308 Winchester

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
karel
Častý návštěvník

Příspěvek od karel »

Já mám velice dobré zkušenosti z Lapua Mega 12g.Od srnčat po jeleny.
CZ 584.4 12/.308W
Sauer & Son 12/12/9,3x74R
milanhb
Častý návštěvník

Příspěvek od milanhb »

Kamarád střílí Normu Oryx asi 12gr a je s tím velice spokojený.
Dříve střílel i tu Lapuu co chválí Karel a taky dobrý.
Budu se rozhodovat mezi těmito dvěma typy.
Co by pro Vás připadalo vhodnější?
Jinak kukuřici mi minulý týden konečně posekli a ten můj výkřik byla jenom taková křeč.
Milan
fausty
Nový návštěvník

munice

Příspěvek od fausty »

zdravím všechny,letos mám nastříleno 18 divočáků od 20 do 130 kg a laboroval jsem mezi RWS 9,7g SAKO 13g a SaB 11,7 g a můžu říci že nejvíce spokojen jsem byl s našim nábojem SaB, nerozbijí zvěřinu a nejdále mi ode?lo prase 30 m od nástřelu a to na naháňce na spodní komoru jinak vše střílim na komoru a většinou vše v ohni.Opravdu jsem se SaB velmi spokojený
vhool

Příspěvek od vhool »

to fausty: proti gustu zadny disputat ale az zas budes prebijet S&B tak to vezmi pak na 100m na strelnici a myslim ze te euforie prejde (nenapsal jsi jake s&b ale predpokladam spce).kdyz otevres krabicku se strelami tak je jednu po druhe prevaz a schvalne napis na forum v jakem rozmezi hmotnosti byly (a to nemluvim o soumernosti tvaru vuci ose).u udavane 11,7 bych si troufl tipnout ze budou od 11,4 do 12 g. :evil:
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

ne ze bych se chtel zastavat S&B, to vzadnem pripade. Myslim ze to je o mne dost zname, ze nepouzivam zadne ceske vyrobky tam kde se jedna o presnost spolehlivost a konzistencnost :-)

ale 1% rozdilu vahy ve strele znamena zmenu na ustove rychlosti o 0.24%, takze pro nazornost,
1% ze 168gr je 1.7gr coz dela na ustovce rekneme 800m/s 0.25% (pro lepsi pocitani) 2m/s
Naposledy upravil(a) Shiva dne úte 18.12.2007, 20:50, celkem upraveno 1 x.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
vhool

Příspěvek od vhool »

to shiva: to nepopiram,zaroven jsem si vedom ze daleko vetsi vliv na presnost ma to aby strely byly tvarove shodne vcetne obnazene olovene spice ale vim sam ze kdyz jsem dostal nejakych osmdesat ks SPCE 196 gr. od S@B a nalaboroval do te moji 8x64 S tak jsem mel co delat na 100m udrzet nastrel do 20cm.ostatni strely chodily dirka dirka.bylo to na jarnim srazu ve svetnove.jen pro info,mam tam stoupani 10" a je mozne ze vetsi rotace jeste vice rozhodilo podelne nevyvazenou strelu jakou spce z vlasimi bezesporu je...
fausty
Nový návštěvník

SaB

Příspěvek od fausty »

jen jsem chtěl říci že pro mě jako obyčejného myslivce je SaB SP 11,7 g plně dostačující a mám s ní dobré zkušenosti,podotýkám že se nezabývám sportovní kulovou střelbou ale vlastnostmi ve smí?eném revíru kde se loví od srnčího po jelení opravdu má tato střela dobré vlastnosti,SAKO Hammerhead 13g hodně rozbíjelo zvěřinu,mockrát se mi stalo u RWS 9,7 g že nepro?la skrz u vysoké na 100 m,nejsem nějaký patriot SaB ale opravdu se SaB SP 11,7g spokojenost
Alda
Zkušený diskutér

Příspěvek od Alda »

fausty píše:jen jsem chtěl říci že pro mě jako obyčejného myslivce je SaB SP 11,7 g plně dostačující a mám s ní dobré zkušenosti...
to fausty: jak uz jsem psal drive (http://lovectvi.wz.cz/forum/viewtopic.php?p=12581#12581, http://lovectvi.wz.cz/forum/viewtopic.p ... c&start=75), kamarad ma s s&b v 308 opravdu negativni zkusenosti, ktere tento tyden vygradovaly...

behem poslednich par dni strilel na 3 kusy cerne - 1. kus byl loncak, streleno pred plecka a zustal v ohni (cca 5O kg), 2. kus sele cca 30 kg, strela se opet roztristila, na vystrelu prorazila nekolik zeber a vysla v nekolika mistech. podotykam, ze to byla jiz jina krabicka, nez ze ktere byly patrony, co s nimi strilel v lete. no a predevcirem strilel na sele cca 3O kg. na nastrelu jen kus dute kosti, bez jakekoliv barvy. barva zacala az po nekolika metrech. prase se oddelilo od rudlu. dosled jsme nechali az na rano - jenze vse bylo hodne premrzle a psovi se po stope nechtelo jit. musim rici, ze za to, co jsme s kamosem predvedli, by se nemusel stydet zadny barvar :wink: sli jsme po stope asi 2,5 hodiny. snih u nas temer neni, jen mistama poprasek. s mlazinach jsme lezli po ctyrech, ale nevzdavali to. barvy bylo ze zacatku hodne a bylo celou cestu videt, ze se jedna o barvu z tepny. i kdyz barvy ubyvalo, byly stale na stope strikance. po celych cca 5 km jsme nenasli jediny zaleh, prase, i kdyz nebylo zvednuto, slo bez problemu pres vymoly ci strouhy. bphuzel, nakonec jsme se rozhodli mepokracovat, nebot barvy bylo skutecne malo, bez znamky zalehu.

z toho vseho mi vychazi, ze strela prase na 40 m neprostrelila /na nastrelu nebyla barva), na kosti pod lopatkou se roztrhla, zpusobila sice barveni z nejake mensi tepny, ale rana nakonec nebyla smrtelna... zajimal by me nazor ostatnich - vidite to podobne jako ja? pravdu se sice nedozvime, ale podle mne je asi tato hypoteza nejvice se blizici realite...

a vysledek? kamos jde do normy oryxe... takze fausty, tady je zkusenost "normalniho" myslivce, co lovi predevsim cernou a danci... jiz nikdy vice s&b!
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
vhool

Příspěvek od vhool »

pridam svuj nazor k aldovo prispevku: vzhledem k tomu ze jsem mel tu cest poznat onoho kolegu tak vim ze to neni svatecni strelec zbrkly ve strelbe ale myslivec opravdu zodpovedny.pravdou je ze strelivo od s&b je obecne nevyrovnane a je to vzdy sazka do loterie.vzhledem ke znakum ktere zde alda popsal tak vsak mohlo u toho nedohledaneho kusu jit o zasah na "kobylu" s prestrelenim behu pri nakroceni a barva mohla byt z tepny zasobujici beh.takto poranene prase ,je-li v dobre kondici a je zima tak vetsinou bez problemu preziva.mozne take je ze zasah byl dobry ale mohl byt z uhlu a strela se "svezla" ci roztristila o kost.tezko soudit ale podle mne kolega udelal jen a jen dobre ze meni munici....
jakub203
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub203 »

Také přidám svojí zkušenost s ráží 308W a municí kterou jsem Použil, zbraň v této ráži mám necelý rok, je to Remington 700 CDL LH s optikou Leupold VXIII 3,5-10x50-4german illuminated reticle. Lovím především černou do velikosti lončáka a do 5ks srnčí zvěře ročně. Mám zkušenosti s municí:

Hornady SST 150gr:
-lončák 45Kg, stříleno do 100m zásah na plec, střela pro?la oběmi plecky a v obou rozdrtila kosti, průstřel. Zvěř se zlomila v ohni. Značné poškození zvěřiny.

-Srnec paličkář, stříleno do 50m na krk, značná devastace zvěřiny viz fotogalerie - úlovky. Zvěř se zlomila v ohni.

Norma Oryx 180gr:
-Srnec stáří 4roky, stříleno do 100m zásah ?ikmo na komoru (vstřel za pleckem výstřel ve slabinách) vnitřní orgány značně zdevastované, zvětina však neporužena. Zvěř se zlomila v ohni.

-Sele 30kg, stříleno do 100m, zásah na "měko", zvěř začala silně barvit asi po 30m. Druhý den proveden dosled s jezevčíkem, sele dohledáno asi 300m od nástřelu, celá stopní dráha začmě pobarvena.

-Sele 25kg ( http://lovectvi.wz.cz/forum/viewtopic.p ... 42&start=0 ), 80m zadní komora. Dosledováno druhý den, první barva po 30m zhaslé sele po dalších 20m.

-Sele 40kg ( http://lovectvi.wz.cz/forum/viewtopic.p ... &start=435 ), 30m komora. V ohni.

S Oryxi jsem zatím víc spokojen než s SST, u nich byla devastace zvěřiny opravdu značná. Po dostřílení krabičky přijdou na řadu RWS EVO od kterých si dost slibuji a až budu mít nějaké praktické zkušenosti tak se o ně jistě podělím.
Naposledy upravil(a) jakub203 dne pon 04.2.2008, 14:15, celkem upraveno 1 x.
Blaser R93 Profesional 9.3x62, Schmidt&Bender Zenith 2,5-10x56
KB Retter Gaildorf 7x57R/16 Zeiss Diavary 1,5-6x36
Merkel 40E 12/70

"ALEA IACTA EST..."
fausty
Nový návštěvník

to: alda

Příspěvek od fausty »

je jasné že SaB neni střelivo první kategorie,Možná ani druhé kategorie,Možná jsem měl štěstí na nějakou dobrou sérii ale opravdu u 18 ks černé zvěře jsem měl dobré zkušenosti se SaB ale na naháňkách jsem používal SAKO hammerhead 13 g a spokojenost,sice rozbíjela silně ale nemusel jsem nic dohledávat,jsem rád za va?e zkušenosti s jinýmy náboji a když by byly opravdu tak dobré jak říkáte třeba Norma oryx tak bych klidně do nich ?el,radši dám 100 za patronu ale aby to fungovalo než 20 za SaB ale opravdu jsem sní měl dobré zkušenosti
wizard
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wizard »

Fausty,vím,co chceš říct,i já mám se SaB vesměs dobré zkušenosti,ale používám je již jen z důvodu,že jich mám velké zásoby a kdykoliv si chci dát pár ran na ověření nástřelu kulovnice,tak to udělám a nesejde mi na pár nábojích,ale až budu příště kupovat náboje,tak asi ?áhnu po něčem jiném,SaB neustále zdra?uje a poměr cena/kvalita mizí v nenávratnu... :(
I? 43-12/12/70,
ZKK 600 7x64,Tasco 3-9x40
ZBK 110 LUX .222 Rem, Nikon Monarch 4x40
wizard
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wizard »

A navíc kvalitní náboj nestojí ani tak moc...když srovná?,jestli máš dát 40kč za patronu nebo kupovat fla?ku někomu,kdo ti pomu?e s dosledem,tak myslím není co ře?it... :wink:
I? 43-12/12/70,
fausty
Nový návštěvník

Příspěvek od fausty »

jo tak to máš pravdu taky si radši připlatim,už jsem měl nábojů opravdu hodně teď zkoušim PMC a taky nejsou špatný,já jsem taky řekl že už SaB nebudu střílet a nakoupil jsem SAKA ale občas jsem s nima bouchnul a zase sem se k nim vrátil ale je pravda že asi přejdu už jen na SAKO hamerhead 13g a budu mít klid :)
wizard
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wizard »

Já mám taky dvě krabičky nábojů PMC a překvapila mě hlavě ta cena 15kč za kus a taky to,že v tom jsou nacpaný poloplá?tě Winchester PSP....přesnost celkem dobrá... :wink:
I? 43-12/12/70,
Odpovědět