Novela zákona o zbraních a střelivu
Re: Novela zákona o zbraních a střelivu
Nejde tak, jak zněl dotaz. Institut vedlejšího držitele zná - tam je vedlejší držitel zapsán policií, o zapůjčení ve smyslu dotazu by se vlastně nejednalo.
A nahlásit elektronicky, že samonabíječku půjčuji na zítra Frantovi nelze z jednoduchého důvodu - o tom, že ji Franta vůbec může vzít do ruky, rozhoduje ředitelství krajské policie zápisem vedlejšího držitele. To se děje ve správním řízení, na které je tuším 30 dní a pak ještě čekat na nabytí úřední moci.
A nahlásit elektronicky, že samonabíječku půjčuji na zítra Frantovi nelze z jednoduchého důvodu - o tom, že ji Franta vůbec může vzít do ruky, rozhoduje ředitelství krajské policie zápisem vedlejšího držitele. To se děje ve správním řízení, na které je tuším 30 dní a pak ještě čekat na nabytí úřední moci.
Ani za předchozího zákona nebylo možné samonabíječky bývalé skupiny B (nyní R3) někomu jinému, byť se zbrojním průkazem, jen tak halabala půjčit (ve smyslu nynějšího přenechání). Muselo se o to požádat na "zbraních", kde to zaevidovali a pak vystavili papír k tomu opravňující. To dnes řeší onen institut vedlejšího držitele zbraně. Bez toho zbraň kategorie R3 přenechat nelze.vesrad píše: ↑čtv 01.1.2026, 22:09 Pánové, mám kontrolní dotaz.
Jak vnímáte dle nového zákona možnost půjčení(přenechání) samonabíjecí zbraně (k samostatnému nakládání - lov, návštěva střelnice bez majitele zbraně)?
Vycházím z toho, že samonabíječka (pistole, kulovnice případně revolver jako krátká opakovací) je kategorie zbraně R3.
dle § 79 Přenechání zbraně můžu přenechat:
- R3 jen vedlejšímu držiteli zbraně.
- R4 držiteli zbrojního oprávnění na max. 30 dnů.
Manželku si nahlásím jako vedlejšího držitele, ale co když to budu chtít půjčit kámoši třeba na naháňku? Přehlídl jsem něco, nebo to dle zákona nejde?
Dobrý den. Dnes nesl známý přepsat zbraně na kolegu, který přišel o zbrojak a nyní jej znovu složit. Táhli několik flint a některé jen přes rameno bez futrálu. Byli upozorněni, že to je v rozporu se zákonem a že musí nosit zbraně ve futrálu. Dříve byl institut držet a nosit zbraň , takže zlomenou brokovnici nebo kulovnici bez závěru bylo možné nosit a jezdit s ní autobusem nebo vlakem. Chápu, že dnes pobíhat po městě s holým kvérem je provokace…. Nyní bydlím na vesnici. Když vycházím do honitby opouštím dům se zlomenou flintou nebo vytaženým závěrem ale nemám ji ve futrále. To bych měl správně opustit dům s futrálem a opřít jej o první strom za vesnicí? Jak je to třeba i při společných akcích, kde se nezřídka prochází intravilánem obce? Děkuji za odpověď.
CZ550 Excelent 30-06, Zeiss V6-2,5-15x56, Haenel Jaeger9 8x57jrs, Meopta 7x56 3100RD, Sightline 455, ZKM451, Bettinsoli Sporting 12x76, CZ Drake 12x76, IŽ18 MH 16x70, Německý křepelák.
-
dalas
- Administrátor
§ 81 osdstavec (1) písmeno d) a odstavec (2) to definují jasně. Přenášení zbraně za účelem přepisu na PČR jedině skryté nošení. Já tam musím ke kontrole na 2x, neb nemám dost futrálů. Chlapi to běžně řeší tak, že kvér zamotají do deky, prostěradla, nebo i jiného hadru.
§ 81
Viditelné nošení zbraně
(1) Osoba, která nakládá se zbraní, je oprávněna ji viditelně nosit, pokud se v souladu s tímto nebo jiným zákonem účastní akce nebo provádí činnost, při kterých se obvykle nakládá se zbraněmi, a pokud způsob nošení zbraně je přiměřený povaze této akce nebo činnosti. Účelem akce nebo činnosti uvedené ve větě první může být
a) kulturní činnost, zejména filmová nebo divadelní činnost, rekonstrukce historické bitvy nebo obdobné události nebo pietní akce,
b) výuka nebo výcvik v nakládání se zbraní,
c) sportovně-střelecká nebo obdobná zájmová činnost, nebo
d) provedení lovu nebo obdobné činnosti podle jiného právního předpisu.
(2) Nenabitou zbraň je osoba, která se účastní akce nebo provádí činnost uvedenou v odstavci 1, oprávněna přepravovat na místo a z místa konání příslušné akce nebo provádění činnosti viditelně, připouští-li to zvolený způsob přepravy, a pokud je to s ohledem na místní podmínky obvyklé anebo lze-li takovou přepravu považovat za přiměřenou povaze této akce nebo činnosti; povinnosti, které má osoba, která nosí zbraň, se na takovou přepravu vztahují obdobně.
§ 81
Viditelné nošení zbraně
(1) Osoba, která nakládá se zbraní, je oprávněna ji viditelně nosit, pokud se v souladu s tímto nebo jiným zákonem účastní akce nebo provádí činnost, při kterých se obvykle nakládá se zbraněmi, a pokud způsob nošení zbraně je přiměřený povaze této akce nebo činnosti. Účelem akce nebo činnosti uvedené ve větě první může být
a) kulturní činnost, zejména filmová nebo divadelní činnost, rekonstrukce historické bitvy nebo obdobné události nebo pietní akce,
b) výuka nebo výcvik v nakládání se zbraní,
c) sportovně-střelecká nebo obdobná zájmová činnost, nebo
d) provedení lovu nebo obdobné činnosti podle jiného právního předpisu.
(2) Nenabitou zbraň je osoba, která se účastní akce nebo provádí činnost uvedenou v odstavci 1, oprávněna přepravovat na místo a z místa konání příslušné akce nebo provádění činnosti viditelně, připouští-li to zvolený způsob přepravy, a pokud je to s ohledem na místní podmínky obvyklé anebo lze-li takovou přepravu považovat za přiměřenou povaze této akce nebo činnosti; povinnosti, které má osoba, která nosí zbraň, se na takovou přepravu vztahují obdobně.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Dobrý den. Děkuji za osvětu. Párkrát jsem si to přečetl, abych to pochopil a už jsem to vstřebal.... Ve chvíli volna si to budu muset přečíst celé, abych se nedostal do rozporu....
CZ550 Excelent 30-06, Zeiss V6-2,5-15x56, Haenel Jaeger9 8x57jrs, Meopta 7x56 3100RD, Sightline 455, ZKM451, Bettinsoli Sporting 12x76, CZ Drake 12x76, IŽ18 MH 16x70, Německý křepelák.
ja teda neznam historicke zakony, ale za chvili mi bude 40, pripravu na zbrojak jsem delal jeste na skole a toto mozne fakt nebylo.
Dobrý den. Je mi 51, lovecký kurz jsem udělal v 17 a v cca 19-20 jsem hned dělal zbroják. To akorát skončila éra, že kulovnice byly na zbroják a brokovnice na lovecký lístek. Ten nový zbroják již měl jednotlivé kategorie a začaly i kartičky ke zbraním.Tehdy bylo specifikováno držení a nošení zbraně. Držení zbraně znamenalo mít zbraně u sebe ve stavu vylučujícím okamžité použití.... Normálně jsem jako nemajetný student párkrát jel na kachny vlakem se zlomeným ZHčkem na rameni.... Jenže to byla jiná doba....
- Michal_123
- Zkušený diskutér
Na PČR nemusíš nosit zbraň skrytě, pokud vyhovíš tomu, co je zvýrazněno výše.dalas píše: ↑stř 10.6.2026, 19:19 § 81 osdstavec (1) písmeno d) a odstavec (2) to definují jasně. Přenášení zbraně za účelem přepisu na PČR jedině skryté nošení. Já tam musím ke kontrole na 2x, neb nemám dost futrálů. Chlapi to běžně řeší tak, že kvér zamotají do deky, prostěradla, nebo i jiného hadru.
§ 81
Viditelné nošení zbraně
...
To samé platí, když neseš zbraň do auta a podobně.
To mám ověřeno od tvůrců zákona.
- Michal_123
- Zkušený diskutér
Tohle bylo ošetřeno zákonem už v minulosti a platí to pořád, v hromadné dopravě zbraň cestou do honitby pouze v uzavřeném obalu.
Pokud jdu do honitby pěšky, můžu mít zbraň viditelně, pokud vyhovím zákonu ve smyslu mého předchozího příspěvku.
Tedy "pokud je to s ohledem na místní podmínky obvyklé anebo lze-li takovou přepravu považovat za přiměřenou". Takže přes Václavák asi nikoliv.