„Malá“ novela zákona o myslivosti - zákon č. 220

Veškerá legislativa ohledně lovectví a myslivosti
Odpovědět
Michal_123
Zkušený diskutér

„Malá“ novela zákona o myslivosti - zákon č. 220

Příspěvek od Michal_123 »

Dne 3. června 2025 byl přijat zákon č. 220, kterým se s účinností od 1.1.2026 mění některé zákony v souvislosti s přijetím nového zákona o zbraních a střelivu a zákona o munici.

Tímto zákonem došlo k změnám celkem ve třiceti zákonech, jednám z dotčených je i zákon č. 449/2001 Sb., o myslivosti (ZoM).

Jak známo, nový zákon o zbraních a střelivu, který nabude účinnosti také od 1.1.2026, mimo jiné ruší zbrojní průkazy a průkazy zbraně, zbrojní průkaz bude nahrazovat zbrojní oprávnění. Proto bylo potřeba upravit příslušná ustanovení ZoM, která o těchto dokladech hovoří.
Podmínkou pro ustanovení osoby do funkce myslivecké stráže nebo mysliveckého hospodáře tak již nebude držení zbrojního průkazu ale zbrojního oprávnění.
Myslivecká stráž od prvého ledna příštího roku nebude oprávněna požadovat od osob v honitbě předložení zbrojního průkazu a průkazu zbraně. Nově se naopak zavádí oprávnění myslivecké stráže při výkonu své funkce nosit zbraň viditelně.
Také ten, kdo loví zvěř se zbraní, nebude povinen mít u sebe zbrojní průkaz a průkaz zbraně.

Kromě změn vyvolaných novým zákonem o zbraních a střelivu však novela trochu překvapivě přinesla i změny ohledně zakázaných způsobů lovu, které s novým zbraňovým zákonem příliš nesouvisejí.
Především jde o možnost použít vhodnou krátkou kulovou zbraň při dostřelné ráně nebo k usmrcení zvěře v odchytovém zařízení. Podmínkou však je, aby osoba, která takovou zbraň použije, byla oprávněna ji nosit a zároveň oprávněna lovit zvěř.
Další významnou změnou je rozšíření výčtu zvěře, kterou lze střílet za noci K dosud povolené černé zvěři a liškám přibyly samice a mláďata všech ostatních druhů spárkaté zvěře, jezevec lesní, zajíc polní, králík divoký a kuna skalní.
Úsměv na tváři může vyvolat případ zajíce, jehož lov za noci novela povoluje, zároveň však zůstává v platnosti zákaz střílet zajíce jinak než loveckou zbraní brokovou na společných lovech za účasti minimálně 3 střelců a stanoveného počtu loveckých psů, V tomto případě více než kdy jindy platí, že co je povoleno, nemusí být vždy provedeno.

JUDr. Petr Valenta
místopředseda ČMMJ

zdroj:
https://myslivost.cz/Pro-myslivce/Aktua ... myslivosti
Jerry93
Nový návštěvník

Re: „Malá“ novela zákona o myslivosti - zákon č. 220

Příspěvek od Jerry93 »

Tak dlouho jsem čekal, že ty velké průkazy vymění za něco o velikosti kreditky (jako občanky a řidičáky), až je zrušili úplně. Teď ještě ty řidičáky... :D

:idea: J̶e̶n̶ ̶d̶o̶u̶f̶á̶m̶,̶ ̶ž̶e̶ ̶m̶a̶j̶í̶ ̶n̶ě̶j̶a̶k̶ ̶v̶y̶m̶y̶š̶l̶e̶n̶ý̶ ̶z̶p̶ů̶s̶o̶b̶ ̶u̶p̶o̶z̶o̶r̶n̶ě̶n̶í̶ ̶n̶a̶ ̶b̶l̶í̶ž̶í̶c̶í̶ ̶s̶e̶ ̶k̶o̶n̶e̶c̶ ̶p̶l̶a̶t̶n̶o̶s̶t̶i̶ ̶t̶ě̶c̶h̶ ̶d̶o̶k̶l̶a̶d̶ů̶,̶ ̶k̶d̶y̶ž̶ ̶t̶e̶ď̶ ̶t̶u̶ ̶p̶l̶a̶t̶n̶o̶s̶t̶ ̶n̶e̶u̶v̶i̶d̶í̶m̶ ̶p̶ř̶í̶m̶o̶ ̶n̶a̶ ̶p̶r̶ů̶k̶a̶z̶u̶.̶ ̶A̶ ̶r̶o̶v̶n̶o̶u̶ ̶s̶i̶ ̶p̶ř̶i̶s̶a̶d̶í̶m̶,̶ ̶ž̶e̶ ̶n̶e̶j̶j̶e̶d̶n̶o̶d̶u̶š̶š̶í̶ ̶b̶y̶ ̶b̶y̶l̶o̶ ̶t̶y̶ ̶p̶l̶a̶t̶n̶o̶s̶t̶i̶ ̶s̶j̶e̶d̶n̶o̶t̶i̶t̶ ̶s̶ ̶p̶l̶a̶t̶n̶o̶s̶t̶í̶ ̶O̶P̶.̶.̶.̶

EDIT: Tak nic, opět jsem nás technologicky nadhodnotil - myslel jsem, že se zbrojní oprávnění nahraje na OP.
Místo toho, papírové doklady budou nahrazeny záznamem v CRZ (dostupným přes Portál Občana) a případně zbrojním listem (který mi vytisknou na CzechPointu). :roll:

Takže pokud to chápu správně, buďto budu mít s sebou telefon s internetem a nainstalovanou aplikací, nebo přeložený papír A4 v kapse. Už tak moc nejásám...
Co hřmí, to baví – a pokud ne, přidej plyn nebo kalibr.
ondrush
Nový návštěvník

Příspěvek od ondrush »

Jerry93 píše: pon 04.8.2025, 10:37 buďto budu mít s sebou telefon s internetem a nainstalovanou aplikací, nebo přeložený papír A4 v kapse.
Ja myslim, ze toto z nicoho nevyplyva. To, ze mas moznost ako drzenie opravnenia mozes dokazat ti nediktuje, ze to musis mas kedykolvek u seba (novela ZoM to upravuje tak, ze nic nosit nemusis. A predajne zbrani a streliva musia tak ci tak zadavat predaje do CRZ, takze tam si zaroven overia, ci mas opravnenie nadobudat to, co chces kupit)
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Možnosť dostrelenia zveri krátkou zbraňou je pozitívny krok. My si zase pár rokov počkáme, kým to niekto na Slovensku opajcne a zavedie do legislatívy…
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Trpaslo
Nový návštěvník

Příspěvek od Trpaslo »

Jerry93 píše: pon 04.8.2025, 10:37 Tak dlouho jsem čekal, že ty velké průkazy vymění za něco o velikosti kreditky (jako občanky a řidičáky), až je zrušili úplně. Teď ještě ty řidičáky... :D

:idea: J̶e̶n̶ ̶d̶o̶u̶f̶á̶m̶,̶ ̶ž̶e̶ ̶m̶a̶j̶í̶ ̶n̶ě̶j̶a̶k̶ ̶v̶y̶m̶y̶š̶l̶e̶n̶ý̶ ̶z̶p̶ů̶s̶o̶b̶ ̶u̶p̶o̶z̶o̶r̶n̶ě̶n̶í̶ ̶n̶a̶ ̶b̶l̶í̶ž̶í̶c̶í̶ ̶s̶e̶ ̶k̶o̶n̶e̶c̶ ̶p̶l̶a̶t̶n̶o̶s̶t̶i̶ ̶t̶ě̶c̶h̶ ̶d̶o̶k̶l̶a̶d̶ů̶,̶ ̶k̶d̶y̶ž̶ ̶t̶e̶ď̶ ̶t̶u̶ ̶p̶l̶a̶t̶n̶o̶s̶t̶ ̶n̶e̶u̶v̶i̶d̶í̶m̶ ̶p̶ř̶í̶m̶o̶ ̶n̶a̶ ̶p̶r̶ů̶k̶a̶z̶u̶.̶ ̶A̶ ̶r̶o̶v̶n̶o̶u̶ ̶s̶i̶ ̶p̶ř̶i̶s̶a̶d̶í̶m̶,̶ ̶ž̶e̶ ̶n̶e̶j̶j̶e̶d̶n̶o̶d̶u̶š̶š̶í̶ ̶b̶y̶ ̶b̶y̶l̶o̶ ̶t̶y̶ ̶p̶l̶a̶t̶n̶o̶s̶t̶i̶ ̶s̶j̶e̶d̶n̶o̶t̶i̶t̶ ̶s̶ ̶p̶l̶a̶t̶n̶o̶s̶t̶í̶ ̶O̶P̶.̶.̶.̶

EDIT: Tak nic, opět jsem nás technologicky nadhodnotil - myslel jsem, že se zbrojní oprávnění nahraje na OP.
Místo toho, papírové doklady budou nahrazeny záznamem v CRZ (dostupným přes Portál Občana) a případně zbrojním listem (který mi vytisknou na CzechPointu). :roll:

Takže pokud to chápu správně, buďto budu mít s sebou telefon s internetem a nainstalovanou aplikací, nebo přeložený papír A4 v kapse. Už tak moc nejásám...
Řidičský průkaz u sebe v ČR (až ma nějaké výjimky)nemusite mít už asi rok a půl. Stačí zákonným způsobem prokázat totožnost.

Stejné to bude se Zbrojnim oprávněním. Prostě to sebou nemusíte nosit.
Jerry93
Nový návštěvník

Příspěvek od Jerry93 »

Trpaslo píše: pon 04.8.2025, 20:14 Stačí zákonným způsobem prokázat totožnost.
Proč to řeším, a co mě na tom mate, je formulace v zákoně č. 90/2024 Sb. o zbraních a střelivu.
Paragraf 146 říká, že:
Oprávnění nakládat se zbraní podléhající registraci nebo zbraní kategorie PO, nejde-li o jejich přeshraniční přemístění, lze prokázat

a) prostřednictvím elektronického přístupu se zaručenou identitou,

b) předložením zbrojního listu spolu s předložením občanského průkazu, cestovního pasu nebo obdobného dokladu osoby, které byl zbrojní list vydán,

c) před krajským ředitelstvím policie nebo Policejním prezidiem, které oprávnění ověří, a to popřípadě i na žádost osob, které navzájem chtějí oprávnění prokázat,

d) před držitelem zbrojní licence, který je oprávněn za tímto účelem v centrálním registru zbraní oprávnění ověřit; držitel zbrojní licence přitom v centrálním registru zbraní uvede jméno, příjmení a číslo občanského průkazu, cestovního pasu nebo obdobného dokladu osoby, která na požádání své oprávnění před držitelem zbrojní licence prokazuje, nebo

e) předložením evropského zbrojního pasu vydávaného Českou republikou, ve kterém je zapsána zbraň, které se oprávnění podle tohoto zákona týká.
Z čehož vyplývá, že když kupuji novou zbraň, tak se u prodejce prokážu pouze dokladem totožnosti, zbytek si najde v CRZ (dle bodu d)).
Stejně tak když budu zbraň registrovat na KŘP (dle bodu c)).
Nicméně pokud mě např. zastaví PČR při namátkové kontrole, tak se nejedná ani o držitele ZL, ani o KŘP.
Z toho mi tedy vyplývá, že se prokazuji podle bodů a), b), nebo e). (Přestože by mi dávalo smysl, aby to i v tomto případě šlo jen na základě průkazu totožnosti.)

Naopak jsem se v zákoně nedočetl o době, na kterou se ZP (nově "zbrojní oprávnění") vydává - pouze o tom, že PČR vyzve držitele ZP k dodání zdravotního posudku (po 5 letech, není-li dáno jinak) a ke kontrole zbraní (po 10 letech).

Co hřmí, to baví – a pokud ne, přidej plyn nebo kalibr.
Michal_123
Zkušený diskutér

Příspěvek od Michal_123 »

Ještě bude zajímavé, jak se navzájem prokázat při prodeji zbraně mezi soukromými osobami.
Protože cokoliv budu mít vytištěné, už je neprůkazné a nemusí za hodinu platit.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Pochopte, že naši zákonodárci dělají tyto kotrmelce jen aby vykázali nějakou činnost. Stačilo by pouze to, že když nemám u sebe zbrojní průkaz nebo průkaz zbraně, ověří PČR moje oprávnění v centrálním registru na základě jiného dokumentu, kterým prokazuji svoji totožnost. Byla by docela legrace, kdyby jim ten centrální registr někdo hacknul.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Trpaslo
Nový návštěvník

Příspěvek od Trpaslo »

Jerry93 píše: úte 05.8.2025, 9:03
Nicméně pokud mě např. zastaví PČR při namátkové kontrole, tak se nejedná ani o držitele ZL, ani o KŘP.
Z toho mi tedy vyplývá, že se prokazuji podle bodů a), b), nebo e). (Přestože by mi dávalo smysl, aby to i v tomto případě šlo jen na základě průkazu totožnosti.)

Naopak jsem se v zákoně nedočetl o době, na kterou se ZP (nově "zbrojní oprávnění") vydává - pouze o tom, že PČR vyzve držitele ZP k dodání zdravotního posudku (po 5 letech, není-li dáno jinak) a ke kontrole zbraní (po 10 letech).

No podle mě v případě namátkové kontroly PČR není vyžadováno abych prokazoval, protože PČR si to sama zjistí ze systému, tam se podle mě aplikuje to samé jako u toho ŘP. Já nejsem povinen prokazovat že mám řidičák, ale jsem pochopitelně povinen mít to oprávnění.

Platnost tam není.. PČR si kontroluje sama že vše splňuji a já musím co 5 let dodat zdravotní posudek a co 10 předložit zbraně.

Ta problematika prodeje zbraní mezi osobami je zajímavější téma.. tam bude zajímavá praxe. Správný postup by bylo asi prodávat na Czech Pointu a mít tedy aktuální Zbrojní list a OP. Ale i dnes například nemá fyzická osoba jak si ověřit že nákupní povolení je platné a nevyužité - také se jedná o cár papíru.
Odpovědět