308 Winchester

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

..............moje řeč ..........

bohužel úroveň myslivců a tím i myslivosti stále klesá
Ale to už patří k době, když vidím, s jakou úrovní znalostí končí teď lidi S? a V? - všechno rychlokvašky ....
wizard
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wizard »

to Shiva a figi........Buďte rádi,že se takové hovadiny neřeší tady.Podle mě to je nedostatečnou počáteční průpravou a nechutí k dalšímu vzdělávání,to už tady ale bylo konstatováno někým jiným.Taky je to tím,že touto formou je velice jednoduché vznést sebeblb?í dotaz a pak jen koukat na net,jak se s tím někdo popere.Myslím,že by kvalita dotazů na podobných stránkách byla jiná,kdyby se třeba posílali poštou a člověk by musel vynaložit trochu víc ůsilí,než jen kliknout my?í,to je samozřejmě přehrocená varianta,protože jenom v tom to není......

A taky je to o lidech kteří se pohybují na tomto fóru a od těch myslím nemusíš čekat dotazy typu: můžu do kulovnice ráže 7X57 nabít náboj 308Win??? Mám jich doma dvě krabice a potřebuju je využít... :D

Druhá věc je fakt,že když se tam vyskytne dotaz tak nějak normální,tak se dost často dočká chabé odpověďi narozdíl od těchto stránek,kde si každý přijde se svojí"tro?kou do mlýna" a odpověď ne že je zkušeností více lidí,ale je případně možné vznést doplňující dotaz,na který se dostane zase adekvátní odpovědi...
I? 43-12/12/70,
ZKK 600 7x64,Tasco 3-9x40
ZBK 110 LUX .222 Rem, Nikon Monarch 4x40
Choochoo007
Zkušený diskutér

Příspěvek od Choochoo007 »

To ze to hrotis whoole, bylo odemne mysleno z legrace a take jako ohodnoceni tveho umu, ke kteremu se mnoho strelcu ani nepriblizi.

Ono to vzdelani neni ani tak o tom, ze jsou to rychlokvasky. Je to o tom kdo je to uci a co umi. Pamatuji si pred 10 lety na muj kurz, jak tam do nas hucel strejda kraviny ohledne munice. Treba zrovna .308Win alias 7,62x51(asi mu tech 51 nic nerikalo) pozmenil na neco jineho a jeste neco podobneho. Pro me to byla tragedie. Perla na konec byla, kdyz do nas policajt na strelnici hucel, ze se vyrabej plastovy zbrane-pistole, ktere nejdou odhalit. To ze je z plastu ram a zbytek ocel mu asi pod vlivem nekolika filmu uniklo. Holt byl Glock v te dobe moderni
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
Mosin
Zkušený diskutér

Příspěvek od Mosin »

Jo tak o rychlokvaškách ani nemluvte. Pánové perlička: Nastřeliji borci kulovnici, zapomněl si náboje Norma Vulkan, ale že stejně chce pak střílet se sell bell. Tak jsme to natřelili na sell bell a on že hned druhý den je jede koupit. Pánové nic se nestalo a pokoušel se střílet s normou. Po 4. minutým kusu a 1 přestřelené páteři u srnčího mi do?el říci, že to asi nadstřeluje :roll: Já myslel, že mě omejou, jak kdybych mu to neříkal.

TO: Choo..... Asi tě zklamu, ale zkutečně se dnes dají vyrobit a dokonce snad se dají i sehnat legálně (nevím to jistě) zbraně, které nelze nalézt pomocí klasického detektoru. Kov se již použít nemusí. Pravda jejich výdr? je asi malá, moc o tom nevím, nějak jsem se po tom nepídil, ale vím, že to možné je. Otázkou je jak je to s přesností, výdrží atd.
CZ 550, 308 Win. / CZ 527 Varmint 223Rem / CZ 550 300WinMag / BO 98 9,3x62
ZG 47 8x57 JS / ZBK 110, 5,6x50 RM + 12x70 / ZP 16x70 / IŽH-27EM-1C 12x70
wizard
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wizard »

To Mosin-K tomu nastřelování...Dřív byla u ZH-čkářů běžná praxe že to skutečně ten člověk měl nastřelené třeba pět let bez nějakých návštěv střelnice a co víc,používali do toho běžně různé druhy střeliva a měli jen vypozorovanou odchylku od toho jejich nastřelení,takže jsem se setkal s názory že necelý gram hmotnosti střely přeci nemůže ovlivnit balistiku střely :D ??? Konktétně tenhle mudrc používal střely FMJ a SP a měl jen vypozorovaný,že když střílí na lišku celoplá?těm,tak prý míří 10cm nad hřbet....No a když mi tehdy půjčoval flintu tak dodal: "Střílí to přesně,ale když namíří? na zvěř,tak to chodí asi 15cm napravo a 5cm nahoru od místa kam ukazuje střed kříže... :lol: Měl to prostě zmáknutý... :) takže si z toho tvého chytrolína nic nedělej,jsou i horší...
I? 43-12/12/70,
ZKK 600 7x64,Tasco 3-9x40
ZBK 110 LUX .222 Rem, Nikon Monarch 4x40
mauser
Nový návštěvník

Sako 308W

Příspěvek od mauser »

Do současnosti jsem používal SaB 9,7g se stři?nou hranou, ale rád bych přešel na zn. Sako a uvažuji o střele Super Hammerhead váha střely 9,7 nebo 11,7g. Chtěl jsem se zeptat, zda s tím máte někdo zkušenosti a co by jste mi doporučili Vy. všem děkuji za odpověď.
Herkul
Pravidelný diskutér

Gulá?

Příspěvek od Herkul »

Hezký den přeji všem.
takže pánové celý tento článek jsem překousal a dozvěděl se toho tolik, že jsem vlastně zase na začátku. Proto bych toto téma rád rozseknul a dověděl se to co asi každý kdo sem vleze očekává.

1) Odpovědět na otázku jaké střelivo (vyrobce + gramá?) do 308W použít při střílení:
a) na srnčí cca od 20 - 120m
b) sele, lonč do 40kg od 20 - 100m
c) vysoká, černá nad 50kg cca od 50 - 200m

Stačí odpověd a) ........... tečka.

Sell bell - mě nezajímá (jediné co po střele najdu je plá??) a když už to zvěřinou proletí tak jen olovo, které udělá dírku na výstřelu a pak hledej vysokou(někde jsem četl tady, že když na dýchací org. tak pár metrůůů,tak já se dvěma dírkama na pl. (foto škoda nemám - byl jsem v deliriu: kam to ?el?!?)jsem za jelenem šel 1500m, ještě že mám jezucha(6,5x57 - 7x57).
V?em děkuji za rychlou srozumitelnou a jasnou odpoveď. Ala preferuji a...,b...,c....

S přáním hezkého dne JA:-)
ALA FIGI - Pokud dnes nejsi rychlokvaška jsi ne?ádaný, protože nezvládá? rychlost "vzdělávání" až už v čemkoli a ke kva?ení přidej pracháče..(ale to patří jinam).
vhool

Příspěvek od vhool »

to herkul: a) udej stoupani,delku laufu a typ zbrane
b) udej typ honitby,ujasni si jakou zver budes lovit nejcasteji
c) udej co od munice ocekavas a co preferujes (setrnost ke
zverine nebo zastavovaci efekt)

potom ti rad odpovim na a,b, i c, :wink:
jakub203
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub203 »

No ono to není zas tak jednoduché roz?katulkování jak by jsi si představoval. Ale z mojí zkušenosti (protože s 308W střílím) jsem tu našel dost inspirace a zkušeností hned s několika střelami, dost z nich od zde uznávaných střelckých "GURU" kteří střílejí hodně a dobře.
Blaser R93 Profesional 9.3x62, Schmidt&Bender Zenith 2,5-10x56
KB Retter Gaildorf 7x57R/16 Zeiss Diavary 1,5-6x36
Merkel 40E 12/70

"ALEA IACTA EST..."
Herkul
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Herkul »

To:Vhool
A) celopažba na které si chci nechat dát udělat novou hlaveň (stará už je KO). takže délka 520mm, stoupání netu?ím, ale hlaveň bude asi z Brň. nebo UH.b. zbrojovky.
B) honitba cca pul na pul. Tzn spíše lesní 1200ha lesa 1300 "louky"...
C) převážně prasata, srnčí, vysokou (v číselném pořadí tak jak jsem napsal - nejvíce prasat, srnčí a vysoká - 1-4 ks .

Teď mi jen vrtá hlavou když už pojedu do Brna pro 306, jestli si tam nevzít kul 98 270W, 308w - ale tu už asi nemají. A vydlábnout se na starou kulovnici....

Děkuji
Tomáš Karel
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Tomáš Karel »

Má někdo zkušenost s tímto střelivem. Účinky převážně na černou a dančí a srnčí. NORMA - NOSLER BST .308W. Kamarádovi se to zamlouvá tak sem mu slíbyl že se na to zeptam. Díky za odpovědi
vhool

Příspěvek od vhool »

to T.K.: pane kolego,prosim o presnou formulaci :lol: dokola zde opakuji ze je treba uvadet nejen razi,typ a vyrobce ale hlavne taky hmotnost strely :!: :!: :!:
Tomáš Karel
Pravidelný diskutér

Omluvuju se :lol: Jedná se o 9,7g.
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Jestli myslis tyhle strely
http://www.nosler.com/index.php?p=3&bullet=10

tak 150gr v razi .30 jsem laboroval s prachem 2015BR a strileli 1/3MOA z SSG, Neslysel jsem stiznost pri pouziti na cernou ani na srnci.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
Tomáš Karel
Pravidelný diskutér

http://www.norma.cc/sortimentjakt.asp?K ... .308%20Win

Myslim že myslel tyhle? Nevim ale jestli to nejsou ty samí co myslíš ty?
Odpovědět