Náboj 9,3/72R
-
- Nový návštěvník
Re: Náboj 9,3/72R
Zdravím.
Chtěl bych poprosit o radu. Měl bych zájem o obojetnici v této ráži. Přemýšlím zda koupit starší kus někde z bazaru(viděl jsem klasické i lancasterky-jen tam nevím zda nevadí zvěři to natáhnutí kouhoutu před výstřelem). Nebo doma v trezoru mám ZP45 a četl jsem, že na těchto brokovnicích se stavějí obojetnice i v této ráži. Viděl jsem i vložné hlavně ale tím si nejsem jist a stejně bych pak mudel řešit přidělání optiky. Specifik této ráže jsem si vědom-teoreticky. Dostřel- nestřílím většinou dál než 100m. U nás se střílí převážně srnčí,liška a prase(do těch 80kg). Cena náboje-nestřílím 100 ran ročně,horší nabídka nábojů a dostupnost. Tato ráže mě láká nostalgií. Návrat k původním rážím,zbraním a co jsem četl i chování při výstřelu je příjemné a poškození zvěřiny nepatrné.
Předem děkuji za všechny příspěvky, rady a zkušenosti s touto ráží.
Myslivosti zdar!
Chtěl bych poprosit o radu. Měl bych zájem o obojetnici v této ráži. Přemýšlím zda koupit starší kus někde z bazaru(viděl jsem klasické i lancasterky-jen tam nevím zda nevadí zvěři to natáhnutí kouhoutu před výstřelem). Nebo doma v trezoru mám ZP45 a četl jsem, že na těchto brokovnicích se stavějí obojetnice i v této ráži. Viděl jsem i vložné hlavně ale tím si nejsem jist a stejně bych pak mudel řešit přidělání optiky. Specifik této ráže jsem si vědom-teoreticky. Dostřel- nestřílím většinou dál než 100m. U nás se střílí převážně srnčí,liška a prase(do těch 80kg). Cena náboje-nestřílím 100 ran ročně,horší nabídka nábojů a dostupnost. Tato ráže mě láká nostalgií. Návrat k původním rážím,zbraním a co jsem četl i chování při výstřelu je příjemné a poškození zvěřiny nepatrné.
Předem děkuji za všechny příspěvky, rady a zkušenosti s touto ráží.
Myslivosti zdar!
Mám doma dvě lankasterky a obě jdou bezhlučně natáhnout, tak toho bych se nebál.
Nové hlavně na ZP vyjdou na pěkný ranec, ale kulový dvoják z ZP-čka by se mi moc líbil.
Vložná hlaveň není řešení. Flinta s ní je moc těžká. Do toho bych nešel.
A co se týče nábojů, není problém přebít. Nákladově vyjdou na nějakých?? 25,- kus, pokud si to uděláš sám. Matrice sehnat není těžké a spousta „přebíječů“ je má, včetně mě.
Nové hlavně na ZP vyjdou na pěkný ranec, ale kulový dvoják z ZP-čka by se mi moc líbil.
Vložná hlaveň není řešení. Flinta s ní je moc těžká. Do toho bych nešel.
A co se týče nábojů, není problém přebít. Nákladově vyjdou na nějakých?? 25,- kus, pokud si to uděláš sám. Matrice sehnat není těžké a spousta „přebíječů“ je má, včetně mě.

-
- Zkušený diskutér
Osobně jsem viděl tuto ráži v kulobroku ZH 9,3x72/20 ZH a myslím i v takové kozlici, je tož dost let. Lovec s tím ulovil velmi slušného lončáka v běhu a zůstal v ohni. Pro lesní honitbu dobrá volba, zastavovací účinek na naši lehkou zvěř dostatečný a pro kuchyň ideální.
-
- Zkušený diskutér
Ted je jedna na Huntingu.
bazar.hunting-shop.cz/inzerat/736045-obojetnice-9-3x72-16-70/
bazar.hunting-shop.cz/inzerat/736045-obojetnice-9-3x72-16-70/
-
- Nový návštěvník
Děkuji za rady a za tip na inzerát(už jsem koukal
) nemáte někdo informace o tomto puškaři J.Gejdoš? Na internetu jsem našel akorát zmínku, že byl?/je? z Rokycan. Našel jsem pár inzerátů i na Slovensku. Je tam kousek rovnou s montáží 30mm a výměnou hlavní 16/16. Tak by obě mé 16 mohli z domu. Pro mě cesta na Slovensko nebo na Nový Jičín už vyjde stejně. Jen nemám zkušenost jak by to šlo vyřídit papírově.S tím přebíjením by to bylo složitější. Tímto oborem jsem nepolíben a ani nevím o nikom z mého dosahu kdo by přebíjel. Čistě teoreticky kolik tak vyjde pořízení matric,lisu a ostatního zařízení? Kdybych přebíjel tak akorát 5,6x52r a pak tenhle knedlík. Ohledně toho kde by flinta střílela, tak jsme převážně polní honitba ale střelba přes cca 120m už mi nesedí. I proto mě zaujala tato ráže která by měla právě skvěle a stabilně fungovat v tomto rozhraní.

Pokus bys chtěl přebíjet jen kvůli jedné ráži, je to nesmysl. Vše k přebíjení včetně matric vyjde víc jak 10 tis. Ale zkušenosti nekoupíš. Ty se získávají postupně. Doporučuji se spřátelit s někým, který tuto ráži dělá, není jich málo, a u něho si nalaborovat (pod dohledem) „svoji“ ráži. Osobně bych ti toto klidně umožnil, žel jsem ze Slezska.
https://www.strobl.cz/9-3x72r-ch4d-reloading-dies_p2722
https://www.strobl.cz/9-3x72r-ch4d-reloading-dies_p2722
- Michal_123
- Zkušený diskutér
O tom to přece není.
Jaký je rozdíl v přebíjení jedné ráže a deseti ráží ve smyslu vyplatí nebo nevyplatí?
K přebíjení jsou dvě zásadní pohnutky:
1) Finanční důvody (ušetřím peníze)
Je to o rozdílu ceny továrního střeliva a přebíjeného.
Tedy čím je rozdíl větší, tím šetřím více.
Čím více střílím, tím šetřím více.
2) Chci to
Chci být nezávislý na dostupnosti střeliva.
Chci střelivo v parametrech, ve kterých se nevyrábí. Těžká střela, lehká střela, pomalejší, rychlejší.
Chci mít vlastní střelivo, nejlepší na světě.
Chci si hrát.
-
- Administrátor
Taky se v drtivé většině kalkuluje návratnost na plnou cenu vybavení, což není úplně správné. Ta výbava , byť použitá, má svou prodejní cenu, takže je dobré kalkulovat s nižší částkou, než je pořizovací cena.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
-
- Nový návštěvník
Všem děkuji za reakci na můj příspěvek. To přebíjení by mě i celkem zajímalo ,,udělat si tu svoji,, ale to by přišlo na řadu postupem času. Ale už jen ten rozdíl za ránu je celkem znát zda koupit za 70 kaček jednu ránu(bavím se o SaB) nebo si udělat za těch cca 25kč. Když by mi to nevonělo tak se ta souprava nechá prodat a ta ,,ztráta,, nebude taková. Chtělo by se to jen pozeptat po známých kdo si přebíjí a u něj se zaučit a pak pročítat forum,odbornou litaraturu a dotáhnout to na jistou úroveň. Když teď sleduju různé bazary nacházím různé ráže(7x57r,6,5x57r,9,3x74r,9,3x62,8x57r-to jsou asi ty nejčastěji nabízené a spoustu jiných v kulobrocích,obojetnicích,trojácích apod).Chtěl bych se i zeptat která z těch ráží by asi tak nejvíce mohla odpovídat mnou zadaným parametrům. Menší zpětný ráz,střelba do těch 120m, šetrnost ke zvěřině,dostupnost. Pročetl jsem vlákna o těchto rážích ale stejně by mě zajímal názor někoho kdo může porovnat nejlépe z osobní zkušenosti.
Všem moc děkuji.
Myslivosti zdar!
Všem moc děkuji.
Myslivosti zdar!
-
- Zkušený diskutér
Vem si něco s 7x57R, těžká střela, dostupné střelivo, běžné kusy prostřelíš, ranivost dostatečná.na coliv v ČR , rozumný zpětný ráz, takže šetrnost k optoelektronice. Je jen úplně obyčejná, takže bez poutavého příběhu. Znám myslivce, co s touto raží nalovili tisíce kusů.
Za mě, pokud se budeme bavit o náboji do zlamovací zbraně s ohledem na požadované parametry (menší zpětný ráz,střelba do těch 120m, šetrnost ke zvěřině,dostupnost), tak zcela jednoznačně 8x57 JRS.
9,3x62/8x57JS/270 Win/20x76/9 para/45ACP