Terčová střelba SUBem
Terčová střelba SUBem
Ahoj, zajímalo by mě zda se zabýváte odladěním SUB střeliva na terčovou střelbu. Co koukám na youtube, tak všichni řeší co to dělá v želatine, pak že se padesátou ranou trefí na 1000yardů a májí z toho vánoce...ale seriozní přístup k naladění střeliva na terč, tak to jsem nenašel. Zajímalo by mě jaké ráže máte vyzkoušené na precizi v SUBu, evidentně jaké laborace, vlivy na první/studenou ránu atd.
Re: Terčová střelba SUBem
Zdar. Tohle téma nás už nějakou dobu zaměstnává, jak z hlediska střílení na papír, tak pro lovecké využití. Nejen otázka účinků na zvěř, ale i rozptyl na různé vzdálenosti, problematika první rány s tlumičem, konzistence rychlostí, ....atd.
Zrodil se tedy nápad uspořádat sérii závodů od 100 do 300m pouze pro zbraně s tlumičem hluku a a podzvukovou munici.
Vidíme v tom možnost předáni zkušeností začátečníkům, ale také šanci přiučit se od zkušenějších. Zbořit naše stávající limity a stanovit nové.
Odkaz na propozice závodu:
https://drive.google.com/file/d/1RWg9Yw ... p=drivesdk
M.
Zrodil se tedy nápad uspořádat sérii závodů od 100 do 300m pouze pro zbraně s tlumičem hluku a a podzvukovou munici.
Vidíme v tom možnost předáni zkušeností začátečníkům, ale také šanci přiučit se od zkušenějších. Zbořit naše stávající limity a stanovit nové.
Odkaz na propozice závodu:
https://drive.google.com/file/d/1RWg9Yw ... p=drivesdk
M.
Výborný nápad!
Tohto roku mám na pláne síce dosť súťaží, ale možno si aspoň jedenkrát nájdem čas.
Pre mňa z tých cenovo dostupnejších striel zatiaľ najlepšie vychádzajú 410gr. Hornady SUB-X. Som zvedavý na skúseností ostatných, teda v zmysle aké strely a prach sa osvedčili im v kalibri 458 SOCOM. Tento víkend sme dali prvých pár rán z ďalších dvoch nových hlavní, takže sa nám pomaličky množia socomoví kolegovia...
Tohto roku mám na pláne síce dosť súťaží, ale možno si aspoň jedenkrát nájdem čas.
Pre mňa z tých cenovo dostupnejších striel zatiaľ najlepšie vychádzajú 410gr. Hornady SUB-X. Som zvedavý na skúseností ostatných, teda v zmysle aké strely a prach sa osvedčili im v kalibri 458 SOCOM. Tento víkend sme dali prvých pár rán z ďalších dvoch nových hlavní, takže sa nám pomaličky množia socomoví kolegovia...
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Every Shot Counts
Ahoj.
Rád te tam uvidim
Velmi presne jsou 300gr TTSX
Jsem vazne zvedav s cim zajimavym se tam nekdo ukaze a hlavne jak moc dokazeme ,,utahnout,, ty nase rozptyly. Uz jen proto, ze dosavadni zkusenost mi rika, ze u lovu subem je precize zasahu naprostou prioritou.
Pokud pujde vse dobre, myslim ze by se mohl jeste po soutezi najit cas 1-2 hodinky na nejaky pozavodni trenink, ale nechci predbihat. Uvidime
M.
Rád te tam uvidim
Velmi presne jsou 300gr TTSX
Jsem vazne zvedav s cim zajimavym se tam nekdo ukaze a hlavne jak moc dokazeme ,,utahnout,, ty nase rozptyly. Uz jen proto, ze dosavadni zkusenost mi rika, ze u lovu subem je precize zasahu naprostou prioritou.
Pokud pujde vse dobre, myslim ze by se mohl jeste po soutezi najit cas 1-2 hodinky na nejaky pozavodni trenink, ale nechci predbihat. Uvidime
M.
já lavíruju mezi novou flintou 338 federal nebo 308 s twistem 1/7 nebo 1/8 anebo ušetřit peníz a vyřešit to 458 s homogenní střelu kolem 400gr. Ty dlouhý střely 458 mi nefungujou,anebo to jen neumím.
338 federal jsem uvažoval s hlavní 1:9,5...ale byla by to zase nová ráže do baráku a to se mi nechce.
308 by byla univerzálnější..ale stojí to za ten náklad?
Na závod určitě přijedu. Jen nevím s čím.
338 federal jsem uvažoval s hlavní 1:9,5...ale byla by to zase nová ráže do baráku a to se mi nechce.
-
Josef Kuřitka
- Zkušený diskutér
Protože každý metr rychlosti je poznat a každá hlaveň je o stejné délce jinak rychlá, tak jak ten sub budete objektivně při závodu měřit? Každý bude mít před sebou hradla? Jedno jakým systém?
Merit se bude v prubehu souteze namatkove nebo na podnet - protest nektereho ze soutezicich. Merit se bude pristrojem Garmin Xero C1 jak je uvedeno v propozicich.
M.
M.
Garmin je na toto skvelý, mnoho ľudí, ktorí chodia na naše súťaže v presnej streľbe na dlhé vzdialenosti majú Garmina po celý čas súťaže na puške kvôli tomu, aby mohli kontrolovať každý jeden výstrel a tak môcť priradiť nejaký prípadný úlet na terči k zmene úsťovej rýchlosti. Navyše človek po celom dni vidí, akú ma konzistenciu jeho strelivo.
Špeciálne subsoniku bude zaujímavé vedieť, aká je konzistencia úsťovej rýchlosti voči vypiplaným nadzvukovým terčovým nábojom...
Špeciálne subsoniku bude zaujímavé vedieť, aká je konzistencia úsťovej rýchlosti voči vypiplaným nadzvukovým terčovým nábojom...
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Every Shot Counts
308W s touto strelou?vasil píše: ↑úte 10.3.2026, 11:28 já lavíruju mezi novou flintou 338 federal nebo 308 s twistem 1/7 nebo 1/8 anebo ušetřit peníz a vyřešit to 458 s homogenní střelu kolem 400gr. Ty dlouhý střely 458 mi nefungujou,anebo to jen neumím.
https://www.strobl.cz/strely-sierra-30- ... 11?cid=EUR
Every Shot Counts
Every Shot Counts
Ta je lovecká a navíc..možná se pletu, ale domnívám se, že střely 308 s označením SUB jsou zpravidla střely, které mají fungovat i v konvenčních twistech. Tedy jsou oproti stejně těžkyým střelám bez označení SUB vždy kratší. Pokud by byla hlaveň s 1/7 nebo 1/8 půjde do toho i např Berger 220gr nebo cokoli osvědčeného terčového