Michale jsem z toho trošku zmatený. Toto praví AI, ale to je všeobecně známo.
U tlumičů hluku střelných zbraní se titan používá proto, že nabízí ideální kombinaci nízké hmotnosti a vysoké tepelné i mechanické odolnosti. Oproti tradiční oceli je zhruba o třetinu až 40 % lehčí, což na konci hlavně zbraně tolik nemění její vyvážení a tolik nenatáčí těžiště, a oproti hliníku zase mnohem lépe snáší extrémní žár a tlak rozpínajících se plynů.Hlavní výhody titanu v konstrukci tlumičů:Nízká hmotnost: Nezatěžuje přední část zbraně, což oceníte při manipulaci, rychlém zaměřování i při lovu (šoulání).Vysoká pevnost a odolnost: Skvěle odolává mechanickému namáhání a korozi způsobené zplodinami hoření střelného prachu.Tepelná stabilita: Na rozdíl od hliníku se tak snadno nedeformuje ani při intenzivnější střelbě a lépe snáší vysoké teploty.Moderní výroba: Díky možnostem jako je 3D tisk (aditivní výroba) lze z titanu vytvářet vysoce komplexní vnitřní přepážky s maximální účinností útlumu.
Určitou nevýhodu představuje jeho nižší tepelná vodivost což může způsobit horší chlazení tlumiče při použití titanu na obal. Na druhé straně se na tlumič nasazují všelijaké neoprenové prezervativy, které dělají totéž. Také kombinace titanu a nerezové oceli může způsobovat galvanickou korozi, zejména pokud vznikají v tlumiči různé kyseliny.
Tlmič hluku výstrelu
-
dalas
- Administrátor
Re: Tlmič hluku výstrelu
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Taky se klidně přihlásím k tomu, hliník už mi na tlumič nesmí. Přestože jsem tlumič vždy po příchodu domů sundal, někdy už v lese, vydržel 150 ran, 25 měsíců. 2x za tu dobu čištění. Nejprve zvýšení hluku, pak trvale vysypávání bílého prášku. Přepážky vyžrané jako po korozi. Hausken xtrm použit na R8, 308 W, stříleno Federál 150gr.
Stejnou situaci měl na 308 kolega u tlumiče Merkel, střílel Sako HH.
Teď mám Svemko v titanu a je klid
Stejnou situaci měl na 308 kolega u tlumiče Merkel, střílel Sako HH.
Teď mám Svemko v titanu a je klid
Ulkomaalainen...
-
haluziak
- Pravidelný diskutér
Tak to můj A-Tec H2 má taky tak 150-200 ran, jednou jsem ho i solidně přehřál když jsem ho vzal na závody. Jednou jsem se na nej vykašlal a jedna přepážka má jednu tečku. Ale jinak se snažím ho po každé střelbě rozebrat a vystříkat čističem na brzdy. A zatím drží. 308W 20" střely od 150gr Foxe po 175gr Scenar, prach RS52 obvykle kousek pod horní hranicí tlaků.
Beware of old men in profession where men die young.
Já jedu v nerezu. Nastřílím cca 400 ran ročně ze dvou zbraní v různém poměru, to mi na hliník přišlo dost, když je drtivá většina na střelnici v krátkém časovém úseku. Když jsem se rozhodoval mezi nerezem a titanem, tak mě přesvědčili chlapci z tehdejší InRangeTV, kdy jim na ústí 223 ten titan na "úsťovce" nevydržel.
Jinak musím říci, že současný tlumič čistím každých cca 50 ran, na 308 má najeto přes 300 ran. Díl, který je neblíže hlavni a je téměř na jejím ústí má čelo původně hladce obrobené, dnes jsou v něm důlky s píše připomíná smirek. Přepážky jsou také lehce některé chycené. Prostě je tomu teplo, to je jedna věc, ale hlavně to dostává přímým plamenem, a to je sakra znát.
Je to na 308 win, 508 mm, prach Lovex D73.6 a trochu RS 52...
Jinak musím říci, že současný tlumič čistím každých cca 50 ran, na 308 má najeto přes 300 ran. Díl, který je neblíže hlavni a je téměř na jejím ústí má čelo původně hladce obrobené, dnes jsou v něm důlky s píše připomíná smirek. Přepážky jsou také lehce některé chycené. Prostě je tomu teplo, to je jedna věc, ale hlavně to dostává přímým plamenem, a to je sakra znát.
Je to na 308 win, 508 mm, prach Lovex D73.6 a trochu RS 52...
CZ 600 223 rem + Delta Stryker 5-50x.
CZ 600 308 win + Vortex viper PST II 5-25x
CZ 600 308 win + Vortex viper PST II 5-25x
- Michal_123
- Zkušený diskutér
Zkus se AI zeptat, proč se na některých tlumičích používá kombinace titanu a oceli.dalas píše: stř 19.8.2026, 22:06 Toto praví AI, ale to je všeobecně známo.
U tlumičů hluku střelných zbraní se titan používá proto, že nabízí ideální kombinaci nízké hmotnosti a vysoké tepelné i mechanické odolnosti...
Je to z důvodu, který jsem popsal výše, tedy zajištění zvýšené odolnosti tlumiče.
Přitom využiješ výhody obou materiálů. Titan je odolný a lehčí. Nerez správné slitiny lépe zvládne tepelné mechanické namáhání.
Ta první komora tlumiče "blast baffle" dostává úplně jiný druh namáhání než zbytek tlumiče, než pouhou teplotu. Takže se titanový tlumič vybaví v rámci té komory minimálně včetně první přepážky nerezem.
A-tec Optima 45, který mám já, je také kombinace, tvrzený hliník na obalu a nerezové jádro.
Opět, tvrzené aluminium je velmi lehké, ale nerez zajistí větší odolnost, než pouhý hliník.
-
dalas
- Administrátor
Svemko Magnum první deflektor. Je na něm vidět "opískování" nespálenými zrny. Stav po 69 ranách .300 Win.Mag. a 112 ranách .308Win. Celkem 181 ran. Všechny laborace se pohybují na hraně vyhoření v dané hlavni. Nemohu posoudit, jak relativně velké je to opotřebení.
- Přílohy
-
- P1040003.JPG (49.63 KiB) Zobrazeno 91 x
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
- Michal_123
- Zkušený diskutér
Svemko Magnum je také hybridní konstrukce s hliníkovým plášťěm.
Technologie SVEMKO
Tlumiče Svemko vyráběné v Norsku překvapí vysokým útlumem zvuku a extrémní odolností. Kompaktní tvar a nízká hmotnost vylepšují rovnováhu zbraně. Možnost výběru z různých kalibrů a témeř nulový efekt prvního výstřelu jsou dalšími skvělými vlastnostmi těchto tlumičů
Samotná struktura tlumiče je modulárni. Jeho vnitřní části jsou vyrobeny z titanu a jsou zasazeny do hliníkového těla. Veškeré tyto vnitřní díly jsou kompletně vyrobeny z vysoce kvalitní titanové slitiny (Ti 6 Al 4 V) při použití sofistikovaných robotických systémů. Díky tomu tlumič vykazuje vysokou přesnost odolnost a nízkou hmotnost. Po vyjmutí vnitřního modulu můžete tlumič jednoduše čistit.
www.svemko.cz
Technologie SVEMKO
Tlumiče Svemko vyráběné v Norsku překvapí vysokým útlumem zvuku a extrémní odolností. Kompaktní tvar a nízká hmotnost vylepšují rovnováhu zbraně. Možnost výběru z různých kalibrů a témeř nulový efekt prvního výstřelu jsou dalšími skvělými vlastnostmi těchto tlumičů
Samotná struktura tlumiče je modulárni. Jeho vnitřní části jsou vyrobeny z titanu a jsou zasazeny do hliníkového těla. Veškeré tyto vnitřní díly jsou kompletně vyrobeny z vysoce kvalitní titanové slitiny (Ti 6 Al 4 V) při použití sofistikovaných robotických systémů. Díky tomu tlumič vykazuje vysokou přesnost odolnost a nízkou hmotnost. Po vyjmutí vnitřního modulu můžete tlumič jednoduše čistit.
www.svemko.cz