Zdravím, lovím s ní vše, na černou Federal 9,7 SPRN (nemá chybu do 300m), na srnčí 9,1 Geco TM (dírka dírka-za plec), nově vyzkouším Norma Whitentail 8,4, uvidíme. Za mě velmi dobrá ráže i dostačující výkonroman200 píše: ↑stř 05.3.2025, 13:12 Jsem rád že je zbraň pryč a nemusím tápat ve střelivu. Lovil jsem s ní jen černou a to byl problém za problémem. Po přesedlání na mou v poslední době velice oblíbenou 9,3 jsem jak v Jiříkově vidění, nemám důvod se tedy k narkotizačce vracet. Jak jsem psal, nemůže to být špatný náboj, jinak by se nikdy tak nerozšířil, ale pro mnou provozovaný druh lovu jsou mnohem lepší (300WM, 8x57JS, 9,3x62 atp.)
270Win
Re: 270Win
Tak já bych se asi přidal k Roman200. Pořídil jsem 270 Win asi jako poslední ráži, která mě lákala vyzkoušet poté co jsem o tom přečetl co se dalo. Po třech letech experimentování s několika druhy střeliva, střel atd. tak musím konstatovat, že jsme si dohromady tak nějak nesedli, zlatá 8mička nebo 9,3ka. Flinta v pohodě, sedí mi, naprostá spokojenost, ale bohužel 270 Win. Takže se obávám, že se vydám stejnou cestou jako Roman a flinta půjde do světa.
9,3x62/8x57JS/270 Win/20x76/9 para/45ACP
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Je zajímavé, jak stejná ráže někdy i ve stejném střelivu přináší diametrálně odlišné zkušenosti uživatelů i u stejného druhu zvěře. Negativní zkušenosti dost často ze strany uživatelů nejsou moc konkretizovány. Z proměnných, které to mohou způsobit, mě napadá vzdálenost střelby, umístění zásahu a očekávání lovce. Možná i délka hlavně, 270 win. přece jen sluší delší hlaveň, krátká jí může dost ubrat z výkonu. Za léta co lovím jsem vyzkoušel většinu „standardních“ ráží (6,5 až 9,3) a musím říct, že jsem byl se všemi spokojený, 270 win. se z toho nijak nevymyká (pozitivně ani negativně). Z mého pohledu se vliv ráže v našich podmínkách dost přeceňuje, druh střely a umístění zásahu má významně vyšší vliv na konečný výsledek. Nicméně teď už jsem nějakých 10 let zakotvil u 270 win. v několika zbraních, vyhovuje mi příznivá balistika i minimální zpětný ráz. Z portfolia lovené zvěře je to u mě srnčí, černá s převahou kusů do 40 kg a dančí zvěř. Takže mi chybí zkušenost s vyloženě těžkou zvěří. Stříleno na vzdálenost do 250 m. Doposud jsem vyzkoušel následující střelivo, níže jsou stručné poznatky.
Geco Express – je to měkká střela se všemi negativy ve vztahu k poškození zvěřiny pokud se chytí kost. Na druhou je výsledkem 90 % stop efekt, zbytek většinou odběhnutí do 20 m, barvení nemuší být v této vzdálenosti vždy výrazné. Při dobré komorové ráně (těsně za plec) se u srnčího někdy trhne trávník, co jde od výkupu radši střílím na plece. U černé střílím na plece, takže stop efekt, k poškození zvěřiny není černá tak choulostivá. Dančí zvěř někdy může mít výraznější podlitiny. Průstřel zvěře u těžší zvěře nemusí být vždy zaručen, ale kompletní předání energie zase taky udělá své.
Hornady SST Superformace 140 grs – platí v zásadě to samé co pro předchozí, je ještě o trochu agresivnější.
Norma whitetail 130 grs. – taky měkká střela, ale řekl bych, že je o trošku šetrnější ke zvěřině než předcházející, účinky podobné.
Winchester accubond CT 140 grs – dobrý účinek, většina zvěře v ohni, nebo velmi krátký odběh. Průstřel vždy, při odběhu s relativně dobrým barvením. Šetrnější ke zvěřině než Express.
Sako powerhead 130 grs – zatím moc nenastříleno, většinou jsem střílel přes plec, takže stopka, to o účincích moc neřekne.
V souhrnu byly účinky vždy velmi dobré (nebaví se o ránách na plece, tam není moc co řešit), to neznamená, že se jednou za uherský rok nepovede zásah, kdy není chycena kost a střela se nezdeformuje, jeden kus srnčího mi doběhl i 120 m. Mám ještě 9,3x74R v trojáku kde střílím Geco SP a musím říct, že po tom zvěř odbíhá více, na druhou stranu tam je vždy dobré barvení.
Za mě tedy s 270 win. úplná spokojenost, zatím jsem veškeré lovy s ní zvládl bez asistence psa. Ne nadarmo se pořád drží mezi top 10 loveckými rážemi za oceánem. Ale co vyhovuje jednomu nemusí vyhovovat druhému.
Geco Express – je to měkká střela se všemi negativy ve vztahu k poškození zvěřiny pokud se chytí kost. Na druhou je výsledkem 90 % stop efekt, zbytek většinou odběhnutí do 20 m, barvení nemuší být v této vzdálenosti vždy výrazné. Při dobré komorové ráně (těsně za plec) se u srnčího někdy trhne trávník, co jde od výkupu radši střílím na plece. U černé střílím na plece, takže stop efekt, k poškození zvěřiny není černá tak choulostivá. Dančí zvěř někdy může mít výraznější podlitiny. Průstřel zvěře u těžší zvěře nemusí být vždy zaručen, ale kompletní předání energie zase taky udělá své.
Hornady SST Superformace 140 grs – platí v zásadě to samé co pro předchozí, je ještě o trochu agresivnější.
Norma whitetail 130 grs. – taky měkká střela, ale řekl bych, že je o trošku šetrnější ke zvěřině než předcházející, účinky podobné.
Winchester accubond CT 140 grs – dobrý účinek, většina zvěře v ohni, nebo velmi krátký odběh. Průstřel vždy, při odběhu s relativně dobrým barvením. Šetrnější ke zvěřině než Express.
Sako powerhead 130 grs – zatím moc nenastříleno, většinou jsem střílel přes plec, takže stopka, to o účincích moc neřekne.
V souhrnu byly účinky vždy velmi dobré (nebaví se o ránách na plece, tam není moc co řešit), to neznamená, že se jednou za uherský rok nepovede zásah, kdy není chycena kost a střela se nezdeformuje, jeden kus srnčího mi doběhl i 120 m. Mám ještě 9,3x74R v trojáku kde střílím Geco SP a musím říct, že po tom zvěř odbíhá více, na druhou stranu tam je vždy dobré barvení.
Za mě tedy s 270 win. úplná spokojenost, zatím jsem veškeré lovy s ní zvládl bez asistence psa. Ne nadarmo se pořád drží mezi top 10 loveckými rážemi za oceánem. Ale co vyhovuje jednomu nemusí vyhovovat druhému.
xtaup: Mohl bys trošku rozvést zkušenosti s Normou Whitetail? Uvažoval jsem to pořídit a portfolio lovené zvěře je stejné s největším podílem srnčí. A pokud to nepokazím já tak srnčí střílím na žebra za plec černou na plec a daňčí spíš za plec.
Marocchi 03 Field 12/76; ZP49 12/12; Brno mod. 1 22LR Hawke 4-12x40; ZKK600 MC 270W+Delta Optical Titanium HD 2,5-15x56; CZ550 Prestige 270W + Pard 008LRF; UB584 270W/12 Vortex Crossfire 1-4x24, ZH121 16/16; ZH304 7x57R/12
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Marpie: Normu Whitetail jsem pořídil před nedávnem, toto střelivo není na trhu dlouho. Bohužel jsem s tím ulovil jen několik kusů, takže na velké závěry to není. 6 ks srnčího, z toho 3 na plec a 3 za plec. Z těch kusů za plec 2 zůstaly v ohni, jeden odběh 10 m. Výstřel u těch kusů přes plece byl do průměru do 5 cm, takže rozumné. Dále jsem ulovil 2 selata na plec, obě v ohni, poškození zcela v normě. 1 danče částečně přes jednu plec (ne přes kost), odběh 5 m, podlitina cca. 15 cm okolo výstřelu. Střelivo se jeví relativně dobře. Vůbec nejzajímavější na něm je jeho cena
.

https://www.youtube.com/watch?v=BvWhX2MHzYQSoukuM píše: ↑stř 19.3.2025, 10:07 Tak já bych se asi přidal k Roman200. Pořídil jsem 270 Win asi jako poslední ráži, která mě lákala vyzkoušet poté co jsem o tom přečetl co se dalo. Po třech letech experimentování s několika druhy střeliva, střel atd. tak musím konstatovat, že jsme si dohromady tak nějak nesedli, zlatá 8mička nebo 9,3ka. Flinta v pohodě, sedí mi, naprostá spokojenost, ale bohužel 270 Win. Takže se obávám, že se vydám stejnou cestou jako Roman a flinta půjde do světa.
zajímavé k zamyšlení i diskuze u videa
(nikomu nevnucuji, ale je v tom spoustu pravdy z praxe)
Moc nechapu co s tim ma spolecneho "knockdown power myth"?
9,3x62/8x57JS/270 Win/20x76/9 para/45ACP