Jak vlastně čistíte optiku?

Lovecké puškohledy a vše o nich. Vaše zkušenosti, rady a dotazy.
Odpovědět
jakub203
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Jak vlastně čistíte optiku?

Příspěvek od jakub203 »

Klouda dal velmi zajímavý podnět který stojí za roz?íření. Jak čistíte optiku? používáte teflonovou utěru nebo mikrovlákno tedy takovéty hadříky na brýle? Máte někdo zkušenosti s čistící tu?kou a jak to vlastně funguje?

http://www.leupold.com/hunting-and-shoo ... s/lenspen/
Blaser R93 Profesional 9.3x62, Schmidt&Bender Zenith 2,5-10x56
KB Retter Gaildorf 7x57R/16 Zeiss Diavary 1,5-6x36
Merkel 40E 12/70

"ALEA IACTA EST..."
happymoos
Nový návštěvník

Příspěvek od happymoos »

Já osobně na to kašlu...používám krytky, bikiny a jiné nesmysli co možno nejvíc, protože si tu optiku nechci poškrábat.
klouda
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od klouda »

Jsem rád že se můj dotaz chytil, očividně to každý řeší po svém. Já teda tak že to neřeším, ale dalekohled by to Možná snes, tuhle jsem koukal na přední čočky-bláto, barva ( ne ta na plot) proste že už skrz to není vidět ani v poledne natož za šera. Naštěstí je na pořadu dne změna dalekohledu takže pohoda.
.22, .243., 7x57, 8x57IS, 9mm, 16/70, 12/76
Jarek Horsky
Častý návštěvník

Příspěvek od Jarek Horsky »

protože nosím optiku i na nose, používám čistící prostředek na brýle. Je důležité, aby byl určen i pro antireflexní vrstvy. Místo hadříku je nejlepší papírový kapesníček. (Toaležák někdy nechává papírový prach.)
Choochoo007
Zkušený diskutér

Příspěvek od Choochoo007 »

Dnes se uz vetsinou u lepsich znacek optik plati za antireflex, proto by nemelo dojit pri cisteni k poskozeni.
Jak rika Jarek, v optice to chce kouput cisteni na cocky s antireflexem a nemel by byt problem. Stalo me to pred cca 10 lety 100Kc. Nemusim mit strach, ze mi to antireflex rozpusti nebo nejak jinak poskodi. Cisty lih by mel byt taky asi OK
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
Jarek Horsky
Častý návštěvník

Příspěvek od Jarek Horsky »

Líh a ještě více okena zanechává mapy. Musí se více "?ůrovat" a měnit "utěrka". čištění z optiky je už za 40 Kč. Já si ovšem kupuji tzv. příruční kanistřík kvůli větší spotřebě 8-).
vhool

Příspěvek od vhool »

.... :wink: njn to to nesmis bumbat :lol: :lol: :lol: :wink:
Pecan
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Pecan »

můj puškohled zatím poznal čištění jen jednou a nemohl sem tu okenu, nebo Milit z toho dostat...takže už to nechávám tak jak to je a používám jen přední oklapovací krytku, po dotyku se sama otevře nahoru - je to tiché a rychlé
ČENDA
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ČENDA »

Já používám takovej ten hadřík který mi výrobce přibalil k dalekohledu. Jestli je to ideální nevím,ale asi jo ,když to k tomu dávaj.
CZ550FS-7x64 DOCTERclassic 8x56RD
Alin
Častý návštěvník

Příspěvek od Alin »

Není třeba nic extra na antireflex, jen pozor na různé druhy protizaml?ovacích přípravků. Nechávají onen antiml?ící povlak, který se při protisvětle stane skvělým polarizátorem světla a pak nevidíte nic. Toté? platí i pro spoustu zázračných nových MR. Xy a oken o 1333% lepších než staré. S toaletním papírem jste taky na nejlepší cestě přijít o povlaky optiky, protože obsahuje kousky dřeva a mikrotřísek. Použitelný je jen k odsátí vody, lihu.
Nejlepší jsou spec. hadříky z mikrovlákna, které na rozdíl od těch pseudo mikro ze ?védska nezanechají mikrochloupky a dají se prát.
Ideální postup je dýchnout, jemně očistit oním hadříkem a opakovat tak dlouho, až po jemném dýchnutí není na zaml?ené optice vidět stopu směru čištění nebo jen jemně a poté použít pero s grafitovám talířkem a ?tětečkem, které je k tomu určeno a nepoškodí.
Např. utěrka DF Hama optic cleaner a pero Hama lens pen mini v cenách cca 50 a 250 Kč.
Sauer 202 Alaska 300WM, Zeiss VD 6-24x56, Leica Geovid 15*56,Nikon D300 a popelníky
klouda
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od klouda »

Jen tak pro zajímavost.......poměrně dobré infomace o čištění optiky.

http://www.moty.cz/index.php?show=zprav ... pravy_id=8
.22, .243., 7x57, 8x57IS, 9mm, 16/70, 12/76
Odpovědět