Knedlíkové ráže 9,3 xxx

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
WildBoar9362
Pravidelný diskutér

Re: Knedlíkové ráže 9,3 xxx

Příspěvek od WildBoar9362 »

Je to moc hezky napsané. Musím říct že kdykoliv jsem něco četl ohledně loveckého střelectví , vždy bylo finále tím, že by měla mít raději přebytek výkonu....
Moje zkušenosti jsou takové, například s tou srnčí zvěří, že zvěř na komoru opravdu odbíhá. Ovšem nedá se říct že by to bylo daleko. Momentálně zkouším SgB exergy blue. S tímto nábojem mám uloveno zhruba 8ks srnčí zvěře. Dva kusy po komorové ráně se složili ihned na místě. Těch zbylých 6 po zásahu vyrazilo, uběhlo 10-20m a zkolabovaly.
Co se týče střeliva, ráže zbraně atd, každý bude obhajovat to svoje, ale kdo se nebojí laborovat, měnit kulovnice nebo samotné hlavně a loví opravdu hodně a může posuzovat a zkoušet účinky jednotlivých ráží potažmo druhů střeliva, docela by mě zajímalo kdyby si měl vybrat jednu konkrétní ráži a jeden konkrétní náboj dost by mě zajímalo co to bude.
Hlavně by to muselo být opravdu podložené dlouhým testováním, protože jen přeci každá lovecká situace je jiná, vždy lovíme zvěř pod určitými úhly, zvěř různého vzrůstu atd.
Dle mého je nejideálnější, aby střela prošla opravdu skrz. Když zůstane uvnitř, je to dost veliká šance že z důvodu špatného nebo dokonce žádného barvení zvěř nedohledáme.
Druhá věc je chování střely po zásahu. Když to bude klasický poloplášť typu TM nebo SP většinou konkrétně v té 9.3 jsou váhově kolem 18,5g . Balistika tudíš není tak dobrá jako v případě 15g střel nebo lehčích.
Uvidím jaké se dostaví další výsledky, Exergy blue mám ještě cca dvě krabičky a uvidím co budu používat pak, jestli zkusím lehčí střelu, jestli to bude ještě monolit nebo zpět klasika.....nebo popřípadě težší.....
Odpovědět