S nastřelováním na "ONV" nebo obecně na kratší vzdálenost, než lovím je to trochu složitější.
Někdy.
Mám zkušenosti s člověkem, který nastřeloval na cca 20m, právě jsem na té střelnici byl také.
A když jsem se ptal, co blbne, tak mi řekl, že si to přepočítá na 100m.
Na můj dotaz, co jako přepočítá na tom ZH, tak se zatvářil tajemně a potichu mi řekl:
"Když jsi na 20m takhle (ukázal mezi prsty vzdálenost) pod, tak jsi na 100m akorát."
Na můj dotaz, proč to tedy nenastřelí na delší vzdálenost odpověděl, že se mu to na 50m už moc klepe a pořádně se netrefí.
A to je právě ono.
Analogicky, pokud nastřeluje střelec na 100m s rozptylem 10cm, tak je s nějakým výpočtem na 200m v jeteli. A
Pokud se dostane střelec sub MOA, je to něco jiného.
Osobně nastřeluji na 100m a 200m s tím, abych byl schopen lovit na obě vzdálenosti.
Takže jsem na 100m kousek nad a na 200m kousek pod.
Nastřelení kulovnice
- Michal_123
- Zkušený diskutér
-
- Pravidelný diskutér
Re: Nastřelení kulovnice
Dobrý den všem. Pročetl jsem zde na fóru ale i na různých zahraničních stránkách něco ohledně nastřelování a chtěl bych se zde vás zeptat, jestli nastřelujete nejraději pomocí nastřelovacích bagů, nebo nějakou tovární stolici nebo máte něco samo domo udělané? Mně osobně se osvědčil přední ,,X" bag který pěkně předpažbí pušky sevře a dovře v tom drží, a pod pažbu klasický zadní bag ale ted jsem měl od kolegy půjčený regulovatelný nastřelovací stojan od firmy caldwell a musím říct, že se mi to jeví jako o dost lepší než ,,x " bag. Stačí točit kolečkem, přesně se nastavuje výška na cíl a puška se dá taky lehce sevřit pomocí svěrných šroubů na boku podpěry.
Zdravím. Tak len tak amatersky... Asi by som odporučil nastreľovací stojan... niet čo riešiť. Zbraň sa dá pekne fixovať a nastaviť. Ja osobne však nastreľujem z tripodu, nakoľko tým imitujem reálnu chybu strelca - strhnutie a tak podobne, pretože 80 percent lovu aplikujem s danej trojnožky. Niekedy som nastreľoval z kapoty auta kde som dával rôzne mäkčené podložky. Ak by sa jednalo o športovú strelbu tak by som to rozhodne nastreľoval s použitím bipodu v polohe ležmo. Nakoľko sa však táto pozícia len ťažko aplikuje v poľovníckej praxi kedy vysoká tráva znemožňuje túto taktiku pre mňa osobne používať. Už som sa stretol aj s prípadom nastreľovania z posedu, kedy kolega imitoval reálne podmienky lovu.... Hold čo prax to iný názor ...
Tikka T3 varmint 308 win, puškohľad Vortex Strike Eagle FFP 5-25x56 EBR-7C mrad, CZ 457 varmint, 17 HMR, puškohľad Vortex Venon 5-25x56 FFP mrad, CZ 600 Alpha, 223 rem, puškohľad Discovery Gen II ED5-25X56 FFP
Dobrý večer. Osobně bych se přikláněl ke střelbě i posezu, který se blíží reálné střelbě z posedu, aby byla zohledněna systémová chyba strelce. Osobně používám pytlík naplněný pískem pod přední částí pažby a levou ruku mám podloženou pod botku pažby.... Kdysi jsem zkoušel střílet na střelnici vleže s bipodem Harris a skupina zásahů se mi vlivem rozdílné pozice posunula skoro o 35 mm dolů, což jsem nečekal...
CZ550 Excelent 30-06, Zeiss V6-2,5-15x56, Haenel Jaeger9 8x57jrs, Meopta 7x56 3100RD, Sightline 455, ZKM451, Bettinsoli Sporting 12x76, CZ Drake 12x76, IŽ18 MH 16x70, Německý křepelák.
to Sejenik ... Môžem iba potvrdiť tvoju odpoveď. V živote som mal 2 skúsenosti, keď som si po nich povedal, že čo za k..... stváram .... Prvá, keď som v leže strieľal na silného srnca na strnisku pšenice a totálne som srnca minul,
strela preletela cca 15 cm nad a druhá, keď som šiel na poľovačku s dvomi zbraňami na ktorých prehadzujem tlmič. Ako naschvál mi vyšiel pod kriakmi lanštiak a keďže už nebol čas na preloženie tlmiča tak som to skúsil bez a výsledok bol taký že diviak dôsledkom posunu zásahu na slabiny bol dohľadávaný až ku hranici susedného revíru a následne po konzultácii s poľov. hospodárom sme pokračovali ďalej... Diviak sa nikdy nenašiel. Ale to je už skôr téma do iného príspevku. Lovu zdar !
strela preletela cca 15 cm nad a druhá, keď som šiel na poľovačku s dvomi zbraňami na ktorých prehadzujem tlmič. Ako naschvál mi vyšiel pod kriakmi lanštiak a keďže už nebol čas na preloženie tlmiča tak som to skúsil bez a výsledok bol taký že diviak dôsledkom posunu zásahu na slabiny bol dohľadávaný až ku hranici susedného revíru a následne po konzultácii s poľov. hospodárom sme pokračovali ďalej... Diviak sa nikdy nenašiel. Ale to je už skôr téma do iného príspevku. Lovu zdar !
Tikka T3 varmint 308 win, puškohľad Vortex Strike Eagle FFP 5-25x56 EBR-7C mrad, CZ 457 varmint, 17 HMR, puškohľad Vortex Venon 5-25x56 FFP mrad, CZ 600 Alpha, 223 rem, puškohľad Discovery Gen II ED5-25X56 FFP