Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní
- Choochoo007
- Zkušený diskutér
Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní
Vcelku zajimava stranka pro prebijeni. Kdo nema možnost nebo nechce resit prebijeni pres software nebo dotazy zde. Je zde u navazek uvedeno dost prachu a strel, takze to pro zacatek muze dost pomoci s vyberem vhodnych komponent.
https://www.xxl-reloading.com/
https://www.xxl-reloading.com/
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
- Georg.H
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Tohle je starý web který bude končit.
Zde je nový. Pokud chcete vidět navážky je třeba zaplatit roční poplatek. Da se tam i konfigurovat náboj podle délky nábojnice a AOL.
https://www.xxlreloading.com/
Zde je nový. Pokud chcete vidět navážky je třeba zaplatit roční poplatek. Da se tam i konfigurovat náboj podle délky nábojnice a AOL.
https://www.xxlreloading.com/
- Choochoo007
- Zkušený diskutér
Je to mozny, nezkoumal jsem do detailu, diky za upresneni. Pouzivam QL a prave me zmatla navazka VV N135 a N140 a vyhoreni ve 22" hlavni u 6mmBR strela V-max 75gr. QL mi ukazuje lepsi vyhoreni u N140, coz se mi zda divne. Neco jsem hledal a nahodou narazil na tyto stranky, kde ukazuje vyhoreni lepsi u N135. Takze se musim mrknout poradne kde je chyba 

Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
Zdravím, mohl by někdo sdílet řádku s Hodgdon Leverevolution prachem do QL?
Piokouším se najít navážku do 6mm ARC a Leverevolution nemám.
Díky!
Piokouším se najít navážku do 6mm ARC a Leverevolution nemám.
Díky!
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Přáleté omlouvám se začátečnický dotaz. Dohaduji se s kolegou jak seřídit usazovací matrici. Mám klasický jednooperák a matrice od Lee (formatovací, usazovací a krimpovací). Jde mi mi o tu usazovací, a to zda když vytáhnu lis do krajní polohy, zašroubuji matrici na dotek shelholderu, utáhnu ješte matrici o čtvt otačky, nebo povolím, aby mezi matricí a shelholdrem vznikla mezírka? Je mi jasné že celkovou délku náboje pak vyšteluji tím horním šroubem na matrici, jde mi čistě jen o to zašroubování matrice a vymezení vůči shelholderu. Pokud řeším nesmysly, prosím o prominutí. Děkuji
Sauer 202 + Zeiss Victory HT 3-12x56, Sauer 404 8x57 IS, CZ 550 Lux 308W...
-
- Administrátor
V podstatě jde obojí. Každé má své pro a proti. Při seřízení s mezerou se musíš spolehnout na přesnost dorazu lisu, na druhé straně nehrozí poškození matrice nebo shell holderu. V opačném případě seřízení je hlobka usazení definována o něco málo precizněji, nicméně při dorazu je třeba určitého citu. Také záleží, zda má usazovačka roll krimp nebo ne, a zda ten krimp použiješ nebo ne. Z praktického hlediska, pokud nejsi precizionista, seřizuj s vůlí na doraz lisu. Já to dělám tak, že lis dám do horní úvrati, a matrici zašroubuji na lehký dotek (pokud nemá krimp). Má to tu výhodu, že pokud nepohneš seřizovacím šroubem, nemusíš hloubku usazení znovu nastavovat. Pokud krimp má, tak na doraz lisu a mezeru dle síly krimpu (speciálně u nábojů do krátké zbraně). To platí pro standardní matrice Lee.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Mám podobný postup, len nepoužívam krimp. Lis dám do hornej úvrate, zašroubujem matricu a vrátim ju o jednu otáčku naspäť. Ak je možnosť urobiť si na lise a matrici nejakú značku, tak to doporučujem. Pri ďalšom použití v závislosti od presnosti označenia polohy sa mi dľžka náboja zmení iba o pár stotín milimetra - meriam dľžku CBTO (cartridge base-to-ogive length), čiže dľžku od dna nábojnice na ogivál strely, s prípravkom od Hornady.
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Every Shot Counts
- Michal_123
- Zkušený diskutér
Usazovací matrice se na kontakt se shellholderem nenastavuje, na kontakt se (bavíme se o základním nastavení) nastavuje pouze matrice kalibrační/vypichovací.
Usazovací matrice se nastavuje tak, aby buď zároveň krimpovala, nebo nekrimpovala.
LEE za svou éru do některých sad vyráběly usazovací matrice, které krimpovací hranu neměly, ale spíše předpokládejme, že ji mají všechny.
Usazovací matrici ve Tvém případě nastavíš tak, aby nekrimpovala.
1) vložíš zformátovanou nábojnici do shellholderu a vyjedeš pístem do horní úvratě
2) budeš šroubovat usazovací matrici dolů, dokud se nedotkne nábojnice (pohne se páka)
3) matrici vyšroubuješ zpět o jednu otáčku a utáhneš jí
Usazovací matrice se nastavuje tak, aby buď zároveň krimpovala, nebo nekrimpovala.
LEE za svou éru do některých sad vyráběly usazovací matrice, které krimpovací hranu neměly, ale spíše předpokládejme, že ji mají všechny.
Usazovací matrici ve Tvém případě nastavíš tak, aby nekrimpovala.
1) vložíš zformátovanou nábojnici do shellholderu a vyjedeš pístem do horní úvratě
2) budeš šroubovat usazovací matrici dolů, dokud se nedotkne nábojnice (pohne se páka)
3) matrici vyšroubuješ zpět o jednu otáčku a utáhneš jí
Pánové, nezmáčkli byste prosím Quickload pro 8x57IRS, hledám vhodný prach a starovací a max navážku pro Barnes 160 gr TTSX, 51 cm hlaveň, AOL 82.
Prach RS50 nebo RS52.
Přemýšlm i o možná Vihta N160, IMR 4166 .. co je dostupné u Strobla nebo v Reloaderu.
Prach RS50 nebo RS52.
Přemýšlm i o možná Vihta N160, IMR 4166 .. co je dostupné u Strobla nebo v Reloaderu.
8x57IS, 6,5 Creedmoor, 7,62x39, 12/76
Borlice
Borlice
- Michal_123
- Zkušený diskutér
Je to trochu OT, ale můžete se podívat, jak se (pravděpodobně v Pakistánu) vyrábí špičkové střelivo.
Vybírám z nepřeberného množství inovativních postupů fabriky:
Vydržte sledovat do konce
Vybírám z nepřeberného množství inovativních postupů fabriky:
- Instalace Berdanových zápalek do nábojnice bez kovadlinky
- Laboratorně přesné odměřování střelného prachu
- Absolutně bezuhlíková výroba
- A to vše s jakýmkoliv označením výrobce, aktuálně PPU, made in Serbia
Vydržte sledovat do konce

- Georg.H
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Nejlepší je jak borec fixem maluje spáru kolem zápalky

Mě se nejvíc líbí to odměřování strelneho prachu
. Já blbec se s těma 45 ACP doma crcam, to je furt váha, suplera, OAL apod. a ono to jde takhle snadno
. No nic, zas sem chytrejsi
.

9,3x62/8x57JS/270 Win/20x76/9 para/45ACP
No někteří myslivci přece říkají, že PPU jsou "dobrý patróny"...
Zřejmě tím myslí cenu + to, že to po stisku spouště udělá "bum" a na 30 metrů vzdálené hromadě se tím do prasete někam trefí...
Ale teď vážně - puškové náboje jsou na výrobu náročnější, takže předpokládám, že ty PPU vyrábí přímo v Srbsku, případně si je nechává dělat v Turecku. V Pakistánu, Bangladéši a podobných destinacích holt jedou zejména náboje pistolové, ovšem takové 7,62x39 už v Pakistánu zvládají také - a se stejně precizním dávkováním prachu:
https://www.youtube.com/watch?v=qdIXWrwPAnI

https://www.youtube.com/watch?v=qdIXWrwPAnI

- Michal_123
- Zkušený diskutér
To jako vážně myslíš, že PPU vyrábí střelivo v této fabrice?Šumavák píše: ↑pon 17.3.2025, 18:20 No někteří myslivci přece říkají, že PPU jsou "dobrý patróny"...Zřejmě tím myslí cenu + to, že to po stisku spouště udělá "bum" a na 30 metrů vzdálené hromadě se tím do prasete někam trefí...
![]()
Ale teď vážně - puškové náboje jsou na výrobu náročnější, takže předpokládám, že ty PPU vyrábí přímo v Srbsku, případně si je nechává dělat v Turecku.

To je samozřejmě nesmysl!
V Pakistánu se vyrábí také fejkové zbraně věhlasných značek a neznamená to, že HK tam přesunul výrobu.
Ne, to si fakt nemyslím, ale do "šetřílků" jsem si prostě rejpnout musel a trochu jim nahnat strach...Michal_123 píše:To jako vážně myslíš, že PPU vyrábí střelivo v této fabrice?![]()
To je samozřejmě nesmysl!
V Pakistánu se vyrábí také fejkové zbraně věhlasných značek a neznamená to, že HK tam přesunul výrobu.