Jaky kulobrok

Vše o kulobrocích a dalších kombinovaných zbraních.
fordik
Častý návštěvník

Re: Jaky kulobrok

Příspěvek od fordik »

Zdar
Jako levoruký uživatel kulobroku ZH 324 bych si dovolil jednu poznámku. Tou je, že mi při přilícení trochu zavazí lícnice. Dá se s tím sice žít, ale přece jen komfort úchopu není úlpně ideální. Další věcí jsou moje poměrně krátké prsty a dosah na přední spoušť při napnutém napínáčku. Osobně bych radil konkrétní zbraň, ať už bude jakákoli, řádně osahat a vyzkoušet a krotit eventuelní nadšení. Brokem jsem toho moc nenalovil a přešel na LH kulovnici, kde výše uvedené "problémy" nejsou.
fordik
Jan Slavětínský
Zkušený diskutér

Příspěvek od Jan Slavětínský »

Zde bych se hodně rozmýšlel. Na lišky a na srnčí super. Je to s optikou a cena za zánovní flintu velice solidní.
http://bazar.hunting-shop.cz/inzerat/42 ... x50-r-mag/
Začátečník
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Začátečník »

Malou ráži v žádném případě. Velmi zkušený kolega střílel nedávno na prase. Přišla dvě. Vybral si rozumně to menší. Proti druhému bylo asi poloviční. Odhadl ho na 30 Kg živé váhy. Mělo 65 kg po vyvržení. Byl sám a na to, jak ho dotáhl k autu a jak ho tam dostával, vzpomínal dost dlouho. Mít Savažku, vzpomínal by i na dohledávku.
U ZH to o nadšení nesmí být v žádném případě. Zmetků není zrovna málo. Ale když je to dobrý kus, je to velice dobrá flinta. Na čekané váha nehraje až zas takovou roli. Jen čištění nesmí člověk zanedbávat.
Doufal jsem, že se dozvím, jak je na tom italská nebo i naše pozdnější produkce s krytím. Kromě Beskyďáka asi do papíru nikdo moc nestřílí.
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Ne že bych chtěl nabádat k porušování zákona - ale tvrzení, že menší kalibr= automaticky dosled, rozhodně neplatí. Holou vysokou a lončáky černé zvěře jsem lovil, dokud xe to smělo, bez jakýchkoliv problémů ráží .222 Rem. Nejvíce záleží na umístění zásahu, nepřesnost nedoženeš kalibrem a když je zvíře proti díře a střílí se na rozumnou vzdálenost, tak ani Savážka nemá chybu.
Kritériem pravdy je praxe.
Začátečník
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Začátečník »

Automatický dosled určitě ne. Ale sám to píšeš. Lončák. Já o příspěvek dříve píši, že zvlášť v noci nemusejí být věci vždycky tak, jak se zdají. Malé ráže jsou za bezvětří na posekané pole nebo louku. Taková místa tu sice jsou, ale ne celoročně. Častější je spíš nějaký bordel. O lesu nemluvě. I proto lépe 8 mm než 7. Máš určitě mnohem větší praxi než já. Kolega je i proti mně úplný začátečník. Prakticky bez praxe. Tyhle věci nemusí přesně odhadnout. Střílí sice dobře, ale ani to není záruka dobrého zásahu. Představ si, že někdo dohledá tebou z Remingtona postřelené prase. Až tě potká hospodář, budeš všechno, jen mladý pán ne.
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Tak za prvé - remingtona už dávno nemám, takže to mi nehrozí - za druhé - nevidím žádnou výhodu r. 8x57S proti 7x64, spíš naopak - a konečně za třetí - při dobrém zásahu je ranivost takové "malorážky" jako je .243 W často lepší než u velkých ráží, a to i na silných dospělých kusech. Ovšem je to o zodpovědnosti. Nejsem-li si na 100% jist ranou, nesmím vystřelit a také nemohu spoléhat na to že si malinká včelička najde cíl někde za překážkou, jako nějaká "knedlíková" ráže. Všechno má svá pro a proti. Jako největší + velkých a pomalejších ráží vidím - zvlášť u srnčí zvěře - šetrnost ke zvěřině. Ale hodně je dáno střelou a ve výsledku vlastně záleží na vkusu každého soudruha.
Kritériem pravdy je praxe.
janmikyska
Nový návštěvník

Příspěvek od janmikyska »

Souhlasím s Honzou Slavětínským. Šel bych do našeho kulábru UB, Brno 502 nebo Super, může být i ZH. Italům bych se vyhnul. Z německých Sauer Sohn mod.54 nebo nějaký Merkel. U českých zbraní vidím velkou výhodu v dostupnosti montáží, které budete u nové zbraně řešit vždy, ale vždy je seženete. U Němce to musí k puškaři a musí se to celé předělat. A taky bych se vyhnul různým stavbám a překopaným kusům. Není nad sériovou flintu z fabriky. Taky jsem si tím už prošel, nějaké zbraně už protočil a zůstaly mi jen ty osvědčené. Nedávno jsem sehnal kulobrok Brno Super 7x65R/12 jako universál na vše. Kdyby se dělala v 8x57JRS, tak neváhám ani minutu.
Gustav Genschow Königsberg 7x57 - B.Nickel Supra 3-12x56
Peter Oberhammer München 8x57JR/16 - Zeiss Diavari 2,5-10x52
Haenel Suhl 16/70
Brno Super 12/70
Manifik
Nový návštěvník

Příspěvek od Manifik »

Zdravím,máte někdo zkušenosti nebo recenze na Brno combo 12/8x57jrs? Vím že se tu dříve psalo spousta,ale nebylo tolik zkušeností....(2016), dík
Ron123
Nový návštěvník

Příspěvek od Ron123 »

Zdravím kolegové,po delší době a po zralé úvaze dle honitby a druhů zvěře ( mimo jelení zvěře máme vše co je po ČR ve volnosti) jsem dospěl ke koupi nové zbraně kdy si chci nadělit ke 40. , nejraději bych uvítal českou značku (Brno super) nicméně tento kulobrok už není k sehnání v novém a v té ráži kterou bych preferoval tzn. 8x57jrs/12*70(76)....... Ze současné produkce nejsem úplně odvázanej,že bych šel jistou cestou, pročetl jsem různá fóra (i toto) a rozhodnout se neumím, popravdě ty volně plovoucí hlavně a pod. vyfuk...ce mi nepřijdou úplně jako šťastné řešení( udržení nástřelu/soustřelu)....
Zatím co jsem prohlédl tak na trhu Blaser,Merkel, A. Zoli .
Zatím mám čím střílet tak to není žádná neuvážená koupě.
Díky za postřehy,reakce a omlouvám se za poměrně obligátně kladený dotaz. Lovu,lesu.
janmikyska
Nový návštěvník

Příspěvek od janmikyska »

Sleduj inzerci. Momentálně se na Hunting Bazaru nabízí asi tři kulobroky Brno Super 7x65R/12. Všechny vypadají podle fotek bezvadně. Jeden je s puškohledem Zeiss 2,5-10x52, který za sebe mohu doporučit. Pokud trváš na 8x57JRS, tak se nabízí Brno Combo. Osmička je mi sympatická, ale ve finále ta 7x65R je taky dobrá při dobrém střelivu (RWS ID, Norma Oryx, Sako Hammerhead). Brno Super je to nejlepší co se u nás vyrábělo. S Brnem Combo se to nedá srovnat! Další možnost je oslovit puškaře Marka Hanáka, který postaví celý kulobrok v ráži jakou si přeješ.
Gustav Genschow Königsberg 7x57 - B.Nickel Supra 3-12x56
Peter Oberhammer München 8x57JR/16 - Zeiss Diavari 2,5-10x52
Haenel Suhl 16/70
Brno Super 12/70
Ron123
Nový návštěvník

Příspěvek od Ron123 »

janmikyska píše: sob 07.9.2024, 7:07 Sleduj inzerci. Momentálně se na Hunting Bazaru nabízí asi tři kulobroky Brno Super 7x65R/12. Všechny vypadají podle fotek bezvadně. Jeden je s puškohledem Zeiss 2,5-10x52, který za sebe mohu doporučit. Pokud trváš na 8x57JRS, tak se nabízí Brno Combo. Osmička je mi sympatická, ale ve finále ta 7x65R je taky dobrá při dobrém střelivu (RWS ID, Norma Oryx, Sako Hammerhead). Brno Super je to nejlepší co se u nás vyrábělo. S Brnem Combo se to nedá srovnat! Další možnost je oslovit puškaře Marka Hanáka, který postaví celý kulobrok v ráži jakou si přeješ.
Zdravím,bazar projíždím furt a ta supra by byla opravdu parádní, za mě nejpovedenější kulobrok od nás, jen ta ráže zbývá.... víceméně proti 7x65R nic nemám neb v ZH mám její sestru 7x57R/16 a nijak zvlášť nemám co hanit nicméně v kulovnici jsem zvyklej na 8x57js tak si to chci ujednotit a utvořit ke svému obrázku protože ta nová flinta už by semnou měla jít do hrobu a když už do toho chci vrážet peníz tak ať to vypadá a hlavně funguje,navíc mám takový postižení v cal. 8mm :lol:
Hanákovo stránky už jsem taky projížděl a ta tvorba je zdařilá ( to by bylo jako další pokus) otázkou na kolik je pohlcen prací,ale vše to bude o komunikaci....
Z těch nově vyráběných flint se mi nejvíce zamlouvá A.Zoli Corona, pevný svazek, hřbetní napínání, slušný dřevo a celkově líbivější flinta s možností dodání dalších svazků+ možnost se rozhodnout jestli brok 12 bo 20 ,recenze to má slušný a evidentně to funguje ( kdyby měl někdo po x letech praxe se více rozpovidat budu rád a asi nejspíše nejen já).
No uvidíme co z toho bude ,jak jsem psal střílet je čím tak si to vše v klidu promyšleně rozhodnu abych pak nebyl zklamanej.
Dzony_Petnik
Nový návštěvník

Příspěvek od Dzony_Petnik »

Zdar, no záleží kolik se chceš plácnout na kulatiny přes kapsu. Jinak Brno Super je pořádná flinta, o tom žádná. Já jsem na lehčí zbraně a proto mám BBF 95, a mám k tomu 2 svazky 30R/20 , 243/20. Jinak na bazaru je stále inzerovaný Haenel 7x65/12x76, já bych se ho nebál ale pokud chceš 8x57JRS tak je tam v inzerci i BBF 95 v 8x57/20.
Ron123
Nový návštěvník

Příspěvek od Ron123 »

Dzony_Petnik píše: ned 08.9.2024, 17:01 Zdar, no záleží kolik se chceš plácnout na kulatiny přes kapsu. Jinak Brno Super je pořádná flinta, o tom žádná. Já jsem na lehčí zbraně a proto mám BBF 95, a mám k tomu 2 svazky 30R/20 , 243/20. Jinak na bazaru je stále inzerovaný Haenel 7x65/12x76, já bych se ho nebál ale pokud chceš 8x57JRS tak je tam v inzerci i BBF 95 v 8x57/20.
Zdravím, když jsme u toho Blaseru tak jako ano je elegantnější,je lehčí, montáž na puškohled dobře řešena pro pohotové sundání.......Jen ten štelovací svazek tomu prostě nevěřím (za mě ty červíčky co to drží nee) a ostatně veškerým tomuto podobné, což mě prostě irituje, že tak věhlasné značky přešli na tento moderní způsob jak si odlehčit práci a dát ruce pryč od pořádně zapájenýho svazku a s obrovským nadšením prezentace "termostabilní svazek" , chápu že jsem dost náročnej nicméně váha až tak u mě nebude hrát roli když to budu nosit jen po mysl. zařízeních (posed,kazatelna, žebřík atd.) protože v příměstské honitbě s tím šoulaním už to tak moc nejde neb absolutně lezou lidi všude a v jakoukoliv denní dobu :evil:
V tomhle ohledu jsem konzerva a věřím prostě k poctivé puškařině i za cenu že si sáhnu hlouběji do kapsy a jak píší mám čas, žádný honem něco koupit a honit si tričko co jsem si to pořídil a pak si drbat hlavu.....
pavel358
Častý návštěvník

Příspěvek od pavel358 »

Ještě je dobrá volba sehnat např. Sauer 54, popřípadě nějaký Ferlach. Určitě budou kvalitnější než většina moderní produkce.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Proč se bojíte červíků na Blaseru? Ty nejsou nijak výrazně namáhány a umožní dobrý soustřel obou hlavní v jakékoli kombinaci střeliva. U pevného svazku to puškař sestaví pro jednu konkrétní kombinaci a pak při změně střeliva může být problém.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Odpovědět