Nastřelování kulovnic, co a jak
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
1. Puskohled ti klika 1/4MOA = 7.25mm/100m
mozna z mysliveckeho hlediska je to jedno, ale pri korekci na vetsi vzdalenosti je to podstatne.
kdyby to byl 1cm tak by to tam bylo napsane.
2. UP je nahoru L(eft) je doleva. takze pokud puskohled nema opacnou logiku tak pri jednom kliku ve smeru sipky UP se ti posune bod zasahu o 7.25mm nahoru na 100m totez plati pro L(eft) doleva, R(ight) doprava, D(own) dolu.
Pokud jsi schopny strilet tak presne ze neudelas vetsi chyby nez 30mm/100m a nejsi si jisty jestli korekcni popisky znamenaji smer bodu zasahu nebo smer pohyby krize. bez na strelnici dej 3 rany, pak klikni 4x jednim smerem a uvidis kam to pujde. Neni nic jednodussiho nez to jit a vyzkouset. pak si to budes pamatovat.
mozna z mysliveckeho hlediska je to jedno, ale pri korekci na vetsi vzdalenosti je to podstatne.
kdyby to byl 1cm tak by to tam bylo napsane.
2. UP je nahoru L(eft) je doleva. takze pokud puskohled nema opacnou logiku tak pri jednom kliku ve smeru sipky UP se ti posune bod zasahu o 7.25mm nahoru na 100m totez plati pro L(eft) doleva, R(ight) doprava, D(own) dolu.
Pokud jsi schopny strilet tak presne ze neudelas vetsi chyby nez 30mm/100m a nejsi si jisty jestli korekcni popisky znamenaji smer bodu zasahu nebo smer pohyby krize. bez na strelnici dej 3 rany, pak klikni 4x jednim smerem a uvidis kam to pujde. Neni nic jednodussiho nez to jit a vyzkouset. pak si to budes pamatovat.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
-
- Administrátor
ještě bych doplnil. Předpokládám, že zbraň není nastřelená, tak není co zkazit. Polo? si ji třeba na bok na stůl a přitlač ji, aby se nehla. Pak si klikni jedním směrem a uvidíš kam se posouvá záměrný bod. Pokud je puškohled dobrý, tak se stejným počtem kliků v opačném směru vrátí k původnímu nastavení. Logika na druhém točítku pak bude stejná a nemusíš ji zkoušet.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
nastřelování
To Vojta
pokud je to první montáž optiky, tak doporučuji vyndat závěr, upevnit flintu a pres lauf provést prvotní nastavení puškohledu. Já to dělám o hranu paneláku a o střechu. Středem laufu najdi hranu stavení a doklikej záměrný obrazec na tuto hranu, pak dej např střechu na horizontální střed laufu, doklikej výšku a pak vyra? na střelnici. Při tomto předběžném nastavení se dá zjistit třeba špatné nastavení montáže nebo kroužků (máš naklikáno až do krajní polohy rastru) a dá se to upravit ještě před odjezdem na střelnici. Dále viz nahoře.
U ruských optik jsem se setkal u stejné značky s opačným chodem rektifikace, asi jak kdo to tam namontuje.Přeji úspěch při nastřelování.
pokud je to první montáž optiky, tak doporučuji vyndat závěr, upevnit flintu a pres lauf provést prvotní nastavení puškohledu. Já to dělám o hranu paneláku a o střechu. Středem laufu najdi hranu stavení a doklikej záměrný obrazec na tuto hranu, pak dej např střechu na horizontální střed laufu, doklikej výšku a pak vyra? na střelnici. Při tomto předběžném nastavení se dá zjistit třeba špatné nastavení montáže nebo kroužků (máš naklikáno až do krajní polohy rastru) a dá se to upravit ještě před odjezdem na střelnici. Dále viz nahoře.
U ruských optik jsem se setkal u stejné značky s opačným chodem rektifikace, asi jak kdo to tam namontuje.Přeji úspěch při nastřelování.
-
- Pravidelný diskutér
Potřeboval bych poradit ráží 6,5x55SE. Mám náboje RWS DK 9,1g a v krabičce se uvádí, že údaje souhlasí s délkou hlavně 74cm, jelikož mám délku 60cm tak by mě zajímalo o kolik se zmenší ús?ová rychlost. Při 74cm je udávaná V0 870m/s.
22lr, 22 hornet, 222 rem, 243 win, 6,5x52r, 6,5x57, 6,5x55SE, 30-06, 6,5 Creedmoor
-
- Pravidelný diskutér
Zítra jdu nastřelovat Foxku s čerstvě nasazenou Meoptou 6x42A. První prozkoumání přes hlaveň jsem naklikal pokusně na výškově i stranově na jednu stranu a ono to sedělo, jenže teď nevím kterým směrem jsem klikal. Tu?ím že jsem klikal po směru hodinových ručiček tj. doprava když hlaveň mířila doleva a tedy klikáním doprava jsem posouval kříž doprava a pomyslný zásah doleva, a na výšku se tu?ím při klikání doprava kříž zvedal a tedy pomyslný zásah sni?oval ale jistý si nejsem. Je to tak správně?
Marocchi 03 Field 12/76; ZP49 12/12; Brno mod. 1 22LR Hawke 4-12x40; ZKK600 MC 270W+Delta Optical Titanium HD 2,5-15x56; CZ550 Prestige 270W + Pard 008LRF; UB584 270W/12 Vortex Crossfire 1-4x24, ZH121 16/16; ZH304 7x57R/12
- Choochoo007
- Zkušený diskutér
Spraven je to jednoduche, zasah 5cm dole a 5cm vlevo. Takze tocitkama hejbes dirou po strele. Chci tedy 5 cm nahoru, tj 5 x UP (1klik=1cm) a 5 x R (right=vpravo)
Jednou nekdo tvrdil ze to ma u sve meopty obracene, kdovi co to bylo za kus. Me to zatim u 2 Meopt funguje takto.
Videl bych to jako heslo" Kam puska tam muska", akorat ze kriz je hledi:-)))
Jednou nekdo tvrdil ze to ma u sve meopty obracene, kdovi co to bylo za kus. Me to zatim u 2 Meopt funguje takto.
Videl bych to jako heslo" Kam puska tam muska", akorat ze kriz je hledi:-)))
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
Tak jsem byl nastřelovat a ani se neptejte jak to dopadlo. Připadám si jak největší blbec. ještě jsem na terč na 50m jsem koukl přes hlaveň a puškohled a když to sedělo tak jsem začal střílet. První rána šok. Zasa?ený střed 0,5 cm x 0,5 cm. Já chtěl nastřelit na těch 50m 1cm nad tak si říkám že to bude brnkačka. Druhá rána trošku výš a zase doprava. Třetí ještě výš a víc doprava. Další už ani nevím jak ale nic moc a po páté mi puškohled s montáží spadl z flinty. Tak jsem to nasadil ale jen rukou co to šlo dotáhl protože jsem si nevzal kle?tě. A zase první rána víceméně přesná a každá další horší a za chvíli zase puškohled spadl. Na té foxce je totiž v rybině zářez který ale neodpovídá těm packám tak to drží jen ty packy. takže jsem zkusil ještě pár ran a koukal se jak se po každé ráně montáž posunula dopředu tak jsem toho nechal a taky už docházelo střelivo. Doma jsem to dotáhl nafest kle?těmi což by mělo už snad stačit, protože když jsem kle?těmi dotahoval když tam bylo ZF4 tak se to ani nehlo, ale nevím co to dota?ení udělá s nástřelem a nevím kdy se zase na střelnici dostanu, ale dokud si neověřím že to sedí tak do revíru beru zatím jen ZKK. Z něj jsem zkusil tři rány na 100 a bylo to v průměru 5cm což mi bohatě stačí.
Marocchi 03 Field 12/76; ZP49 12/12; Brno mod. 1 22LR Hawke 4-12x40; ZKK600 MC 270W+Delta Optical Titanium HD 2,5-15x56; CZ550 Prestige 270W + Pard 008LRF; UB584 270W/12 Vortex Crossfire 1-4x24, ZH121 16/16; ZH304 7x57R/12
Myslím si že nemáš pravdu.Záměrná osnova je jako mu?ka a ne hledí, tudí? ji posouváš za zásahem.Choochoo007 píše:Spraven je to jednoduche, zasah 5cm dole a 5cm vlevo. Takze tocitkama hejbes dirou po strele. Chci tedy 5 cm nahoru, tj 5 x UP (1klik=1cm) a 5 x R (right=vpravo)
Videl bych to jako heslo" Kam puska tam muska", akorat ze kriz je h
ledi:-)))
-
- Častý návštěvník
vždyť už to tu bylo mnohokrát prezentovámo a odpovídá tomu i to prastaré rčení......... kam puška (= zasa?ený bod), tam mu?ka (= "hlaveň" za zásahem = t.j. posun kříže). Pokud to má některý puškohled značeno(UP-DOWN) opačně (což je možné) zjistíme potřebu správného posunu jednodu?e pohledem do upnutého puškohledu "naklikáním" vertikály a horizontály. A jelikož klik (např. u Meopty) má dávat změnu 1 cm/100m, pak při nastřelování na krat?í střelnici je potřeba změnu upravit (50m= cca dvojnásobný /ne tedy poloviční ! / počet kliků). Při opačném postupu se budete při nastřelování od záměrného bodu vzdalovat.
- Choochoo007
- Zkušený diskutér

ne ze by nekdo nevedel jak se nastreluje, ale pro jistotu obrazek s moznosti A nebo B, muska nebo hledi.
Je tento postup shodny s postupem A nebo B???Choochoo007 píše:Spravne je to jednoduche, zasah 5cm dole a 5cm vlevo. Takze tocitkama hejbes dirou po strele. Chci tedy 5 cm nahoru, tj 5 x UP (1klik=1cm) a 5 x R (right=vpravo)
Nebavim se vseobecne, jak to ktery vyrobce ma, bavim se o Meopte 2000 6x42, Meostaru 3-12x56.
Jednou mi to chodilo 12 cm dolu, tak si rikam dam 12 dolu abych hejbnul tercem na diru, a koukam a najednou to chodi 24 dolu. Takze je to jednoduche:
Choochoo007 píše:Spravne je to jednoduche, zasah 5cm dole a 5cm vlevo. Takze tocitkama hejbes dirou po strele. Chci tedy 5 cm nahoru, tj 5 x UP (1klik=1cm) a 5 x R (right=vpravo)
Naposledy upravil(a) Choochoo007 dne pát 10.10.2008, 11:05, celkem upraveno 4 x.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
-
- Pravidelný diskutér
Pro jelita jako jsem já, kteří jsou rádi, že udrží moč a stolici nikoli myšlenku a nepamatují si, kam točit existuje jednoduchá pomůcka. Vezmu si na třelnici světák. Vytřelím jednu dvě či 3 rány dle své dovednosti, dám na stůl svěrák, upnu do něj flintu, namířím na bod kam jsem střílel a překlikám tak, aby se kříž posunul tam, kam padaly kulky..
a pak se nemusí ?e?it, co je to up na točítkách a zda to nemá obrácenou logiku..

-
- Nový návštěvník
ZD
chlapi chcu se zeptat, mám na zg 47 ráže 8*57 js puškohled meopta ZD 3-12/56 mil dot. Nastřeluji na 50 m, ale dám třeba tři kliky do leva a potom to nejde 1 a půl cm , ale třeba 5, zdá se mi, že to hodně skáče, je to možný?