no ale furt je to asi lepsi pohled na nekoho tanciciho v teplacich (z hlediska tance) nez na nekoho v satech ktery pada na hubu.
otazka je proc jsem sel tancovat, bud si dobre zatancit, nebo delat masirku.
Ale ja kdyz jsem chodil do tanecnich, tak to bylo jiny nez kdyz to vidim dnes.
Přesně tak, rozhodující je důvod, proč mám zbraň s vyšší palebnou kapacitou. Jestli ji mám proto, že tím kompenzuji nedostatky v přesnosti flinty a ještě jsem kropič, tak mě patří nakopat do příslušných míst a poslat na střelnici. Jesli ji ale má lovec co z 30 ran pod závěrem zhasne 5 selat a 25 mu pod závěrem zůstane, pak klobouk dolů. takový by měl být vítán a zvlá?tě by měl být tam, kde je s touto zvěří problém. Nemá cenu tu ře?it etiku a jatka. Vedoucí bachyně se dá sřelit i jednuškou.
A ještě k tomu plesu, když mám kvádro a neumím tančit, tak si dám dobrýho vína a neseru se na plac. Tragédie je když mám tepláky a neumím tančit (a ještě abstinent). Tak to jsem za klauna. No už jsem se tu moc rozkecal.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
4 Shiva: V podstatě souhlasím, ale už jsme se dostali jinam, než jsme chtěli. Pokud si bude každý tradice vykládat po svém, kázat vodu a pít víno, pak je naše diskuze úplně zbytečná. Pak jsme opět na začátku. Např. "myslivecká vzdálenost" : pro mě 100 m, pro Tebe 300 m. Úplně v pořádku. Já vím, že na střílení na 300 m prostě nemám, Ty ví?, že jsi na tuto vzdálenost schopen bezpečně zasáhnout. V pohodě, oba se držíme toho, na co máme, tedy dodržujeme tradici myslivecké vzdálenosti. Atd atd atd, každý až si doplní co má zrovna na mysli. jenže to už na tohle vlákno nepatří, bavíme se o lidech a tohle vlákno je o vojenských a loveckých zbraních.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Vzdy bylo pravidlo ze beziciho cloveka na 100m mam jednou ranou, na 200 druhou a na 300 treti. Otevrene prostranstvi a v podstate to tak funguje.
Prasata, kdyz vidim nektere filmy jak po nich prazi klikovkou az stromy prasti a zver utece, tak bych vzal jakoukoli semiauto v patricne razi se zasobnikem. a na 3. ranu to musim mit. jenze pak prebijej dalsi 3. to je hovadina.
Match komoru to nema, je to zbytecne a pro lovecke uziti nevhodne.
26" dlouha a profil hlavne Varimint.
kdyz si vzpomenu, tak zmerim prumer.
Matrice Redding std. FL a seating die.
strela Norma Vulkan 196gr
Nabojnice Norma
zapalka FED 210
prach Acc 2510
usazeni strely na dotyk do nabehu
vypoctene Vo=790m/s
Mam obavu ze Vulkan bude moc tvrdy, Nosler Partition 200gr nechodil tak dobre. A bohuzel Berger strely o prumeru 8mm nedela. Jinak bych strely neresil.
to shiva: zkus 200gr. accubondy.jsou dlouhy a strela je to vynikajici,vulkan je dobrej tak do 200m ale acc je fajnovej....mam je odzkouseny v 8x64S kterou si laboruju na V0= 800m/s.
Tradice v myslivosti a i vseobecne maji svuj smysl.Vzhled zbrani,obleceni,mluva atd neni prezitek ale klad.To by melo platit i pro zbrane.Co se tyce vzhledu.Co se tyce razi zbrani,jsem pritel vyssi vykonu.Samonabijeci zbrane na nahankach vseobecne ano,omezeni obsahu zasobniku dle legislativy je dle meho nazoru nesmyslne.Takze za me ANO zelezno-drevene klasice a durazne NE plastikovym kalasnikovum a AR 15 v nasich revirech.
Tradice ma sve misto v myslivosti jako takove, za urcitych okolnosti. Nikoli vsak v lovu. Lov samotny je proste lov z duvodu jez jsem uvedl vyse. Nevidim misto pro tradici, protoze tradice jez se za kazdou cenu udrzuje je nepritelem pokroku.
pokud mam hosta jez si zaplati desetitisice ci statisice za odstrel trofejoveho jelena, tak k tomu samozrejme patri tradice se vsim vsudy.
Historie myslivosti (uz jsem to nekde psal), ma prameny ve feudalismu, kde se lovem zabyvala pouze slechta. Myslivost jako takovou (starani se o les a zver) zajistovali poddani a ti nemeli pravo lovu.
Slechta si lovila pro zabavu v krojich a se vsemi fanfarami. odtud vznikla tradice.
No a protoze dnes zadna slechta neni, tak se na ni myslivci povysili sami. a z tradice delaji dogma a ac sami je nedodrzuji tak pokrytecky s ni prudi vsechny lovce.
ale to je OT.
myslim ze se vsichni ucastneni shodli na tom ze diky soucasnym tradicim, zbran vzhledove pripominajici vojenskou zbran, do MYSLIVOSTI nepatri, v okamziku kdy ji dam vzhled dle "mysliveckych tradic" je akceptovatelna. (citite to pokrytectvi?)
Co se tyce lovu jako takoveho, tak si myslim ze je uplne jedno s cim kdo strili, otazka je jen jak strili a s jakym vysledkem.
stavet tradici na tom, ze normalni myslivec chodi do lesa s flintou a optikou s kterou strilel dedek, ktera mu staci na zasah cile o velikosti 30cm na 80m nevidim jako klad.
Mozna je to vhodne pro toho kdo v reviru je kazdy den.
Jako lovec jedu lovit a chci lovit efektivne a jsem v lese v pocasi kdy proste ortodoxni myslivec nevyleze, protoze si pocka az bude lepsi pocasi. No ja si moc vybirat nemohu, takze proste mam vybaveni takove, abych mohl fungovat i tak. Mam zbran ktera mi umoznuje strilet presne a s jistotou zasahovat zver na nekolikanasobne delsi vzdalenost nez tzv. lovecka briza po dedkovi.
myslivecka mluva je jen dalsi slang, kterym se jedna skupina lidi, kteri maji spolecnou cinost, odlisuje od ostatnich. Vzhledem k tomu, ze u nas nelze lovit bez loveckeho listku, tak se tento slang povysil na znalost vyucovanou.
Je to totez jakoby se hornicky slang vyucoval a byl podminkou hornickeho remesla.