Děkuji Kulda M.

Příspěvek od vhool »
Příspěvek od Patrik-30-06 »
Moje řeč, sám jsem slyšel vyprávění starého hajného který dělal myslivost 60 let a střelil stovky kusů zvěře, že ne jednou se mu hodil kulový dvoják 8x57jrs když mohl rychle dát praseti druhou ránu, když se zvedal a chtěl se ztratit v houštině. Pokud se někomu líbí na lov třeba vojenská verze M98 nebo Mosin až si s tím střílí, sám jsem měl M98 a byla to vynikající flinta.vhool píše:muj nazor je asi nasledujici.osobne take automaty a primotazne zavery nemusim.moje parketa je vse co ma zaklad v M98.ale ruku na srdce.kdyz uz bude lovit trouba co neumi moc strilet (a ze jich je) tak at ma radsi kalasnikova nez jednusku.ono totiz kdyz takovyto expert prvni ranou porani zver tak kdyz mu to budestrilet dal tak neda pokoj dokud zver nepadne kdezto kdyz bude muset prebijet tak zver sice dostane sanci ale zhasne treba za dva dny v ukrutnych bolestech a nedohledana.za sebe rikam at si lovi kazdy cim uzna za vhodne,kdyz to bude dostatecne efektivni a ucinne tak at strili treba zaludama jako rumcajz....
Příspěvek od Choochoo007 »
Ani tecku za vetou na konci nemusim doplnit a muzu jen souhlasitEdelweiss píše:Za sebe to řeknu takto,zbraň slouží k usmrcování,je li toho schopná je lovecky upotřebitelná.Původní lovecké zbraně ve finále byli dodělány s vojenských.Dnes je vývoj dál a tak i vojenské zbraně se dost li?í od dne?ního vnímání loveckých zbraní.což nemá na funkci vliv.
Pomineme li estetický dojem,ten je subjektivní u každého z nás,až na výjimku myslivosti,tam je subjektivní vnímání nahrazeno kolektivním vědomím jemu? se říká tradice.
Některé vojenské zbraně se při dodržení norem (třeba u semi-auto je limit kapacity 2+1) dají využít.Pro individuální lov je to bez komplikací,u společného lovu se vystavuje jednotlivec ,,odborné´´ kritice pantátů s vyrezlými laufy a kvéry v desolátním stavu.
ovšem až se jedná o lov individuální či společný,tak by Použitá zbraň asi nějakou estetickou hranici mít měla,právě i kvůli tradicím.Nastoupí li fandové myslivosti v předpisových kamizolách s obvyklými zbraněmi,bude tam asi jednotlivec se samopalem vz.58 dosti ru?ivým objektem.Přiznám se že i mně některé druhy zbraní pro lov nesedí,ale na druhou stranu sem fanda co má rád konstrukce a tak občas něco ,,podivného? pořídím.
ovšem odpověď na tvou otázku zní jednoznačně,ano k lovu se dají použít i vojenské zbraně,jejich konstrukce umo?ňuje střelbu a střelba umo?ňuje lov.Bráno ryze prakticky,není tomu co vytknout.
To stejne o "dat zveri sanci" jsem jiz mnohokrat cetl pri diskusi o infra zarizeni. Blaboly zver nema zadnou sanci, mne take zvedalo ze zidle. Jakou sanci ma tedy, kdyz na ni mirim pres klasicky puskohled? Lovim proto, aby zver nemela sanci a ja ji mohl tim padem ulovit. Jinak muzu nechat flintu doma a brat si jen fotak.dalas píše:ještě k šanci, kterou zmínil Shiva. Taky tomu nerozumím. Pokud zvednu flintu k ráně, tak zvěři nechci dát žádnou šanci (ikdyž ji pořád ještě má). Pokud budu apriori dávat šanci, tak prasknu s flintou o první strom, nebo raději půjdu bez flinty. Je to zdánlivě OT, ale mačkat spouš» na bůhvíčem s tím, že je to krám a zvěř má tím pádem šanci je fakt nesmysl.