6,5x55SE

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
kabát
Zkušený diskutér

Re: 6,5x55SE

Příspěvek od kabát »

Vzhledem k tomu, že je to novinka u této ráže asi nikdo nemá zkušenosti. Já SHH zkoušel u 308 ale neosvědčily se mi. Prostřelují ale na výstřelu jen dírka jako koruna, často ucpaná bělí , kouskem plic... Odešel jsem z této střely - náboje.
Vidím, že za stejnou cenu jsou GAMEHEAD. Ty používám v 308 a skvělá přesnost, výborný účinek. Na blízko i na daleko. Lišky od 50 do 265 metrů, černá od 30 do 220 metrů, dančí, mufloní, vysoká, do 200 metrů, jelen 150 kg na 170 metrů. Zvěř odchází o - 100 metrů ale střela prostřeluje a barví.
Kup od každé krabičku a vyzkoušej. S 6,5 x 55 SE lovím 25 let, poslední roky to byl NORMA ORYX a pak více na černou VULCAN. V červenci budu mít novou kulovnici 6,5 x 55 SE tak budu taky testovat.
VOK - HB - 223 Rem - 6,5 x 55 SE - 7 x 65 R - 308 Win - 9,3 x 74 R -
LosYelenos
Pravidelný diskutér

Příspěvek od LosYelenos »

S kamarádem jsme toho zkusili dost, on v 6,5x55, já v creedmooru (ono je asi jedno z čeho to letí, jen creedmoor je prostě modernější).
SIE 130 TGK dělá se i ve 140gn verzi tu jsem teda netestoval, ale 130 fungovala super. Možná by ta 140 mohla být i o chlup lepší (nižší rychlostí), každopádně přesnost i ranivost super.
ABLR 142 to je pro mě vítěz v 6,5mm i když je dražší, než zbytek uvedených
H ELD-X 143 mám s tím naloveno hodně, prostřeluje, barví, není to úplně moc rozbité, přesné, zvěř hodně zůstává v ohni.
Všechno jsou střely s vysokým BC, takže s nima člověk sáhne daleko, ranivost dobrá. Nebál bych se ani klasického SST, Nos Bal. tip, nevím jaká bude norma bondstrike.
Zkoušel jsem i norma alaska a taky dost dobrý, jenže to je alternativa k lapua mega - je to těžký RN, takže na větší dálku není vhodný.
Celkově mi u normy trochu vadí, že mají jen relativně těžké střely pro 6,5 - oryx je výborná střela, ale potřebuje rychlost.
pavlas
Nový návštěvník

Příspěvek od pavlas »

Já jsem vždy používal v SE jen těžší střely v tovární laboraci, s kterýma jsem byl spokojený, ať už s megou, vulkánem a nebo Hornady RN. Ta lehčí mne napadla jen náhodně, když jsem našel novinku SHH.
Tady na fóru byly dobré zkušenosti s NP, ale to je spíše pro ty, co přebíjí. Možná zkusím koupit krabičku SST na zkoušku.

LosYelenos-Alaska mne napadla už dříve, píšeš že byly dost dobrý. Jak to bylo s poškozením, barvením a prostřelováním( klidně do SZ)
7x64
LosYelenos
Pravidelný diskutér

Na lov do 100-150m jsou tyhle těžké střely obecně fajn, ale zakopávají potenciál hluboko pod zem.
Ta Alaska mi přijde tvrdší než mega (pracuje tak nějak akorát) a momentálně líp sehnatelná. Prostřeleno všechno bez podlitin, ale nic velkého jsem s tím nelovil max. lončák 40kg (po zásahu na hodně zadní komoru sebou flákl, potom odskočil asi 30m a zhasnul, barvy dostatek)
Šumavák
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Šumavák »

Jen technická poznámka: Střely LAPUA Mega jsou mechanicky bondované, NORMA Alaska je obyčejný nebondovaný poloplášť, jehož účinek (chování) je v závislosti na dopadové rychlosti a umístění zásahu značně variabilní. :)
LosYelenos
Pravidelný diskutér

To je sice pravda, ale má různou tloušťku pláště. Dostupnost megy momentálně netuším... alaska je.
Ale hlavně jakékoliv "mechanické" uzamčení pláště není bondování. (to by potom třeba hornady nepoužíval interlock a interbond) Bondování je něco jako pájení.
Sorry za OT
Šumavák
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Šumavák »

Ano, opravdové bondování střely by skutečně mělo představovat tepelné či chemické (případně kombinace obojího) spojení pláště s jádrem. Ale i výraz "mechanické bondování" někteří výrobci opravdu používají, konkrétně LAPUA to u loveckých střel Mega nazývá něco jako "mechanické bondovací zámky".
( https://www.lapua.com/product/65-mm-mega-bullet-e471/ )
Každopádně i to mechanické řešení (různé zámky a rozdílné profily pláště) by pořád mělo zajišťovat celistvost střely výrazně lépe, než starý klasický lovecký poloplášť se všude stejnou tloušťkou pláště a rovným profilem. Jinak i dle mého názoru to HORNADY označuje terminologicky lépe. (Jak jsi uvedl: interlock / interbond.) :)
fori
Pravidelný diskutér

Příspěvek od fori »

Ahoj střelci, když to všechno dobře klapne, brzo se stanu majitelem kulovnice v této ráži. Pročítal jsem fórum, ale jsou tu většinou hodně staré příspěvky. V současné době je na trhu spoustu nových střel. Máte někdo nějaký tip na spolehlivé střelivo. Třeba by mě zajímala zkušenost s SB TXRB Blue a EDGE. Jen pro doplnění, lovit s tím budu převážně srnčí, okrajově dančí, mufloní a výjimečně černou. Lov max. do 200 metrů. Díky
Rudovous
Nový návštěvník

Příspěvek od Rudovous »

Zdravím, chtěl bych se zeptat, jestli někdo nemá data a nebo neví, jak ovlivňuje délka hlavně ústovou rychlost střely? Mám Heanel Jaeger 10 s 51cm laufem.
Používám momentálně střelivo S&B Cutting Edge které mají papírově na ústí 895m/s s hlavní 60cm. Tak by mě zajímala reálná rychlost. Potřebuji je do balistického kalkulátoru na termovizi. Hradlo na měření bohužel nemám a ani nikdo z okolí jej nevlastní.
Díky
"Zetka" 6,5x55SE
Tikka T3X lite 270W
ZKM 451 22LR
Winchester Select Sporting II 12/76
IŽ-27E 16/16
CZ 1012 12/76
FN Auto 5 12/65
MMO
Boci1
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Boci1 »

Vzhledem k tomu, že ani ta papírová rychlost nebude sedět tak je to věštění z lógru. Pokud to nezměříš z konkrétní hlavně.
Marpie
Zkušený diskutér

Příspěvek od Marpie »

Rudovous píše: úte 03.12.2024, 11:26 Používám momentálně střelivo S&B Cutting Edge
Můžu se zeptat na praktické zkušenosti s tímto střelivem tj. na jakou zvěř a s jakými výsledky?
Marocchi 03 Field 12/76; ZP49 12/12; Brno mod. 1 22LR Hawke 4-12x40; ZKK600 MC 270W+Delta Optical Titanium HD 2,5-15x56; CZ550 Prestige 270W + Pard 008LRF; UB584 270W/12 Vortex Crossfire 1-4x24, ZH121 16/16; ZH304 7x57R/12
bon
Zkušený diskutér

Příspěvek od bon »

Rudovous píše: úte 03.12.2024, 11:26 Zdravím, chtěl bych se zeptat, jestli někdo nemá data a nebo neví, jak ovlivňuje délka hlavně ústovou rychlost střely? Mám Heanel Jaeger 10 s 51cm laufem.
Používám momentálně střelivo S&B Cutting Edge které mají papírově na ústí 895m/s s hlavní 60cm. Tak by mě zajímala reálná rychlost. Potřebuji je do balistického kalkulátoru na termovizi. Hradlo na měření bohužel nemám a ani nikdo z okolí jej nevlastní.
Díky
Pokud to nemáš možnost změřit, tak bych ponížil rychlost udávanou výrobcem o 10% (uvádí se, že pokles rychlosti je asi 4-6m/s na zkrácení hlavně o 1 cm a rychlost udávaná S&B je obvykle ve skutečnosti také o něco nižší) a pak to ověříš na střelnici. Podle výsledku případně uděláš korekci.
Choochoo007
Zkušený diskutér

Příspěvek od Choochoo007 »

Pokud chce lovit treba na 300m, tak musi byt schopen na tuto vzdálenost strilet relativne presne a tedy mit na tuto vzdalenost natrenováno a tedy bude schopen se sam dopatrat k parametrum sveho streliva. Kazdy naboj ma uvedene tabulkove hodnoty pro urciteou delku hlavne, ale kazda hlaven ma jine stoupani, jine treni, vyvine jiny odpor pro strelu, takze ty rychlosti budou pravdepodobne jine i pri stejne delce hlavne.
Za mě jednoduchy postup vystrelit na tech treba 300m, zmerit propad a udaje strcit do kalkulatoru a odvodit rychlost a tu nacpat do kalkulatoru v termovizi. Pokud nema BC strely tak treba i tech 200m k tem 300m a zmerit a v kalkulatoru zkontrolovat a dostane se jak k rychlosti tak BC strely.
Neni to idealni postup, ale pro lov na tuto vzdalenost dostatecny.
Pokud by chtel vyrazne presnejsi data, je samozrejme vhodne strilet na vetsi vzdalenost rekneme 300, 500m a musi mu vyjit spolehlive udaje a to za predpokladu, ze umi strilet. Pokud ale chce na vetsi vzdalenost lovit, musi umet strilet take.
Pokud si kdokoli mysli, ze nasype data z krabicky, nejak korigovany do kalkulatoru termovize a bude spolehlive lovit na velke vzdalenosti bez streleckeho treninku, tak to povede akorat ke zklamani.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
kabát
Zkušený diskutér

Příspěvek od kabát »

Rudovous píše: úte 03.12.2024, 11:26 Zdravím, chtěl bych se zeptat, jestli někdo nemá data a nebo neví, jak ovlivňuje délka hlavně ústovou rychlost střely? Mám Heanel Jaeger 10 s 51cm laufem.
Díky
Tak to by mě vážně zajímalo, na co je ti údaj do balistického kalkulátoru. Pokud si dobře nastřelím flintu, jsem schopen do 200 metrů střílet. A promiň, pokud nemáš k dispozici údaje o rychlosti pro tvou vlastní flintu, jsou ti všechny údaje co to poskytnou ostatní úplně ...... teoretické. Včetně těch co píše S&B na krabičkách.
VOK - HB - 223 Rem - 6,5 x 55 SE - 7 x 65 R - 308 Win - 9,3 x 74 R -
Šumavák
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Šumavák »

kabát píše:Tak to by mě vážně zajímalo, na co je ti údaj do balistického kalkulátoru. Pokud si dobře nastřelím flintu, jsem schopen do 200 metrů střílet. A promiň, pokud nemáš k dispozici údaje o rychlosti pro tvou vlastní flintu, jsou ti všechny údaje co to poskytnou ostatní úplně ...... teoretické. Včetně těch co píše S&B na krabičkách.
A čo si vlastne Kefalín představujetě pod tým "pokud si dobře nastřelím flintu", když to neproženete balistickým kalkulátorem a tudíž neznáte reálnou balistickou křivku se zohledněním paralaxy (vzdálenost mezi osou zaměřovače a osou hlavně) a skutečné úsťové rychlosti konkrétní zbraně? :D Já lovím cca do vzdáleností okolo 250 m (z úcty ke zvěři, do papíru či gongu se trefím o dost dál) a spolehlivě trefuji, přičemž pokud bych nastřeloval jenom podle údajů na krabičce, či na webu výrobce, tak jsem na těch 250-ti metrech (v závislosti na použité ráži a střele) klidně o 10 cm výškově jinde, což je např. u lišek už docela problém. Každopádně ráže 6,5x55 SE má při použití lehčích střel poměrně plochou balistiku, takže u ní to tak velký rozdíl neudělá.
Odpovědět