Přestavby zbraní aneb jak si něco zbastlit
-
- Pravidelný diskutér
Re: Přestavby zbraní aneb jak si něco zbastlit
Máš pravdu, co jsme se spolu takto bavili tak jsme došli k názoru, že by chtěl aby to mělo sklopnou pažbu, aby to mělo průřez hlavně kolem 20mm, aby to mělo závit , aby šla dobře řešit ergonomie.....já jsem mu něco poslal, a když jsme řešili ráži, od které se bude odbíjet jak závěrový systém tak i hlaveň....
A to jsme se dostali k tomu, že bude muset najít nějaký kompromis......reálná vzdálenost lovu je u něj někde mezi 120-170m , dál nestřílí.
Já osobně si nemůžu vynachválit 9.3x62, on nepotřebuje žádnou long range ráži, protože by mu to na ten lov asi nefungovalo, střely by nepředávaly energii. Hodně závěrových systémů sežene v 308win ale může to taky propichovat bez předání energie.....
Kdyby si zvolil 9.3x62 tak nevím jestli sežene systém a k tomu šasi a ještě aby na to byly zásobníky.
A to jsme se dostali k tomu, že bude muset najít nějaký kompromis......reálná vzdálenost lovu je u něj někde mezi 120-170m , dál nestřílí.
Já osobně si nemůžu vynachválit 9.3x62, on nepotřebuje žádnou long range ráži, protože by mu to na ten lov asi nefungovalo, střely by nepředávaly energii. Hodně závěrových systémů sežene v 308win ale může to taky propichovat bez předání energie.....
Kdyby si zvolil 9.3x62 tak nevím jestli sežene systém a k tomu šasi a ještě aby na to byly zásobníky.

- Na takéto krátke vzdialenosti mu naozaj bohate postačuje 308 Win.
- Pokiaľ chce aj sklopnú pažbu, tak potrebuje šasi ako je MDT LSS (Oryx a XRS nie sú sklopné)
- LSS akceptuje ako krátke, tak aj dlhé závery (short a long action)
Najjednoduchšia a najschodnejšia cesta je kúpiť Tikku Varmint v 308W, posadiť to do šasi a hotovo.
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Every Shot Counts
Boha jeho.WildBoar9362 píše:...on nepotřebuje žádnou long range ráži, protože by mu to na ten lov asi nefungovalo, střely by nepředávaly energii...

U někoho, kdo původně uvažoval o lovu černé zvěře AR-15kou v ráži .223 Remington, je málo pravděpodobné, že bude dobře snášet zpětný ráz ráže 9,3x62.WildBoar9362 píše:...Kdyby si zvolil 9.3x62 tak nevím jestli sežene systém a k tomu šasi a ještě aby na to byly zásobníky.

[Konec jízlivého vtipu.

- Georg.H
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
@ Šumavák: vystihl jsi to přesně
ale hlavně ať to moc nestojí 
Ne nadarmo se říká kdo chce
musí mít na
.
Ne nadarmo se říká kdo chce
-
- Pravidelný diskutér
Chápu vtípek
. Já mu taky říkal aby neposkladal ar nebo nějakou tu opakovačku a nezjistil že potřebuje kulomet. Ono prostě za levno se po pořídit nedá a už vůbec ne poskládat. Protože první myšlenku co mi ukazoval tak jen závěrový systém byl za trojnásobek toho co do toho chce vložit.
Když bude chtít nějakou těžkou hlaveň může nakonec zjistit že mohl nosit kulovnici s váhou kolem 3kg a teď má pušku s váhou třeba 5kg. Já bych to viděl že si někde v obchodě zkusí něco továrního, aby to teda mělo možnost upravit nějak tu ergonomii a bude vystaráno. Když chce co nejvíce kolmou pistolovou rukojeť a stavitelnou lícnicí, napadá mě třeba nějaké to sako S20, Sauer GTI a možná Mauser M12. Je pravda že toho moc nevymyslí v nižší hladině financí.
A nebo sehnat kulovnici, aby měla co nejmenší zdvih kliky, byla solidně vyrobená a nechat na to udělat pažbu, klidně laminovanou ale aby měl stavitelnou botku, lícnici a kolmou pistolovku. Věřím že by to u nás uměl taky někdo udělat, aby to vypadalo slušivě a moderně a ne jak některé ty rádoby thumbhole jako je klinsky a podobně.
Mimochodem ohledně toho střeliva, sám jsem kolikrát koupil něco co mi v prodejně říkali že bude fungovat pomalu ve třiceti metrech a moje zkušenost byla ta že to třeba až takové poranění neudělalo. Je mi jasné že záleží na druhu zvěře, velikosti ale jak tedy přesně říct že jedna střela bude fungovat pomalu na long range a druhá na hromádku.

Když bude chtít nějakou těžkou hlaveň může nakonec zjistit že mohl nosit kulovnici s váhou kolem 3kg a teď má pušku s váhou třeba 5kg. Já bych to viděl že si někde v obchodě zkusí něco továrního, aby to teda mělo možnost upravit nějak tu ergonomii a bude vystaráno. Když chce co nejvíce kolmou pistolovou rukojeť a stavitelnou lícnicí, napadá mě třeba nějaké to sako S20, Sauer GTI a možná Mauser M12. Je pravda že toho moc nevymyslí v nižší hladině financí.
A nebo sehnat kulovnici, aby měla co nejmenší zdvih kliky, byla solidně vyrobená a nechat na to udělat pažbu, klidně laminovanou ale aby měl stavitelnou botku, lícnici a kolmou pistolovku. Věřím že by to u nás uměl taky někdo udělat, aby to vypadalo slušivě a moderně a ne jak některé ty rádoby thumbhole jako je klinsky a podobně.
Mimochodem ohledně toho střeliva, sám jsem kolikrát koupil něco co mi v prodejně říkali že bude fungovat pomalu ve třiceti metrech a moje zkušenost byla ta že to třeba až takové poranění neudělalo. Je mi jasné že záleží na druhu zvěře, velikosti ale jak tedy přesně říct že jedna střela bude fungovat pomalu na long range a druhá na hromádku.
OK, tak potom kúpiť niečo z tohto a je pokoj. Akurát nebude mať sklopku.
- Bergara HMR
- Mauser M18 LR Chassis
- Mauser M18 Fenris
- Mossberg Patriot LR Tactical
- Mossberg MVP
- CZ 600 Range, alebo MDT Grey
- alebo milionkrát osvedčená Tikka T3 Varmint/Super Varmint
- Bergara HMR
- Mauser M18 LR Chassis
- Mauser M18 Fenris
- Mossberg Patriot LR Tactical
- Mossberg MVP
- CZ 600 Range, alebo MDT Grey
- alebo milionkrát osvedčená Tikka T3 Varmint/Super Varmint
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Every Shot Counts
Ještě bych možná přidal cenově přijatelnou SAVAGE Axis II Precision, pokud se tedy někdy v ČR sežene... 
Možná spíše u sousedů.

Možná spíše u sousedů.
-
- Častý návštěvník
potreboval by som zásobník na cz 550 308. Neviete nešlo by upravit z cz 557?, to by šlo potom aj ládovat zhora. Nemohol by niekto zmerat rozmery zásobníka cz 557, dlžka, šírka, výška, teda tej plechovej časti. uchyt by sa musel dorobit ale ak by sedeli rozmery plechovej časti a vošlo by to do šachty zrejme by to šlo...
- Georg.H
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
557 nebude pasovat, je jiný.
Známý kdysi prodával upravené cz 550 z nějaké cypaté ráže, zjistím jestli ještě neví nemá.
Známý kdysi prodával upravené cz 550 z nějaké cypaté ráže, zjistím jestli ještě neví nemá.
-
- Pravidelný diskutér
Tak jsme se dobrali výsledku, kolega se byl porozhlédnout po nějakých zbraních, hodně si toho vzal do ruky, a volal mi že už má vybráno. Přestal vymýšlet stavbu pušky do nějakého long range chassis , protože mu konečně došlo že na půl kilometru prostě neloví a lovit nebude. Dal na moje rady, které stejně poslouchal jen na půl ucha, ale po několika puškách různých cenových kategorií zjistil že by mu vlastně vyhovoval ten mauser M18. Když měl vybranou pušku, řešil ráži. Když řekl že nemá psa že je poloviční myslivec, a že nechce dohledávat, s tím že loví černou a srnčí, dostal radu na 8x57 a 9.3x62 .
Jelikož ví, že 9.3 mám já jakožto jedinou pušku, šel do ní.
Když vybíral pažbu, zamlouval se mu fenris, mají ho prý na prodejně za necelých 11 tisíc. Byl ujištěn že bude mít lepší výsledky jak na čekané, tak že i přebíjení a rychlé opakování například na naháňce bude lepší než u standartní pažby. Co si myslíte vy z vašich zkušeností? Prý by to mělo být na rychlé opakování lepší než pažba typu thumbhole s dirou na palec. Takže ještě to nepotvrdil ale asi bude brát toto. Máte někdo zkušenost, chce k tomu nakoupit několik krabic nábojů, a nechce nic zkoušet ale dát na jistotu, co má do toho koupit aby to mělo dobrou ranivost a pořád ještě dobrou balistiku? Děkuji
Jelikož ví, že 9.3 mám já jakožto jedinou pušku, šel do ní.
Když vybíral pažbu, zamlouval se mu fenris, mají ho prý na prodejně za necelých 11 tisíc. Byl ujištěn že bude mít lepší výsledky jak na čekané, tak že i přebíjení a rychlé opakování například na naháňce bude lepší než u standartní pažby. Co si myslíte vy z vašich zkušeností? Prý by to mělo být na rychlé opakování lepší než pažba typu thumbhole s dirou na palec. Takže ještě to nepotvrdil ale asi bude brát toto. Máte někdo zkušenost, chce k tomu nakoupit několik krabic nábojů, a nechce nic zkoušet ale dát na jistotu, co má do toho koupit aby to mělo dobrou ranivost a pořád ještě dobrou balistiku? Děkuji
Ty vo*e, vy jste dva špekulanti...
Ale když už ses rozhodl, že se staneš kolegovo mentorem a dovedeš jej k úspěšné lovecké kariéře, nech ho nejdříve vystřelit do terče tři rány (bez tlumiče) ze tvé 9,3x62, ať víte, jestli se s tím bude schopen do něčeho trefit, až mu zpětný ráz prvního výstřelu polaská nervovou soustavu...
Jinak srnčí i černá zvěř jsou měkké na ránu, takže je lze úspěšně lovit i rážemi výrazně slabšími, než je 9,3x62. Sám jsem sice s touto ráží také nějaké srnčí nalovil, ale je to prostě zbytečně předimenzované, asi jako když zatloukáš stovku hřebík pětikilovým kalačem.
Ráže 9,3x62 je výborná, ale nikoliv zázračná. Ano, je např. hodně imunní vůči překážkám, má výborný stop-efekt, zároveň spolehlivě prostřeluje a dokáže trochu podržet i při horším zásahu. Píšu trochu a při horším, nikoliv při špatném zásahu, tam ti nepomůže nic a je velice hloupé, když např. někdo neumí pořádně střílet a spoléhá na nějakou výkonnou ráži, že to za něj vyřeší. Výsledky takových experimentů jsou obvykle velice tristní (zejména pro zvěř).
Samozřejmě existují i lidé, kteří sice střílí dobře, ale ze slabších ráží, zpětný ráz 9,3x62 už je pro ně zkrátka moc diskomfortní (např. ze zdravotních důvodů). V takovém případě je vždy lepší zůstat u ráže / zbraně, která jim sedí a ne se s mizernými střeleckými výsledky zbytečně trápit v honbě za vyšším výkonem. Co se týče vysoké ranivosti v kombinaci s dobrou balistikou i na větší vzdálenosti, tak pro tyto účely se obvykle používají měkké, rychle se i za nižších dopadových rychlostí deformující lovecké střely (rychlé předání energie cíli), z balistických důvodů osazené plastovou špičkou a někdy i s člunkovou zádí. Typickým příkladem jsou třeba Hornady SST, nebo Sellier & Bellot PTS (tyto střely jim také dodává Hornady). V ráži 9,3x62 se ale nevyrábí, muničky s ní holt nepočítají jako LR ráží.
Řešením je např. Geco Express, je to střela obdobných vlastností a v této ráži se vyrábí. Sám jsem tento náboj krátce testoval, přesnost velmi dobrá a stop-efekt asi největší z toho, s čím jsem kdy v ráži 9,3x62 lovil. Standardně ale používám lovecké náboje s bondovanými střelami, protože např. při dosledech nechci zvěř v blízkosti psů dostřelovat něčím, co může fragmentovat.

-
- Pravidelný diskutér
Chlapi, potreboval by som poradit. Kupil som si tento 22 hornet https://flinty.sk/opakovacia-gulovnica-22-hornet/ a neviem ako rozobrat zaver. Nema to niekto doma? Alebo nejaky navod? Neviem nic najst. Dik za akukolvek pomoc.
ZKM 456 22 lr, weatherby mark V 6,5 creedmoor, cz 550 magnum 375H&H, cz 550 custom 338-lapua-magnum, cz 550 custom 300 win mag, cz 527 lux 22 hornet
- Georg.H
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Zadní část odšroubuj a kompletu ho rozebereš.
Pozor je tam pružina.
Pozor je tam pružina.
-
- Pravidelný diskutér
No praveze to nejde povolit, iba sa spusti zaver-vypne sa udernik…skusal som to povolit a nejde to….
ZKM 456 22 lr, weatherby mark V 6,5 creedmoor, cz 550 magnum 375H&H, cz 550 custom 338-lapua-magnum, cz 550 custom 300 win mag, cz 527 lux 22 hornet
-
- Pravidelný diskutér
No predsa sa to podarilo povolit.hurááááá. No nebolo to povolene asi od vyroby.