Výběr kulovnice
-
precechtel
- Zkušený diskutér
Re: Výběr kulovnice
totéž jsem řešil před 25 lety pro problémy s pravým ramenem, nakonec sem si vybral 6,5x57R v jednušce, také lovím hlavně srnčí v polní honitbě, občas prase, občas daňčí, občas vysokou, německé střelivo RWS KS 8,2 gramu. Při ukázněné střelbě mi tato ráže vše splní. Jako doplněk mám v obojetnici ráži 30-30W, zde je zpětný ráz ještě příjemnější, levné střelivo, nerozbíjí, nepodlévá. F.
politice a politikům zmar
Dlouho používám stařičkou celopažbu Zetku přestavěnou na 35REM, tzv dámská kulovnička, do 150m na vše u nás.
Náboje už nepřebíjím, neb Hornády je má za dobrou cenu a na lov vyhovují.
Jeden čas jsem ji chtěl vyměnit za jinou ráži, ale žádná zkoušená se jí v příjemném střílení nevyrovnala.
Je to stará am. ráže, naši předci uměli.
Náboje už nepřebíjím, neb Hornády je má za dobrou cenu a na lov vyhovují.
Jeden čas jsem ji chtěl vyměnit za jinou ráži, ale žádná zkoušená se jí v příjemném střílení nevyrovnala.
Je to stará am. ráže, naši předci uměli.
-
Josef Kuřitka
- Zkušený diskutér
Tady je každá rada drahá. Málo vstupních informací! Někdo je starší v padesáti, někdo hledá paní na seznamkách v sedmdesáti. Zvěř černá muže mít 15 i150kg +. Lovit se může na čekané , na šoulačce i na naháňce. Čekat se dá na hromadě žrádla na 50m, ale v i polích na 200+. Předpokládám, že pokud je podmínkou tlumič, tak chce i kratší hlaveň. Jestli na něho byla 308w s kratší hlavní, lehčí střelou, běžnou hmotností pušky a tlumičem moc, tak nevím, protože není nic ideálnějšího. Snad ty 6,5mm. I té 35 by zřejmě byly náklady ( peníze + čas)na přestavbu. Za mě není nic lepšího pro běžný provoz, než ona zmiňovaná 308W.
Můžu potvrdit, že 308 s tlumičem i na krátké hlavni má zpětný ráz nepatrný. A to střílím 180gr. střely. Váha celé flinty včetně optiky 3,6kg.Josef Kuřitka píše: ↑stř 12.11.2025, 11:57 Tady je každá rada drahá. Málo vstupních informací! Někdo je starší v padesáti, někdo hledá paní na seznamkách v sedmdesáti. Zvěř černá muže mít 15 i150kg +. Lovit se může na čekané , na šoulačce i na naháňce. Čekat se dá na hromadě žrádla na 50m, ale v i polích na 200+. Předpokládám, že pokud je podmínkou tlumič, tak chce i kratší hlaveň. Jestli na něho byla 308w s kratší hlavní, lehčí střelou, běžnou hmotností pušky a tlumičem moc, tak nevím, protože není nic ideálnějšího. Snad ty 6,5mm. I té 35 by zřejmě byly náklady ( peníze + čas)na přestavbu. Za mě není nic lepšího pro běžný provoz, než ona zmiňovaná 308W.