vojenské zbraně a myslivost

Vše o kulovnicích a malorážkách
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

I přes rozdílnost názorů se nakonec shodneme na tom, že vojenská zbraň patří do ruky vojáka, lovecká zas do ruky lovce. Voják nepůjde do pole s malorážkou nebo loveckou dvojkou, lovec zase na lov se samopalem. A o tom to je.

4 Leon: pár úprav AK-47 na lovecké verze jsem už viděl. Předpokládám, že je to buď v ráži 5,56 nebo 7,62x39. Oni Ti Ivani s tím chodí na lov celkem běžně a střílejí s tím na neuvěřitelný dálky. většina našich lovců, kteří byli nějakým způsobem lovit v Rusku mluví o tom, že tam neviděli prakticky žádnou opakovací loveckou kulovnici, ale ?a tam místní loví běžně s automaty AK ve spoustě verzí. Na lov se chodí tradičně v maskáčích, do vzdálených lokalit létají vrtulníky nebo jezdí vyřazenými BVP, po řekách jezdí s vyřazenými hlídkovými čluny, na velké vzdálenosti a při nebezpečných lovech /např na medvěda/ běžně používají SVD Dragunov. Prostě Ivani v sobě mají to válečnictví zakořeněné :lol:
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Tu loveckou atmosféru v Rusku pěkně vystihuje film "Zvlá?tnosti národního lovu". Je to humorné, ale dle mě to velmi dobře vystihuje ruskou du?i. už si nepamatuji v které knize o střelných zbraních, ale bylo tam psáno, že v Rusku se běžně používá pro lov divokých husí malorážkový samopal. To znamená plně automatická zbraň.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

Lotr je to saiga ráže 9x53R nebo 308 a dělaj k tomu i zásobník na dva náboje a podle mě to vypadá líp jak klony SA 58 které není problém na společných vidět s 30 ranným zásobníkem :cry:
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

vidim ze se diskuze zuzila co se tyce vojenskych/loveckych zbrani do semiauto. :-)
vojenska zbran do ruky vojakovi a lovecka do ruky lovce (ev. myslivce).

kdyz vynecham semiauto (vojenske provedeni) zbrane, typicky lovecke zbrane (dvojaky, kozlice, jednusky a trojaky)
tak jaky je vlastne rozdil mezi vojenskou opakovaci kulovnici a loveckou opakovaci zbrani???
ZADNY, je to jen pazba, co dava zbrani vzhled.
kdyz sundam harrisky, kam patri tato zbran??? je vojenska nebo lovecka???
http://www.sniper.cz/ruda/mauser8/0526.jpg
a takhle strili s vlastni laboraci (strela Vulkan, prach Acc 2520, zapalka Fed 205, nabojnice Norma)
http://www.sniper.cz/ruda/mauser8/8x57_vulkan.jpg
cervene kolecko (velke) je 1" strileno na 100m (soustrel je 0.55MOA)
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

4 dalas: film "Svéráz národního lovu"jsem viděl a nemá chybu. Existuje ještě druhý film "Svéráz národního rybolovu" a ten taky stojí za shlédnutí. :D
4 Shiva: pěkná flintička, navíc v mojí oblíbené 8x57 JS. Já myslím, že proti opakovačkám tu nikdo nic mít nebude a všichni tu víme, že úpravou vojenských vznikly ty lovecké. Po výměně názorů nakonec vzácná shoda.
4 all: Stejně je to nakonec v lidech. Zeleně oblečený strejda s lehce orezlým ZH nebo strejda v maskáčích se Simeonovem, nebo strejda v Camo s brokovým automatem taky v Camo, nebo značkově zeleně oděný strejda s Blaserem na rameni. Máme demokracii, takže máme možnost v našich revírech potkat všechny tyto typy.........................
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
dusab
Častý návštěvník

Mosin

Příspěvek od dusab »

Co hovorite na Mosin Nagant v polovnickej uprave?
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Shiva píše:ZADNY, je to jen pazba, co dava zbrani vzhled.
kdyz sundam harrisky, kam patri tato zbran??? je vojenska nebo lovecka???
http://www.sniper.cz/ruda/mauser8/0526.jpg
....nadherna,mohol by si ju popisat? (zaver,lauf,montaz,optika,kto ju postavil...) Diky.
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

to Lotr
diskuze jak nazev oznacuje je vojenske zbrane v myslivosti.
jak jsem rekl, patri to do oddeleni hitparady nesmyslu.
dokud se tzv. "tradice" nezmeni, a ortodoxni myslivci budou trvat na pozadavku urciteho vzhledu a typu obleceni, mluvy a samozrejme zbrane, budou pokrytecky hlasat a psat o etice etc. kterou sami nedodrzuji, tak proste i lovecka zbran kterou z hecu prepazbim do takticke pazby, dam na ni takticky rail a puskohled, moznosti naveseni svetla (se kterym dnes strili skoro kazdy skalni myslivec). a prijdu s takovouto zbrani do reviru, tak budu verejne pranyrovan.
Je to jedno co to je za zbran, ale musi to vypadat lovecky (rozumej, dle ceskeho myslivce).
Co se tyce semiauto, souhlasim s Edem, 2+1 je steny nesmysl, ktery proste prosel z nejakeho nesmyslneho (pro mne) duvodu do zakona.
Na nahanku idealni zbran, omezeni na 3 rany je nesmysl.
oduvodneni "zver ma mit sanci" jsme si jiz vysvetlili. takze to neni argument. Dalsi argument je co???
Stress zvere??? Myslim si ze zver jako takova uz po prvnich ranach a nahaneni, je tak vystresovana, ze ji to je uplne jedno, kolik ma kdo v zasobniku ran.
to ze to dava moznost ulovit zver lehceji, co je na tom spatneho? Pokud to nekdo takto vidi tak je to bud ze zavisti, ze nema, nebo zase ta pochybna "etika" a "tradice". v tom pripade by se vsichni meli vratit ke kladeni pasti, pouzivani luku a kopani jam. protoze jakakoli strelna zbran je ulehceni lovu.
Takze jak to chapu ja, dokud budou "tradice" a "etika" takova jaka je, tak zbran co nevypada lovecky (rozumej, podle ceskeho myslivce) do myslivosti proste nepatri.
Z hlediska lovu, je to vsak absolutne nepodstatne.
to Lovec
Hlaven bude ze zbrojovky ale komora delana puskarem, povrch vypada jako nejaky fosfat. pouzdro zaveru je puvodni valecne, jsou na nem snad jeste orlice. klika je jina, puvodni byla poskozena. custom dopasovani, pazbu jsem dovezl polotovar, bedding a free float. Spoust, puvedne jsem mel Timney, ale pry tam nefungovala, tak je tam nevim jaka, ale budu ji chtit vymenit, neni dle meho gusta, lista picatinny od Farell primo na Mauser98, montaz (krouzky) mam pujcene NightForce od kamarada,co jsem mel skladem, jsem prodal a tyhle budu menit, jsou moc vysoke.
Puskohled Sightron III, 3.5-10x56 German s Ill. bodem.
Puskar
Ales Grznar, Ceska Lipa
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Tedˇmě napadl takový příměr. I v teplákách se dá na plese mistrovsky tančit. :D Na druhé straně i móda plesových ?atů se mění. A tak je to i se zbraněmi a tradicemi v myslivosti.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

no ale furt je to asi lepsi pohled na nekoho tanciciho v teplacich (z hlediska tance) nez na nekoho v satech ktery pada na hubu. :-)
otazka je proc jsem sel tancovat, bud si dobre zatancit, nebo delat masirku.

Ale ja kdyz jsem chodil do tanecnich, tak to bylo jiny nez kdyz to vidim dnes.
duch Pampuch
Pravidelný diskutér

Příspěvek od duch Pampuch »

smazano, jsem se upsal :(
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Přesně tak, rozhodující je důvod, proč mám zbraň s vyšší palebnou kapacitou. Jestli ji mám proto, že tím kompenzuji nedostatky v přesnosti flinty a ještě jsem kropič, tak mě patří nakopat do příslušných míst a poslat na střelnici. Jesli ji ale má lovec co z 30 ran pod závěrem zhasne 5 selat a 25 mu pod závěrem zůstane, pak klobouk dolů. takový by měl být vítán a zvlá?tě by měl být tam, kde je s touto zvěří problém. Nemá cenu tu ře?it etiku a jatka. Vedoucí bachyně se dá sřelit i jednuškou.
A ještě k tomu plesu, když mám kvádro a neumím tančit, tak si dám dobrýho vína a neseru se na plac. Tragédie je když mám tepláky a neumím tančit (a ještě abstinent). Tak to jsem za klauna. No už jsem se tu moc rozkecal.
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

4 Shiva: V podstatě souhlasím, ale už jsme se dostali jinam, než jsme chtěli. Pokud si bude každý tradice vykládat po svém, kázat vodu a pít víno, pak je naše diskuze úplně zbytečná. Pak jsme opět na začátku. Např. "myslivecká vzdálenost" : pro mě 100 m, pro Tebe 300 m. Úplně v pořádku. Já vím, že na střílení na 300 m prostě nemám, Ty ví?, že jsi na tuto vzdálenost schopen bezpečně zasáhnout. V pohodě, oba se držíme toho, na co máme, tedy dodržujeme tradici myslivecké vzdálenosti. Atd atd atd, každý až si doplní co má zrovna na mysli. jenže to už na tohle vlákno nepatří, bavíme se o lidech a tohle vlákno je o vojenských a loveckých zbraních.
Nikon D-3100
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

to Dalas :lol: :lol:

Vzdy bylo pravidlo ze beziciho cloveka na 100m mam jednou ranou, na 200 druhou a na 300 treti. Otevrene prostranstvi a v podstate to tak funguje.

Prasata, kdyz vidim nektere filmy jak po nich prazi klikovkou az stromy prasti a zver utece, tak bych vzal jakoukoli semiauto v patricne razi se zasobnikem. a na 3. ranu to musim mit. jenze pak prebijej dalsi 3. to je hovadina.
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

upsss, tupl - zas to nějak blbne :twisted:
Nikon D-3100
Odpovědět