Kulová jednuška Haenel Jager 9

Vše o kulovnicích a malorážkách
pufr
Zkušený diskutér

Re: Kulová jednuška Haenel Jager 9

Příspěvek od pufr »

Takhle maličký odpružený drápek vytahovače musí vytáhnout bezokrajovou nábojnici u Merkel K3/Haenel Jaeger 9
Obrázek

Vytahovač pro okrajovou nábojnici je z principu věci výrazně spolehlivější
Na druhou stranu, sám provozuji dvě zlamovačky s bezokrajovými náboji a nepamatuji, že bych někdy měl problém :?
Pufr
lanus
Pravidelný diskutér

Příspěvek od lanus »

A preto je lepšie u bezokrajových nábojov nižšieho i stredného výkonu použiť jednotky s jednoduchším uzáverom :wink: https://www.google.com/imgres?imgurl=ht ... mrc&uact=8
U ktorých sa dá vyťiahnúť náboj či nábojnica pohodlne dvomi prstami . Benefitom pri požívaní bezokrajových nábojov v jednoranných zlamovačkách je skutočnosť,že ten vyťahovací drápok zabezpečuje náboj proti vypadnutiu v každej hoc aj" krkolomnej polohe" . :)
308 Win.;223 Rem.;22 l.r. .
sailormoon81
Častý návštěvník

Příspěvek od sailormoon81 »

takže podľa odkazu by povedzme v 308w bola lepšia voľba sabatti ako haenel 9. Mne sa totižto na tej haenelke pozdáva hlavne ta váha 2,4kg.
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Jäger Verschluss se sklopným blokem vyniká odolností nad lůžkové závěry, ale celkové uživatelské vlastnosti zbraně jsou dány i celou řadou dalších "parametrů" zbraně.
Nejsou to úplně levné pušky (celkem kvalitní jsou asi obě), tak bych si je vzal někde do ruky a "zkontroloval" jestli mě některá nějakým zásadním způsobem nezaujme - ergonomií pažby, spouští, napínáním bicího ústrojí ...
Pravda je, že pokud se podaří puška se zaměřovačem i montáží pod 3 kg - což jsou typicky tyhle jednušky s Jäegerovým závěrem - je to znát (i DWJ tomu kdysi věnoval článek s krásnými fotkami těchle "zkompletovaných" pušek na kuchyňské váze s ciferníkem s červenou ručičkou umístěnými na balvanu horského svahu :) )

U Bl. K95 (která má taky Jäger závěr) je vytahovač pravda o něco užší ale na problém s vytažením vystřelené nábojnice jsem nějak zásadně nenarazil - musí si to člověk vyzkoušet ... :?
Pufr
Jirka1955
Nový návštěvník

Příspěvek od Jirka1955 »

xtaup píše: pon 17.8.2015, 21:30 Zdravím, neví někdo z vás, zdar se k této jednušce dá dokoupit druhá hlaveň, tak aby to bylo použitelné? Nebo je to tak, že co baskule to originál?? Díky za reakce.
Ahoj, také zatím marně sháním hlaveň. Mám 8x57JRS a rád bych na výměnu menší ráži. Je možné hlaveň koupit?
Dzony_Petnik
Nový návštěvník

Příspěvek od Dzony_Petnik »

Ahoj, nejde koupit ani sehnat. Zkoušel jsem to přes oficiálního dovozce, jestli by nebyl tak hodný a nezeptal se v Haenelu jestli by nevyrobili hlaveň, popřípadě aspoň hlavňovou objímku. Určitě nastavení na mašiny mají uložené někde v pc a nevyrobili. Tak jsem jim psal sám, s tím že moc prosím a smutně koukám.... Žádná odpověď.
Takže zbývá jedině nechat vyrobit. Ale moc lidem se do toho nechce, je to dosti složité kvůli toho jager závěru. A i cena bude vyšší.
Vím ještě asi o 2 dalších, kteří by šli do další hlavně. Kdyby se nás dalo dohromady co nejvíc, možná už by to někomu stálo za to vyrobit na to pár hlavní...
Lisiak74
Nový návštěvník

Příspěvek od Lisiak74 »

Tiež by som uvítal výmennú hlaveň.
Mám Haenel v 6,5x57R
Jirka1955
Nový návštěvník

Příspěvek od Jirka1955 »

Mám Haenel 9 v ráži 308WIN. Uvítal bych ráži 6,5x57R. Nevíte někdo o někom, kdo by hlaveň dokázal vyrobit? Koupit novou hlaveň je asi nemožné a 6,5x57R se jako bazarová prakticky neprodává.
Georg.H
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georg.H »

Nejspíše dobrý puškář.
Ze severní Moravy mohu doporučit

Rosťa Obzina od Jeseníku
Zdeněk Suchánek Jezernice
Peter Rybovič Malenovice
Jirka1955
Nový návštěvník

Příspěvek od Jirka1955 »

Děkuji za informaci. Jsem ze Středočeského kraje.
Dagga Boy
Nový návštěvník

Příspěvek od Dagga Boy »

to Jirka1955: Před cca rokem jsem se na tohle téma bavil s Markem Hanákem (https://zbranehanak.cz/). Říkal, že by to byl schopen vyrobit.
Dzony_Petnik
Nový návštěvník

Příspěvek od Dzony_Petnik »

Jak jsem zde již psal, touto tématikou jsem strávil hodně času. Největší problém je v tom, že to má ten "jaegerův blok" což je dosti složité na výrobu. Chce to trošku umu. Nicméně vím o chlápkovi co dělal na CNC hlavňové objímky na K95 a velmi úspěšně. Jen taková rekapitulace... Cena té objímky cca 600Eur (15.000), hlavňovina cca 8.000, nějaká práce, černění atd. a jsem někde 25-30tis. To je cena bazarové kulovnice.
Řešil jsem to jak s panem Suchánkem, tak s panem Staškem.... prakticky stejný výsledek.
Teoreticky kdyby se nás dalo co nejvíc dohromady, zkusil bych se poptat jestli by nešla srazit cena u té objímky, že by to byla prakticky malosériová výroba.

Já spíš do budoucna uvažuji že buď nechám zrušit stávající hlaveň a osadím jinou ráži, a nebo nabídnu výměnu.
Mám 243 chtěl bych 6,5x57R , 6,5x65R , 270Win a nebo bych se smířil možná i s 308Win
Georg.H
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georg.H »

Vyrobit kde všechno
Otázka je kolik je kdo ochoten za to zaplatit.

To si měl odvahu tohle řešit že Staškem :roll: :lol:
Jirka1955
Nový návštěvník

Příspěvek od Jirka1955 »

Děkuji za Vaše zkušenosti. Po Novém roce zkusím tyto firmy kontaktovat. 30 tisíc je za hlaveň dost, ale bohužel v komisním prodeji Haenelku, Blasera ani Merkela nekoupíte. Kdo je má, tak neprodá. Nejlevnější nová Jednuška v ráži 6,5x57R je Merkel. Cena okolo 100 tisíc. Ostatní jsou ještě mnohem dražší. Je to otázka do diskuze, zda se výroba hlavně vyplatí.
Ještě dotaz. Při zhotovení nové hlavně se původní hlaveň zničí ( použije se k výrobě nové hlaně)?
Děkuji a přeji hezký druhý svátek vánoční.
precechtel
Zkušený diskutér

Příspěvek od precechtel »

Před 25. roky sem řešil něco obdobného. Koupil sem za cca 1500 Kč ruskou brokovou jednušku r. 20/70. Puškař mi do ní vyrobil hlaveň 6.5x57R, tehdy náklady celkem cca 15000 Kč. Uloveno touto ráží mám veškerou spárkatou u nás, příjemný zpětný ráz, přesnost, výkon.... S německým střelivem RWS KS 8,2 Pravda Blaser to nikdy nebude, ale neměnil, neprodal bych, trochu je vymazlená - hlaveň 74 cm, zjemněná spoušť s krátkým chodem, pažba na míru. Úspěšně využívám balistiku této ráže v naší polní honitně na srnčí, škodnou, černou, tj lovení do 200m, vyjímečně i dále.... F.
politice a politikům zmar
Odpovědět