Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní
- Michal_123
- Zkušený diskutér
Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní
Ten trn přece zajišťuje vnitřní průměr nábojnice bez ohledu na sílu materiálu krčku.
A to jak u celoformátovací matrice, tak u LEE krčkové matrice.
U matric s collet bushingem je to jiné, tam musíš sílu materiálu pro zajištění konzistentního vnitřního průměru řešit.
U matric s collet bushingem je to jiné, tam musíš sílu materiálu pro zajištění konzistentního vnitřního průměru řešit.
-
dalas
- Administrátor
Vzal jsem za základ mé lehce stružené krčky u 308w (pouze pro odstranění nerovnoměrnosti síly krčku) které mají sílu stěny 0,32mm. Jestli jsem počítal dobře, tak roztažením na 8,5mm se síla krčku sníží na 0,305mm, což není žádné drama.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Já tím myslel tento trn ... https://www.wildgame.cz/roztahovaci-trn ... _z1209212/Michal_123 píše: ↑pát 28.11.2025, 13:56 Ten trn přece zajišťuje vnitřní průměr nábojnice bez ohledu na sílu materiálu krčku.
Matrice na sešlápnutí obsahu nábojnice, aby se tam vešlo co potřebuješ anebo aby to mělo konzistenci a pórovitost kterou chceš. Takže vezmeš krckovaci nebo jinou Universal neck expanding/flaring die a uděláš si (můžu udělat) trn, který akorát projde krčkem hilzny a má ploché čelo. Prostě lisovací beran.Michal_123 píše: ↑čtv 27.11.2025, 22:57 A co myslíš matricí "neck expanding die" a novým, neroztahujícím trnem?
Jeden z mých oblíbených přenosů techniky 19. století a černého prachu do bezdýmé přítomnosti.
- Michal_123
- Zkušený diskutér
Ten roztahovací trn neznám, co to umí?
-
dalas
- Administrátor
To je roztahovací trn, který se používá pro kalibraci vnitřního průměru krčku při stružení krčků. Výrobce K+M Precision.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Ten trn se používá pro přesné nastavení "neck tension", vyrábí se (podle výrobce) odstupňovaný po 0,001" i míň. Jeho druhou výhodou je přesná soustřednost krčku nábojnice.
Některé matrice - např. Hornady řada Match u FL matrice nemá vnitřní trn pro úpravu vnitřního průměru krčku, upravuje pouze vnější průměr krčku. Pak je použití tohoto trnu prakticky nezbytnost.
-
dalas
- Administrátor
vava, možná je to vedlejší použití tohoto expanzního trnu. Primární určení je roztažení krčku nábojnice po jeho stažení ve formátovací matrici tak aby lícoval (lehce suvně) s trnem který je součástí přípravku na stružení krčků od téhož výrobce. Expanzní trn se usazuje do držáku expanzního trnu, který je ve dvou provedeních, s oknem a bez okna, ale ani jeden nemá vedení těla nábojnice. Vzhledem k tomu, že při expanzi není nijak vedeno tělo nábojnice, nemusí tento expandér zajistit souosost krčku s tělem nábojnice. V poslední době K+M nabízí jak expanzní trn tak pin do přípravku v určitém odstupňování a zdůvodňuje to nastavením pnutí v krčku. Nicméně této služby bych využil maximálně při stružení krčků. Na již vystruženém krčku je pnutí v krčku nastavitelné buď bushingem, nebo úpravou průměru expanzního trnu na FL matrici. Vím o čem mluvím, neb tyto nástroje mám doma a používám.
Dalas, jo jo, souhlas. Já vím, že byl původně ke stružení .. soustředil jsem se na to co se týká tématu co jsem vyvolal příspěvkem k dělání 8,5x63 z 30-06 ..
ale máš pravdu.