Termokamery

Noční vidění, termovize a podobná elektronická zařízení. Vaše zkušenosti, rady a dotazy
Odpovědět
Georg.H
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Re: Termokamery

Příspěvek od Georg.H »

Každý vnímá obraz jinak. Chce to vyzkoušet.
Já osobně bych vzal infiray dnes už nocpix 19-35 dle finančních možností. Kouká to pěkně. Výhoda stabilizace obrazu. Mám možnost se podívat přes všechno co se tady prodává. Obrazově mě vyhovuje nocpix.
Dnes jsem nastřeloval ace 50 a musím říct že povedený zaměřovač.
jira
Častý návštěvník

Příspěvek od jira »

Právě že mánpředstava je na flinty zaměřovač ace 50 a do ruky jsem uvažoval lumi L35. Tím bych měl vyřešeno jak střelbou za jakéhokoli počasi. A do ruky pozorovací abych nemusel na posedu furt šermovat s flintou. To bude první fáze druhá fáze je nová kulovnice s krátkou hlavní a tlumič. A budu tichý noční lovec😂
Georg.H
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georg.H »

Dobrá volba.
Glen
Nový návštěvník

Příspěvek od Glen »

Nevíte někdo jaké je optické zvětšení u monokuláru typ Pard Leopard 480 -35 ? Někteří prodejci uvádějí 2,8 jiní 3,5. Na oficiálních stránkách " Pard.com" je teď uvedeno 3,5 ale před cca týdnem tuším bylo také ještě 2,8.
Firimoraj
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Firimoraj »

Zdravím vás, vlastnite někdo toto TC23S-335 LRF NNPO" ,, termo na flintu"? Diky, zajímá mě vše co je navíc, než to co vyčtu v popisu.
Georg.H
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georg.H »

Zatím jsem na žádnou recenzi nenarazil. Ale asi bych se držel značek co už jsou u nás na trhu nějaký pátek. Než koukat po nějakých noname.
Šumavák
Pravidelný diskutér

Termovizní monokulár vs zaměřovač

Příspěvek od Šumavák »

Tak nějak jsem dozrál k přesvědčení, že přišel čas opět modernizovat techniku pro noční lov. Jelikož na vnadišti lovím zcela výjimečně a standardně potřebuji pozorovat takřka 360°kolem, uvažuji o kombinaci výborného pozorováku do ruky + levného zaměřovače starší generace na pušce. Rád bych si tedy pořídil kvalitní termovizní pozorovák (monokulár) s 50 mm čočkou a ideálně i s laserovým dálkoměrem, protože "šermovat" za takových podmínek celou puškou je poněkud opruz, navíc s vysokým rizikem vzniku nechtěného hluku. :roll: Měl bych tedy dotaz na ty z vás, co již něco takového používají, nebo alespoň mají možnost se něčím takovým podívat, jaký termovizní monokulár byste mi aktuálně doporučili? A nebo bych se měl raději držet původního schématu, tedy kvalitního zaměřovače na pušce a malého pozorováku do ruky, pouze pro detekci nových, zaměřovačem na pušce dosud neobeznaných kusů? :?
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Pokud bych se takto měl rozhodovat já, tak dnes bych šel do kvalitního zaměřovacího terma s dálkoměrem, protože tam se láme chleba. Pozorovák zvol podle vzdálenosti detekce a rozeznání, kterou potřebuješ.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Georg.H
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georg.H »

Přesně jak píše @dalas.
Raději kvalitativní zaměřovač s dálkoměrem/ balosťákem.
Pozorovák stačí základní pro zjištění zvěře v okolí.
Vyzkoušel jsem poslední novinky od Hikmickra a Nocpix.
A u mě zvítězil Nocpix ACE50R. Obrazově mi sedí na oko lépe než konkurence. Tak mám pocit že je obraz agresivní a víc tahá oko.

Jako pozorovák bude stačit Nocpix Lumi L35.
Kouká pěkně a máš stabilizaci obrazu.

Mám kamarády co jim seděl i Pard Leopard 480 35.

Chce to prostě vyzkoušet co ti sedí na oko.
kabát
Zkušený diskutér

Příspěvek od kabát »

Jsem rád, že se postupně potvrzuje to jsem před pár lety vyhodnotil.
Do ruky na pozorování mám poměrně levný pozorovák, s vyměnitelnou baterkou. Na vzdálenosti kolem 800 metrů rozlišuju zvěř - zajíc, liška, srnčí, dančí, černá , vysoká. Na flintu jsem koupil termo s 50 čočkou, vysokým rozlišením, dálkoměrem a balistákem. Jakmile mě při pozorování něco zaujme, zaměřím se na cíl s flintou a už se ke střelbě připravuju. To co bylo před lety ojedinělou výhodou specifického zařízení, nabízí dnes kde kdo. Moje termo je velké, těžké, neforemné ale měnit nebudu. Jede na 4x tužkové baterky, má za sebou pády na zem, i já na něj. Výhody těch nových jsou lepší zobrazení, otázka za jakých podmínek a na jakou vzdálenost. U černé pohlaví poznám, u holé to obvykle nepotřebuju řešit, na lišky je to jedno. Trofejovou v noci nelovím. Jediné co mě láká je tvar puškohledu. Na druhou stranu jsem asi nic neminul kvůli tvaru zařízení. A dálkoměr se změřením a uložením vzdálenosti je skvělá věc, pokud střílíte dál jak na vnadiště.
VOK - HB - 223 Rem - 6,5 x 55 SE - 7 x 65 R - 308 Win - 9,3 x 74 R -
cobaj
Pravidelný diskutér

Příspěvek od cobaj »

Mam to obracene.
Pouzivam spolehlivy, odolny, se spickove fungujici balistikou a dalkomerem, nicmene dnes jiz prekonanym obrazem Archer Falcon.
Pozorovak take s dalkomerem, ale podstatne lepsim obrazem.
Pozorovak beru do ruky velmi casto a v ruznych situacich. Pokud by to bylo obracene nutilo by mne to kazdou chvili brat do ruky pusku a snazit se zjistit a upresnit si co vlastne vidim. Sermovat neustale okolo sebe v 360° flintou k upresneni na co to vlastne pozorovakem koukam mi je k nicemu.
Pokud pozorovakem identifikuji cil na ktery chci vystrelit vezmu pusku, zmerim vzdalenost - balistak a muzu resit. Porad si muzu lehce pozorovakem overit ze mam v krizi ten spravny kus. Nikdy me nelimitovala nizsi kvalita obrazu pro presnou loveckou strelbu. U puskohledu mam v popredi jine vlasnosti - Predevsim to musi absolutne spolehlive drzet nastrel - nemusel jsem delat korekce od doby porizeni a nastreleni, tedy nekolik let. Spolehlivy dalkomer a presna balistka. Zadne ,,restarty,,. Mnoho profilu pro ruzne zbrane a munici - cca 20cet jestli se nepletu, ale kdo si to ma pamatovat😁

M.
miso243
Pravidelný diskutér

Příspěvek od miso243 »

Za mňa určite dobrý zameriavač s dialkomerom. Ak sa zver pohybuje a treba kontrolovať vzdialenosť pred streľbou je obtažujúce stále odkladať zbraň. Pretým sol zameriavač skladal a používal ho aj ako pozorovák - ide to, ale s obmedzeniami. Chvíľu sa ale u nás mohla loviť v noci aj trofejová (už zas nie) a na to termo nestačí. Tak som kúpil Hikmicro Habrok. Vraj fúzny - určite nie, nedokáže kombinovať zobrazenia. Ale inak fajn. Termo napriek slabému meniču kuká skoro tak dobre ako starší Pard SA 45 asi kvôli spracovaniu obrazu. Digitál - vstavaný prísvit je o ničom ale dole je statívový závit kde sa dá chytiť externý. Mám Lunu 940 - jeleň sa dá parožie dobre obhliadnuť do cca 150 m. SAmotné parožie sa dá detekovať v závislosti od terénu tak do 500 m. Je to dosť ovplyvnené parazitickými odrazmi od prísvitu, asi by bol lepší Laserluchs
Šumavák
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Šumavák »

Díky za odpovědi. Jestli ve finále zvolit lepší pozorovák, nebo zaměřovač, to pro mě bude dilema... :D Ještě bych poprosil o nějaké typy na konkrétní přístroje. Rád bych čočku alespoň 50mm, pochopitelně bych si přál výborný obraz (jemný + ostrý) a integrovaný dálkoměr. V mém okolí a rodině se sporadicky vyskytují bohužel jen termovizní zaměřovače starších typů, převážně značky Pulsar. Žádnou z novinek se aktuálně nemám možnost podívat. Z pozorovacích monokulárů s dálkoměrem mě napadá třeba Nocpix Vista H50R ? Má někdo představu, jak to maká např. ve srovnání s monokulárem Pulsar Telos LRF XG50 ?
jira
Častý návštěvník

Příspěvek od jira »

Já to řešil před Vánoci. Nakonec jsem šel do Nocpix ACE50 a do ruky jsem zvolil Nocpix Lumi35L. S terčem do ruky zjistím kde co se hýbe a případně vezmu flinty a už koukám a připravují se k případné střelbě. Otevřel se mě úplně nový svět. Momentálně více šoulačky slovům ze šoulačky. Díky těmto vymoženostem jsem před 14dny ulovil bronzového lišáka. Jen jsem byl hloupí a vůbec si neuvědomil jaký svět se mě otevře a šel u obou termošek do verze bez dalkoměru. Řikal jsem si budu lovit jako dříve z kazatelem případně pověstem na nebo z kazatelny. A tam vím vzdálenosti.to je v pohodě problém nastává v poli kde se nemá člověk čeho chytit. Tam by se dalkoměr hodil ,ale aspoň je to větší adrenalin když se chce člověk dostat co nejblíže😂. Pokud chceš mohu ti poslat nějaká videa. Jsem stim spokojen a přiště budu chytřejší a aspoň pozorovák do ruky bude s dálkoměrem😉
miso243
Pravidelný diskutér

Příspěvek od miso243 »

Dvaja kamaráti si po sebe kúpili Therm Tec Vidar 360LRF. Kuká to fakt pekne, má to 60 mm šošovku a dialkomer je veľmi dobrý. Neviem nakoľko používajú ten optický zoom. Myslím, že už existuje aj montáž na Blaser. Celkom sa mi páčia ešte termá Conotech, majú diaľkomer schovaný v šošovke takže nič netrčí. Ale skúsenosť nemám.
Odpovědět