Ja som dal na dobre rady znameho,a dodnes som tomu rad.Mam tento kusok,je to Swarovski Laser Guide 8x30.

Ja pre dialkomer praveze na sport ziadne vyuzitie nemam/nevidim.Na streleckych sutaziach je v drvivej vacsine pripadov vzdialenost znama.Na nejakych ostrostreleckych je pouzitie zvycajne zakazane.Fery píše:Ahoj Lovče. Dálkoměr nemám. Jen by mne zajímalo jeho využití mimo sport? Uznávám, že Použití je dané reliéfem honitby. Já drtivou většinou střílím do 100m, protože chci přesně obeznat zvěř na kterou chci střílet. Pokud mi vychází někde dál od posedu tak si vezmu ?idličku a podruhé si jdu sednout blí?.

Příspěvek od Vladimír Němec »
 ) . Bylo to 273 metrů! Kdybych měl dálkoměr nebo jinak mohl odhadnout vzdálenost, tak bych touhle zbraní a tímto nábojem určitě nestřílel ..... . Jestli máte někdo lepší nápad, jak jednodu?e odhadnout vzdálenost na ohromných jednolitých plochách, tak sem s ním
) . Bylo to 273 metrů! Kdybych měl dálkoměr nebo jinak mohl odhadnout vzdálenost, tak bych touhle zbraní a tímto nábojem určitě nestřílel ..... . Jestli máte někdo lepší nápad, jak jednodu?e odhadnout vzdálenost na ohromných jednolitých plochách, tak sem s ním  )).
)).Příspěvek od Vladimír Němec »
 ). Mám ve zvyku střílet na "vysokou komoru", ale rozhodně ne nad hřbet. Možná jsem jenom blbě zapíchnul kříž (bylo ?ero), něco jsem Možná strhnul a také to bylo z mírného kopce. Výsledkem byla uvedená "klika". Co se toho odhadu týká, když nevíš velikost prasete, tak neodhadnež ani vzdálenost a naopak. Byl jsem přesvědčenej, že střílím nablízko na odrostlejší sele. Ten zásah je mi samotnému dodne?ka záhadou - nebýt toho výrazně sly?itelného nárazu kule na dutiny, tak jsem to ani nešel měřit, k tomu nástřelu to bylo totiž od posedu dost daleko
). Mám ve zvyku střílet na "vysokou komoru", ale rozhodně ne nad hřbet. Možná jsem jenom blbě zapíchnul kříž (bylo ?ero), něco jsem Možná strhnul a také to bylo z mírného kopce. Výsledkem byla uvedená "klika". Co se toho odhadu týká, když nevíš velikost prasete, tak neodhadnež ani vzdálenost a naopak. Byl jsem přesvědčenej, že střílím nablízko na odrostlejší sele. Ten zásah je mi samotnému dodne?ka záhadou - nebýt toho výrazně sly?itelného nárazu kule na dutiny, tak jsem to ani nešel měřit, k tomu nástřelu to bylo totiž od posedu dost daleko  ))) . Normálně střílím do 100m, především kvůli obeznání zvěře. Zajímalo by mne, jak to řeší s odhadem vzdálenosti v honitbách, kde mají rozsáhlé lány a vyleze jim osamocený kus někde uprostřed pole. Pokud je tam tlupa srnčího, tak vzdálenost odhadnu podle velikosti dospělých kusů, ale v případě sólistů můžu zkusit odhadnout maximálně tak věk, podle něj velikost a z ní odvodit vzdálenost ....
))) . Normálně střílím do 100m, především kvůli obeznání zvěře. Zajímalo by mne, jak to řeší s odhadem vzdálenosti v honitbách, kde mají rozsáhlé lány a vyleze jim osamocený kus někde uprostřed pole. Pokud je tam tlupa srnčího, tak vzdálenost odhadnu podle velikosti dospělých kusů, ale v případě sólistů můžu zkusit odhadnout maximálně tak věk, podle něj velikost a z ní odvodit vzdálenost ....  A nelovit za šera ...
 A nelovit za šera ...  )
) tak hold zmerit laserem a pak si to rozmyslet... zda je to velke nebo male
 tak hold zmerit laserem a pak si to rozmyslet... zda je to velke nebo male   Jinak to asi nejde. A hlavne, kdyz zver nemuzu poradne precist... tak nebudu palit.
 Jinak to asi nejde. A hlavne, kdyz zver nemuzu poradne precist... tak nebudu palit.
Zpět na „Pozorovací dalekohledy“