Zase ten názor, že za zmizení zajíce může jen změna zemědělského hospodaření. Myslivost je sice od slova myslet, ale to se nám moc nepovedlo. Zajíci jsme do hrobu pomohli dost vydatně sami a pořád si myslíme, že v honitbách s kmenovými stavy 6ks/100ha je v pohodě je lovit. Počty nám moc nejdou.wendy123 píše: ↑čtv 27.2.2025, 22:42 myslivost je od slova myslet,mám jagoše,drobná není, není u nás kvůli systému zemědělského hospodaření,dříve se lovila liška kvůli kožešině od sv, Michala do Hromnic,dnes kožešina nemá cenu,když začnou na vesnici mordovat slepice,tak je to na nás.V antikvariátech je k sehnání kniha:Josef Bobek- Na lovu,majitelům norníků doporučuji,podruhé už nevyjde.A zakázat norování zničí celé chovatelské úsilí a tradice předků.U nás pravidelně norujeme i kvůli psovi na 1.5.,ale bažantnice a honitby s drobnou jsou v jiné situaci,myslet a dodržovt tradice a tím i etiku našich kulturních tradic
Doby lovu
Re: Doby lovu
No myslím si to pořád,v osmdesátých letech jsme je chytali a vyváželo se za tvrdou měnu do Francie etc.,každé MS mělo plán dodávek,který se musel plnit.Pak to JZD začaly postřikovat,řepka se stříká minimálně třikrát,hodně udělají auta,před lovem a na nočácích jich vidíme hodně,po žních zmizí,brokovnicema jim opravdu neublížíme,někdy neulovíme žádného za rok,někdy dva,draží se pak na poslední leči,a to tu bývaly výřady v řádu desítek kusů,prasata tomu taky nepomůžou.Krmíme,mají liz i vodu,prasat lovíme už několik let minimálně 50 za lovecký rok,JČ Radouně
- Michal_123
- Zkušený diskutér
U nás je to podobné, jak píše Wendy.
Zajíc se neloví, ale vidět je ho hlavně v nočácích do konce léta, třeba deset najednou. Pak jich většina zmizí a jsou vidět pouze sporadicky, cca za večer jeden kus.
Předpokládám, že za to mohou hlavně JZD s postřiky. Řepka se stříká cca 10x za sezónu.
Prasat je u nás znatelně méně, než bylo v minulosti, tím to nebude.
Dokonce je daleko méně ptáků, včetně dravců.
Zajíc se neloví, ale vidět je ho hlavně v nočácích do konce léta, třeba deset najednou. Pak jich většina zmizí a jsou vidět pouze sporadicky, cca za večer jeden kus.
Předpokládám, že za to mohou hlavně JZD s postřiky. Řepka se stříká cca 10x za sezónu.
Je to stejné i u nás. Rozdíl je v tom, že u nás jsou všichni zemědělci v režimu eko a nestříkají. Jakmile z pole zmizí obilí, tak zmizí zajíci. Ať si říká kdo chce, co chce, ale pokud v honitbě nemám 10 zajíců na 100ha, tak by mělo být slovo hon sprostý a i to je docela hraniční hodnota.Michal_123 píše: ↑úte 04.3.2025, 0:27 U nás je to podobné, jak píše Wendy.
Hrozně se mi líbí jak se ČMMJ vždycky postaví na tu správnou stranu

Zdravím, chlapi my jsme se v r.2003 dali dohromady s jinou obcí, ten rok se ulovilo cca 60kohoutů a 70 zajíců polovina v sadech na cca 150ha. Pak jsme začali doopravdy pečovat o zvěř a v r. 2007 jsme lovili přes 300zajíců i divokých kohoutů, věřte, že jsme v té době neměli metr políčka a tady se hospodaří jak všude jinde. Vy jediný co můžete skutečně ovlivnit je predační tlak a příkrm, vodu atd., ale to jestli bude dobrý jaro a dostatek myší neovlivníte, jen poctivá péče o zvěř a max. tlak na predátory + další drobné opatření může zvednout stavy drobné. Samozřejmě je to i o plánech lovu, nesmíte lovit moc, vše má prostě svoje. Ted nám to vychází za posledních pět let v průměru cca 165ks od každého, ale je to za opravdu denodenní péči. Jen kun máme cca 40 ročně, víte kolik chlapů mi řekne, že u nich kuny nejsou, já říkám nasaď 20 ks fotopsatí a uvidíme.
S tím se nedá než souhlasit a gratulovat vám. Já bohužel vidím jen ten opačný přístup spočívající v nadávání na to, jak je všechno marný a dřív to bylo lepší. Mám asi 5 nápadů, co by se dalo u nás udělat bez nějakých zásadních investic (a to jsme jako sdružení dost v přebytku), ale na to jsem ve spolku malej pán a staří pardálové nic měnit nechtějí. Sláva sdružením, kde se snaží lidi rozhýbat.Patrik D píše: ↑úte 04.3.2025, 17:24 Zdravím, chlapi my jsme se v r.2003 dali dohromady s jinou obcí, ten rok se ulovilo cca 60kohoutů a 70 zajíců polovina v sadech na cca 150ha. Pak jsme začali doopravdy pečovat o zvěř a v r. 2007 jsme lovili přes 300zajíců i divokých kohoutů, věřte, že jsme v té době neměli metr políčka a tady se hospodaří jak všude jinde. Vy jediný co můžete skutečně ovlivnit je predační tlak a příkrm, vodu atd., ale to jestli bude dobrý jaro a dostatek myší neovlivníte, jen poctivá péče o zvěř a max. tlak na predátory + další drobné opatření může zvednout stavy drobné. Samozřejmě je to i o plánech lovu, nesmíte lovit moc, vše má prostě svoje. Ted nám to vychází za posledních pět let v průměru cca 165ks od každého, ale je to za opravdu denodenní péči. Jen kun máme cca 40 ročně, víte kolik chlapů mi řekne, že u nich kuny nejsou, já říkám nasaď 20 ks fotopsatí a uvidíme.
U nás jsou podmínky takové,že když sedí prasečkáři,tak na lišku samozřejmě nevystřelí,na norování máme umělé nory,ale vedle v honitbě sídlí orli,krkavců taky táhne hejna,škodná se tady nepřemnoží,žádnej predátor si revír nevyloví,teď poslední dva roky s norováním smůla,i když jsem to obešel se psem,nic v norách nebylo,úbytek je od osmdesátek,co pamatuju,dnes to tady tlačí dotace,dokonalejší žací mechanismy,i místní JZD myslivosti fandí,ale musí dělat,to,co jim zajistí přežití,když jsem měl výmaráka,tak jsem jezdil na klubové výcviky do Brodu nad Dyjí,tam pes prohnal dost zajíců,aby se naučil klidu před zvěří a probudilo se vrozené vystavování
No to jsou právě pak ty rozdíly. Od r. 2009 prodáváme zajíce a vím jak to napříč republikou je, někde postavily biplynky, tudíž konec, někde se rozpadli, někde se nemohou dohodnout a někde je jich méně, ale makají, prostě pečují a mají, věřte, že to jde.
Co se týká nás, tady jede pořád kukuřice, pšenice, řepka a hrách v různém poměru, naštěstí není vojtěška, ted posledních pár let přibyla cukrovka !!!!!! Od r. 2019 po pozemkové úpravě děláme zvěřní políčka, vzal jsem zpět pole z nájmu + něco obecního, udělaly se nějaké zatravněné cesty a údolnice a to co myslím je super, místní farma u Tří Dubů, rozdělila lány na max. 30ha a střídá plodiny a po posečení sejí meziplodiny, prostě je vidět jak to pomáhá. Jsou roky kdy je méně a zase více, ale mopalu a jistě to jde nahoru v průměru a o to jde. Máme umělé nory, nyní prakticky bez využití, co ale je využito ke třiceti sklopcům a téměř tak fotopastí, víme přesně kde, kdy co máme a dle toho jednáme. Příkrm je celoroční do samokrmek a sudů, jak pro bažanty tak srnčí a samozřejmostí je voda a napajedla, kde to jde, jak říkám poctivá péče.
Někdo říká, že problém jsou prasata, no vedle sousedi mají v revíru stovky zajíců a předloni ulovili přes 50 prasat, ale taky mají jednoho co objíždí denodenně sklopce a je to vidět. Jak říkám, co lze ovlivnit, to je třeba řešit maximálně, pak budou výsledky, jde to, jen se domluvit a to je myslím to nejdůležitější.
Co se týká nás, tady jede pořád kukuřice, pšenice, řepka a hrách v různém poměru, naštěstí není vojtěška, ted posledních pár let přibyla cukrovka !!!!!! Od r. 2019 po pozemkové úpravě děláme zvěřní políčka, vzal jsem zpět pole z nájmu + něco obecního, udělaly se nějaké zatravněné cesty a údolnice a to co myslím je super, místní farma u Tří Dubů, rozdělila lány na max. 30ha a střídá plodiny a po posečení sejí meziplodiny, prostě je vidět jak to pomáhá. Jsou roky kdy je méně a zase více, ale mopalu a jistě to jde nahoru v průměru a o to jde. Máme umělé nory, nyní prakticky bez využití, co ale je využito ke třiceti sklopcům a téměř tak fotopastí, víme přesně kde, kdy co máme a dle toho jednáme. Příkrm je celoroční do samokrmek a sudů, jak pro bažanty tak srnčí a samozřejmostí je voda a napajedla, kde to jde, jak říkám poctivá péče.
Někdo říká, že problém jsou prasata, no vedle sousedi mají v revíru stovky zajíců a předloni ulovili přes 50 prasat, ale taky mají jednoho co objíždí denodenně sklopce a je to vidět. Jak říkám, co lze ovlivnit, to je třeba řešit maximálně, pak budou výsledky, jde to, jen se domluvit a to je myslím to nejdůležitější.
Mne by skutecne strasne zajimalo kterej ,,vedec,, (debil) je autorem prohlaseni ze zadnej predator si revir nevylovi. To bude aso osobne nebo v pribuzenskem vztahu k tomu co vyhlasil skodlivost vajec, mleka, masa, sadla a podobne. Nebo si snad liska dela scitak a evidenci, plan lovu od ktereho druhu jeste lovit v roce bude a co uz necha na chov??? Jedna o tom na schuzi s ostatnimi predatory?
M.
M.
Populace predátorů sledují se zpožděním 2-5 let vývoj populace kořisti. A samozřejmě, že predátor si kořist vylovit může, pak zdechne a kořist se zase rozmnoží.cobaj píše: ↑stř 05.3.2025, 10:02 Mne by skutecne strasne zajimalo kterej ,,vedec,, (debil) je autorem prohlaseni ze zadnej predator si revir nevylovi. To bude aso osobne nebo v pribuzenskem vztahu k tomu co vyhlasil skodlivost vajec, mleka, masa, sadla a podobne. Nebo si snad liska dela scitak a evidenci, plan lovu od ktereho druhu jeste lovit v roce bude a co uz necha na chov??? Jedna o tom na schuzi s ostatnimi predatory?
M.
Z toho je patrný docela jasně, že zajíc pro lišku opravdu priorita není. Což samozřejmě ale neznamená, že vysokej stav lišek není problém pro zajíce.

A to stejný platí pro nás. Pokud lovíme v nízkých stavech, tak nikdy žádný zlepšení přijít nemůže.
Pri nízkych stavoch je ešte fajn p...a vyhlásiť na spoločnej poľovačke - "zajace nelovíme ale potrebujeme streliť jedného do tomboly. Ak sa niekomu podarí treba sa hneĎ všetkým ohlásiť." Ak by človek hoci aj vystrelil svetlicu mje to jedno. V lepšom prípade sa strelia 2-3 v horšom postrieľa 10 ks. Vačšina ľudí totiž začne záhadne trpieť selektívnou stratou zmyslov.
Od 1dubna roku 2025 je v platnosti nová vyhyláška o době lovu zvěře. https://mze.gov.cz/public/portal/mze/le ... 64-2025-sb
Jsou to totální kreténi, v době kdy drobná zvěř má vyvádět mladé, se prakticky všichni predátoři chrání, nesmysl. Když si uvědomíte, že většina revírů je jenom o spárkaté a tam kde by drobná mohla být se o ni téměř nikdo nezajímá, jak se mohou její stavy zlepšit, no nijak.