Zdravím pánové, tak přidám svou tro?kou do mlýna... .243 mám 14 let, kupoval jsem ji jako student a domníval se, že to bude jediná kulovnice v mém životě (doposud je)

proto jsem dlouho přemýšlel na "univerzální" ráží - podhorská oblast (srnčí, černá, vysoká jen vyjímečně). Lovím ca. 5 ks srnčího a 5-8 ks černé ročně a pochopitelně kmotry lišky - co to jde. Rozhodně nejsem zastáncem toho, že to co mám vychvaluji do nebes. Srnčí mi za celou dobu odběhly pouze 2ks, jinak vše v ohni nebo do 10 kroků. Ty dva kusy byly střeleny na měkko - po příliš rychlém dosledu (ca. 20 min.) celková dráha ca. 300m (do prvního zálehu ca. 50m, po zvednutí zbytek). U černé selata, lončáci většinou v ohni (nutno dodat většinou hlava, krk, nebo nízká komora se zásahem srdce), pouze ca. 4 ks na zadní komoru - dosled ca. 500m, 2ks nedohledány (dle způsobu barvení zřejmě škrábnutý běh). Vzdálenost vždy do ca. 120 m (průměr bude 80m, max. 180m - no mám jen 6x42 a co je pře 100m je sakra malé

) Ohledně střel - zkoušel jsem toho spousty, RWS, Norma, Winchester, Remington, Federal, S+B.... laicky posouzeno S+B nejhorší v chování ke zvěřině - v tomto ohledu nejlepší Norma nebo Federal se střelou 6,5g Nosler Partition - co do balistiky, nedokážu posoudit, takový fajn?mekr nejsem. Celkově musím uznat, že jsem spokojený, i když v poslední době uvažuji nad silnější ráží na prasátka, kterých je více a více... No a v paradoxu k výše uvedenému uvažuji nad 30-06 nebo 9,3x62.