Formátování nábojnic .223 na .300 BLK – praxe a tipy

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
lončak
Nový návštěvník

Formátování nábojnic .223 na .300 BLK – praxe a tipy

Příspěvek od lončak »

Ahoj všem,

zkoušel jsem prohledat fórum, ale nenašel jsem přesně to, co hledám, tak bych se rád zeptal na vaše zkušenosti. Má někdo praktickou zkušenost s přebíjením .300 BLK a zejména s úpravou nábojnic z .223 Rem na .300 BLK?

Zajímá mě hlavně pár detailů z praxe – kdy je podle vás nejlepší provádět žíhání. Děláte ho už po zkrácení nábojnice na požadovanou délku, nebo až po samotném formátování krčku? Rád bych slyšel zkušenosti někoho, kdo to skutečně dělá, ne jen teoretické postupy.

Dále by mě zajímalo, jestli je lepší provádět celý proces na jednooperačním lisu, nebo jestli má smysl použít jiný typ. A také – je nutné používat bushing matrice, nebo se to dá zvládnout i bez něj?

Na strobl.cz jsem narazil na příspěvek pana Prachaře, kde zmiňuje zmetkovitost až kolem třetiny kusů při úpravě nábojnic. Jaké jsou vaše reálné zkušenosti? Je to opravdu tak vysoké, nebo se to dá při správném postupu výrazně snížit?

Díky moc za jakékoliv postřehy a rady.
LosYelenos
Pravidelný diskutér

Re: Formátování nábojnic .223 na .300 BLK – praxe a tipy

Příspěvek od LosYelenos »

Každopádně je fajn žíhat co nejdříve (šetří se tím všechny nástroje co používáte). Já to jedu na celoformátu od LEE.
Mám takovou malou modelářskou pilku a tou uříznu nbc kousek pod ramenama, odjehlim otřepy po řezání a jdu na kalibraci FL. Potom už normálně zkrátit na přesnou délku..
Důležité je, že nejsou vhodné všechny nábojnice 223. Jdou použít GGG a GFL protože mají tenkou stěnu. Když se to dělá z jiných, tak to vyžaduje soustružení krčku (průměr střely + 2x síla stěny krčku = nevejde to do komory).
haluziak
Pravidelný diskutér

Příspěvek od haluziak »

Já teda nepředělávám nábojnice na jinou ráži ale žíhám hned po praní a přemýšlím, že budu žíhat i mezi celoformátem bez expanderu a expander mandrelem. Myslím, že přesné žíhání nemůže ublížit jen toho času.
Beware of old men in profession where men die young.
Michal_123
Zkušený diskutér

Příspěvek od Michal_123 »

haluziak píše: úte 24.3.2026, 9:52 ...přemýšlím, že budu žíhat i mezi celoformátem bez expanderu a expander mandrelem. Myslím, že přesné žíhání nemůže ublížit jen toho času.
Přesně to je věc kdy nábojnici ublížíš.
Protože budeš tu nábojnici zbytečně násilnit a ničit.

Popis toho, co se stane:
Nejdříve zformátuješ nábojnici zvenčí bez mandrelu.
Následně ten expander budeš úplně zbytečně rvát do zvenku zformátované nábojnice od ústí a potom znovu formátovat celou nábojnici (vlastně krček) zvenku a znovu mandrel tahat zevnitř.
haluziak
Pravidelný diskutér

Příspěvek od haluziak »

Vidíš a já myslel že postupuju podle návodu světových střelců :)
Eric Cortina - vždy celoformát
Bolt Action Realoading - nepoužívat expander button ve formátovací matrici ale pořídit si přesný mandrel
Asi všichni - žíhat, žíhat a žíhat

Jak říkám dokud jsem žíhal plamenem tak jsem žíhal jednou po praní a vysušení, teď s indukcí uvažuju, že budu žíhat před každým krokem co má vliv na hutnění mosazi, to znamená jednou před celoformátem a jednou před roztažením krčku na požadovanou velikost (osobně používám -0.002"). a možná to někdy vyzkouším vyžíhat ještě potřetí jestli se to ještě "zlepší" před zápalkováním.

Ad myslel jsem to tak, že přesné žíhání nemůže nábojnici ublížit jen pomoct.

PS asi jsem rychlej psal než četl, mám dvě různé matrice jednu na celoformát a pak druhou čistě na expander mandrel bez toho aby se ještě matrice formátovala zvenku, už se jen roztáhne krček zevnitř.
Beware of old men in profession where men die young.
Odpovědět