Lov na velké vzdálenosti

Vše o střeleckých dovednostech nutných k lovu
Odpovědět
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Nechapu jak nekdo v soucasne dobe muze v teto spolecnosti mluvit neco o etice. A vzhledem k tomu, ze myslivecka komunita (vseobecne) neni lepsi nez ostatni clenove nasi spolecnosti (zhodnotil bych to,podle toho co predvadeji, ze jsou jesete horsi), takze etika a tradice je dost velke pokrytectvi.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
Jirka83
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirka83 »

vhool píše:k tomu dovetku o tom ze to nezavisi na tom ci onom bych dodal ze prave vnejsi vlivy jsou o zkusenostech v jejich odhadu.
Je jasný, že zkušenosti střelce udělaji hodně, ale přeci jenom s rostoucí vzdáleností roste riziko působení vnějších vlivů a tím pádem nečekané chování střely... :wink:
kozlice Zabala Hermanos 12/76 XL 90
kozlice Rizzini 20/76
kulobrok Merkel 8x57JR/16 + hlavně 16/70
ZKM 451 .22 LR
ZKK 601 W243
BO 98 LW 8,5x63REB
FN 1907 6,35Browning
vhool

Příspěvek od vhool »

to patrol: :wink: mam za to ze je zde prostor pro jakykoliv nazor kdyz je slusne podan...no a k tomu dohledavani,kdyz strelim kus na 200+ tak padne v ohni kdezto kdyz je napumpovan adrenalinem tak odskoci :wink:...par nevericich uz jsem presvedcil i zde na foru :twisted:
vhool

Příspěvek od vhool »

to jirka: ....a o tom to je ty vlivy spravne vyhodnotit a podle toho se rozhodovat zda strilet nebo ne a to te zadna literatura nenauci....jen praxe a tva ochota vstrebavat informace :wink:
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Predpokladem uspesne strelby na delsi vzdalenosti, je znalost prostoru kde strilim. Zadny strelec netrefi 1. ranou 30cm cil na 1000m v neznamem otevrenem prostoru. Pokud ano, tak to nezopakuje.
Myslim si, ze lide kritizujici strelbu na dlouhou vzdalenost, na tyto vzdalenosti nestrili (je mi celkem jedno z jakeho duvudu) a proto nejsou schopni pochopit praktickou problematiku teto strelby.
Padlo tu nekolikrat neco o sportovnich strelcich a otom ze bychom meli strilet na strelnici.
Mne strelba na zver do 500m nepripada jako sport, moje flinta strili s rozptylem ca 10-15cm (opakovane) propad je ca 213cm (takze mi staci na 500m mirit 4 mildotem) a vitr 5m/s dela kolem 75cm coz je 1.5MOA. Takze jista rana a nepripada mi na tom nic sportovniho. Ale musim znat lokalitu, abych vedel, ze mi nefouka opacny vitr na 300m z lesniho pruseku.
Vetsi sport mi prijde, dostat se ke zveri na 50m. Ale riskuji ze mi zvire natahne a utece. Takze pokud potrebuji snizit stav zvere, je toto dost neefektivni.
A uz vubec nevim co je za umeni strelit cokoli z posedu na 80m. Umeni je to netrefit nebo trefit blbe.
Ano, problem je jediny, a to je obeznani zvere.
Ja nikoho nekritizuji za to ze strili na kratkou vzdalenost. Neodsuzuji ho, ze nestrili na delsi, kdyz vi ze jeho vybaveni a umeni na to nestaci, nebo kdyz k tomu ma nejaky svuj duvod. Ale vadi mi kdyz v threadu ktery je primo nazvan lov na velke vzdalenosti (nebo tak nejak) tady prudi a kaze, kritizuje a odsuzuje.
Existuje formu, kde si bude urcite lepe rozumet s jemu podobnymi.
www.myslivost.cz a muze se chytnou s Hanakem za ruce.
wizard
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wizard »

Shiva-musíš se v?it do situace myslivce,který pod provozováním myslivost,či výkonem právy myslivosti vidí hlavně chov zvěře a ve střelbě jako takové kromě lovu nemá nijakou zvláštní oblibu.Takový člověk za rok vystřelí 10kulových a Možná 20brokových ran.....Troufl by sis takhle "vystřílený" dát po něčem ránu na 200m??? Nemluvím za sebe,ale vím,že takových myslivců je většina...... :( takže při té střelbě na 80m je u nich stále omění trefit a ne neminout... :wink:
I? 43-12/12/70,
ZKK 600 7x64,Tasco 3-9x40
ZBK 110 LUX .222 Rem, Nikon Monarch 4x40
wizard
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wizard »

..
I? 43-12/12/70,
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Ale ja to beru a chapu. Ale jak rikam, vadi mi kdyz te proste odsoudi a jeste s tebe udelaji neetickeho debila bez svedomi.
To ze jsou nevystrileni, to je ale zase neomluvitelne. nebo to neni alespon omluva.
Jestli jsi si vsiml, tak jsem se do debaty vmisil az kdyz mi pripadala argumentace proste pro mne neakceptovatelna.
Kdyz nekde budou vysoke stavy cehokoli, a myslivci co to maji za praci, to nestaci tlumit, tak klidne prijedu pomoci. :-) ale ne v hubertusu, a drevenou flintou. A nebudu za to platit. klidne jim to necham za ubytovani a to co snim. :-)
wizard
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wizard »

To já beru,ale chtěl jsem jen říct,že to musíš brát i tochu z té druhé stranky,ja celekm chápu že se některým lidem střelba na takovou dálku nezdá,protože ještě před pár lety toho nebyl nikdo schopen a taky nikdo na takovou dálku nestřílel....U nás s tímhle není problém,střílím do těch 100m ale ne ze strachu,nebo z obav že netrefím,ale protože jsem z vysočiny a díky rozmanitosti terénu to prostě není nutnost....ale viděl jsem i situace kdy na rovinách někde u kolína,pardubic a podobně stávala srnčí na otevřené zasně?ené krajině a střelba na velkou dálku byla asi jediná možnost....chce to ale znát své možnosti i možnosti svého vybavení,protože kuličku ve vzduchu už zpět nevezme? a hranice mězi schpnostmi a riskem je díky těm tolik diskutovaným okolním vlivům těžko odhadnutelná a co by na terči byla dírka jinde než si přeje? a záslepka to spraví,tak u zvěře může znamenat utrpení,které si nezaslouží...
I? 43-12/12/70,
vhool

Příspěvek od vhool »

wizard píše:..nevidi zadnou zvlastni oblibu.... :( takže při té střelbě na 80m je u nich stále omění trefit a ne neminout... :wink:
nic ve zlem ale trefil jsi hrebicek na hlavicku.k tomuto jen dodam ze takvy clovek by nemel mit vubec pravo nosit zbran natoz zbran ktera je schopna zabit na vice nez dva km.kdyz povazuji lov za povinnost a nemaji s tim spojene prijemne zazitky a navic povazuji na 80m trefit srnci nebo jinou sparkatou za uspech tak proste u nich zbran nema opodstatneni a tedy at si najmou lovce kteri jsou se zbrani jedno telo .....verim ze by to snizilo i pocet nehod.... :evil: ....kdyz uz se tu tedy mlati prazdna slama tak tedy do detailu prosim.... :wink:
Naposledy upravil(a) vhool dne sob 05.1.2008, 20:46, celkem upraveno 1 x.
wizard
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wizard »

to vhool...bohužel to tak je,pak čekej zastání.....
Ale ještě v téhle době znám zvyk,který se udr?oval dřív a to,že se část povolenek na srnčí rozdělí podle životních výročí a za významné zásluhy a větší část se dělí na základě kulových střeleb na střelnici,kde si současně účastníci nastřelí zbraně a hlavně povolenku dostane tek kdo" trefí" a hlavně chce lovit pak se nestane,to co jsem už taky párkrát slyšel od starších členů..."Mám ještě střílet jednu jedničku,ale nechce se mi do lesa.Nechceš si ho střelit za mě???" :wink:
I? 43-12/12/70,
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

dalas píše:to lovec: nevím odkud autor čerpal původ Použitého střeliva ale Hýkel, Malimánek: "Náboje do ručních palných zbraní" uvádí u 7 RM odvození z 275 Belted Nitro Expres jako konkurenční k 264 WM. U .300 WM odvození neuvádí, tak se domnívám, že jde o konstrukci původní, ikdyž některé rozměry jsou Možná shodné s jinými náboji. .300 H&H magnum má úplně jiný tvar nábojnice.
Nieco k historii vzniku 7mm Rem.Mag - presiel som viacero odkazov a zdrojov,da sa povedat, ze 7RM je dieta viacerych rodicov.V obdobi jeho vzniku spolupracoval Remington s viacerimi externymi spolupracovnikmi,co boli povacsine wildcateri.Bezne dostupne zdroje uvadzaju tieto pramene: xxx 1, Ako som uz spomenul, roztiahnutim krcku konkurencneho .264WM na priemer 7mm L.Bowmanom (7RM velmi rychlo vytlacil z trhu 264WM) xxx 2, Bol dalsou verziou stareho anglickeho .275 Belted Nitro Express od firmy Holland&Holland - Jack O´Connor xxx 3, Dalsi externista Warren Page priniesol inspiraciu wildcatom 7mm Mashburn Super Magnum. xxx 4, Suvislost -aj ked trosku svojsky- so 458WM uvadza na svojom webe Norma,nikde inde na toto nebol odkaz.Spominaju jednoduchy downnecking na 7mm,ale v skutocnosti sa zrejme jednalo uz len o finalne,prakticke riesenie z coho vychadzat pri vyrobe.

S .3OO Win.Mag. som nasiel 2 alternativy - materska nabojnica je .338Win.Mag. s ramenami posunutymi dopredu o 0,156" a telom predlzenym o 0,120".
Druha moznost,podla SPEER,je, ze jednoducho inzinieri u Winchestra vysli z 300H&H a skratili ju na 2,62" + drobne upravy.

Som trochu OT,takze ak to prekaza,prosim presunut.
jakub203
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub203 »

Rád bych přidal několik svých postřehů které jsem zaznamenal v průběhu této debaty a přidal i svůj názor.

Opravdu jsou mezi námi kolegové kteří se neohrožene pouští za hranici tolik kontroverzní myslivecké vzdálenosti, kolegové kteří střílí pravidelně to jistě více než obvyklých 20 kulových nábojů ročně, kolegové se speciálně usposobenými zbraněmi, optikou a municí. Lidé o jejich? umu se mohla přesvědčit řada z vás při srazech členů fóra na vlastní oči. Velmi často se tady hovoří o jejich úspě?ích a v threadu ulovků pak můžeme studovat právě ty jejich, ale co by mě opravdu zajímalo je kolikrát minuly nebo přišly na nástřel s několika kapkami barvy a zvěř nedohledaly. Nechci nikoho z nich urazit je známo že většina z těchto jsou zodpovědnými lovci.

Já respektuji tradice a znám osobně několik členů fóra kteří je také chovají jako naše "rodiné sříbro" české myslivosti bez ostychu s hrdostí a myslím že by nesouhlasily s názorem že se jedná o alibismus, pokrytectví nebo jakoukoliv hanu která tu byla ne jejich adresu napsána. Uvědomme si prosím dobu ve které byly tyto tradice založeny a sepsány. Já nechápu loveckou vzdálenost jako limit pro "zetháčkaře" ale jako bezpečnostní pásmo na které jsem schopný bezpečně zasáhnou, dobře najít případný nástřel ale hlavně zvěř obeznat! Vzdálenost která není ani tak limitem lidských schopností ale jako spíš limitem pro zodpovědný odlov zvěře vrámci kterého lze posoudit veškeré faktory ovlivňující lov.

žádná z tradic neříká nic o tom na jakou vzdálenost by měly být loveny jednotlivé druhy zvěře a to ani u predátorů a nikdy tomu tak nebylo. Různá rčení které toto upravují po svém jsou hloupé výmysly hovad.

Ve skrytu du?e by si každý z nás přál být skvělým střelcem který zasáhne i na velkou vzdalenost , lovcem s pevnou rukou a dokonalou mu?kou ale musíme si uvědomit že to na co míříme je zvěř kterou tolik obdivujeme a které chováme úctu. Je velmi divné odsuzovat všechny ty kteří s tím nesouhlasí, většině nejde o to vystřelit si do "?ivého" ale střelbu na zvěř chápou spíš jako chovatelský zásah.

Prosím ale nemixovat jak je místním folklórem lidové a pravodatné myslivce. Je tu dost těch co si nezaslouží být házeni do jednoho pytle s těmi kteří si tak jen říkají.

Nakonec snad jen dodat že je svědomím každého z nás jak bude zvěř usmrcovat a jak moc úcty a to i k sobě bude cítit a jak moc se nakonec cítí myslivcem nebo lovcem.
Blaser R93 Profesional 9.3x62, Schmidt&Bender Zenith 2,5-10x56
KB Retter Gaildorf 7x57R/16 Zeiss Diavary 1,5-6x36
Merkel 40E 12/70

"ALEA IACTA EST..."
Odpovědět