308 Winchester

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

No ja bych to videl asi tak.
raze .30 je vseobecne znama jako hodne presna. V soucasne dobe je to jedna z nejrozsirenejsich razi vubec. Nemyslim si, ze .308 win zmizi. Co urcite zmizi drive nebo pozdeji (zmizet je spatne slovo) bude vsechny raze s R a pravdepodobne i raze s nakruzkem budou naustupu.
Samozrejme prichazeji nove a nove raze, hlavne v USA (maji k tomu jine podminky), posledni dobou je videt vliv BR naboju na vyvoj moderniho streliva. tj. kratke, tluste nabojnice s hodne rovnymi rameny. vetsinou vznikaji z wild cat naboju. Ale prave historie ukazuje ze nove raze prichazeji ve velkem mnozstvi a zase odchazeji. Jen malo jich pretrvava.
A hlavne, dnes je to uplne jedno. ten kdo chce flintu v razi 50 let starou, ktera se dnes nevyrabi, tak si na to proste necha udelat komoru a k tomu matrice, a dela si naboje sam.
Takze diskuze je o nicem.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
Fery
Zkušený diskutér

Příspěvek od Fery »

Já bych to jako Shiva neviděl tak černě s náboji s označením R. Toto jsou náboje do zlamovacích zbraní (jestli jsem to dobře pochopil co tím myslel). A ty budou mít své místo v myslivosti a lovu určitě nadále v budoucnosti. Proto?e, zlamovací kulové zbraně jsou základní esencí loveckých zbraní a snem každého myslivce ( tedy aspoň mým určitě - kulová kozlice ) :lol: :lol: :lol: Zejména jde o jejich bezproblémové vytahování z komory proti normálním nábojům bez okraje. :wink:
CZ550-3006 Sprg,ZZK601-223 Rem, ZK 99 6,5x57R, BS 9,3x74R/9,3x74R
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

No mne to je uplne fuk, ale staci se podivat kolik se jich dnes seriove vyrabi. potom kdyz uz jsme u te myslivosti a myslivcu, nevim jak v zahranici, ale jedine co jsem videl ne na ustupu jsou kulove dvojky na safari a tam se zadne Rim naboje nepouzivaji.
U nas normalni myslivec vystrili tak 20 naboju za rok. takze nevidim tu zadnou kupni silu. Je to stejne jako s africkymi razemi, je jich jen par, spatne se schani a protoze jsem pro 3 safari lovce vybiral zbrane a raze, tak to byly 2 .338LM a jedna .416 rigby a jen jedna klasicka .458 Lott
Ale jak rikam, je to muj nazor.
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

Náboje.

Příspěvek od Josef Kuřitka »

TO Shiva.

Osobně si nemyslím, že by došlo v v Evropě v krátkém časovém horizontu (10-15let) k vymizení R nábojů. Prostě evropské pojetí myslivosti je jiné. Zbraň zde mnohdy myslivce - lovce -nereprezentuje svojí funkčností a přesností, ale z mého pohledu zbytečnou noblesou - takovou tou omáčkou co nestřílí. Různá dřeva, parohovina, dama?ky,zlacení, rytiny apod.- mnohdy je to jen čistokrevná snobárna. Je to proti američanům jiná kultura, pojetí myslivost vs. lov. Zřejmě to vychází z toho, že v Evropě to byla vlastně celá staletí výsada ?lechty, kde? to v Americe byl přístup ke zbraním a lovu, jako prostředku ob?ivy a obrany existence jiný. Tím ale nechci říct, že by "evropské zbraně včetně anglických" špatně střílely- a nebyly přesné.
Na druhou stranu jsou v Evropě naprosto odli?né podmínky.
- legislativa, která držení, nožení,vlastnictví, výstavbě střelnic, nepřeje. V Evropě je v mnoha státech opakovací kulovnice s taktickým puškohledem při individuálním lovu naprosto na indexu. Někde se nesmí používat i tzv. voj. ráže - Itálie.
- velká hustota osídlení + členitý terén , takže využití supervýkoných nábojů ( nejenom energií) pro LR a samotné LRje problematické.
-loví se mnohdy v noci - na krátko a je zde velká obliba společných lovů spárká, kdy se střílí Rovněž na krátko. Osobně si myslím, že se v Evropě prodá víc naháňkových kozlic v ráži 8x57JRS, 7x65R, než kulových dvojáku v rážích s přídavkem "Nitro Expes".

Jinak u toho safari je potřeba rozli?ovat:

-safari na tzv. Velkou pětku- BIG FIVE- Možná jsem to napsal dobře, kde se můžou uplatnit tebou zmiňované ráže, i když se vě?inou střílí relativně na malé vzdálenosti v bu?i.

- safari - lov Antilop, kde se to dá v "pohodě" odstřílet 7x64, 308, 8x57JS, 9,3x62 + nějaké běžné "magy"(mimo elanda, na kterého je předpsaná zpravidla min. 375HH - u němců 8x68S, ale on váží skoro tunu) . běžná lovecká vzdálenost v savaně začíná na 150m a končí do 250m. V bu?í samozřejmě ze země blí?. Jinak většina lovců střílí z auta a na velkých pláních se potom dá využít při střelbě nad 300m nejrůznějších mag. ráží. bohužel většina lovců při střelbě nad třista stejně nemá na to,aby prováděla různé opravy ,a tak se vystřelí, kus značí - oddělí se od stáda, takže se dojí?dí a střílí se znova, případně se pohodlně sleduje dalekohledem na pláních , než padne. To prostě v bu?i nejde. Tam skoro víc než energie rozhoduje přesnost-trefit ramení kloub. Průvodce pro svoji kuchyň měl 7x57 a pracovní 7RM, nebo tátovu pumpu 300WM.

Ale jak říkám, to je jen můj názor.
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

no mozna jsi si spatne precetl co jsem napsal. Nerekl jsem ze vymizi ale budou na utlumu. Vlastne jsou. To ze to ma nekdo z nostalgie protoze to mel jeho dedek nebo ze se to dobre vyndava, nezpusobi to, ze pujdou do rozmachu. Jsou to zastarale a prekonane raze. tim samozrejme nechci rici ze jsou spatne, naopak, to ze jsou dobre, dokazuje to ze tu jeste jsou.
a jak se rika, vyjimky potvrzuji pravidlo.
Raze 6PPC se vubec nevyrabi seriove, ale je nejvice rozsirena raze pro presnou strelbu do 300m. Nejblize je 22BR a 30BR. 22BR je tu nejdele.
Takze jak jsem rekl, muj nazor je ten, ze prekonane raze (ac kvalitni) vymizi z trhu a nebo budou zastoupeny a spatne sehnatelne nebo v malem vyberu. Lidi si to budou muset prebijet, kdyz se budou chtit vyrovnat modernim razim co se vyber strel a vykonu tyce.
Jinak, kolik vyrobcu vyrabi a v jakem sortimentu naboje 7,62x39??? a trh u nas na to je a podstatne vetsi nez na R naboje. Az lidem dojdou nakoupeny ukradeny vojensky naboje za 3kc/ks tak ty hermexy a 858 vyhodi.
Ale jak jsem rekl, tato diskuze nevede nikam, kazdy ma nejakou predstavu a nazor podlozeny neobjektivnimi informacemi a podklady.
Zadna raze nezanikne pokud jeden jediny clovek ji bude strilet. necha si udelat sadu matric formovacich a kalibrovacich, koupi strely a bude strilet uplne vymizelou razi.
vhool

Příspěvek od vhool »

to shiva: svata pravda,ja si uz ted pripadam jak exot s tou moji 8x64S :lol: tovarni naboje vyrabi dnes uz jen S&B a BRENNEKE.to same se tyka hilzen :lol: takze nemusime ani hledat nejaky priklad ustupujici raze.pritom je to raze s podobnou balistikou (neli stejnou) jako 308W ale s daleko vetsi energii takze asi proklad za vsechny... jo a neni to ani R naboj :wink:
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

no vzdyt ja vim. pokud vim tak jsou asi 3-4 typy od ca 2 vyrobcu.
to je presne to co mam na mysli.
Petin00
Nový návštěvník

Příspěvek od Petin00 »

já si myslím že jen tak nezanikne .223 Remington ponevad? armáda dělá plno nových zbraní komorovaných pro tuto ráži.Také plno střel atd.Ta tady bude dlouho a je to jen jedna z mála z wildcatu co se kdy takhle umistila si myslím.:)
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Asi jsi si neprecetl od zacatku diskuzi. o .223 rec nebyla.
Petin00
Nový návštěvník

Příspěvek od Petin00 »

Já vím jen sem chtěl to říct že nezanikne vím o čem se tady bavíme:)
milanhb
Častý návštěvník

Příspěvek od milanhb »

Zpět k tématu
zatím jsem se nedozvěděl co do 308W nabít?
Střílel jsem do teď SB 9,7g SPCE .Dost to rozbíjí,ale co jsem dobře trefil
tak bylo na fleku,co hůř asi 3ks po pár metrech.
Teď mi nabídnul ve zbraních tu?ím SAKO 13g SP Hamr-něco tak jsem
krabku koupil,ale zatím nezkusil(nebyla příle?itost).
Proto,že mi v honitbě jě?tě pořád stojí kukuřice a potřebuju něco
na prasátka na noc na krátko. Do 100m. Co byste mi poradili?
Ale jenom zkušenosti z 308W,
proto,že podle diskuse se každá značka
v té které ráži chová úplně jinak. Mám CZ 550 FS
Milan
milanhb
Častý návštěvník

Příspěvek od milanhb »

Děkuji všem a omlouvám se za nevhodně polo?enou otázku.
Milan
kpt.stone
Pravidelný diskutér

Příspěvek od kpt.stone »

Milane, otázka nevhodná nebyla, ale myslím, že když projde? všechny příspěvky, tak inspiraci najde?. Já bych v tvém případě Použil LAPUA MEGA 12 gramů. :wink:
Hubert
Pravidelný diskutér

308W

Příspěvek od Hubert »

Já na radu Mosina přešel na Winchester Silvertip CXP 3(zatím 3 kusy srnčího a liška)a jsem spokojenej.Předtím jsem lovil Sierrou od SB,teď by jsem to už nekoupil. :roll:
"Je lepší padnout s rachotem,než vyhrát bez povyku,ke slunci žene nás už jenom síla zvyku."-Visací Zámek
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Hodne kamaradu si chvali Ballistic Silver tip CT. Nekdo tvrdi ze jsou moc mekke. asi to chce vyzkouset.
Odpovědět