Přestavby zbraní aneb jak si něco zbastlit

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
Dagga Boy
Častý návštěvník

Re: Přestavby zbraní aneb jak si něco zbastlit

Příspěvek od Dagga Boy »

@ gawein:
Děkuji za fundovanou odpověď. A ano, máš pravdu IŽ to není, mám Merkel K3. Od té doby co jsem flintu koupil, tak hledám výměnnou hlaveň jako doplněk k 7x65R. Za těch 4 nebo 5 let byla na eGunu jediná. Teď se sice jedna objevila, ale bohužel v 5,6x52R. To by byla určitě rychlejší a levnější cesta, nicméně mě odrazují čistě praktické limitace při přebíjení i při lovu.

Ale ještě bych se chtěl zeptat... Triebel má v katalogu pro 6x50R ještě několik dalších nástrojů jako různé výhrubníky a měrky (doufám, že se to tak jmenuje :D ). Dá se eventuálně pracovat i bez nich? Některé jsou identické i pro 5,6x50R Mag. a ty by snad v našich luzích a hájích měly být běžnější.

J
pavel358
Častý návštěvník

Příspěvek od pavel358 »

Tak určitě potřebuješ závěrové měrky Go no-go, ty jsou naštěstí shodné s 5,6x50 R Mág. Pak by bylo dobré mít i výhrubník, ať se nezničí finišer. Já jsem si nechal stavět bergstutz v 6x70R a jsem max spokojen s touto ráži.
gawein
Pravidelný diskutér

Příspěvek od gawein »

Komora na zbrani je" tvarová díra vyrobené nejčastěji tvarovým nástrojem". Konečný rozměr se dělá finálním výstružníkem a to buď komplet celá komora (tělo, krček, přechod do vývrtu) nebo nástroji které dělají jednotlivé části. Ten konec je v podstatě stejný to znamená vystružení a úprava povrchu (leštění atd.). Protože finální výstružník by měl brát jen desetiny musí se otvor předtím vyhrubovat tady už je mnohem více odlišností od upnutí přes volbu technologie nebo nástroje, jedním z nich je hrubovací výstružník ale daj se použít i jiné postupy a kombinace. A to je to v čem se puškaři liší protože většina má tu svou technologii kterou má vyzkoušenou.

Takže finisher a freebore potřebuješ nutně a ten zbytek je na konzultaci s člověkem který Ti to bude dělat.

Go a no go měrky jsou hlavně pro průmyslovou produkci, zase záleží na konkrétním puškaři co používá. Pokud je to CIP komora tak stejně ještě proběhne kontrola na zkušebně
pavel358
Častý návštěvník

Příspěvek od pavel358 »

No závěrové měrky potřebujete vždy při výrobě. Bez nich neuděláte kvalitní komoru. Je pravda že jsem viděl spoustu puškařů co tě dělají na náboj. Takovýmto fušerům bych se vyhnul.
vasil
Pravidelný diskutér

Příspěvek od vasil »

no jo..já to řeším opakovaně..oni si i velcí renomovaní výrobci berou výrobní tolerance jako svaté písmo. Jinak se píše než se praktikuje. Konkrétně tolerování závitů na tlumičích je docela průšvih.
Michal_123
Zkušený diskutér

Příspěvek od Michal_123 »

vasil píše: pát 02.1.2026, 17:07 Konkrétně tolerování závitů na tlumičích je docela průšvih.
Už jsem několikrát tyto problémy s tlumiči zažil, vždy to bylo tím, jak někdo dodatečně na zbrani vyříznul závit.
Takže to nebylo o tolerancích, ale o amatérismu puškaře, který neumí na soustruhu říznout závit.
Odpovědět