Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
miso243
Pravidelný diskutér

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od miso243 »

Michal_123 píše: ned 10.8.2025, 8:00 Lee takový nástroj nedělá.
To, co vyrábí, je čistič zápalkového lůžka.
https://www.strobl.cz/primer-pocket-cleaner_p416
Máš pravdu. Mal som Smartreloader.
Michal_123
Zkušený diskutér

Příspěvek od Michal_123 »

lovec píše: ned 10.8.2025, 12:08
Dagga Boy píše: sob 09.8.2025, 21:39 To bude asi najracionálnejšie riešenie. Kúp si napr. PPU, cena je priaznivá a kvalita solídna. Tieto hilzne používala napr. aj firma FOX na svoje fabrické patróny a svojho času aj Lutz Möller...
Nic Sellieru s Bellotem nedlužím, ale Fox jejich nábojnice používá taky. Zrovna jako spousta jiných výrobců střeliva.
Kromě toho, tomu problému tak, jak je popsaný se věřit nedá. Někde chyba je, to je jisté.
Ale kdyby ten problém existoval tak, jak je podaný, tak by ty nábojnice SB ze zápalkami SB nikdy dohromady nefungovaly. Ani jako fabrický náboj, který Dagga přebil.
Kromě toho, fakt se ulomil rantl při zápalkování?
Ze zápalky tlakem udělám žvejkačku, nějaká desetina je nepodstatná. Jediné, co mě napadá jako důvod problému, je zápalka nalisovaná nakřivo. Nebo nějak poškozená nábojnice. Proto jsem se ptal na ten viditelný kroužek kolem zápalkového lůžka u některých nábojnic na fotce.
Takže udělej swage, nebo odrézuj hranu.
A pokud problém bude trvat, tak dotaz na výrobce.
Dagga Boy
Nový návštěvník

Příspěvek od Dagga Boy »

@lovec, Michal_123: Pánové, díky za rady. Zkusím dnes ozápalkovat pár nábojnic Lapua. V ideálním případě zjistím jestli je zdrojem problému hardware nebo materiál.

J
Michal_123
Zkušený diskutér

Pokud zkusíš ozápalkovat jiné nábojnice, tak fajn, ale nedozvíš se, co je špatně na těch Sellierech :!:

Edit: zkus prosím u nábojnic SB srazit lehce tu hranu zápalkového lůžka. Třeba v ruce nouzově vrtákem. A pak nábojnice zazápalkuj. Ať máme nějaký výsledek.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Na tech fotkach je ten radius OK. Ja bych to typnul na subjektivni vjem potreby vetsi sily na paku v dolni poloze beranu lisu (pokud jsem to dbre pochopil). Je pravdou, ze SaB nabojnice maji luzka v dolni tolerancni mezi a ta sila na pace se muze zdat znacna oproti treba Saku. Neni nic jednodussiho, nez zmerit hloubku a prumer digitalni suplerou.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

To už kolega urobil, v predošlom príspevku uviedol namerané hodnoty a hilzne SB mali lôžka zápaliek plytšie o viac ako desatinu milimetra oproti Lapua.
Teraz už stačí len zmerať výšku použitej zápalky a budeme vedieť, kde je problém.

Na stránke Ballistic Tools sú rozmery lôžok zápaliek, rozmery zápaliek a tolerancie:
:arrow: https://ballistictools.com/articles/pri ... ameter.php
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Ted jsem se vratil na zacatek a kolega uvadi, ze v dolni poloze lisu je spodni hrana drzaku zapalky nad spodni rovinou shellholderu. To ale neznamena, ze je to dostatecne. Pri tensim rantlu nabojnice to nemusi stacit.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Dagga Boy
Nový návštěvník

Příspěvek od Dagga Boy »

@ dalas: V prvním příspěvku jsem psal o horní hraně shellholderu (cca 1.5-2mm nad). Prosím, neber to jako chytání za slovo... :)

Každopádně, pokud to bude někoho zajímat, příběh má happyend. A moje zjištění jsou následující....

Abych měl srovnání, pořídil jsem narychlo Lee Ram Prime a Lee shellholder č.14. Redding uváděl pro 7x65R jejich shellholder č.6. Rozměrově se liší, vybrání pro základnu hilzny u Lee je 11.99mm, Redding 12.2. Otvor pro zápalky L. 6.57mm, Red. 7.00mm. Nábojnice v shellholderu Lee pocitově lépe sedí. Pro úplnost, zápalky mají (průměr, výška/mm) S&B LR 5.31-5.32, 3.15-3.21; RWS 5341 5.33-5.34, 3.19-3.21.

Múj dojem byl, že problém bude kombinací více faktorů, což se potvrdilo. U nábojnic S&B nepomohlo ani vysunutí kalíšku pro zápalku o cca 2mm výš. Nicméně díky výměně shellholderu za Lee bylo možné zápalky usadit. Sice pořád se značným úsilím, ale šlo to. Pro hilzny Lapua a zápalky RWS funguje i původní nastavení se shellholderem Redding. Práce s Ram Prime je neporovnatelně jednodušší. Ani nábojnice S&B nekladou zásadní odpor. Lapua s RWS jde opět mnohem snáz, což vzhledem k rozměrům není překvapivé. Funguje to bez problému i se shellholderem Redding. Podstatný vliv má i tlak lisu. Na cca 10cm pohybu páky připadá v horní úvrati pohyb berana asi 1.5mm, v dolní to je 15mm. Takže suma sumárum, dělat se SAAMI hardwarem a C.I.P. komponenty není jako práce s buzolou... :D Může se stát, že na sebe narazí pár tolerancí a člověk si připadá jako blbec. Ale to je můj čistě subjektivní dojem. :)

P.S. Pokud by byl dostupný RCBS Ram Prime, je to určtitě lepší volba než Lee jelikož tam jde hloubka usazení nastavit. V případě Lee je potřeba pracovat opravdu s citem. Daň za větší sílu můžou být rozdrcené zápalky.

J
Georg.H
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georg.H »

Když jsem začínal tak jsem zápalkoval přes lis. Zahraniční nábojnice šli vždy lépe než domácí produkce.
Zakoupil jsem od Lee auto bench. Jako dobrý ale také žádná sláva. Odcházeli ty plastové podavače.
Po nějaké době jsem koupil Lee ram prime a to už byla paráda. Konečně to fungovalo dle mých představ.
No a jelikož dělám přes 20 ráži z toho něco výběhové tak jsem pořídil ještě Forster co-ax a to už jsou fofry.
Michal_123
Zkušený diskutér

Pojďme si srovnat fakta.
Na začátku jsi psal o tom, jak není možno v nábojnicích SB zalisovat zápalku, že se až trhá rantl nábojnice.

Teď píšeš o dírách v shellholderech jejich průměrech... a Lee Ram prime... a rantly se už netrhají.
Takže problémem je podle Tebe křivě zalisovaná zápalka díky shellholderu, rozumím tomu správně? Na to jsem se ptal od začátku.

Největší chyba je hledat hned jednoduchého viníka za každou cenu. Nejdříve to byla univerzálně špatná nábojnice SB, teď zase rozdíly v normách CIP vs. SAAMI. A regulovatelná hloubka usazení jako univerzální řešení.
To je hodně dohadů.

Shellholdery jsou dělané na více nábojnic, mají tedy určité tolerance. A další toleranci (rozdíly ve skutečných rozměrech) dělá jejich výroba už jenom aplikovanou třídou přesnosti.
A další toleranci způsobují výrobci nábojnic.
Nábojnice různých i evropských výrobců, vyráběné podle CIP mají různé rozměry.
Nábojnice jednoho výrobce mají různé rozměry.
Shellholdery jednoho výrobce mají různý rozměr v průběhu let.
CIP i SAAMI fungují na principu jednotné díry.
Tedy například OAL podle normy není správný, ale maximální povolený. A každý náboj s OAL dle normy rozhodně do komory nepůjde, například střela wadcutter.

Tohle všechno zní složitě, ale je to jednoduché a dovolím si to shrnout do pár zjednodušených bodů.
1) to, že do shellholderu dle katalogu nejde úplně každá nábojnice není konec světa, ale realita
2) v každém shellholderu, ve kterém drží dobře nábojnice a je vycentrovaná, je možno v pohodě (nejen) zápalkovat
3) zápalkuje se s citem nadoraz, hloubka usazení nemusí být vždy univerzální řešení
4) náboj se musí vejít do zásobníku a do komory, všechno ostatní vzhledem k OAL uvedené v normě je méně důležité
5) střely s různou geometrií (tvarem) mohou mít různý maximální OAL, aby se vešly do stejné komory.
Michal_123
Zkušený diskutér

dalas píše: úte 12.8.2025, 8:47 Na tech fotkach je ten radius OK.
Dalasi, mě se právě úplně ten náběh nezdá, ale ty fotky jsou mizerné. Každopádně u některých nábojnic .44 Magnum SB to lůžko vypadalo podobně a bez úpravy náběhu bylo zápalkování skoro nemožné.
Dagga Boy
Nový návštěvník

Příspěvek od Dagga Boy »

@ Michal_123: Ano, ptal jsem se na konkrétní případ. S&B nábojnice, dvě různé zápalky a lis Redding Boss s odpovídajícím příslušenstvím a nastavením. Proč to nefungovalo netuším. Síla byla dostatečná na stržení rantlu a přes to se zápalka zalisovat nedala. Jiný postup (Ram Prime), který se ale nijak radikálně neliší funguje.

Btw. O univerzálně špatných nábojnicích ani univerzálním řešení jsem nenapsal ani čárku.

J
Michal_123
Zkušený diskutér

Dagga: promiň, pokud to vyznělo blbě, ale nemyslel jsem to na Tebe. Je to debata v širokém okruhu lidí a hovořím tedy do pléna.
Tobě patří dík za zajímavé téma k diskusi,
Michal_123
Zkušený diskutér

Dalasi,

Když kouknu na ty fotky co poslal Dagga, tak mi to ty moje naprosto našlapané .44 Magnum připomíná hlavně tím kroužkem kolem zápalky. Ten se mi dělá po výstřelu a je to známka vysokých tlaků. I když byly tlaky v normě, což mám změřeno v balistické hlavni. Pak jsem musel upravovat náběh do zápalkového lůžka protože se blbě zápalkovalo.
20250809_221806~2.jpg
20250809_221806~2.jpg (10.22 KiB) Zobrazeno 591 x
Dagga Boy
Nový návštěvník

Příspěvek od Dagga Boy »

@ Michal_123: V pohodě o nic nejde, není třeba se omlouvat.

Zkusil jsem udělat výřez fotky v plném rozlišení. Snad to bude vidět lépe. Ty lesklé povrchy se špatně fotí a stíny a odrazy vypadají jako deformace. Bohužel, větší fotku mi stránka vložit nepovolí.

J
Přílohy
20250810_084130(1).jpg
20250810_084130(1).jpg (60.19 KiB) Zobrazeno 577 x
Odpovědět