Lov na velké vzdálenosti

Vše o střeleckých dovednostech nutných k lovu
Odpovědět
vhool

Příspěvek od vhool »

to jakub:jakube napsal jsi to velice hezky a nelze jinak nez souhlasit.o me je znamo ze strelbu na vetsi vzdalenost da se rici i vyhledavam a mas i pravdu v tom,ze v zacatcich se mi parkrat prihodilo i to ze jsem nedohledal.je to ovsem nejen o vybaveni a pristupu ke strelbe samotne.k memu "vybaveni" patri i velice sikovny pes ktery je schopen nastrel najit a pripadne zver dohledat i bez barvy.nikdy nejdu do reviru bez neho.na druhou stranu zver ktera je v klidu tak neodbiha ani pri hure umistenem zasahu (na mekko).dalsi faktor je vykonna zbran a munice.to uz tu ale bylo omylano snad tisickrat.daslsi vec ktera ovlivnuje to zda zmacknu nebo ne je (kdyz vyhovuji ostatni bezpecnostni predpoklady) ze jeste nez vystrelim tak si do pameti zafixuji nejaky orientacni bod dle ktereho je pak snazsi identifikovat polohu zvere v okamziku vystrelu (ker,strom a pod.)dalsim predpokladem jsou samozrejme vhodne povetrnostni podminky a viditelnost.ne vzdy to je mozne a tudiz se nestrili.jeste dodam ze 90% mych ulovku je do 200m ale jsme proste v cechach kde si kazdy pamatuje spis vyjimky nez pravidlo,to myslim vseobecne.neni to alibismus ale pouze uz zacinam chytat "shivuv syndrom" ktery jediny ac nemyslivec zde zacal otevrene mluvit o pokrytectvi ktere zacinam cim dal vice citit i ja z nekterych prispevku zde na foru.to se ovsem netyka tvych ale je zde par jedincu ze kterych to citit je a to velmi.... :evil:

p.s. ...vzhledem ke stavu ceske myslivosti se citim byt spise lovcem ktery ma vztah ke zveri nez myslivcem co kaze vodu a pije vino .....
:evil: :evil: :evil:
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Jasne, Jakub to napsal hezky, to ano. Ale jsou to pouze slova. Kolik myslivcu to tak citi a cti? Jak jsem jiz napsal drive, myslivecka komunita se sklada ze stejnych lidi co tvori dnesni spolecnost. Tim je to dane. Zadny kodex neexistuje. A tim neexistuje ani v myslivecke komunite. To ze par myslivcu mozna cti myslivost je mozne. Ano, myslivci delaji svou praci, to je jedna vec, jak ji delaji je vec druha. Co v te praci delaji dobre a co spatne, je dalsi vec. Myslivci NEJSOU jini nez ostatni skupiny lidi v nasi spolecnosti. Problem je to, ze si to mysli a chovaji se ... nebudu se vyjadrovat.
Vsude jde o penize a to plati i v mysliveckych sdruzenich, honitbach. Pak se vytahnou tradice.
Tradice je hezka vec, ale mela by mit sve misto. Spatne uplatnovana tradice je brzdou pokroku.
Troufnu si rici ze prestrilim 99% myslivcu, a uspesnost zasahu na jakoukoli vzdalenst bude v prumeru o mnoho procent vyssi nez u tradicnich myslivcu. Ale nebudu si k vuli tomu porizovat nejakou brizu a kukatko jen proto ze to patri k tradici. Nebudu chodit v nesmyslnych hadrech jen protoze je to podle tradic. Vsechny moje zbrane jsou ultrapresne specialy, naboje vyladene s presnosti +/- 2m/s, mam saty ktere jsou lehke, teple, saji pot, vitr je neprofoukne. Mam dalkomer s merenim uhlu (u nas jsem to nepotreboval) korekce na sve naboje si bud pamatuji nebo je mam dostupne pri strelbe. Pouzivam anemometr, silny pozorovak a kvalitni puskohledy.
Takze, kdyz budu delat praci myslivce, budu timto horsi myslivec nez ti ozralove a tluchubove v hubertusu kteri maji plnou hubu tradic?
Ale tohle tema nema byt o moralce myslivcu, ale o lovu na dlouhe vzdalenosti.
Takze si myslim, ze sem nepatri prispevky lidi kteri to odsuzuji nebo kritizuji, ale prispevky prinosne.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
vhool

Příspěvek od vhool »

to all: myslim ze bychom se v tomto threadu mohly vratit k tematu.na "akademicke"debaty o h......e tu mame jine tema..... treba myty a nesmysly....predchozi prispevky tu necham ale priste budu presouvat to co se primo netyka dotazu ci informaci o strelbe na delsi vzdalenosti jinam.... :wink:
Tomfi
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomfi »

Tak já rozhodně myslivost jako práci nechápu! A myslím, že pro většinu z nás je to záliba, rekreace, něco u čeho si odpočineme, něco co nás baví ovšem ne práce.
Zastava M70 8*57JS Meopta 2100RD 7*50,
Nikon Monarch 8,5*56 DCF
Machač 12/70,12/70
----
i v leči jsou naši kamarádi
vhool

Příspěvek od vhool »

to tomfi: pls k tematu :wink:
precechtel
Zkušený diskutér

Příspěvek od precechtel »

myslím, že ona myslivecká vzdálenost je opravdu pro každého individuální, hlavně, aby byl myslivec při střelbě dostatečně sebekritický a vycházel ze svých momentálních dispozic - tj. zdravotní stav, psychická pohoda, natrénováno, dobrá zbraň, střelivo, optika, povětrnostní vlivy, vypracování rány...tak bych mohl pokračovat a rozebírat ještě dlouho. Já nejčastěji lovím na vzdálenosti kolem 100 metrů, nicméně několikrát ročně musím střílet srnčí i na 200 m, někdy to prostě na našich hanáckých rovinách jinak nejde. Potvrzuji Vhoolovi, že zvěř bez stresů zůstává v ohni... No a našim strécum ve sdružení nic k dálce střelby neříkám, nevěřili by, pomlouvali, už tak některým kapku vadím. Ze svého nejbli??ího okolí vím, že pro většinu je problém střelba na zmiňovaných 100m, prostě je to bída, když si ani před sezonou ti stréci párkrát nevystřelí, protože náboje !něco! stojí, no a v hospodě potom otočí dvě rundy, to už mu nevadí. F.
politice a politikům zmar
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Tak, abych uklidnil myslivce, ze i sportovni strelci jsou schopni se dostat ke zveri na kratkou vzdalenost (ne v obore, ale ve volne prirode a ne cekat na posedu az to prijde). Zde je patecni ulovek na 50m. Priblizovali jsme se z puvodnich 200m co jsem zvire videl, ale pro nevhodny teren jsme museli blize. -10ºC, vitr 5-7m/s, snehu kolem pul metru. Poslednich 30m, po kolenou a loktech.
A mam na to svedka.
.308win, Berger 175gr VLD
http://www.sniper.cz/lovec.jpg

a s trofeji

http://www.sniper.cz/lovec1.jpg
wizard
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wizard »

Shiva-Koukám,že jsi z toho zážitku celej rozmazanej.. :lol:
I? 43-12/12/70,
ZKK 600 7x64,Tasco 3-9x40
ZBK 110 LUX .222 Rem, Nikon Monarch 4x40
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

Příspěvek od Josef Kuřitka »

Lovu zdar! Zvíře=zvěř. Jak se chovaly ty Bergry VDL. Průstřel? Jak se deformovala střela, jaký byl střelnýkanál atd..?Mám jich ještě pět (300WM/210grejnů/vhool custom) a tom sněhu bych je rád prubnul na divočáka.
precechtel
Zkušený diskutér

Příspěvek od precechtel »

To - Shiva, by mne nenapadlo, že Ty odborník na zbraně a střelivo jsi u myslivců. K úlovku no comment. F.
politice a politikům zmar
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

2Patrol
opravdu jsem si to uzival. :-) maximalni relax. ale asi to bude tim, ze to nemam jako zamestnani. I kdyz bych proti tomu nic nemel, ale myslivost neni jen o tom strilet zver. :-)
Nejsem tak uplny zelenac co se prirody tyce. Po pravde receno, myslim ze jsi to byl ty, co napsal neco o tom ze bychom meli strilet na strelnici (jako sport), ne prosim neber to jako invektivu. ale po pravde receno, dostat se na takhle kratkou vzdalenost aktivne, byl pro mne vic sport nez strelba na 500m. Jelen byl strelen v uhlu, protoze o mne uz vedel a byl v pohybu za zbytkem stada, nabyl cas.
2 josef
pripravuji galerii, dnes jsem si byl pro maso. takze jsem se podilel na stahovani a bourani. pri tom jsem fotil. dam odkaz do patricneho fora s upozornenim zde.
2 precechtel
jsem papirove myslivec. ale proste nektere veci nemohu zkousnout. "odbornik na zbrane" me tituloval Andy. Nevim na co jsem odbornik, ale mam dost vedomosti o presne (ultra presne) strelbe a jsem proste rebel. Nemam problem lezet den ve snehu a cekat na cil. Takze si nemyslim ze jedno vylucuje dru
pokud bude prilezitost a nebudu levy, chromy a slepy, slibuji ze pridam dokumentaci odstrelu na 200 (neli 300) +m, samozrejme obeznany a patricny kus.

Uprimne receno, cekal jsem kritiku za flintu a obleceni :-)
wizard
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wizard »

:wink:
I? 43-12/12/70,
wizard
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wizard »

Shiva píše:Uprimne receno, cekal jsem kritiku za flintu a obleceni :-)

Tak dobře,kde máš klobouk??? A co ta lovecká obuv?? :lol: :lol: :lol:
Ale celkově to je fakt celkem úspěch dostat se na takovou vzdálenost k vysoké :wink: A relax je bezesporu už první okamžik,když vyleze? z auta a sníh ti zakřupe pod nohama a všecno to pracovní a městské nechá? kilometry odtud....
I? 43-12/12/70,
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Odpovědět