Myslivecké zážitky
V?em přede mnou přeji LOVU ZDAR, a já se taky musím pochlubit. Včera - vlastně už předevčírem jsem se vrátil z dvoutýdenní dovolené v zahraničí tak jsem celý ?havý vyrazil odpoledne do lesa. Byl jsem ale zklamán když mi hospodář řekl že v místě kde jsem měl obeznaného paličkáče už někdo paličkáče ulovil. Zkusil jsem jít tedy jinam kde je řepa jenže jsem si neuvědomil že kolem lesa je pásek kukuřice a posed je tam nízký takže bych na řepu viděl až daleko od kraje. Tak jsem se navzdory informaci od hospodáře vydal do míst kde jsem toho paličkáče viděl. Byl jsem tam chvíli a nejdřív dvakrát projeli motorkář se čtyřkolkářem a pak cyklista. Pak jsem po nějaké době uviděl kus a měl jsem pocit že je to paličkáč ale jistý jsem si nebyl. jenže opět se vynořil cyklista a kus odskočil. Tak jsem se přesunul blí?e tomu místu kde zaběhl a chvilku nato vyšel. No a zjistil jsem, že je to ten stejný paličkáč kterého jsem tam už viděl dříve. Tak jsem si lehl abych střílel s oporou batohu vle?e. jenže než jsem stihl zamířit tak se opět přihnala motorka se čtyřkolkou a srnec tentokrát neodskočil zpět ale začal odbíhat ?ikmo přes pole do cca 300 m vzdáleného břehu kde je posečená loučka a na kraji buřeň. Sice po chvíli zastavil (cca 100m ode mne) ale zrovna v takové dolince kde jsem mu vle?e viděl jen hlavu a pak se opět rozběhl a zmizel v té buřeni. Tak jsem se přesunul k té posečené loučce. A za pár minut jsem v kraji buřeně zahlédl hlavu paličkáče. Bylo to kousek tak 30m tak jsem se nachystal jenže opět se prohnali ti dva jezdci a srnec neváhal a úprkem proběhl loučku skočil do porostu na druhé straně a přes něj vyběhl na řepkové strniště kde mi zmizel za horizontem. Tak jsem to už chtěl vzdát ale protože jsem na řepkovém strni?ti pár kusů viděl tak jsem se posunul o cca 200m do míst na kraji strniště a vojtěžky kde jsem si říkal že by kusy ze strniště mohly na vojtěžku procházet. Na strni?ti byl srnec myslím si II. v. tř. se slabým paro?ím ©esteráka kterého bych také mohl ale byl dost daleko. Pak se na strni?ti objevily další cca 4 kusy z čehož jsem viděl jednoho ?pičáka a 2 srny a jeden kus který mi připadal jako ten paličkáč ale bylo to tak 400m. Dost dlouho se ty kusy moc nepohybovaly ale jak se začalo ?eřit tak se kusy daly do pohybu směrem k vojtě?ce. A nejrychleji kus kterého jsem tu?il že by to mohl být ten paličkáč. jenže v tom pohybu a šeru jsem si už nebyl jistý. šel ale stále blí? a blí? ale ani na cca 50m jsem si se svým starým rusákem 15x50 nebyl jistý. Tak jsem koukl přes puškohled a poznal jsem že je to on. Tak jsem odjistil a čekal na vhodnou příle?itost. Neměl jsem ani čas si lehnout nebo nějak flintu podepřít, protože jsem se bál že bych ho zradil. Vtom se objevil jiný srnec a rozběhl se na paličkáče ten popoběhl ale ještě jednou zastavil a jak? tak? se natočil tak jsem rychle z volné ruky na cca 40 m zamířil a vystřelil. Po ráně srnec poklesl zadní částí udělal pár kroků a klesl k zemi. Pak měl ještě snahu se postavit ale po chvilce se složil k zemi chvilku odkazoval a zhasl. Ránu měl poněkud vzadu vstřel zadní komora přes žebro, výstřel bohužel víc vzadu už za žebry cca 4cm průměr, takže byly lehce zasa?ené plíce hlavní zásah byl přes játra a bohužel se roztrhl i trávník a tlakovou vlnou byla natržená slezina a jedna ledvina. Naštěstí ale obsah trávníku nebyl tlakovou vlnou vtlačen do tkáně. Střílel jsem s 270W Hirtenberger Nosler Partition 9,7g.
Marocchi 03 Field 12/76; ZP49 12/12; Brno mod. 1 22LR Hawke 4-12x40; ZKK600 MC 270W+Delta Optical Titanium HD 2,5-15x56; CZ550 Prestige 270W + Pard 008LRF; UB584 270W/12 Vortex Crossfire 1-4x24, ZH121 16/16; ZH304 7x57R/12
-
- Pravidelný diskutér
- hanmilan
- Pravidelný diskutér
srnčí říje
Po týdnu jsem se přemluvil a vyrazil před rozedněním ráno do lesa. Ačkoliv jsem očekával, že již bude po srnčí říji (začala u nás před měsícem o 14 dní dříve) byl jsem přesvědčen o opaku. Říje je na vrcholu, u srn jsou mladší srnci, všude pobíhají ročci a hledají příle?itost. Našoulal jsem asi tříletého ©esteráka, který 4x za sebou během dvou minut pokládal srnu. Takhle dlouhou a intenzivní říji jako letos nepamatuji. Revír máme v podhůří ©umavy v nadmořské výšce cca 600-650 m. Přesto?e jsem ani nechtěl lovit (srnců mám již letos několik), byl to hezký zá?itek 

ČZ 537 .270 Win + Meopta R1 7x56 RD, ČZ 537 7x64 + 4x32 Meopta (naháňková), Suzuki Jimny
Ano, ano ...
... přesně tak. Dnes ráno (Haná, Prostějovsko) jsem byl venku a mohu jen potvrdit předešlý příspěvek. Jen vykouklo sluníčko, všude se to začalo hem?it. Opravdu hodně srnčí zvěře. Ročci odháněni staršími, nahánění srn, pískání srny ... Přímo pod posedem srnec po dlouhém "přemlouvání" pokládal srnu a dva další přihlíželi. Prostě vrchol říje. Krásné ráno
. Jen ten lišák procházel daleko na dostřel
.

Lovu dík.duch Pampuch píše:Lovu Zdar Marpie,
to jsi mel jako 100 letnich kilometru nežJa na tvem miste bych uz asi davno mel motorkare
No sto chutí poslat jim olověný pozdrav jsem měl. A to běhání z místa na místo mi nakonec nevadilo. Je to bohužel místo kde vede polňačka co spojuje dvě obce a je to proti silnici dost velká zkratka takže tam je bohužel velký ruch. A motorkáři jsou v té lokalitě bohužel problém veliký. Ale zvěř je na to už celkem zvyklá takže zpravidla tam pokud je zrazena opět vyjde.
Marocchi 03 Field 12/76; ZP49 12/12; Brno mod. 1 22LR Hawke 4-12x40; ZKK600 MC 270W+Delta Optical Titanium HD 2,5-15x56; CZ550 Prestige 270W + Pard 008LRF; UB584 270W/12 Vortex Crossfire 1-4x24, ZH121 16/16; ZH304 7x57R/12
Dnes se mi konečně podařilo ulovit srnce III. VT. Viděl jsem jich několik, ale nedalo se střílet, či jsem nestihl obeznat z důvodu pohybu ve vysoké trávě. Věděl jsem ale tady o tom, který mi chodil v obilí. A to byl problém. Jednou byl zalehlý tam, podrehé jinde. když jsem jej zkoušel našoulat tak mi odskočil. No prostě lov III. jak vy?itý. Obilí mi posekali a srnec se naukázal. Slámu sbalíkovali a já začal být neš»astný, že mi pole zdiskují. Srnec se mi ukázal mezi balíky, kdy odháněl mladšího srnce. bohužel byl opět moc opatrný a jakmile zjistil, že je moc v poli, tak se okamžitě vrátil do lesíka, kde měl nové stávani?tě. Další raní čekaná a nic. Jel jsem lovit ke kamarádovi s tím, že toho mého u nás již neulovím. Problém je v tom, že v pondělí již odjí?dím do prahy a pak již čas nebude. Čekal jsem i včera a zase nic. No tak jej za mě pak střelí táta, řek jsem si. Dnes pr?elo. Ale nevadí, třeba přestane. Tak jsem vyjel. Seděl jsem na cestě na hraně s lesem a polem. Sedím a čekám. Najedno začalo srnčí vycházet. A tu se objevil on. Vyběhl na strniště. Tu se objevil další kus, pokoušel se jej nahánět. Rychle jsem jej obeznal. Bylo to jednoduché, protože jsem již věděl co je to zač. Potřeboval jsem si to jen ověřit. Ano je. Beru mou ZBK 110 5,6x50RM opírám se a mířím. Kus je neklidný. Popobíhá a nechce se mi natočit. Říkám si, kdyžtak budu muset chytnou plecko. Ale né! Tak teda ne. Čekám a pořád mám hrot T na komoře. Najednou se kus natočil. Klasicky jak jsem mýval ve zvyku jse posunul kříž na zadní komoru a mírně nahoru. Prásk! Kus si sedl a padl. Bez odkazování. Střílel jsem na 100m, ZBK 110 Lux, 5,6x50RM, ZEISS JENA 4x33, náboj SellBell SP 3,24g.
Je to pokřtění Tátovi ZBK, protože na mé ještě nemám nastřelenou optiku. Rána ?la na zadní trochu vyšší komoru. Plíce byly podlity a z dutiny hrudní vypadly velké kusy sra?ené krve (barvy) o velikosti jater. Jsem s touto zbraní zatím spokojen. Výborně se mi s ní střílí a první kus zhasl předpisově. Foto trofeje dodám jakmile seženu fo»ák. S pozdravem M
Je to pokřtění Tátovi ZBK, protože na mé ještě nemám nastřelenou optiku. Rána ?la na zadní trochu vyšší komoru. Plíce byly podlity a z dutiny hrudní vypadly velké kusy sra?ené krve (barvy) o velikosti jater. Jsem s touto zbraní zatím spokojen. Výborně se mi s ní střílí a první kus zhasl předpisově. Foto trofeje dodám jakmile seženu fo»ák. S pozdravem M
CZ 550, 308 Win. / CZ 527 Varmint 223Rem / CZ 550 300WinMag / BO 98 9,3x62
ZG 47 8x57 JS / ZBK 110, 5,6x50 RM + 12x70 / ZP 16x70 / IŽH-27EM-1C 12x70
Díky moc za přání. Sám moc dobře ví?, co mě to stálo času a úsilí. Jsem moc rád. Trofej musím nafotit a dát sem. První odhady jsou 6 let a výška měřeno přímo od pučnice 23 cm (©esterák) a ca 22 cm (vidlák). Jak vidno nepravidelná trofej. No snad se mi to povede nafotit.
CZ 550, 308 Win. / CZ 527 Varmint 223Rem / CZ 550 300WinMag / BO 98 9,3x62
-
- Nový návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Taky se Lukasi pripojuji s uprimnym pranim LOVU ZDAR
Mosin píše:Dnes se mi konečně podařilo ulovit srnce III. VT. Viděl jsem jich několik, ale nedalo se střílet, či jsem nestihl obeznat z důvodu pohybu ve vysoké trávě. Věděl jsem ale tady o tom, který mi chodil v obilí. A to byl problém. Jednou byl zalehlý tam, podrehé jinde. když jsem jej zkoušel našoulat tak mi odskočil. No prostě lov III. jak vy?itý. Obilí mi posekali a srnec se naukázal. Slámu sbalíkovali a já začal být neš»astný, že mi pole zdiskují. Srnec se mi ukázal mezi balíky, kdy odháněl mladšího srnce. bohužel byl opět moc opatrný a jakmile zjistil, že je moc v poli, tak se okamžitě vrátil do lesíka, kde měl nové stávani?tě. Další raní čekaná a nic. Jel jsem lovit ke kamarádovi s tím, že toho mého u nás již neulovím. Problém je v tom, že v pondělí již odjí?dím do prahy a pak již čas nebude. Čekal jsem i včera a zase nic. No tak jej za mě pak střelí táta, řek jsem si. Dnes pr?elo. Ale nevadí, třeba přestane. Tak jsem vyjel. Seděl jsem na cestě na hraně s lesem a polem. Sedím a čekám. Najedno začalo srnčí vycházet. A tu se objevil on. Vyběhl na strniště. Tu se objevil další kus, pokoušel se jej nahánět. Rychle jsem jej obeznal. Bylo to jednoduché, protože jsem již věděl co je to zač. Potřeboval jsem si to jen ověřit. Ano je. Beru mou ZBK 110 5,6x50RM opírám se a mířím. Kus je neklidný. Popobíhá a nechce se mi natočit. Říkám si, kdyžtak budu muset chytnou plecko. Ale né! Tak teda ne. Čekám a pořád mám hrot T na komoře. Najednou se kus natočil. Klasicky jak jsem mýval ve zvyku jse posunul kříž na zadní komoru a mírně nahoru. Prásk! Kus si sedl a padl. Bez odkazování. Střílel jsem na 100m, ZBK 110 Lux, 5,6x50RM, ZEISS JENA 4x33, náboj SellBell SP 3,24g.
-
- Nový návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Zdravim panové,cetl jsem si tady starsi prispevky... Jsou vazne moc skvely:-)Zaujala me vase diskuze o srne se trema srncata...
Tak bych se taky podelil o svoje zazitky:-) Je to asi 3. nebo 4. roky zpatky co jsem s dedou chodil na cekanou do jedne lokality u nas v MS.
Poprve jsme se stou srnou setkali v riji kdy uní stal asi 5.lety srnec ©esterak.Po riji jak uz to byvá srnci se strati a srna zacala chodit se trema krasnyma srncatama panove pral bych vam videt tu nadheru:-)
Urcite vas bude zajimat jak jsme ji poznali???:-) ta srna mela na krku takou asi 5cm bilou skrvnu podle ktery se dala snadno rozpoznat od ostatnich srn...Jinak k tem srncatu ta srna mela 3.ROKY za sebou pokaždy 3.SRNCATKA.A to neni myslivecka latina!!!Vsechny byli silny a nikdy jsme zadny srnce za ty 3.roky nezasrelil.Bylo zajimavy sledovat podlavi srncatek(kazdy rok se to stridalo jestli si vzpominam dobre tak prvni rok ta srna mela 2.srncata byli srnecky a 1.srnecek.Za rok ty bylo obracene 2.srnecci a 1.srneceka a ve tretim roce opet 2.srnecky a 1.srnecek)Byli jsme radi ze takovou srnu tam v ty lokalite mame a pomalu kazdej clen naseho MS se na ne chodil divat:-) Druhej rok jsem se tesil az zacnou klast srny srncata a byl jsem zvedavej kolik jich letos ta srna bude mit.Zasedli jsme s dedou na kazatelnu,bylo krasne slunecne pocasi a cekali jsme...Ja jsem pozoroval poletujici sojky jak litali na vnadiste pro cernou kde byla vysypana kukurice.Najednou deda do me drbnul loknem a naznacuje at se podivam dopredu pod kazatelnu.Jaky bylo moje prekvapeni kdyz jsem tam uvidel pod kazatelnou na slunicku poskakovat tri nadherna puntikata srncatka.:-)ZA chvilku opet deda do me drcnul loktem otacim se tim smerem a vidim jak s pasekou jde kus srnciho.Po kouknuti do dalekohledu poznavam nasi znamou srnu:-)Ta si chvili polizala sul a sla pasekou k ceste na kterou vyskocila a jistila smerem ke kazatelne...Pak dvakrat slabounce piskal a uz jsme videli jak zani pelasi ty tri srncatka...Hned jak kni pribehli tak se strkat u struku srny a srna je zacala peclive olizovat...Srdicko se mi jenom telelilo radosti jaka to byla nadhera:-)Kdyz na to takhle vzpominam jen lituju ze jsem tenkrat nemel fotak:-( Treti rok jsem se moc do te lokality nedostal az nekdy v rijnu jsem tam opet rano dostal a doufal ze by mi mohlo prijit nejaky porasatko az se bude vracet s poli
Ale jaky bylo moje prekvapeni kdyz na krmeliste prisla "moje" znama srna a koukam opet tri srncata to uz jsem si pripadal jak v nejakym sneni...:-)To uz se mi snad ani nikdy nepodari videt stejnou srnu 3.roky zasebou se 3.srncatama:-( Jenze nase MS je jenom lesni honitba:-( a zver od nas chodi k sousedum na pole ktery jsou masari a strila vlastne na vsechno co odnas vyleze a netaji se tim ze nejdrim strili streli samici a potom mlade...Kolikrat se mi stalo ze u sousedu padla rana a pribehlo samotny mlade.Jeden priklad za vcechny rano jsem sedel na znamym posedu a opet cekal na nejaky prasatko.Najednou u sousedu padla kulova rana a za chvili mi pribehl kolouch s jelenem spicakek,pochybuju ze by kolouch chodil jen tak se spicakem!!!To bylo naposled co jsem ji se srnatama videl... Pak mi kamos ze sdruzeni rikal ze tam na vecer sedel a u sousedu padli 4.kulove rany...Asi si dokazete predstavit co se tam odehralo...
od ty doby je nikdo nevidel a pochybuji ze nekam jinam odesli...
Jinak se dopredu vsem omlouvam za dlouhej prispevek ale nedalo mi to semka to nenapsat po precteni vasich prispevku o srne se trema srncatama.Tenhle krasnej mysliveckej zazitek se mi na trvalo vril do pameti...
Tak bych se taky podelil o svoje zazitky:-) Je to asi 3. nebo 4. roky zpatky co jsem s dedou chodil na cekanou do jedne lokality u nas v MS.
Poprve jsme se stou srnou setkali v riji kdy uní stal asi 5.lety srnec ©esterak.Po riji jak uz to byvá srnci se strati a srna zacala chodit se trema krasnyma srncatama panove pral bych vam videt tu nadheru:-)
Urcite vas bude zajimat jak jsme ji poznali???:-) ta srna mela na krku takou asi 5cm bilou skrvnu podle ktery se dala snadno rozpoznat od ostatnich srn...Jinak k tem srncatu ta srna mela 3.ROKY za sebou pokaždy 3.SRNCATKA.A to neni myslivecka latina!!!Vsechny byli silny a nikdy jsme zadny srnce za ty 3.roky nezasrelil.Bylo zajimavy sledovat podlavi srncatek(kazdy rok se to stridalo jestli si vzpominam dobre tak prvni rok ta srna mela 2.srncata byli srnecky a 1.srnecek.Za rok ty bylo obracene 2.srnecci a 1.srneceka a ve tretim roce opet 2.srnecky a 1.srnecek)Byli jsme radi ze takovou srnu tam v ty lokalite mame a pomalu kazdej clen naseho MS se na ne chodil divat:-) Druhej rok jsem se tesil az zacnou klast srny srncata a byl jsem zvedavej kolik jich letos ta srna bude mit.Zasedli jsme s dedou na kazatelnu,bylo krasne slunecne pocasi a cekali jsme...Ja jsem pozoroval poletujici sojky jak litali na vnadiste pro cernou kde byla vysypana kukurice.Najednou deda do me drbnul loknem a naznacuje at se podivam dopredu pod kazatelnu.Jaky bylo moje prekvapeni kdyz jsem tam uvidel pod kazatelnou na slunicku poskakovat tri nadherna puntikata srncatka.:-)ZA chvilku opet deda do me drcnul loktem otacim se tim smerem a vidim jak s pasekou jde kus srnciho.Po kouknuti do dalekohledu poznavam nasi znamou srnu:-)Ta si chvili polizala sul a sla pasekou k ceste na kterou vyskocila a jistila smerem ke kazatelne...Pak dvakrat slabounce piskal a uz jsme videli jak zani pelasi ty tri srncatka...Hned jak kni pribehli tak se strkat u struku srny a srna je zacala peclive olizovat...Srdicko se mi jenom telelilo radosti jaka to byla nadhera:-)Kdyz na to takhle vzpominam jen lituju ze jsem tenkrat nemel fotak:-( Treti rok jsem se moc do te lokality nedostal az nekdy v rijnu jsem tam opet rano dostal a doufal ze by mi mohlo prijit nejaky porasatko az se bude vracet s poli

Jinak se dopredu vsem omlouvam za dlouhej prispevek ale nedalo mi to semka to nenapsat po precteni vasich prispevku o srne se trema srncatama.Tenhle krasnej mysliveckej zazitek se mi na trvalo vril do pameti...
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Nedá mi to abych nereagoval.
To, že srna vodí 3 srnčata není obvyklé a je otázkou co je důvodem, dle posouzení v honitbě se nedá říci čím je to způsobeno, faktorů může být celá řada, od genetiky až po vliv prostředí.
Co je však 100% jisté, pokud by taková srna vodila pouze jedno srnče, bylo by určitě silnější než když ta stejná srna vodí 2 nebo dokonce 3 srnčata. Tady by měl přijít na řadu myslivec a vybrat to nejsilnější pro chov a ostatní ulovit.
Ve volné přírodě, kde je reálný vliv predátorů na populaci srnčí zvěře, jsou taková dvojčata či trojčata častěji kořistí. Pro srnu je více srnčat vždy zátě?í jak fyzickou tak psychyckou, nestačí tak pozorně sledovat okolí, srnčata neustále odvádí její pozornost a sni?ují tak její ostrašitost.
Pokud je srna silná a vodí více srnčat, tak myslivec by měl ulovit to které je navíc, a jedno, to nejlepší ji nechat (doporučuji nechávat srnečka).
To, že srna vodí 3 srnčata není obvyklé a je otázkou co je důvodem, dle posouzení v honitbě se nedá říci čím je to způsobeno, faktorů může být celá řada, od genetiky až po vliv prostředí.
Co je však 100% jisté, pokud by taková srna vodila pouze jedno srnče, bylo by určitě silnější než když ta stejná srna vodí 2 nebo dokonce 3 srnčata. Tady by měl přijít na řadu myslivec a vybrat to nejsilnější pro chov a ostatní ulovit.
Ve volné přírodě, kde je reálný vliv predátorů na populaci srnčí zvěře, jsou taková dvojčata či trojčata častěji kořistí. Pro srnu je více srnčat vždy zátě?í jak fyzickou tak psychyckou, nestačí tak pozorně sledovat okolí, srnčata neustále odvádí její pozornost a sni?ují tak její ostrašitost.
Pokud je srna silná a vodí více srnčat, tak myslivec by měl ulovit to které je navíc, a jedno, to nejlepší ji nechat (doporučuji nechávat srnečka).
Tak to jsou slova do pranice!
Já bych se s tímto názorem úplně neztotožňoval, i když musím uznat, že ve většině toho, co jsi napsal máš pravdu.
Podle mně hodně závisí na kvalitě srnčí populace v dané honitbě, či lokalitě. Nevidím důvod, proč odlovit nějaké z těchto srnčat, pokud jsou dostatečně silná. už vůbec né v případě, že jsou znatelně silnější, než jiná srnčata. Je pravdou, že srnu více zaměstnávají a sni?ují tak její obezřetnost, na druhou stranu pokud je srna schopna se o tyto srnčata postarat a a srnčata jsou velmi silná, skutečně nevidím důvod, proč bych mněl některé z nich ulovit.Navíc např. u nás je již po ?ních a stojí jen kukuřice na zrno, což dává srnčí zvěři dostatečnou krytinu a klid. V revíru najdu(v našem konkrétním případě) 2/3 slabších srnčat, než jsou tyto. Pak mám rozhodnutí: Lovit slabší srnčata, kterých je v revíru dost, nebo ulovit silné srnče jen proto, že je z trojčat? Pro mně volba jasná.

Já bych se s tímto názorem úplně neztotožňoval, i když musím uznat, že ve většině toho, co jsi napsal máš pravdu.
Podle mně hodně závisí na kvalitě srnčí populace v dané honitbě, či lokalitě. Nevidím důvod, proč odlovit nějaké z těchto srnčat, pokud jsou dostatečně silná. už vůbec né v případě, že jsou znatelně silnější, než jiná srnčata. Je pravdou, že srnu více zaměstnávají a sni?ují tak její obezřetnost, na druhou stranu pokud je srna schopna se o tyto srnčata postarat a a srnčata jsou velmi silná, skutečně nevidím důvod, proč bych mněl některé z nich ulovit.Navíc např. u nás je již po ?ních a stojí jen kukuřice na zrno, což dává srnčí zvěři dostatečnou krytinu a klid. V revíru najdu(v našem konkrétním případě) 2/3 slabších srnčat, než jsou tyto. Pak mám rozhodnutí: Lovit slabší srnčata, kterých je v revíru dost, nebo ulovit silné srnče jen proto, že je z trojčat? Pro mně volba jasná.
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
srnačata
Přesouvám diskuzi o průběrném odstřelu sem.http://lovectvi.wz.cz/forum/viewtopic.php?p=24049#24049