Netu?ím, proč by jakýkoliv pes nemohl být celoročně venku. Já se tedy specializuji ma MMO a ASS, ale než jsem si udělala zkoušky rozhodčích měla jsem na výcvik mnoho ohařů, od němců přes fousky až právě po setry a nakonec münsterlandy. žádný něměl potřebu být v domě a měl svůj kotec, kde podmínkou je zateplená bouda se závětrnou stranou.
Ale k tomu jestli je to první pejsek kterého budeš cvičit, doporučovala bych některého, který má v povaze lehké ovládání. Ne zrovna paličáky od přírody

).
A k těm váhám pánové, nevím jak vy, ale já mám s tímto popravdu zkušenosti a pod rukama mi prošlo opravdu hodně psů a myslím si že zrovna na váze moc neZáleží. spíše na tom co ten pes dokáže a jakou má vytrvalost. Měla jsem MMO který byl 59 v kohoutku a jeho váha pravidelně na zimu přesahovala 32 kg. byl to ?pičkový pes po všech stránkách s obrovskou výdrží. Hon na kachny zvládal levou zadní a jít na dohledávku mu vůbec nevadilo. takže pracoval od 7 do 17. Teď připravuji na zkoušky roční fousku a je to čubina, která má obrovskou sílu a výdr?. každý když jí vidí, kritizuje její slabou kostru a váhu, ale jí nedělá problém pracovat celý den.