Černí rytíři / způsoby lovu
-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Tak jak jste na tom s prasátkama?Andy píše:Ok. Uvidime co letos prijde prorejt les.
Ta černá je letos fakt nějaká divná, asi ji fakt rapidně ubývá, nebo je někde stažená. Je?te druhou půlku listopadu po první naháňce a začátkem prosince šmejdila u nás po polích. Stop nebylo mnoho, mnohdy se nedalo vůbec rozeznat, bylo značné sucho, ale zbuchtovaná pole nebyla výjimkou. bohužel sníh nebyl.Dvakrát jsem potkal na přelomu listopadu a prosince rudlíky o počtu 6 a 4ks. první rudl bachna a pět selat, ale zase takový trpaslíci 20kg i s postelí a pak čtyři slabší lonnčáci.Střílet se mi nepodařilo.
Ale od 2.prosince, kdy jsem byl u sousedů na naháňce, ještě večer před tím jsem potkal právě tu bachnu a slyšel právě od sousedů daleko v lese začínající chrutí prasat.Na naháňce ani rana, jen čerstvé chodníky, ale od tý doby ani tuk. Stopy nejsou vidět, na čekané taky není ani nic sly?et.
V lese není na čem co poznat. Počasí lovu vyloženě nepřeje, na hromadách zatím vůbec nikde není viditelně ?lápnuto.
Uvidíme co přinesou první mrazy a snad i trochu sněhu.
btw: todle bych si nechal líbit http://www.youtube.com/watch?v=3x0zqTqwwTU
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
S politikou jsem vyrovnán tak něco těch prasatech teda černé.Je to opravdu bída.Ale jenom protože mají pořád co ba?tit.Mám celkem čtyři posedy na vnadi?tích u třech ani rejpnuto,U toho čvrtého jsem nasypal jablka pod osiku.No a jsou tam každej den.většinou jsme byli zvyklý střílet na vnadi?tích už od poloviny října letos je skoro konec prosince a nic.Ale prasata jsou stratit se někam nemohla.Až se na jaře vrátí budem opět hodně my š»astní a zemědělci z nás neš»astný.
-
- Zkušený diskutér
černá
A odkud se vrátí, když je zatím nikdo nemáš Zatím je to tak, že nejsou a tak pomaličku začíná scházet pro mnohé masíko, jak byli zvyklí. Jinde budou scházet korunky v kasičce na nájem z prodeje zvěřiny a lovu. Jiným bude scházet pocit úspěšného lovce desítek kusů, a tak se na prvním sněhu na ně řádně vyrazí - trochu se zastopuje, obstaví se houštiny a bude. Bude se věřit, že jich je všude plno, ale jsou prochu líp schované, a tak se bude ještě intenzivněji v lednu, únoru lovit. Dostanou znova zabrat, i když jsou žaludy. Nečekám, že se obnoví stavy. spíš poklesnou.
-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Re: černá
Já bych si chtěl aspoň jedno za ten rok slovitJosef Kuřitka píše: Jiným bude scházet pocit úspěšného lovce desítek kusů.

Jinak je to pravda, i když podle mého by už naháňky na černou měly nejpozději v půlce ledna skončit.
podle mne by se nahanky na cernou delat nemely vubec a kdyz tak pouze vyjmecne a to v lokalitach kde je evidentni problem s touto zveri.jestlize se udelaji dve tri nahanky po 14 dnech a ulovi se dve prasatka tak mi to prijde naprosto nevhodne vzhledem k tomu ze se maximalne tak vystresuje zver a pak se tady vsichni divime kam ze se to podela cerna zver.muj nazor 

-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Pro Vhoola:
Jak už jsem tady napsal, rozli?ujme pojem naháňka a ty jatka na komerčních lovech.
každé sdružení by mělo pořádat alespoň jeden hon, či naháňku. Měla by to být taková tradice, kde se myslivci sejdou, popovídají, sdělí si zážitky z lovu, zasmějou. To, že při vycházce do lesa něco střelí by měla být tře?nička na dortu. Nevím jestli máme štěstí na sousedy až na jedny ze kterýma fakt nikdy,ale jsou ty akce parádní a vělká naháňka je všude jen jedna za rok. Nejsem zastáncem toho hnát les každých 14dní.
Máme tři naháňky, v půlce listopadu(členskou+kamarádi) kolem 25lidí, pak kolem silvestra(hlavní naháňka), a poslední vyloženě na škodnou,no na lišky,aby jsme už slovo škodná nepoužívali v půlce ledna.
Zdá se ti to hodně na 800ha lesa? Jak jinak tlumit lišky? Nikde nejdeme leč více než dvakrát za rok, a to už musí být.
Loni jsme díky sněhové kalamitě měli jenom jedinou, ale proč to říkám. V těchto stráních a lesích , co jsou kolem, je prakticky nemožné střelit v zimě prase vyjma hromady o li?ce ani nemluvě. V létě prasata stabilně skoro nejsou, vyjma řepek a kukuřic. Nemluvím o srncích a daňcích, kteří se loví skoro všichni jen v třetině honitby s polama.
Jak už jsem tady napsal, rozli?ujme pojem naháňka a ty jatka na komerčních lovech.
každé sdružení by mělo pořádat alespoň jeden hon, či naháňku. Měla by to být taková tradice, kde se myslivci sejdou, popovídají, sdělí si zážitky z lovu, zasmějou. To, že při vycházce do lesa něco střelí by měla být tře?nička na dortu. Nevím jestli máme štěstí na sousedy až na jedny ze kterýma fakt nikdy,ale jsou ty akce parádní a vělká naháňka je všude jen jedna za rok. Nejsem zastáncem toho hnát les každých 14dní.
Máme tři naháňky, v půlce listopadu(členskou+kamarádi) kolem 25lidí, pak kolem silvestra(hlavní naháňka), a poslední vyloženě na škodnou,no na lišky,aby jsme už slovo škodná nepoužívali v půlce ledna.
Zdá se ti to hodně na 800ha lesa? Jak jinak tlumit lišky? Nikde nejdeme leč více než dvakrát za rok, a to už musí být.
Loni jsme díky sněhové kalamitě měli jenom jedinou, ale proč to říkám. V těchto stráních a lesích , co jsou kolem, je prakticky nemožné střelit v zimě prase vyjma hromady o li?ce ani nemluvě. V létě prasata stabilně skoro nejsou, vyjma řepek a kukuřic. Nemluvím o srncích a daňcích, kteří se loví skoro všichni jen v třetině honitby s polama.
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Ta černá je.Alespoň u nás.Ale vidět opravdu neni.Beru to podle toho,že se tu v řepkách i kukuřicích pohybovalo okolo sta prasátek.Nebyl problém vidět i 15 80kilovejch bachyň po hromadě co se mi za 23 let co střílím ještě nestalo.A to u nás černá není stálou zvěří.Naháněk zastáncem nejsem.Letos v listopadu všude okolo proběly.všude po výřadech 10 kusů i 15.Ale i přes to se občas sejdu i se čtyřicítkou prasat ovšem vždy tak,že se nedá střílet.Třeba nedávno o půl druhé ráno v prostřed obce,podruhé za probouraným plotem na hřbitově.Opravdu letos cestují a nemají stání.Je jasné,že je sních a mráz zaskočí jako nás.Pak jich to asi hodně odnese,ale pořád je to lepší jak KMP.
-
- Zkušený diskutér
naháňka
Obecně pro společenské akce dopuručuji kulturák. Pokud před tím má být střelba, tak střelnice. Zde se dá nahlas po celo dobu bavit, zasmát se apod..
Jinak se v průběhu naháňky o počtu 25+střelců nedá mluvit o nějakých rozdílech (společenská akce a komerční jatka). Obyčejně se kvůli zrazení zvěře obstavují velké, dopředu naplánované leče, zpravidla poslední stávani?tě, kde má zvěř klid před bě?ci, běžkaři, "koňaři", tě?bou apod.. Kdo by přišel na naháňku, když by na pozvánce bylo napsáno: jde o to pobavit se, v podstatě to máme namyšlený tak, že se nic nestřelí? Honí se nahusto( hodně honců a psi). že se veškerá spárkatá zvěř navíc stresuje a rozhání je jasné. Naru?í se ji cyklus příjmu potravy(škody), něco se pobije o oplocenky, stromy apod.. O střelbě, možnosti uplatnit nějaká chovatelská hlediska se nemá smysl bavit.
Zajímalo by mě, z kolika zdravých a chovných srnců vznikne například odstřelových rarit, když to na konci prosince a v lednu hlavou napálí do oplocenky a mají to štěstí, že si hned neztrhnou vaz, nebo je nechytí pes.
zažil jsem dost naháněk, kdy byl výřad 0 a vedoucí honu, MS hospodář, měli proslovy na téma, že jsme se všichni v pořádku se?li, že jsme si mohli zavzpomínat, pokecat a že to bude příště lepší.................
!Kyselechj ksichtů "při tom bylo vidět vždycky plno, až to jsou naši myslivci, nebo cizinci.
Jinak se v průběhu naháňky o počtu 25+střelců nedá mluvit o nějakých rozdílech (společenská akce a komerční jatka). Obyčejně se kvůli zrazení zvěře obstavují velké, dopředu naplánované leče, zpravidla poslední stávani?tě, kde má zvěř klid před bě?ci, běžkaři, "koňaři", tě?bou apod.. Kdo by přišel na naháňku, když by na pozvánce bylo napsáno: jde o to pobavit se, v podstatě to máme namyšlený tak, že se nic nestřelí? Honí se nahusto( hodně honců a psi). že se veškerá spárkatá zvěř navíc stresuje a rozhání je jasné. Naru?í se ji cyklus příjmu potravy(škody), něco se pobije o oplocenky, stromy apod.. O střelbě, možnosti uplatnit nějaká chovatelská hlediska se nemá smysl bavit.
Zajímalo by mě, z kolika zdravých a chovných srnců vznikne například odstřelových rarit, když to na konci prosince a v lednu hlavou napálí do oplocenky a mají to štěstí, že si hned neztrhnou vaz, nebo je nechytí pes.
zažil jsem dost naháněk, kdy byl výřad 0 a vedoucí honu, MS hospodář, měli proslovy na téma, že jsme se všichni v pořádku se?li, že jsme si mohli zavzpomínat, pokecat a že to bude příště lepší.................
!Kyselechj ksichtů "při tom bylo vidět vždycky plno, až to jsou naši myslivci, nebo cizinci.

-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Re: naháňka
Jasný v nečem máš pravdu, já můžu mluvit jen sám za sebe, chodím na naháňky i když mám lovecký lístek teprve něco přes rok už od patnácti a to pouze do tří až čtyř honiteb. Černá u nás není stálá, loví se průměru kolem 10ks v každé honitbě.Letos je to slabší. Nechodí tam žádná selanka, většinou lidi z okolí a nějací osobní hosté, třeba chlapi z jižní moravy, kteří prasata ani nemají,nedělají problémy, a jsou zárukou dobré tomboly a zábavy. A mnohdy se uloví jen nějaký ty kmotry.Taky se stane, že nepadne rana. Nálada není nejlepší, ale zážitky z poslední leče, myslivecké soudy, pasování, nějaký ty ?peky, tombola, některé nápady fakt srandovní. Kde máte taky zebrat peníze, tombola ideální věc společně s plesem. Někteří namítne, co takhle finační odlov.Josef Kuřitka píše:Obecně pro společenské akce dopuručuji kulturák. Pokud před tím má být střelba, tak střelnice. Zde se dá nahlas po celo dobu bavit, zasmát se apod..
Samozřejmě, že každý jde na lov, chce něco střelit, ale že by to bylo za každou cenu, navíc v leči chodím velice rád.
To je to kladné na těhle akcích.
Samozřejmě jsou tu i zápory, je pravda, že když se vleze do prasat, tak někteří zvlá?tě ty členové,kteří chodí jen tu naháňku po roce do lesa se neudrží a nejdřív střílí a pak hodnotí.
Kdo z Vás pozná 3leté prase od lončáka, normálně, natož v někde na v běhu travinou.U nás se osvědčilo to, že nelovíme samotné větší kusy a vodící bachyně.
To ovšem nikdo z nás neovlivní a zrušit takovou tradici je blbost, a tak mě to připadá jako hamty hamty pro domácí a je ty co si to prase vysedí na vnadi?ti.
Dr?me se něčeho, proč něco rušit, když je to především o lidech.
Jiný názor mám na takové ty komerční naháňky, tam jsem byl dvakrát, a nemusím to, střílí se úplně po všem, bachna nebachna, sikáč nesikáč, co se hne.A pak to ještě vždy je to přisouzeno támhle raku?ákovi, který si jen tak vystřelil, aby z toho byly peníze. takhle je to typické u LČR, a proč, musíme z něčeho financovat oboru,krmení atd. Todle se nám vyplatí a zvěř, tak doroste další.