ZASTAVA vs. ZETKA
ZASTAVA vs. ZETKA
ahoj. chci se vas zeptat jestli se na zetky davali jen pazby nemecke nebo i jine. jsem levak a kdyz ne zaver, tak bych chtel alespon pazbu bez licnice
Naposledy upravil(a) mischak dne pát 29.2.2008, 10:57, celkem upraveno 1 x.
Re: Kulovnice ,,ZETKA,,
budu rad za kazdou pripominku.diky
-
- Zkušený diskutér
Re: Kulovnice ,,ZETKA,,
Zdravím.mischak píše:budu rad za kazdou pripominku.diky
Pokud vím, tak brněnské kulovnice "Z" byly vyráběny pouze s německou pažbou vždy pro praváky, a to v provedení celopažbeném, nebo polopažbeném. Jediná možnost je pak, buď pažbu nechat upravit (někteří pažbáři dokáží lícnici vpasovat do druhé strany, přičemž se ta původní samozřejmě odstraní), nebo nechat vyrobit pažbu novou.
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
Tak uz jsem se smiril s tim ze budu mit jako levak kulovnici pro pravaka. sem na VS takze money na novou pazbu zatim nemam. ale chtel bych se zeptat Vas zkusenych co by jste volili? obe ty kulovnice jsou celopazby, stejna r. 7x57, zastava je o neco drazsi,ale je v podstate nova,ale nema zas napinak jako zetka... do ceho bych mel jit. diky za rady
-
- Častý návštěvník
RE:
S kulovnicemi Zastava nemám větší zkušenosti, ale držel jsem ji v ruce (typ M 70 v ráži 8x57JS ve ?tucu a s hlavní 510mm) a měl možnost při předváděcí akci dovozce (fy Cairo) si z ní vystřelit pár ran. Měla sice na první pohled horší zpracování některých ploch a také povrchová úprava pažby nebyla nic moc, ale to by se dalo doladit vlastními silami. Oproti našim kulovnicím mají všechny Zastavy ve standardu (podle sdělení předvádějícího) nerezavějící chromvanadiovou hlaveň. Zbraň byla vybavená německým napínáčkem, vyrábějí i levoruké provedení jak v polopažbě tak ve ?tucu a dodávají se ve všech známých rážích od 22-250 po 9,3x62. S přesností střelby jsem byl spokojen. Cena toho konkrétního ?tucu 8/57JS, který jsem tehdy před dvěma roky měl v ruce byla pokud si vzpomínám 17 tis. Kč., polopažby stály něco kolem 15 tis. Kč.
Pokud jsi levák, mohu ti doporučit raději si levoruké provedení objednat a třeba si i na ně nějakou dobu počkat a nekomplikovat si pohodové ovládání. Napínáček- pokud nejsi vytrénovaný soutěžní střelec, pak napínáček jednoznačně ano ! Celopažba nebo polopažba je věcí osobní estetiky majitele, já sám preferuji celopažby, které mi lépe vyhovují jak krat?í hlavní a ni??í hmotností, tak lepší ochranou hlavně při běžném pohybu se zbraní.
Přeji při výběru tvé první lovecké zbraně hodně štěstí.
Pokud jsi levák, mohu ti doporučit raději si levoruké provedení objednat a třeba si i na ně nějakou dobu počkat a nekomplikovat si pohodové ovládání. Napínáček- pokud nejsi vytrénovaný soutěžní střelec, pak napínáček jednoznačně ano ! Celopažba nebo polopažba je věcí osobní estetiky majitele, já sám preferuji celopažby, které mi lépe vyhovují jak krat?í hlavní a ni??í hmotností, tak lepší ochranou hlavně při běžném pohybu se zbraní.
Přeji při výběru tvé první lovecké zbraně hodně štěstí.
-
- Pravidelný diskutér
- Choochoo007
- Zkušený diskutér
Jen bych doplnil Foxclevera, hlaven neni u Zastavy nerezova, ale klasika jako UB, ale s chromovanym vyvrtem. Pouziva se to hlavne pro vojenske pusky pro zvyseni zivotnosti, ale ma to snad trochu zhorsit presnost. Teda pokud nelze literatura 

Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
-
- Nový návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Z - etka a pojistka
Tak jsem po nekolika mesičním váhání a přemýšlení vččera koupil Zetku v 8 x 57 JS. jsem z ní nadšen jak malej kluk a tě?im se jak jju provětrám...musim ju ale nastrelit prvně. Na co se chci ale zeptat - dosti ztuha na ní jde pojistka. Na jednu stranu aspoň mám fakt pocit že ODjiž?UJU
ale přeci jen ... známej puškař mi na to povidal že tak jak to je je to max a že lip to nepujde. Nemá s timhle někdo zkušenost? Opravdu se ta pojistka nedá nejak doladit? Su po této stránce dosti amatér... ale aji gdyby ne...je to jen malá vada na kráse

-
- Zkušený diskutér
dam ti neumelou a amaterskou radu, kterou ale pouzivam cely muj myslivecky zivot: mam ZKK 600 a pojistka je nesmirne hlucna - ja osobne mam zaver stale nedovren, zaviram jej az tesne pred strelbou. i kdyz jsem v prvnim roce takto vyplasil par lisek, kdy jsem mackal naprazdno, zvykl jsem si a zaver zaviram jiz podvedome...
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
to alda:.... nechci ti brat tvuj system ale dost riskujes.muze se ti stat ze bude na naboji (coz u SB je dost velka pravdepodobnost) nedolisovana zapalka nebo povylezly naboj z komory a shodou nahod ti pri nedocvaklem zaveru a "cvaknuti" zbran vystreli .... nasledky nemusi byt prijemne ...v lepsim pripade.osobne bych spise nacvicil manipulaci s pojistkou....
nevim jak presne to je u ZKK ale vetsina zaveru typu mauser jde pri nepatrnem nedovreni zaveru spustit.pri vetsim uz ne ale jistota je jistota ...zkus to na necisto s vystrelenou nabojnici u ktere prelepis papirovou paskou zapalku.jestlize na ni bude stopa po uderniku tak je to v poradku ...jestlize ale bude tak riskujes .... mohu se samozrejme mylit ale tento zpusob (bezpecne manipulace) me nikdy nenapadl
...sve u toho urcite bude hrat roli i opotrebeni mechanismu zaveru a vule ale toto je podle mne laicky zpusob jak to zjistit.zaver bez ostre patrony by mel doskocit do zavrene polohy ....