270Win

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
Pepa55
Nový návštěvník

Re: 270Win

Příspěvek od Pepa55 »

roman200 píše: stř 05.3.2025, 13:12 Jsem rád že je zbraň pryč a nemusím tápat ve střelivu. Lovil jsem s ní jen černou a to byl problém za problémem. Po přesedlání na mou v poslední době velice oblíbenou 9,3 jsem jak v Jiříkově vidění, nemám důvod se tedy k narkotizačce vracet 😄. Jak jsem psal, nemůže to být špatný náboj, jinak by se nikdy tak nerozšířil, ale pro mnou provozovaný druh lovu jsou mnohem lepší (300WM, 8x57JS, 9,3x62 atp.)
Zdravím, lovím s ní vše, na černou Federal 9,7 SPRN (nemá chybu do 300m), na srnčí 9,1 Geco TM (dírka dírka-za plec), nově vyzkouším Norma Whitentail 8,4, uvidíme. Za mě velmi dobrá ráže i dostačující výkon
SoukuM
Pravidelný diskutér

Příspěvek od SoukuM »

Tak já bych se asi přidal k Roman200. Pořídil jsem 270 Win asi jako poslední ráži, která mě lákala vyzkoušet poté co jsem o tom přečetl co se dalo. Po třech letech experimentování s několika druhy střeliva, střel atd. tak musím konstatovat, že jsme si dohromady tak nějak nesedli, zlatá 8mička nebo 9,3ka. Flinta v pohodě, sedí mi, naprostá spokojenost, ale bohužel 270 Win. Takže se obávám, že se vydám stejnou cestou jako Roman a flinta půjde do světa.
9,3x62/8x57JS/270 Win/20x76/9 para/45ACP
xtaup
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xtaup »

Je zajímavé, jak stejná ráže někdy i ve stejném střelivu přináší diametrálně odlišné zkušenosti uživatelů i u stejného druhu zvěře. Negativní zkušenosti dost často ze strany uživatelů nejsou moc konkretizovány. Z proměnných, které to mohou způsobit, mě napadá vzdálenost střelby, umístění zásahu a očekávání lovce. Možná i délka hlavně, 270 win. přece jen sluší delší hlaveň, krátká jí může dost ubrat z výkonu. Za léta co lovím jsem vyzkoušel většinu „standardních“ ráží (6,5 až 9,3) a musím říct, že jsem byl se všemi spokojený, 270 win. se z toho nijak nevymyká (pozitivně ani negativně). Z mého pohledu se vliv ráže v našich podmínkách dost přeceňuje, druh střely a umístění zásahu má významně vyšší vliv na konečný výsledek. Nicméně teď už jsem nějakých 10 let zakotvil u 270 win. v několika zbraních, vyhovuje mi příznivá balistika i minimální zpětný ráz. Z portfolia lovené zvěře je to u mě srnčí, černá s převahou kusů do 40 kg a dančí zvěř. Takže mi chybí zkušenost s vyloženě těžkou zvěří. Stříleno na vzdálenost do 250 m. Doposud jsem vyzkoušel následující střelivo, níže jsou stručné poznatky.
Geco Express – je to měkká střela se všemi negativy ve vztahu k poškození zvěřiny pokud se chytí kost. Na druhou je výsledkem 90 % stop efekt, zbytek většinou odběhnutí do 20 m, barvení nemuší být v této vzdálenosti vždy výrazné. Při dobré komorové ráně (těsně za plec) se u srnčího někdy trhne trávník, co jde od výkupu radši střílím na plece. U černé střílím na plece, takže stop efekt, k poškození zvěřiny není černá tak choulostivá. Dančí zvěř někdy může mít výraznější podlitiny. Průstřel zvěře u těžší zvěře nemusí být vždy zaručen, ale kompletní předání energie zase taky udělá své.
Hornady SST Superformace 140 grs – platí v zásadě to samé co pro předchozí, je ještě o trochu agresivnější.
Norma whitetail 130 grs. – taky měkká střela, ale řekl bych, že je o trošku šetrnější ke zvěřině než předcházející, účinky podobné.
Winchester accubond CT 140 grs – dobrý účinek, většina zvěře v ohni, nebo velmi krátký odběh. Průstřel vždy, při odběhu s relativně dobrým barvením. Šetrnější ke zvěřině než Express.
Sako powerhead 130 grs – zatím moc nenastříleno, většinou jsem střílel přes plec, takže stopka, to o účincích moc neřekne.
V souhrnu byly účinky vždy velmi dobré (nebaví se o ránách na plece, tam není moc co řešit), to neznamená, že se jednou za uherský rok nepovede zásah, kdy není chycena kost a střela se nezdeformuje, jeden kus srnčího mi doběhl i 120 m. Mám ještě 9,3x74R v trojáku kde střílím Geco SP a musím říct, že po tom zvěř odbíhá více, na druhou stranu tam je vždy dobré barvení.
Za mě tedy s 270 win. úplná spokojenost, zatím jsem veškeré lovy s ní zvládl bez asistence psa. Ne nadarmo se pořád drží mezi top 10 loveckými rážemi za oceánem. Ale co vyhovuje jednomu nemusí vyhovovat druhému.
Marpie
Zkušený diskutér

Příspěvek od Marpie »

xtaup: Mohl bys trošku rozvést zkušenosti s Normou Whitetail? Uvažoval jsem to pořídit a portfolio lovené zvěře je stejné s největším podílem srnčí. A pokud to nepokazím já tak srnčí střílím na žebra za plec černou na plec a daňčí spíš za plec.
Marocchi 03 Field 12/76; ZP49 12/12; Brno mod. 1 22LR Hawke 4-12x40; ZKK600 MC 270W+Delta Optical Titanium HD 2,5-15x56; CZ550 Prestige 270W + Pard 008LRF; UB584 270W/12 Vortex Crossfire 1-4x24, ZH121 16/16; ZH304 7x57R/12
xtaup
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xtaup »

Marpie: Normu Whitetail jsem pořídil před nedávnem, toto střelivo není na trhu dlouho. Bohužel jsem s tím ulovil jen několik kusů, takže na velké závěry to není. 6 ks srnčího, z toho 3 na plec a 3 za plec. Z těch kusů za plec 2 zůstaly v ohni, jeden odběh 10 m. Výstřel u těch kusů přes plece byl do průměru do 5 cm, takže rozumné. Dále jsem ulovil 2 selata na plec, obě v ohni, poškození zcela v normě. 1 danče částečně přes jednu plec (ne přes kost), odběh 5 m, podlitina cca. 15 cm okolo výstřelu. Střelivo se jeví relativně dobře. Vůbec nejzajímavější na něm je jeho cena :-D.
Pepa55
Nový návštěvník

Příspěvek od Pepa55 »

SoukuM píše: stř 19.3.2025, 10:07 Tak já bych se asi přidal k Roman200. Pořídil jsem 270 Win asi jako poslední ráži, která mě lákala vyzkoušet poté co jsem o tom přečetl co se dalo. Po třech letech experimentování s několika druhy střeliva, střel atd. tak musím konstatovat, že jsme si dohromady tak nějak nesedli, zlatá 8mička nebo 9,3ka. Flinta v pohodě, sedí mi, naprostá spokojenost, ale bohužel 270 Win. Takže se obávám, že se vydám stejnou cestou jako Roman a flinta půjde do světa.
https://www.youtube.com/watch?v=BvWhX2MHzYQ
zajímavé k zamyšlení i diskuze u videa
(nikomu nevnucuji, ale je v tom spoustu pravdy z praxe)
SoukuM
Pravidelný diskutér

Příspěvek od SoukuM »

Moc nechapu co s tim ma spolecneho "knockdown power myth"?
9,3x62/8x57JS/270 Win/20x76/9 para/45ACP
Odpovědět