kulovnice ZKK/Mauser 98

Vše o kulovnicích a malorážkách
vhool

Příspěvek od vhool »

jo andy,taky mi prislo ze to jsou uz nastrely na cisto a jenom propiskou dopsana legenda aby to vypadalo.
Fery
Zkušený diskutér

Příspěvek od Fery »

Já mám Michale podobnou zkušenost. Nechal jsem si vyměnit pevnou montáž za švenk a zbraň znovu nastřelit u puškaře. Po 14 dnech mi to poslal udělané. montáž mi jen přilepil s tím, že mi to vydrží 100 let. Flintu jsem si vyzkoušel a pohoda, ale potom jsem se přestal trefovat. Říkal jsem si, že to bude rukama, když mi zbraň nastřeloval puškař a ještě si to nechal zaplatit. Opět jsem to zkusil na terč a šlo to mimo. Tak jsem si to nechal od známého nastřelit. Ten mi vzkázal, že jsem s tím musel někde pra?tit, protože to bylo dost rozhozené. Zase jsem trefil asi dva kusy a potom nic. Letos na podzim jsem to poslal jinému puškaři a ten se hrozně moc divil, který exot mi to dělal a montáž na 3006 jen přilepil a nepřiletoval.. Jak jsem střílel tak mi z pod montáže vyletovalo lepidlo a šlo to do ?! Stálo mě to několik srnců, prasat a hlavně důvěru ve zbraň.
CZ550-3006 Sprg,ZZK601-223 Rem, ZK 99 6,5x57R, BS 9,3x74R/9,3x74R
nohavica stanislav
Pravidelný diskutér

Příspěvek od nohavica stanislav »

máš pravdu.Nejhorší je ztratit důvěru ve zbran.Sám jsem to pro?il díky puškohledu.
Mosin
Zkušený diskutér

Příspěvek od Mosin »

Nazdar Michale. Rád bych napsal i mou zkušenost s natřelováním. Velice se mi s ta?kou osvědčilo používání svěráku. Je sice pravda, že se zde eliminuje zdvih, ale na kontrolu zbraně je to super a popravdě nastřelujeme tímto způsobem i známím a žádná reklamace ještě nebyla, apíše naopak jsme neustále uháněni, pokud někdo klepne se zbraní. Teď k té metodě. Jednodu?e na vzdálenost třeba sto metrů upevníme terč. Na stůl připevníme svěrák. Ten vylo?íme měkkým hadrem či filcem, abychom nepoškrábali zbraň a tuto zbraň do něj lehce upneme. Opravdu jen lehce, protože svěrák má korigovat jen třes ruky a ne ji držet. Zbraň pevně držíme jako při střelbě a střílíme. Na ověření soustřelu se mi osvědčil co nejmenší bod a ne nějaká velká kolečka. používám například klasickou černou lepící pásku, prou?ek o délce cca 1,5-3cm a mířím na spodní hranu, aby byl přesně dán bod záměru. Pak už opravdu v této kombinaci není problém (pokud zbraň je v pořádku), aby se zásahy dotýkaly. ještě jedna připomínka. Při upnutí zbraně si dej pozor, abys ji neupnul ze?ikma, což dělá hodně. K upínání. Kulovnice upínám v oblasti schránky za dřevo. U zlamovaček zásadně za baskuli. Uchycení za předpažbí by mohlo mít špatný vliv díky tomu, že při míření je předpažbí pevně uchyceno a pohybem do boku by mohlo dojít k dotyku hlavně předpažbí a tím ke velice nepřesné střelbě (skoro až 10 cm). Tato metoda se mi opravdu osvědčila a s takto nastřelenou zbraní se dá naprosto přesně střílet. Popravdě ještě jsem nezpozoroval nějaký negativní vliv způsobený tou eliminací toho zdvihu. Je to prostě taková levná nastřelovací stolice.

A jak psal Marpie. Té 4 jsem si v?iml hned při pohledu na tu nástřelku. Má pravdu. Na 100% můžu potvrdit, že to nebylo SPCE.

A pokud ti ten puškař řekl, že ten vliv je teplotou hlavně, tak to jednodu?e odflákl, protože si nepočkal až to vychladne a nedal poslední přesnou ránu. Dle těchto poznatků souhlasím s názory, že ten chlap neví, která bije, protože to i lajik jako já ví. :lol:

S pozdravem M
CZ 550, 308 Win. / CZ 527 Varmint 223Rem / CZ 550 300WinMag / BO 98 9,3x62
ZG 47 8x57 JS / ZBK 110, 5,6x50 RM + 12x70 / ZP 16x70 / IŽH-27EM-1C 12x70
vhool

Příspěvek od vhool »

neda mi to abych se nevyjadril k tomuto zpusobu nastrelovani.nic ve zlem ale ja bych zbran nikdy do sveraku pri strelbe neupinal ani nahodou.navic ruka neni sverak a kdyz pak chci strilet presne a na vic nez jen 100m tak si musim vyzkouset zbran tak jako tak z ruky i kdyby byla sebelip nastrelena ze sebelepsi stolice :wink:
Mosin
Zkušený diskutér

Příspěvek od Mosin »

Jo to máš pravdu. Zapoměl jse dodat, že po nastřelení střílím jen z ruky s oporou, abych si ověřil jak to skutečně je. No a samozřejmě já střílím max na 200m a tento způsob mi vyhovuje. Díky za výtku. Opravdu je třeba si zbraň překontrolovat i při střelbě z ruky.
vhool

Příspěvek od vhool »

:wink: nebyla to vytka :D pouze postreh protoze i jemne sevrena zbran ve sveraku ma trochu jinak prubech vibravi :wink:
Andy
Administrátor

Příspěvek od Andy »

Panove je treba si uvedomit, ze zpusob drzeni zbrane dramaticky ovlivnuje bod zasahu. Jinak bude flinta strilet z ruky ze stoje... jinak bude strilet oprena o nepruznou podlozku, jinak z nozicek. Proto je treba zvolit pri strelbe metodu vyzkousenou a ne nejaky novy experiment. Spravne by se melo nastrelovat z pytle s piskem... zadni rest (podlozka) by se rovnez mela davat aby se naprosto eliminovala chyba strelce. Ja pouzivam pytlik s ryzi. V predu nozky. Kdyz strilim posleze z posedu dbam na to, aby byla zbran podlozena v miste kde mam normalne nozky. Pod flintu si dam kus hadru nebo neco aspon trosku pruzneho. No a kdyz strilim z ruky pocitam s tim, ze bude bod zasahu krapet nahore.
vhool

Příspěvek od vhool »

andy ma naprostou pravdu,ja pouzivam plateny pytlik s kopanym piskem na kontrolu nastreleni (a samozrejme i k nastreleni)
Mosin
Zkušený diskutér

Příspěvek od Mosin »

Souhlasím s Vámi, že je velký rozdíl střílet v uchycené zbranina pevno a v ruce. Ale pokud si chce ověřit přesnost zbraně, je podle mě toto nejpřesnější metoda, jak zjistit její přesnost (laufu). A pro přibli?né nastřelení (nové nastřelení) je to podle mě také dobré, ale znovu podotýkám, že je opravdu nutné, jak píšete i Vy, donastřelit to pouze v ruce, popřípadě za Použití těch měkkých podložek jak používáte Vy. Ale pro ten účel jak píšu je to dle mě velice vhodné a méně zkušeným to ušetří mnoho nábojů při prvotním nastřelení. A jak jsem již psal. Zbraň nesmí být uchycena na fest, ale ten svěrák má tvořit jen jakousi oporu. A znovu opakuji je naprosto důležitý s tím pak vystřelit a doseřizovat to při střelbě z ruky bez toho svěráku. Jedná se pak jen sice o pár cm (cca2-3), ale to je již na větší vzdálenosti znát. Jestli jsem pochopil, že to tak myslíte :lol: . To jsem zapomenul dříve podotknout.
vhool

Příspěvek od vhool »

To Mosin: to co jsi tu napsal zni sice logicky ale musis si uvedomit,ze pri vystrelu dochazi nejen ke zpetnemu razu ktery kazdy z nas jiste zna ale take k vybracim ktere zaznamenaji pouze velmi presne a citlive pristroje.ac jsou neznatelne tak velmi ovlivnuji presnost strelby a to nejen na velke vzdalenosti a v neposledni rade take namahaji material zbrane a jejich soucasti.proto musi byt zbran upevnena ve spec.stolici ktera ma konstrukci takovou ze kmity vznikle pri vystrelu eliminuje vhodnym zpusobem coz sverak v zadnem pripade neudela ani kdyz to vysteles cimkoliv.v extremnim pripade muze dojit i k poskozeni zbrane nebo jeji casti a to treba tak ze si toho ani nevsimnes a projevi se to treba casem. :idea:
Hynek
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hynek »

Jo, jo ten svěrák taky občas používám ale ne přímo ke střelbě, to mi připadá trochu těžkopádné, ale proti gustu žádný di?putát.
když dávám na flintu novou montáž + puškohled, tak potom hodím celou flintu (samozřejmě zabalenou proti poškození) do svěráku a přes mechanické mířidla zamířím na nějaký bod ve vzdálenosti kolem 50m a potom na ten záměrný bod posunu kříž puškohledu. když není vidět přes mechanická mířidla, tak mrknu přes lauf.
Tento postup, dle mých zkušeností ušetří několik nábojů při nastřelování, protože se na 100m člověk trefí do terče.
Podotýkám, že po té je nutno flintu nastřelit přesně, z té pozice, z které nejčastějí lovec střílí (obvykle v sedě s oporou).
Postup se svěrákem slouží opravdu jenom k hrubému seřízení puškohledu!! :roll:
vhool

Příspěvek od vhool »

jo na tohle je sverak dobrej,osobne na toto pouzivam kolimacni laser ale miridla jsou taky dobry
michal
Častý návštěvník

ZKK

Příspěvek od michal »

Pánové děkuji za spoustu praktických rad.Půjdu se zkušenějším známým a pokusíme se to nějak docvakat.Pan Novotný mě tro?ičku zklamal a nevím co si o tom mám myslet.Za nástřel si řekl 460.- a jetě to není dokonalé?puška je prý naprosto v pořádku(pán z HK jí taky nechal zkontrolovat u puškaře).Taky mě vrtá hlavou proč by jeden výstřel nebyl SPCE?Zaplatil jsem dvě krabičky a řekl až střílí a zbytek mi zůstane.takže nábojů bylo dost,času taky(nijak jsem nespěchal),tak proboha PROČ ?! Jsem zámečník. A je to myslím to samé jako kdybych mu dělal dveře a on se nemohl večer dostat domů.Snad někdy.....
Hynek
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hynek »

Hele Michale nepropadej panice, ona se tu tadle (dle mého názoru přínosná) diskuse rozjela na základě jedné nastřelné série (tu?ím 8 ran) na jednom terči a nikdo přesně neví za jakých podmínek vše probíhalo (časové prodlevy ,pozice při střelbě, střelivo atd.), takže klid. I ten puškař se mohl při psaní té legendy na terč splést, každý dělá někdy chyby.
Nejlepší bude, když si všechno vyzkouší? sám a v klidu a na základě toho si sám udělá? nejoběktivnější závěry...!!!
Pokud ti to bude na 100m střílet, při obvyklé pozici při střelbě do 5cm kolečka, tak je vše pro myslivecké využití OK.
Odpovědět