Montáže

Lovecké puškohledy a vše o nich. Vaše zkušenosti, rady a dotazy.
Odpovědět
Michal_123
Zkušený diskutér

Re: Montáže

Příspěvek od Michal_123 »

Cho: to je nesmysl, jak s montážemi, tak s momenťákem
Montáže z Ali mám asi patery a jsou všechny úplně k ničemu. Nedají se ani dotáhnout.

Obecně, na čínské slevové servery se dostává hodně zboží pouťového, tedy "jenom jako".
A další kategorií je předpokládám zboží, které neprošlo kontrolou kvality.

Kupovat měřící přístroj, třeba momentový klíč na čínském serveru je holý nesmysl. I ten momenťák se kalibruje.
A dáváš to na flintu :!:
Choochoo007
Zkušený diskutér

Příspěvek od Choochoo007 »

Vsechno je otazka ceny a kvality, co od toho clovek ceka a na co to potrebuje. Pokud kupujes montaze z blata pro airsoft nebo PCP vzduchovky nemuzes cekat, ze to bude echt material na vykonne pusky. Beznej hlinik je proste malo. Pokud kupujes montaze z Al 6061 nebo 7075, tak nebude problem a to nikde na svete. Je to i o recenzich. Spousta montazi z USA nema uvden ani Al material na strankach, vyrobce obcas taky ne. MDT to dela z 6061 a i u MDT One Piece Mount ma uvedeno 6061 a 7075, coz je trochu zvlastni, kdyz je to z jednoho kusu(z ceho je vlastni montaz, vrsek ok a bocni lista tezko rici), cena peknych 12tis. A jakou diru do sveta MDT udelalo. U nas US montaze za ranec. SPUHR to aspon pacha z 7075, kdyz uz za to chteji ty penize. Na USA forech se nekdy resi, jestli 6061 nebo 7075. Cinan krouzky z 6061 za 900Kc a 7075 za 1400Kč. Vtipny jsou treba montaze Pulsar a Yukon a jakou to udelalo diru do sveta. Kvalitu terma a nocaku nekomentuji, ale ty jejich montaze jsou hodne zvlastni.
Hlinik ze zasady nekupuji a to ani Nemecky za 10 tacu, ale nekomu muze vyhovovat. Je treba kupovat kvalitu, ne jmeno. Jinak vlastne mam hlinik, neznackovy cinsky blato na Weihrauch HW97K blue laminate 16J, tak uvidime, jak to bude dlouho drzet. Na par ranach ale nic nepoznam zatim.
lovec píše: úte 19.8.2025, 9:34 Roky používam Proxxon Microclick 1-5 Nm. Na väčšie skrutky takisto Proxxon 5-20 Nm, dnes už tuším nie je v ponuke, nahradil ho model s rozsahom 6-30 Nm.
Trochu jsem premyslel, jestli neporidit i momentak na 0,5-3. Preci jen je lepsi presnost nastaveni pri vyssi hodnote nez na minimalni, ale ty ocelove materialy vetsinou maji dost velkou pevnost a ty momenty jsou dost s rerzervou. Takze to asi nema valny smysl a momentaky s rozsahem 1-5 budou asi dostatecny, kor kdyz se nechaji nastavit i na 0,5Nm.

Velky pouzivam Honiton 1/4" 5-25 Nm, na pažby ideální. V nozi se dá nastavit asi od 2,5Nm, takže někdy může být využit i na nižší rozsah. Dodán s kalibarčním listem. Odchylka celkem malá v kalibračním listu, ale papír snese všechno. Výrobce říka odchylka 0,1Nm. Je otazka jestli v celém rozsahu, tomu moc nevěřím.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
Marpie
Zkušený diskutér

Příspěvek od Marpie »

Mám Sauer 202 s kameny MAK. MAK montáže jsou hliník. Jakou teda nehlinikovou montáž s kroužky 30mm pro Hicmicro Alpex a puškohled použít aby se beze změny nastřelu daly sundat a nasadit?
Marocchi 03 Field 12/76; ZP49 12/12; Brno mod. 1 22LR Hawke 4-12x40; ZKK600 MC 270W+Delta Optical Titanium HD 2,5-15x56; CZ550 Prestige 270W + Pard 008LRF; UB584 270W/12 Vortex Crossfire 1-4x24, Sauer 202 FS 8x57JS
Choochoo007
Zkušený diskutér

S kolegou jsem tohle resil, pak jsem mu vybral LUSZCZEK montáž. Ocelová na weaver, rychloupínací se základnou. vcelku pěkná montáž. Beru i cenu, protoze obrábět kvalitní ocel je o necem jinem nez hlinik. Je otazka na co vsechno se dá napasovat a jak se komu bude libit. Nekdo má rád tradiční vzhled a weaver lista nebo jen weaver kameny a základna na to mu pak přijde třeba zbytečně masivní, nehezký, nemyslivecký. Smaozřejmě půjde nahoru váha.
On měl výhodu, že Helix má lištu integrovanou na pouzdru.
Jinak nepochybuji o meteriálu MAK montáže, uvádějí že dělají z 7075, což je v pohodě.
Neříkám, že hliník je špatný, ale na časté sundavání a nandavání je za mě ocel lepší (kvalitní, ne blato), neomačká se a i závity vydrží více.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
Marpie
Zkušený diskutér

Příspěvek od Marpie »

Upínací části u MAK jsou z oceli tak to by při sundávání a nasazování mělo být v pohodě. Být tam kameny EAW tak by byl větší výběr na ně dělá montáže i Innomount ale mám MAK a k ni montáž se Swarovski šínou tak pokud někdy seženu Swaro s šinou za dobrou cenu tak ho možná vezmu. Montáž MAK do kamenů s kroužky stojí 8 tis což asi vyjde levněji než kupovat weaver a na to lusczek základnu a kroužky.
Marocchi 03 Field 12/76; ZP49 12/12; Brno mod. 1 22LR Hawke 4-12x40; ZKK600 MC 270W+Delta Optical Titanium HD 2,5-15x56; CZ550 Prestige 270W + Pard 008LRF; UB584 270W/12 Vortex Crossfire 1-4x24, Sauer 202 FS 8x57JS
dreamer4u
Pravidelný diskutér

Příspěvek od dreamer4u »

Tak dnes by som sa už materiálu ako letecký hliník a rôzne zliatiny nebál. Osobne používam na všetkých mojích zbraniach montáže - teda krúžky, čínske produkty z Aliexpresu - prevažne Vector Optic a nemám žiadny problém. Technologicky postúpili hodne dopredu a všetko vyrábajú na CNC mašinách. Samozrejme na druhej strane už by som to asi nepoužil na veľkých kalibroch ale to by sme sa bavili o 50 BMG a vyššie. Mal som 2 prípady a tak sa mi zdá, že aj tu sa nejaké objavili, kedy montáže firmy Kozap boli totálne odfláknuté a to si dovolím povedať, že je to renomovaná firma- proste chyba sa vbloudila... Taktiež na všetkých zbraniach používam upevnenie na weaver lišty a bez problémov priamo v teréne mením optický puškohľad za termovíziu a žiadny problém.
Tikka T3 varmint 308 win, puškohľad Vortex Strike Eagle FFP 5-25x56 EBR-7C mrad, CZ 457 varmint, 17 HMR, puškohľad Vortex Venon 5-25x56 FFP mrad, CZ 600 Alpha, 223 rem, puškohľad Discovery Gen II ED5-25X56 FFP
Choochoo007
Zkušený diskutér

Dreamer4u, přesně jak říkáš. Pokud dokáže čínan vyrábět puškohledy a to v bezkonkureční kvalitě cena/výkon a i celkově rozumné kvalitě, tak nemá smysl diskutovat, jestli dokáže vyrábět kvalitní kroužky. Je to jen otázka ceny a jestli nepřehlédne nějaký detail. Třeba zmiňovaný Vector jistě dokáže vyrábět kvalitní kroužky, na stránkách uvádí i materiál, což ne všichni dělají. Pravda je, ale že i zde za mě existují přešlapy. Třeba utahovací šroub kroužku na lištu, sloužící jako doraz je kulatý. Kontaktní plocha pro opření do drážky v liště je tedy malá a u hliníkové lišty a silnějšího zpětného rázu může docházet o k omačkání lišty. Přitom na jiném kroužku to má Vector podchycené a má tam plochu rovnou.
Základ je kupovat montáž kde je uveden materiál hliníku. Pokud není, tak u číňana nebrat.

Marpie píše: stř 20.8.2025, 16:13 Montáž MAK do kamenů s kroužky stojí 8 tis což asi vyjde levněji než kupovat weaver a na to lusczek základnu a kroužky.
Pokud je to funkční důležité části z kvalitního materiálu nejlépe z oceli, tak ení nutné vyhazovat peníze. Kolega LUSZCZEK chtěl, takže jsem vybral vhodnou délku základny. Právě proto je ideální z pohledu ceny na weaver dát jen samotné kroužky. Tady jsem si oblibil RUSAN. Kvalitně vyrobené, leštěné, černěné, prostě nemají chybu. Vyrábí mrak kvalitního příslušesntví pro termovize.
Michal_123
Zkušený diskutér

Příspěvek od Michal_123 »

Choochoo007 píše: čtv 21.8.2025, 11:48 Dreamer4u, přesně jak říkáš. Pokud dokáže čínan vyrábět puškohledy a to v bezkonkureční kvalitě cena/výkon a i celkově rozumné kvalitě, tak nemá smysl diskutovat, jestli dokáže vyrábět kvalitní kroužky. Je to jen otázka ceny a jestli nepřehlédne nějaký detail.
Hovoříš správně, ale je třeba zdůraznit souvislosti.
Číňan zmí dělat super kvalitu a neustále to dokazuje.
Renomované firmy mají výroby v Číně.
Ale kvalitu nekoupíš za pár korun na slevovém serveru.
A stejné výrobky dělá v Číně spousta firem a rozdíl na fotce nepoznáš.
Za levnou cenu nemůžeš dostat kvalitu.
Ale za draho můžeš koupit šmejd.
Záruka neexistuje.
A o tom to celé je.
Choochoo007
Zkušený diskutér

Myslim, ze si rozumime, nesmis kupovat dle obrazku, ale dle jmena a popisu a hodnoceni. To plati, ale obecne i pro nakupy u nas. Mraky lidi podlehne lakave reklame a to je chyba.
Pokud kupujes u Cinana TOP radu vyrobku, mas jistotu, ze to bude kvalitni a velkou jistotu, ze budes spokojen jak kvalitou tak s cenou. Clovek je v nemem uzasu co Cinan dokaze za ty penize. Kdyz si vzpomenu na ocnice evropskeho dalekohledu za 25 a cinana 3,5, jsem z toho v soku i po letech :wink:
Odpovědět