší.
Je to velice šetrná střela vzhledem ke zvěřině.
Černou s ní lovím na lopatku, ale v 30-06 a se střelou 165grs.
U černé to udělá díru skrz prase bez větších podlitin.
Ale dle mých informací je potřeba střílet na lopatku vše jinak to běhá.
Marocchi 03 Field 12/76; ZP49 12/12; Brno mod. 1 22LR Hawke 4-12x40; ZKK600 MC 270W+Delta Optical Titanium HD 2,5-15x56; CZ550 Prestige 270W + Pard 008LRF; UB584 270W/12 Vortex Crossfire 1-4x24, ZH121 16/16; ZH304 7x57R/12
Taky používám v 308w FOX Classic Hunter, ale v 165grs. Funguje přesně jak potřebuješ. Srnčí odskok tak 8-10m, daňčí a černá v ohni. Střílím za lopatku.
Stejnou laboraci používám pro 20" hlaveň (800m/s) a pro 18" hlaveň (780m/s). Přesnost okolo 1MOA z obou zbraní.
Stejnou laboraci používám pro 20" hlaveň (800m/s) a pro 18" hlaveň (780m/s). Přesnost okolo 1MOA z obou zbraní.
-
- Pravidelný diskutér
Mě teda bylo u FOXe řečeno, že vzhledem k tomu jak málo poškozuje zvěřinu je nejlepší brát to přes přední nápravy a že pak neodskakuje nic.
Mám v šuplíku nachystaný ladder test se 150Gr ale nějak se nemůžu dostat na střelnici.
Mám v šuplíku nachystaný ladder test se 150Gr ale nějak se nemůžu dostat na střelnici.
Beware of old men in profession where men die young.
jsem staromilec, proto roky používám od 6,5ky po 8mičku střely Nosler Partition.
Je pravda, jsou choulostivé na otlaky špiček v zásobníku, ale já láduju po jedné. Nicméně jsem zkoušel zrovna ve 308 prohnat pět nábojů v zásobníku přes deset výstřelů a na 300 m jsem nezaznamenal zvýšený rozptyl.
Jsou s cenou troch výše, ale kolik jich člověk na lov vystřílí.
Monolity já nemám rád
Je pravda, jsou choulostivé na otlaky špiček v zásobníku, ale já láduju po jedné. Nicméně jsem zkoušel zrovna ve 308 prohnat pět nábojů v zásobníku přes deset výstřelů a na 300 m jsem nezaznamenal zvýšený rozptyl.
Jsou s cenou troch výše, ale kolik jich člověk na lov vystřílí.
Monolity já nemám rád

Ďakujem, strieľal Sako powerhead II, je pravda že som mäsiarovi odlovil jelienča a chválil si že to bolo dobre strelené.. Ale aj to že na mňa volali policajtov po odrazenej guľke, a to som povedal že si to do flinty už nedám.. Viac menej kvôli tomu odrazu som začal hľadať nové strelivo
- Michal_123
- Zkušený diskutér
Se střelbou na lopatku je to tak, že po zásahu na srdce mi prase již mnohokrát udělalo třeba 200m, podotýkám že s různými střelami. Proto je střelba na lopatku jistota. U Foxe podepřená tím, že i po zásahu na lopatku je poškození zvěřiny minimální a kontaminace olovem nulová.
S Nosler Partition jsem střílel ve 300WM a byla to střela, se kterou jsem byl nejvíce spokojen, co se týká klasických střel s olověným jádrem. Trefovalo, barvilo.
V zásobníku jsem měl tuším 4 náboje a než jsem poslední vystřelil (nový jsem dával a dávám stále dolů), vždy byla špička rozklepaná. Nicméně jak píše Milan, s přesností jsem problém neměl.
Kdeybych nepřešel na monolity, používal bych Nosler Partition pořád.
S Nosler Partition jsem střílel ve 300WM a byla to střela, se kterou jsem byl nejvíce spokojen, co se týká klasických střel s olověným jádrem. Trefovalo, barvilo.
V zásobníku jsem měl tuším 4 náboje a než jsem poslední vystřelil (nový jsem dával a dávám stále dolů), vždy byla špička rozklepaná. Nicméně jak píše Milan, s přesností jsem problém neměl.
Kdeybych nepřešel na monolity, používal bych Nosler Partition pořád.
-
- Častý návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Nové laborační tabulky RS pro ráži .308 Win:
Hornady ECX 125gr
RWS Evo Green 139gr
LOS HT 140gr
Hornady ECX 150gr
LOS HT 150gr
Hornady CX 165gr
RS loading data
Hornady ECX 125gr
RWS Evo Green 139gr
LOS HT 140gr
Hornady ECX 150gr
LOS HT 150gr
Hornady CX 165gr
RS loading data
Balistika.cz
308 jsem si pořídil, jako zatim poslední. Začínal jsem s 7x57R, pak následovaly 7x65 R, .30 06 Sprg, 223 Rem, 8x57JS, 6.5x55 SE, 7,62x39, 450 Marlin, všechny "ráže" jsem přebíjel a přebíjím. A nakonec jsem zakotvil u 308 W. Původní zadání jsem měl ,aby stejnou kulovnici šlo používat něco jako .300 BLK v subsonickém módu a pochopitelně plnotučnou 308 se standardním nábojem. Byla to dlouhá tortura hledání subsonické laborace s co možná nejtěžší střelou. Různé druhy střel, různé druhy prachů včetně pistolových a do brokových nábojů . A výsledek víc než neuspokojivý. Po RS14 nebo N32C Wihtavuori tehdy nebylo ani vidu ani slechu.
Az jednou jsem se na svých služebních cestách potkal ve Wídni s Trail Bossem. A bylo vyhráno.
Postupně vznikla laborace se SUB X, 190 gr. V3 280m/s, do 100 m sub MOA. K tomu laborace NBT 180 gr. V3 760 m/s. A navic laborace s N130 Vihtavuori s Hornady SP. 110 gr. V3 935 m /s. Rozptyl NBT a HOR. SP ne horší jak 0.6 MOA na 200m. Tedy jedna kulovnice, Digit. optika s více nastavitelnými profily, tři laborace v kapse a mám zbraň překrývajíci balisticky dost široké spektrum nábojů.
Trochu smutné je, že nemám už moc co propátrávat. Ale ono to nadšeni do přebijení už taky neni jako před 18 roky , kdy jsem s ním začínal.
Az jednou jsem se na svých služebních cestách potkal ve Wídni s Trail Bossem. A bylo vyhráno.
Postupně vznikla laborace se SUB X, 190 gr. V3 280m/s, do 100 m sub MOA. K tomu laborace NBT 180 gr. V3 760 m/s. A navic laborace s N130 Vihtavuori s Hornady SP. 110 gr. V3 935 m /s. Rozptyl NBT a HOR. SP ne horší jak 0.6 MOA na 200m. Tedy jedna kulovnice, Digit. optika s více nastavitelnými profily, tři laborace v kapse a mám zbraň překrývajíci balisticky dost široké spektrum nábojů.
Trochu smutné je, že nemám už moc co propátrávat. Ale ono to nadšeni do přebijení už taky neni jako před 18 roky , kdy jsem s ním začínal.
to sara super to je ten spravny smer s max pokrytím....ak sa nudis skus nieco ako novu 338ARC tam mas este sirršie pokrytie ako pre Evropu, t. j. ekvivalent 8.6BLK v sub a odpoved na 8.5x55 v supers
To tibi 1, dik za tip, ale radši nedráždit hada bosou nohou. Nebo , jak tady na fóru někdo vtipně poznamenal: Zítra ráno se zamyslím a budu konstatovat, že bez ní nemá smysl žít.
Napadl mně ještě jeden z mnoha detailů . Napřiklad, že špicku střely SUB X nařezávám. Vytáhnu plastový Tip a pil. kotoučkem o tloušťce 0.25 mm do hloubky 9 mm naříznu do kříže. Výrazně se tím zvýšila ranivost, zvláště pak při malé /cca 250 m.s-¹/ dopadové rychlosti.
Napadl mně ještě jeden z mnoha detailů . Napřiklad, že špicku střely SUB X nařezávám. Vytáhnu plastový Tip a pil. kotoučkem o tloušťce 0.25 mm do hloubky 9 mm naříznu do kříže. Výrazně se tím zvýšila ranivost, zvláště pak při malé /cca 250 m.s-¹/ dopadové rychlosti.
to tibi 1: Teď vidím. že ta vtipná poznámka byla od tebe 
.
Mne ve stejne konfiguraci, dokonce i s Hausksnem, vyborne funguje ABLR 190gr, OAL 74,8, tusim ze 43,5gr D032. Balistika zadny zazrak ale strela neni nachylna na bocni vitr, podleva minimalne, ranivost slusna. Mam s tim cca 70ks prasat od selat po 110kg, srnci a par muflonu a menit neplanuju.
Pozor! Tato sestava produkuje tlaky cca 360 000 bar!!!! Nepoužívejte výše uvedená data!!!!!
dalas
Pozor! Tato sestava produkuje tlaky cca 360 000 bar!!!! Nepoužívejte výše uvedená data!!!!!
dalas
To myslim asi smaz nebo oprav. Moc by s pusky nezbylo a na tebe by nebyl uplne pekny pohled
A hlavne aby se nejaka jitrnice nenechala inspirovat.
M.

M.