cesky jazyk je skutecne nadherny a jedinecny, at pokud jde o bohatou slovni zasobu ci o vyraz MYSLIVOST, ktery v jinem jazyce v tomto smyslu neexistuje - vsude je jen lov...
trochu odbocim a zafilosofuju
o vikendu jsem cetl rozhovor s mym oblibenym hercem - frantiskem nemcem. a ten uvedl jednu jeho myslenku: kdyz se opravovalo narodni divadlo, staly jen obvodove zdi... a jak nadherne rekonstrukce dopadla - a to diky nasim tradicim, ktere jsme si zachovali.
proto si myslim, ze myslivecke tradice jsou skutecne nasim "pokladem", ktereho bychom si meli vazit a uctivat. a i ty "orly" ucit, ze se maji stale co ucit - kdyz ne zasady tradic, tak alespon je vest k ucte a pokore.
dalsi priklad, kam muze vest soucasna moderni doba, jsem nasel na jednom nemeckem loveckem foru, kde se jeden ucastnik chlubil, jak na stedry vecer ulovil prase. a jak to bylo nadherne, nikde nikdo, klid atd... naprosta vetsina ucastniku mu jen poprala lovu zdar a rozplyvala se s nim. naslo se skutecne jen par vyjimek, kteri se nad tim pozastavili - a reakce z jeho strany byla: jsem zemedelec a neznam svatek ci volno... a jeho "obranci" ho hned hajili: kazdy si muze delat, co chce. a tak se dostavame do situace dnesnich dni, kdy si v myslivosti (a nejen v ni) mnoho lidi vyklada demokracii jako anarchii - ze mohou vse...