270 win. nebo 6,5 creed.
270 win. nebo 6,5 creed.
Zdravím, zvažuji novou kulovnici, váhám mezi 3 rážemi: 270 win., 6.5 creedmoor, eventuelně 243 win. Zbraň budu používat na střední popř. delší vzdálenosti k lovu spárkaté zvěře. Chtěl bych znát Vaše zkušenosti s těmito rážemi, jejich účinek, zpětný ráz atd.
Re: 270 win. nebo 6,5 creed.
Asi 2 roky celkem intenzivně používám 270 win a jsem trošku zklamaný, čekal jsem od toho víc, na 8micku nebo 9.3ku to nemá. Ale u mě je to dáno asi specifickým způsobem lovu na který bych si ani jednu z uvedených razí dnes nevybral.
9,3x62/8x57JS/270 Win/20x76/9 para/45ACP
-
- Pravidelný diskutér
JosefH, nechceš zvážit už i moderní střelivo? Různé PRCy a Ackley Improved?
Mě by třeba lákala 7mm PRC, ale na to moje .308 stačí
Mě by třeba lákala 7mm PRC, ale na to moje .308 stačí
Beware of old men in profession where men die young.
Kde si kúpi zbraň a strelivo v nejakom PRC,alebo nedajbože v Ackley Improved??? 

458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Every Shot Counts
Neviem, aká je predstava o strednej, alebo o dlhšej vzdialenosti. Osobne by som vynechal 243 Win, aj 6,5 Creed. Taká 270W je fajn, ale fabrické strelivo vcelku degraduje potenciál tohto zaujímavého kalibru.
Dovolím si predpokladať, že kolega neprebíja a berúc do úvahy, že fabrické strelivo nebýva nalaborované na maximum daného kalibru, tak by som išiel o stupeň vyššie a zvažoval medzi kalibrami 30-06 Springfield, 270 WSM, alebo 7mm Rem Mag. Uživila by sa aj obligátna 300 Win Mag.
V bežnej zbrani, eventuálne doplnenej tlmičom žiaden zo spomenutých kalibrov nebude "zlobiť", čo sa týka spätného rázu. Úspech bude závisieť ako vždy najmä od poctivého umiestnenia zásahu a typu zvolenej strely. Všetky spomenuté kalibre majú obstojný výber fabrického streliva a zároveň dostatočnú rezervu výkonu na lov dospelej vysokej a čiernej zveri. Aj na nejakú tú zatiaľ nedefinovanú dlhšiu vzdialenosť.
Dovolím si predpokladať, že kolega neprebíja a berúc do úvahy, že fabrické strelivo nebýva nalaborované na maximum daného kalibru, tak by som išiel o stupeň vyššie a zvažoval medzi kalibrami 30-06 Springfield, 270 WSM, alebo 7mm Rem Mag. Uživila by sa aj obligátna 300 Win Mag.
V bežnej zbrani, eventuálne doplnenej tlmičom žiaden zo spomenutých kalibrov nebude "zlobiť", čo sa týka spätného rázu. Úspech bude závisieť ako vždy najmä od poctivého umiestnenia zásahu a typu zvolenej strely. Všetky spomenuté kalibre majú obstojný výber fabrického streliva a zároveň dostatočnú rezervu výkonu na lov dospelej vysokej a čiernej zveri. Aj na nejakú tú zatiaľ nedefinovanú dlhšiu vzdialenosť.
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Every Shot Counts
-
- Pravidelný diskutér
Lovec PRC dělá napr. Bergara, takže ji koupí třeba v Brně 
AI už bude spíš na stavbu a ptal bych se u renomovaných puškařů.
Ani tu 243Win bych nezatracoval akorát to chce hlaveň s rychlejším stoupáním(zakázka) a těžší střelu (pokud vůbec půjde sehnat). Znal jsem člověka co se s ní nebál lovit vysokou na 600m a zřídka mu něco nezůstalo na nástřelu, ale to bude chtít ještě vagon střeliva než budu střílet alespoň z poloviny tak dobře jako on.
PS na předposlední soutěži jsem se potkal se zajímavou německou flintou v 6XC ale o tom vím prd. Jen mě to poučilo, že sehnat jde kde co když se chce.

AI už bude spíš na stavbu a ptal bych se u renomovaných puškařů.
Ani tu 243Win bych nezatracoval akorát to chce hlaveň s rychlejším stoupáním(zakázka) a těžší střelu (pokud vůbec půjde sehnat). Znal jsem člověka co se s ní nebál lovit vysokou na 600m a zřídka mu něco nezůstalo na nástřelu, ale to bude chtít ještě vagon střeliva než budu střílet alespoň z poloviny tak dobře jako on.
PS na předposlední soutěži jsem se potkal se zajímavou německou flintou v 6XC ale o tom vím prd. Jen mě to poučilo, že sehnat jde kde co když se chce.
Pre bežného myslivca je to čistá utópia. Prakticky neexistujúci výber zbraní a o strelive ani nehovorím. Mať možnosť kúpiť jednu flintu s možno dvomi druhmi streliva, bez záruky, že to bude presne strieľať je proste iracionálne.
Pokiaľ človek prebíja a má puškára, alebo patričný obnos financií, aby si nechal doviezť nejakú exotiku a ku nej fungujúce fabrické strelivo na niekoľko sezón - nech sa páči. Tiež by som vedel doporučiť niekoľko neštandardných kalibrov, ale jediný prínos by bol, že sa spomenuli v debate. Nič viac.
Nemám problém s použitím menších kalibrov - jednu hlaveň v 243W s ktorou som aj lovil, aj chodil na strelnicu som vystrieľal. Nestrieľal som však nič väčšie ako jelienčatá, holú a menšie diviaky tak do 60-70kg (možno nejaké výnimky boli, ale to by som asi spočítal na jednej ruke). Proste tam nie je výkonová rezerva, desatiny gramu na hmotnosti strely nehrajú rolu. Klasické lovecké strely aj tak nepresahujú hmotnosťou hranicu 100gr. a to fakt nie je ideál na nejaké dospelé kusy. Aj keď by sa tam dalo pichnúť 108gr. ELD-M a s tým strieľať ďalej - ale nikdy to nebude ono.
Proste dospelá vysoká a čierna zver si zaslúži dospelý náboj, dupľom, keď sa má vystreliť o pár metrov ďalej, ako je obvyklé. Som proste zástancom prebytku výkonu - za tie roky, čo poľujem som videl zlyhať aj malé, aj väčšie kalibre a vzniknuté problémy sa v globále lepšie doriešili (rozumej dohľadali) po väčších kalibroch. Jednoducho fyzika sa obabrať nedá.
Pokiaľ človek prebíja a má puškára, alebo patričný obnos financií, aby si nechal doviezť nejakú exotiku a ku nej fungujúce fabrické strelivo na niekoľko sezón - nech sa páči. Tiež by som vedel doporučiť niekoľko neštandardných kalibrov, ale jediný prínos by bol, že sa spomenuli v debate. Nič viac.
Nemám problém s použitím menších kalibrov - jednu hlaveň v 243W s ktorou som aj lovil, aj chodil na strelnicu som vystrieľal. Nestrieľal som však nič väčšie ako jelienčatá, holú a menšie diviaky tak do 60-70kg (možno nejaké výnimky boli, ale to by som asi spočítal na jednej ruke). Proste tam nie je výkonová rezerva, desatiny gramu na hmotnosti strely nehrajú rolu. Klasické lovecké strely aj tak nepresahujú hmotnosťou hranicu 100gr. a to fakt nie je ideál na nejaké dospelé kusy. Aj keď by sa tam dalo pichnúť 108gr. ELD-M a s tým strieľať ďalej - ale nikdy to nebude ono.
Proste dospelá vysoká a čierna zver si zaslúži dospelý náboj, dupľom, keď sa má vystreliť o pár metrov ďalej, ako je obvyklé. Som proste zástancom prebytku výkonu - za tie roky, čo poľujem som videl zlyhať aj malé, aj väčšie kalibre a vzniknuté problémy sa v globále lepšie doriešili (rozumej dohľadali) po väčších kalibroch. Jednoducho fyzika sa obabrať nedá.
Every Shot Counts
Every Shot Counts
-
- Pravidelný diskutér
Jdeme vážně OT ale ještě tři věci si neodpustím:
1. Je rozdíl mezi nestandartním a moderním střelivem, k výhodám moderního střeliva třeba zde https://www.outdoorlife.com/guns/modern ... ge-design/
2. Rychlý google našel, že ty flinty dělá Bergara (o té jsem věděl), Ruger, Savage.... takže žádná exotika.
3. Pokud to někdo myslí vážně se střelbou na větší vzdálenost, měl by mít doma lis.
Ad přebytek výkonu, ano ale přesnost to nenahradí.
1. Je rozdíl mezi nestandartním a moderním střelivem, k výhodám moderního střeliva třeba zde https://www.outdoorlife.com/guns/modern ... ge-design/
2. Rychlý google našel, že ty flinty dělá Bergara (o té jsem věděl), Ruger, Savage.... takže žádná exotika.
3. Pokud to někdo myslí vážně se střelbou na větší vzdálenost, měl by mít doma lis.
Ad přebytek výkonu, ano ale přesnost to nenahradí.
No zadanie je pomerne vágne. Spárkatá je pomerne široký pojem čo do druhov a kategórií a vzdialenosť je asi lepšie definovať metrami asi najlepšie ako obvyklú a povedzme hraničnú. Plus charakter revíru respektíve revírov. A či sa prebíja. Lebo ak to je dospelá vysoká vrátane starších jeleňov skrz rôzne oblasti a cez 400 m s fabrickou muníciou takmer určite žiadny zo zadaných kalibrov nebude najlepšia voľba. Tam to chce určite čo písal Lovec. Ale ak to bude srnčia + občas čosi mladšie do 100 kg v prehľadnom teréne (také zadanie tu už mal ktosi iný) bude dobrá voľba aj 243. Mimochodom Tikka už robí niktoré modely v 243 win s hlavňami 1:8
Tazatel JosefH se po nové kulovnici rozhlíží už minimálně od léta, viz jeho příspěvek z jiného vlákna, kde i blíže specifikuje na jakou vzdálenost a co chce lovit:
Aktuálně už má jiný výběr ráží, jen .270 Winchester mu tam zůstala. Osobně bych se rozhodně vyhnul modernistickým experimentům uváděným haluziakem a zvolil ráži se slušným výběrem zbraní i loveckého střeliva na tuzemském trhu a samozřejmě i s dostatečným výkonem. Pro lov na vzdálenosti do cca 250 m je kombinace zbraně a střeliva, vykazujících přesnost sub MOA, naprosto v pohodě, není třeba toužit po atypickém terčovém speciálu, obvykle se slabším výkonem. Vzhledem k těmto okolnostem bych ze zmiňovaných ráží jednoznačně volil .270 Winchester v kombinaci s kvalitním loveckým střelivem, protože dančí i mufloní zvěř jsou poměrně tvrdé na ránu. Ráže .243 Winchester a 6,5 Creedmoor jsou dle mého názoru pro lov statnější dančí zvěře poměrně slabé (výkon + hmotnost střely).
JosefH píše:Zvažuji zakoupení nové kulovnice CZ 600 American. Rozhoduji se mezi rážemi 270 win. nebo 308 win. Zbraň budu používat především v polní honitbě na vzdálenosti kolem 150 m., k lovu srnčí, dančí popř. mufloní zvěře. Rád bych věděl vaše názory - zkušenosti na účinnost obou ráží, stop – efekt, zpětný ráz, atd.
Aktuálně už má jiný výběr ráží, jen .270 Winchester mu tam zůstala. Osobně bych se rozhodně vyhnul modernistickým experimentům uváděným haluziakem a zvolil ráži se slušným výběrem zbraní i loveckého střeliva na tuzemském trhu a samozřejmě i s dostatečným výkonem. Pro lov na vzdálenosti do cca 250 m je kombinace zbraně a střeliva, vykazujících přesnost sub MOA, naprosto v pohodě, není třeba toužit po atypickém terčovém speciálu, obvykle se slabším výkonem. Vzhledem k těmto okolnostem bych ze zmiňovaných ráží jednoznačně volil .270 Winchester v kombinaci s kvalitním loveckým střelivem, protože dančí i mufloní zvěř jsou poměrně tvrdé na ránu. Ráže .243 Winchester a 6,5 Creedmoor jsou dle mého názoru pro lov statnější dančí zvěře poměrně slabé (výkon + hmotnost střely).
Tak zrovna pro lov mufloni zvěře se mě osobně 270 Win moc neosvedcila. Barva vytekajici ze vstrelu a výstřelu je absobovana podsadou a zvěř odchází na poměrně větší vzdálenosti prakticky bez pobarvene stopni dráhy. 150 m není až taková výjimka. Mufloncata obvykle v ohni nebo do pár metrů. Prostě 270 win dělá malý díry
a v kombinaci se zimním kozichem to není to pravé ořechové
. Na srnčí a danci bez problémů.

9,3x62/8x57JS/270 Win/20x76/9 para/45ACP
Dovolím si přispět. Pokud někdo měsíce a měsíce spekuluje, co koupit za zbraň a ráži, není to většinou proto, že si troufne něco koupit a pak se ztrátou prodat. Chce tedy jistotu, aby za peníze dostal nejlepší poměr cena/výkon. A pokud jistota, tak 8, 30-06, 308 u nových zbraní. Protože další položkou je cena střeliva a tady je zkrátka velký výběr.
Osobně mám mnoho ráží, ale protože mě to baví, vč. přebíjení. Kdybych si měl vybrat jednu flintu a ráži, zcela racionální je 308. Splní vše v našem středoevropském prostoru.
Pokud se někdo chce vyblbnout a vyzkoušet, nic nebrání si koupit creed, nebo 270, 243,... a když se neosvědčí, poslat dál.
Osobně mám mnoho ráží, ale protože mě to baví, vč. přebíjení. Kdybych si měl vybrat jednu flintu a ráži, zcela racionální je 308. Splní vše v našem středoevropském prostoru.
Pokud se někdo chce vyblbnout a vyzkoušet, nic nebrání si koupit creed, nebo 270, 243,... a když se neosvědčí, poslat dál.
Ano, srst mufloní zvěře saje barvu jak houba, což v kombinaci s tím, že je poměrně tvrdá na ránu, způsobuje, že při čistě komorové ráně (třeba i ráží 9,3x62) dokáže z nástřelu odskočit bez barvy ve stopě. Samozřejmě, že ty odskoky po 9,3x62 jsou krátké, u menších a slabších ráží ale někdy opravdu zvládnou odběhnout hodně přes 100 m. Chce to dospělou zvěř raději střílet na kloub (plecko). Aby to v ráži .270 Winchester fungovalo i při zásahu čistě na žebra, chce to lovecké střelivo, které mufloní zvěři při zásahu "pořádně naloží", jako např. Hornady SST, nebo GECO Express.SoukuM píše: ↑ned 29.12.2024, 11:02 Tak zrovna pro lov mufloni zvěře se mě osobně 270 Win moc neosvedcila. Barva vytekajici ze vstrelu a výstřelu je absobovana podsadou a zvěř odchází na poměrně větší vzdálenosti prakticky bez pobarvene stopni dráhy. 150 m není až taková výjimka. Mufloncata obvykle v ohni nebo do pár metrů. Prostě 270 win dělá malý dírya v kombinaci se zimním kozichem to není to pravé ořechové
. Na srnčí a danci bez problémů.
Tak aj ja si osobne myslím, že v našich podmienkach niet čo váhať a siahnuť po osvedčených kalibroch 3006 springfield, 308 win a tak podobne. nemusí sa riešiť dostupnosť zbrane a streliva .... 243 je skvelý kaliber hlavne na škodnú a srnčiu a aj na dlhšie vzdialenosti. Ak však pán chce loviť na ultra vzdialenosti odporúčam pozrieť video renomovanej poľovníckej cestovky OVINI - odkaz nižšie. Vo videu je pekne uvedené akým kalibrom na akú vzdialenosť a tak podobne bola zver ulovená. Ak som si dobre všimol aj ich predchádzajúce videa poväčšine používajú 7 mm remingtom magnum ale možnože je to ich srdcovka .... Pekné pozeranie: https://youtu.be/LUQsq19tACs
Tikka T3 varmint 308 win, puškohľad Vortex Strike Eagle FFP 5-25x56 EBR-7C mrad, CZ 457 varmint, 17 HMR, puškohľad Vortex Venon 5-25x56 FFP mrad, CZ 600 Alpha, 223 rem, puškohľad Discovery Gen II ED5-25X56 FFP
Já bych si chtěl časem pořídit nějaký polní speciál pro lov na otevřených plochách 200-300m. Samozřejmě by mi na to stačila .308, ale tu už mám
a mě prostě novinky baví.
Docela se mi líbí ráže 6,5 PRC, ale jak píšou kolegové, tak střelivo pro to není. Všechny PRC ráže jsou hodně marketingově tlačené v USA a více, či méně to zasáhne i Evropu, tak se do budoucna dá asi počítat s rozšířením nabídky střeliva i tady. Dost možná jsou Creedmoory a PRC jen výkřiky do tmy a nic nového nepřináší. Já bych se ale novinkám bránit nechtěl. Většina Evropských výrobců mající trh v USA už je dělá (Bergara, Tikka, Mauser, CZ) a je otázkou jestli si někdo troufne. S jedním typem střeliva k dostání to opravdu momentálně iracionální kupovat je.
Jenže co přesně na lov na střední vzdálenosti do pole? Jako vážně nemám alternativu než 7mm Rem Mag a 30-06? Chápu, že to s rezervou stačí na vše, co v Evropě i Americe žije. Neexistuje ale varianta s dobrou balistikou do 300m, příjemná na střílení s odpovídající účinností?

Docela se mi líbí ráže 6,5 PRC, ale jak píšou kolegové, tak střelivo pro to není. Všechny PRC ráže jsou hodně marketingově tlačené v USA a více, či méně to zasáhne i Evropu, tak se do budoucna dá asi počítat s rozšířením nabídky střeliva i tady. Dost možná jsou Creedmoory a PRC jen výkřiky do tmy a nic nového nepřináší. Já bych se ale novinkám bránit nechtěl. Většina Evropských výrobců mající trh v USA už je dělá (Bergara, Tikka, Mauser, CZ) a je otázkou jestli si někdo troufne. S jedním typem střeliva k dostání to opravdu momentálně iracionální kupovat je.
Jenže co přesně na lov na střední vzdálenosti do pole? Jako vážně nemám alternativu než 7mm Rem Mag a 30-06? Chápu, že to s rezervou stačí na vše, co v Evropě i Americe žije. Neexistuje ale varianta s dobrou balistikou do 300m, příjemná na střílení s odpovídající účinností?