Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní
Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní
Zkoušel někdo z vás v 223 rem střely Barnes 69gr Match Burner??
Zdravím členy fóra a mám dotaz na zkušené reloadery... Usazuji zápalky na lisu Redding Boss pomocí vestavěného "zápalkovacího" ramínka. V nejnižší pozici je hrana kalíšku pro zápalku nad horní hranou shellholderu. Tudíž si nemyslím, že je to otázka špatného nastavení. Zápalky (RWS a S&B) vyžadují použití opravdu hrubé síly a opakované pootočení, aby nevyčnívaly nad povrch dna nábojnice (S&B, 7x65R). Jednu z deseti se povede usadit relativně snadno ale zbylých 9 je pekelná šichta. Několikrát se mi podařilo strhnout okraj nábojnice a ani při použití takové síly nebyla zápalka usazena. Co dělám blbě? Používáte k usazování zápalek lis nebo je lepším řešením nějaký jednoúčelový "forichtung"? Předem díky za odpovědi.
J
J
Nábojnice S&B majú plytké lôžka zápaliek. Možno najnovšia produkcia je na tom lepšie, ale inak je to tradičný neduh vlašimských hilzní.
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Every Shot Counts
@lovec: Díky za odpověď. Na tohle jsem párkrát narazil. Ale nečekal jsem, že to bude až takový problém (pokud je to tedy ta skutečná přičina). A doufal, že to vyřeším zápalkami S&B, které jsou dle mých měření taky průměrně o pár setin menší. Nábojnice S&B jsem chtěl používat jako materiál na učení...
Zkusím tedy naformátovat vystřílené hilzny RWS. Krabici Lapua si šetřím, až budu mít aspoň základní know-how.
J

J
- Michal_123
- Zkušený diskutér
Přebíjím cca 25 let, samozřejmě historicky většinou nábojnice SB a že by měly mělká lůžka zápalek jsem nejen nikdy nezažil, ale ani neslyšel. Ale už jsem zažil várku zápalek SB, která byla delší až o 0,4mm.
- Michal_123
- Zkušený diskutér
Dagga: čistíš zápalková lůžka?
Na ten problém, ktorý si nezažil a ani o ňom nepočul sa už odnepamäti používa nástroj s prozaickým názvom “primer pocket uniformer”. Tiež prebíjam viac než 20 rokov a bola to jedna z prvých vecí, ktoré mi kamarát, ktorý ma zoznámil s problematikou prebíjania, doporučil kúpiť.
Mal som jedenkrát vystrelené hilzne z fabrického streliva S&B, konkrétne to bolo 30-06 Springfield 11.7g HPC. Prvé náboje so zápalkami CCI vyzerali ako keby som zápalky osadzoval kladivom. Pretlačené, zmuchlané, proste hrôza. Problém vyriešil spomenutý nástroj od Lymana.
Žiadne iné hilzne okrem S&B tento problém nemali. Bez ohľadu na kaliber, prešlo mi ich rukami bezpočet.
Stojí to pár drobných a kto má čas a chuť sa s tým babrať, tomu ten problém s usadzovaním zápaliek vyrieši.
Mal som jedenkrát vystrelené hilzne z fabrického streliva S&B, konkrétne to bolo 30-06 Springfield 11.7g HPC. Prvé náboje so zápalkami CCI vyzerali ako keby som zápalky osadzoval kladivom. Pretlačené, zmuchlané, proste hrôza. Problém vyriešil spomenutý nástroj od Lymana.
Žiadne iné hilzne okrem S&B tento problém nemali. Bez ohľadu na kaliber, prešlo mi ich rukami bezpočet.
Stojí to pár drobných a kto má čas a chuť sa s tým babrať, tomu ten problém s usadzovaním zápaliek vyrieši.
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Every Shot Counts
@Michal_123: Díky za odpověď! Lůžka primárně nečistím. Nicméně po mojí UZ procedůře (toluen> 2%kys. citronová/isopropanol > denaturák) vypadají čisté, bez usazenin.
@lovec: Ano, přesně tak to vypadalo. Deformované zápalky, některé nábojnice ani nešly zavřít (jednuška s "jégrblok" závěrem...
) Ten přípravek na lůžka zvážím. Ale možná bude nejjednodušší opatřit si nábojnice, kde to nebude potřeba upravovat.
J
@lovec: Ano, přesně tak to vypadalo. Deformované zápalky, některé nábojnice ani nešly zavřít (jednuška s "jégrblok" závěrem...

J
- Michal_123
- Zkušený diskutér
Lovec:
Primer pocket uniformer není primárně určen na opravu mělkých zápalkových lůžek, ale jak název napovídá, je určen na jejich sjednocení, tedy uniformitu. I když, tenhle problém co popisuješ a já nezažil, by asi vyřešily taky.
https://www.strobl.cz/primer-pocket-uni ... arge_p9956
Já zažil problémy s nábojnicemi jiného druhu.
Byly to cca před 10-ti lety 308 win tuším Lapua - ty měly spodek nábojnice tak velký, že se nevešly do kalibru ani dnem napřed. Vůbec netuším, jak je mohl někdo vystřelit.
Potom z poslední doby nevím v jaké ráži Geco, ty byly tak měkké, že jim expander na cestě z nábojnice ven natahoval dosedací kužel.
Primer pocket uniformer není primárně určen na opravu mělkých zápalkových lůžek, ale jak název napovídá, je určen na jejich sjednocení, tedy uniformitu. I když, tenhle problém co popisuješ a já nezažil, by asi vyřešily taky.
https://www.strobl.cz/primer-pocket-uni ... arge_p9956
Já zažil problémy s nábojnicemi jiného druhu.
Byly to cca před 10-ti lety 308 win tuším Lapua - ty měly spodek nábojnice tak velký, že se nevešly do kalibru ani dnem napřed. Vůbec netuším, jak je mohl někdo vystřelit.
Potom z poslední doby nevím v jaké ráži Geco, ty byly tak měkké, že jim expander na cestě z nábojnice ven natahoval dosedací kužel.
- Michal_123
- Zkušený diskutér
Dagga: na těch fotkách to vypadá, jako kdyby kolem zápalkového lůžka byla nějaká deformace. Může to být jenom kvalitou fotky. Mohl bys to lépe vyfotit?
Jaký je původ nàbojnic, byly poprvé vystřeleny než se Ti dostaly do ruky?
Jaký je původ nàbojnic, byly poprvé vystřeleny než se Ti dostaly do ruky?
SB nábojnice používam len 7,62x54R - zakúpené v 2003/4 - a všetky mali plytké lôžka , takže sa museli "uniformovať". Ja som použil nástroj od LEE.
- Michal_123
- Zkušený diskutér
Lee takový nástroj nedělá.
To, co vyrábí, je čistič zápalkového lůžka.
https://www.strobl.cz/primer-pocket-cleaner_p416
To, co vyrábí, je čistič zápalkového lůžka.
https://www.strobl.cz/primer-pocket-cleaner_p416
@Michal_123: Spíš to bude kvalitou fotky. Nějaká makroskopická deformace tam patrná není. Jinak to jsou všechno nábojnice z továrního střeliva různých šarží. Většinou současná produkce, pár jich je starších (FMJ, stříbrná krabka se zeleným pruhem). Všechno 1x mnou vystřelené. Jinak u kafe jsem narychlo přeměřil 5+5 nábojnic S&B a Lapua (průměr lůžka; hloubka/mm). S&B 5,20-5,22; 3,17-3,20, Lapua 5,21-5,23; 3,30-3,33
J
J
- Přílohy
-
- 20250810_084130.jpg (82.87 KiB) Zobrazeno 144 x
- Michal_123
- Zkušený diskutér
Tohle celé je divné a upřímně, problém bude někde jinde než ho hledáš. Zkus srazit hranu zápalkového lůžka.
To bude asi najracionálnejšie riešenie. Kúp si napr. PPU, cena je priaznivá a kvalita solídna. Tieto hilzne používala napr. aj firma FOX na svoje fabrické patróny a svojho času aj Lutz Möller...
Every Shot Counts
Every Shot Counts