Konec norování v Česku - podle Zákona z.r. 2025

Pejskové a jejich výcvik
fipkus
Nový návštěvník

Re: Konec norování v Česku - podle Zákona z.r. 2025

Příspěvek od fipkus »

Poslechl jsem si podcast Kance s Říhou, odkaz zde.

Kanec v žitě - O zákazu norování s Martinem Říhou

Jestli jsem předtím byl nalomený, jestli norování podporovat nebo ne, tak teď už definitivně vím, že ne. Důvodů, proč s tím nesouhlasím, mám hodně, důvody proč s tím souhlasit (tradice, efektivita, šíření nemocí, plachost lišek) mi přijdou liché, rozvádět se mi to tu zdlouhavě nechce. Párkrát jsem se toho účastnil (jak tréninku na živé lišce, tak norování samotného), takže nejde jen o názor, ale i o zkušenost a účastnit se toho už znovu nehodlám i kdyby to zůstalo povolené. Neříkám, že se to nedá dělat eticky, ale já to osobně ještě neviděl, aby se to tak dělalo.

Máme termovize, nočáky, vábničky a 21. stolení... pro mne je konec této tradice na úrovni zakázání používání jedů, lepů a štvanic..
precechtel
Zkušený diskutér

Re: Konec norování v Česku - podle Zákona z.r. 2025

Příspěvek od precechtel »

mám fenu jezevčíka, má 12 let, zkoušku z norování, už je v psím důchodě. V honitbě máme 10 umělých nor, všechny zbudovány tak, aby pes lišku mohl vyhnat. Do přírodní nory jsem fenu nikdy nepustil, tam je pro psa velké nebezpečí, co tam je a co ho tam čeká. Nelze vyloučit, že při pochůzce honitbou norník sám vjede do přírodní nory, ale to je jiná kapitola. Vynorovala moje fena několik lišek, evidenci jsem si nevedl, průběh byl vždycky stejný, tj. fena ověřila nosem, zdali je nora obsazená, pokud byla nora prázdná, ani se nenamáhala, aby tam lezla. Pokud byla obsazená, podívala se na mně a vlezla dovnitř, lišku vyhnala a já nebo kamarád jsme ji střelili. Nikdy fena nebyla zraněná, jen několikrát lišku nebyla schopna vyhnat, otevřel se kotel a zpravidla liška byla nějak hendikepovaná - zraněná, proto nechtěla jít ven. Noroval jsem od listopadu do února. Nemyslím, že tím norováním byla fena nebo liška ve stresu. Konec byl pro lišku rychlý. Jsem proti zákazu norování, protože norováním se loví nejen lišky, ale i jezevci, mývali, psíci mývalovití, případně i jiná škodná, párkrát fena vyhnala i toulavou kočku. Samozřejmě je něco jiného norování v přírodní noře a v době, kdy je tam liška a liščata, takového norování jsem se zúčastnil několikrát jako pomocník při kopání a ten závěr není povznášející. Jako perlička se přihodilo, že blízko vodoteče norník vyhnal z nory i chráněnou vydru, to bych nečekal, nechali jsme ji odejít, nikdo nechce riskovat lovecký lístek a zbroják. Zajímavé, že se řeší etika lovu norováním, ale neřeší se lov holé spárkaté do dvou let věku po celý rok, když se může střelit plná samičí zvěř, tam se asi hřeší na to, že myslivci jsou soudní a i když je to umožněno, samičí zvěř od ledna, února neloví, u nás tedy určitě ne, možná je to někde jinak. F.
politice a politikům zmar
Odpovědět