Zbrojní oleje & čistění zbraní

Odpovědět
0Martin
Nový návštěvník

Re: Zbrojní oleje & čistění zbraní

Příspěvek od 0Martin »

Nevím, zda někdo už vyzkoušel, ale pro mě aktuálně top chemie je Thorro. Viz samostatné vlákno. Zkusili jste?

viewtopic.php?t=12367
Michal_123
Zkušený diskutér

Příspěvek od Michal_123 »

Ještě jsem hlaveň vyčistil pěnou Milfoam a olejem IOSSO, ale po příští střelbě ThorroClean vyzkouším také a dám vědět. Ale s mou frekvencí střelby to bude chvíli trvat.
Pro pořádek, na závěr a jiné pohyblivé části používám olej Milfoam.
Choochoo007
Zkušený diskutér

Příspěvek od Choochoo007 »

Na mechanismy a povrch Flunatec s keramikou. Chod vseho je jak po masle, kdo pouzil hned pozna rozdil.
Hlaven plná syntetika Mobil1 5W-30 po každé raně a do rána nechám působit a po vice ranách, tak 50-100 BoreTech C4 Carbon Remover. Otěr i po 300 ranách nevidim, ale kdyz už ten Molfoam mam, tak ho taky obcas fouknu, ale kvuli PH to taky neprehanim. To same plati o Robla Solo Milu. Možná ten otěr nebude i díky tomu oleji 5W-30, nevytírám do sucha. Vytru olej po konecnem naolejovani po cisteni proti korozi uz jen vlhkym koudelnickem a to jak z důvodu koroze ústí vlivem vzdusne vlhkosti pri lovu, tak i vlivu prvni rany po vyčistění, která jde o cca 2cm nahoru na 300m. Takze zadne zbytecne crcani a vyhazovaní penez :wink:
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
Sejenik
Nový návštěvník

Příspěvek od Sejenik »

Dobrý večer. Dovolil bych si oživit toto téma prosbou o radu. Posledních 20 let ošetřuji zbraně klasickým Ballistolem. Tento podzim se mi začal kousat závěr na opakovačce při přebíjení. (Ona to nebyla popravdě žádná sláva ani předtím.). Stříknul jsem olejem a moc se to nezlepšilo. Zkusil jsem párátkem, jestli nedošlo k zatvrdnutí oleje v drážkách vedení závěru a to se nepotvrdilo. Chci zkusit nějaký mazací olej s hustší viskozitou oproti Ballistolu. Můžete něco doporučit. Děkuji. (Výměna rukou se jako řešení nepočítá... :wink: )
CZ550 Excelent 30-06, Zeiss V6-2,5-15x56, Haenel Jaeger9 8x57jrs, Meopta 7x56 3100RD, Sightline 455, ZKM451, Bettinsoli Sporting 12x76, CZ Drake 12x76, IŽ18 MH 16x70, Německý křepelák.
Michal_123
Zkušený diskutér

Kousání nebude vinou Ballistolu.
Pořádně závěr vyčisti a prohlédni.
Výborné kluzné vlastnosti má olej SchleTek 2v1, je na bázi teflonu a keramických mikročástic.
Používám ho i na spouště a do hlavně, překvapivě dobře také rozpouští nečistoty.
https://www.strobl.cz/sprej-na-zbrane-g ... etek_p7212
https://www.strobl.cz/olej-na-zbrane-gu ... -oil_p7213
Sejenik
Nový návštěvník

Příspěvek od Sejenik »

Dobrý večer. Dnes jsem vyzkoušel ten olej a závěr běhá výrazně lépe a už se neseká. Oproti ballistolu je olej daleko hustší a zůstává na plochách. Docela mě navnadila poznámka, že u hlavní odpadá mastná rána. Moje lenivější JÁ by to používalo i na hlaveň. Druhé JÁ řeší dilema ohledně keramiky v oleji. Ten teflon by neměl vadit, dříve se dělaly i teflonované střely a součinitel tření teflonu s rostoucím tlakem klesá. Co ale udělá keramika? Tombakovaný projektil si to valí 840 m/s a tlačí před sebou vrstvičku oleje s částečkami keramiky... Něco vytlačí do boku a něco mačkne pod sebe. Není zde prakticky žádná mezera a jde to plech na plech. Tato zrníčka a) zvýší životnost hlavně, b) malé kousky nemají vliv, c) zvýší se obrus hlavně... Co na to strojařská a střelecká klika na fóru?? Díky za názor.
CZ550 Excelent 30-06, Zeiss V6-2,5-15x56, Haenel Jaeger9 8x57jrs, Meopta 7x56 3100RD, Sightline 455, ZKM451, Bettinsoli Sporting 12x76, CZ Drake 12x76, IŽ18 MH 16x70, Německý křepelák.
Patrik D
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Patrik D »

Zdravím, asi bych to tady našel, ale můžete mi někdo prosím, tady sdělit jak jednoduše a bezpečně ochránit hlaveň po výstřelu, chi upřesnit, že flinta je denně používaná. Prostě jednoduše vysvětlit jak se ke zbrani chovat. Co si myslíte o těch čistících šňůrách???
Ted to mám tak (a určitě špatně) , přijdu z lovu a pokud střílím, vezmu vytěrák a protáhnu nic víc z venku otřu hadrem a uložím. Jsem apsolutní amatér a chi to změnit, díky moc.
Michal_123
Zkušený diskutér

Je to tady všude popsané.
Určitě neukládej zbraň s nasazeným tlumičem pokud ho používáš, minimálně to nedělej po střelbě.
Šňůra je dobrá věc, ale sama o sobě nezbaví hlaveň otěrů plášťů střel a nezakonzervuje vývrt.

V zásadě jsou dva druhy střelců, Čističi a vyznavači kultu ŽaVeS.

Čističi čistí zbraň dokonale, láskyplně a často.
Dočteš se o tom zde na fóru a také v tomto vlákně.
Dá se to dělat jednoduše nebo složitě, nejjednodušší je podle mě pěna Milfoam a čistící patche s karbonovou tyčí. Můžeš tím čistit doma, pěna je bez zápachu a netoxická. Po vyčištění se hlaveň protáhne vhodným olejem. Používám většinou olej rovněž od firmy Milfoam.
Já jsem samozřejmě dokonalý příklad Čističe.

ŽaVeS znamená Žádný Velký Sraní.
Po ráně, respektive při každém čištění procákneš komoru vhodným olejem a protáhneš šňůrou.
A šňůru čas od času vyměníš, protože se v ní zachycují věci, které chceš dostat z hlavně.
A samozřejmě nezapomeň vzít olejem vnější kovový povrch zbraně kvůli korozi.
Jestli ovšem střílíš vyšší desítky ran ročně, tak se rovnou přesuň mezi Čističe.
Patrik D
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Patrik D »

Né já lovím převážně škodnou a dost používám malorážku, ted jsem pořídil kulobrok a nechci z..vit hlaveň.
vlady
Pravidelný diskutér

Příspěvek od vlady »

Jak psali výše, po každém výstřelu by měl jít olej do hlavně. Po každém výstřelu protáhnu hlaveň 3-4x patchem s CLP olejem a zhruba po 30-50 výstřelech to vyčistím pořádně. Líh, Milfoam a na konec CLP olej. Šnůru používám před výstřelem, i když vrstva oleje při nanášení patchem je minimální. Jednou za čas šnůru operu v ručně v Jaru a následně to hodím k ostatním věcem do pračky
kounek
Zkušený diskutér

Příspěvek od kounek »

Pozor na šňůru v pračce, dokáže zmizet za buben a poškodit pračku.

Doporučuji zavázat do pracího pytlíku nebo do staré ponožky...
Mauser M12MAX 308w; Blaser 750/88 5,6x52r/9,3x74r; Brno 502 243/12,Brno Stopper 458WM, CZ457
Dříve:CZ550Safari 375hh; CZ527; BO803.8; CZ550 9,3x62; IZH94; PPK K1 308w; Rössler Titan6 308w; Merkel Suhl 220E 9,3x74R/9,3x74R; ZKK600 30-06
Michal_123
Zkušený diskutér

Nebo si jednou za dva roky koupíš za 150 šňůru novou.
ondrush
Nový návštěvník

Příspěvek od ondrush »

vlady píše: úte 13.5.2025, 5:53 ... po každém výstřelu by měl jít olej do hlavně. Po každém výstřelu protáhnu hlaveň ...
Jak riesite presnost Vasich zbrani, ked fungujete tymto stylom? Po vycisteni hlavne mi trva 2-3 vystrely, kym sa nastrel ustali. Nemate taku skusenost, alebo to neriesite?
Michal_123
Zkušený diskutér

Jde o to, na jakou vzdálenost střílíš a co od toho chceš.
Každá věc kterou dáš do hlavně se odrazí v terči.
Nakonec to řeším systémem, který jsem okoukal od Pepy Kuřitky.

Čistím po každé střelbě, i po jedné ráně na lovu, pěnou Milfoam a udržuji hlaveň úplně čistou.
V případě potřeby kombinuji čištěním s kartáčkem a olejem.
Do čisté hlavně pustím patch napuštěný penetračním olejem IOSSO.
A na závěr pár suchých patchů.
Výhoda je, že ta první rána je vždy stejná. A vůbec se mi zdá, jakoby tenhle olej způsoboval nejmenší vliv na střelbu, co jsem zatím zkoušel.
Lovím do cca 150m.

V jednom z předchozích příspěvků píšu, že do hlavně používám Milfoam syntetický olej, ale ten používám na závěr a podobně.
Odpovědět