Blaser R93
- OndraH
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Blaser R93
Ahojda chtěl bych se zeptat jaký máte názor na tuhla flintu, líbí se mi možnost výměny hlavní aopd. Co vy na to?
Browning Maxus high grade 12*76
Tikka T3X CTR 308, Swarovski Z6i 2,5-15x56
Brno combo12/308W x Swarovski Habitch 3-12*50
CZ 455 22lr/17hmr x čínská kopie leupoldu
Tikka T3X CTR 308, Swarovski Z6i 2,5-15x56
Brno combo12/308W x Swarovski Habitch 3-12*50
CZ 455 22lr/17hmr x čínská kopie leupoldu
Mnohdy se ti u opakovaček stane, že při blbě zkalibrované nábojnici dovíráž (u válcového odsuvného, který "domyká o ?ikmou plochu), tak to prostě jde hůř, ale dovře?, vystřelí?. Znám neš»astníka co takhle přišel už o několik kusů zvěře na naháňkách, kdy prostě nedovřel závěr, hryzlo se to, a klika ne?la ani tam ani zpět - nevýhoda přímota?ného závěru, když to nedotlačí? vlastní silou (na což v 99% nemáš sílu), flinta ti nepomůže....
Sportovní střelba, myslivost, motorky.
-
- Věčnej rejpal ;-)
na hovno!
Já s tím mám jednu, ale zato hroznou zkušenost. Kolega, který mě pozval na prasata trval, že si to musím půjčit a vyzkoušet. Sestava: R93 Lux + Zeiss Diavary, tedy celkem za nějakých 150 tis Kč. ráže 308 a střelivo Norma Nosler Part. Ovládání to má jednoduché: v poloze zajižtěno s tím nejde nic dělat ani otevřít závěr, dám-li pojistku nahoru, napnu tím zároveň úderník a střílím. když přišly prasata (cca 25 ks), tak jsem v klidu jedno menší vybral, odjistil, zamířil, vydechl a ... cvak! Nic. Pak jsem ještě několikrát zkusil nahoru a dolu s tou pojistkou a pokaždé to cvaklo a nic. Pak mě napadlo, že když mi to kolega dával, tak nezasunul náboj od komory. Opatrně jsem otevíral závěr a náboj tam byl. I při pomalém a opatrném pohybu mi nakonec vylítl a zarachotil na podlaze kazatelny! Dovedete si představit ten bordel, co jsem tím cvakáním nadělal? A prasata tam přesto zůstala, jen jednou popoběhla, už byla naštěstí "za?raná". Tak jsem rachotil dál a pomalu zasunul nový náboj do komory. Zamířím a cvak! Zase nic. Byl jsem úplně zoufalý a začínal se smiřovat s tím, že na ně budu jen koukat, což je nakonec i tak zá?itek sám o sobě. Byl jsem ale na infarkt.
Pak jsem si řekl, že to naposled zkusím, nejdříve jsem chtěl zkusit další náboj, ale pak jsem jen dovřel závěr, zamířil a bác. Byl jsem z toho Blasera tak rozdivočelý, že jsem ani nevnímal, jestli jsem trefil a jak.
Prase (lončák) nakonec bylo s komorovou ranou asi 60m od nástřelu. Ten vyhozený náboj měl líznutou zápalku! Druhý den pak normálně vystřelil. Mám za to, že jsem s tím nedělal nic špatně. Přece není co zkazit na odjižtění a zmáčknutí spou?tě nebo na opakovaném nata?ení závěru. Prostě mi tahle flinta připravila "výšivný" zá?itek. A co vím, tak jiný kolega, kterému se v 30-06 R93 sekla v lese tak, že nemohl taky vyhodit prázdnou patronu a nakonec na to zvrchu vzteky dupnul! A až pak náboj vylítl.
ještě si přisadím na ráži 308 nikde včetně nástřelu nebyla kapička barvy. Prase jsme našli poslepu. už mi nikdo nevěřil, že jsem trefil, i když to bylo cca 50 m. Ani na místě, kde zhaslo barva nebyla, všechno vevnitř. Moc kvalitnější střelivo než těžká kule od Noslera - Partition laborovaná Normou podle mě není. A při stahování byly na žebrech "mezi bůčkama" pěkné podlitiny.
Tolik moje zkušenost s Blaserem R93. Mile rád se vrátím ke mému milovanému systému Mauser 98.
F.
Pak jsem si řekl, že to naposled zkusím, nejdříve jsem chtěl zkusit další náboj, ale pak jsem jen dovřel závěr, zamířil a bác. Byl jsem z toho Blasera tak rozdivočelý, že jsem ani nevnímal, jestli jsem trefil a jak.
Prase (lončák) nakonec bylo s komorovou ranou asi 60m od nástřelu. Ten vyhozený náboj měl líznutou zápalku! Druhý den pak normálně vystřelil. Mám za to, že jsem s tím nedělal nic špatně. Přece není co zkazit na odjižtění a zmáčknutí spou?tě nebo na opakovaném nata?ení závěru. Prostě mi tahle flinta připravila "výšivný" zá?itek. A co vím, tak jiný kolega, kterému se v 30-06 R93 sekla v lese tak, že nemohl taky vyhodit prázdnou patronu a nakonec na to zvrchu vzteky dupnul! A až pak náboj vylítl.
ještě si přisadím na ráži 308 nikde včetně nástřelu nebyla kapička barvy. Prase jsme našli poslepu. už mi nikdo nevěřil, že jsem trefil, i když to bylo cca 50 m. Ani na místě, kde zhaslo barva nebyla, všechno vevnitř. Moc kvalitnější střelivo než těžká kule od Noslera - Partition laborovaná Normou podle mě není. A při stahování byly na žebrech "mezi bůčkama" pěkné podlitiny.
Tolik moje zkušenost s Blaserem R93. Mile rád se vrátím ke mému milovanému systému Mauser 98.
F.
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
No pokud vím, tak má Blaser docela problém. Několikrát se stalo, že závěr letěl místo střely a opačným směrem, do obličeje. těžké zranění.
Blaser se to pokusil okecat, že náboj byl moc silný.
Raději zůstanu u kliky.
Tatínek Blasera pan (kdyby jste mi zabili, nevzpomenu si) se trhnul a udělal noý přímočarý závěr. Trochu jsem ho trápil aby mi vysvětlil zabezpečení, neuspokojil mě a nakonec zbrunátněl a odešel.
Vypadá to bezpečněji, ale stejně bych si to nekoupil.
Blaser se to pokusil okecat, že náboj byl moc silný.
Raději zůstanu u kliky.
Tatínek Blasera pan (kdyby jste mi zabili, nevzpomenu si) se trhnul a udělal noý přímočarý závěr. Trochu jsem ho trápil aby mi vysvětlil zabezpečení, neuspokojil mě a nakonec zbrunátněl a odešel.
Vypadá to bezpečněji, ale stejně bych si to nekoupil.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
-
- Zkušený diskutér
-
- Častý návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Blaser r 93
Zdravím,
tuhle flintu vlastním.Mám jí v 7x64. Přímota?ný závěr mi vyhovuje.Závady ,které jsou zde popisovány jsem neměl .Líbí se mi hmotnost(při šoulačce) a délka flinty při manipulaci na menší kazatelně.
Jinak celkově spokojenost jo, a taky není tak náchylná na rez.
To je moje zu?enost.
tuhle flintu vlastním.Mám jí v 7x64. Přímota?ný závěr mi vyhovuje.Závady ,které jsou zde popisovány jsem neměl .Líbí se mi hmotnost(při šoulačce) a délka flinty při manipulaci na menší kazatelně.
Jinak celkově spokojenost jo, a taky není tak náchylná na rez.
To je moje zu?enost.
V?em těm neduhům z hlediska teoretického
pohledu na konstrukci závěru věřím, diskusi o těch nehodách zakončenou článkem ze zkušebny zbraní z Ulmu nebo odkud - s pozitivním pohledem na věc jsem četl ale můj ?álek kávy to nebude
Ale kamarád s R93 v 300Weath. M. zachází velmi hrubě (kdyby jste jí viděli chudinku ....
) a to už asi od roku 1994 a je nadmíru spokojený
Ergonomie, chod spou?tě, přesnost, zpracování, i ta antikorozní ochrana - všechno je celkem ?pička (a? na nějaké čepy, které kdysi inzerovali, že každému zdarma vymění), viděl jsem jí i po výstřelu s překá?kou v hlavni - rozloupla se ukázkově od výduti jako banán, žádné střepiny se nekonaly, střelci se nic nestalo - ani škrábnutí !!
takže dojmy různé
, ale kalibrovat nábojnice - jak už psal Fox - to asi bude chtít jako pro samonabíječku - FL naplno.

Ale kamarád s R93 v 300Weath. M. zachází velmi hrubě (kdyby jste jí viděli chudinku ....

Ergonomie, chod spou?tě, přesnost, zpracování, i ta antikorozní ochrana - všechno je celkem ?pička (a? na nějaké čepy, které kdysi inzerovali, že každému zdarma vymění), viděl jsem jí i po výstřelu s překá?kou v hlavni - rozloupla se ukázkově od výduti jako banán, žádné střepiny se nekonaly, střelci se nic nestalo - ani škrábnutí !!
takže dojmy různé

Martin
-
- Věčnej rejpal ;-)
-
- Zkušený diskutér
kolíčky?
Tak tomu nerozumím, jaké dva kolíčky? Závěr je přece uzamknutý kleštinou přímo do hlavně.
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
Koncepcne je uzamykanie vymyslene skvele- cim vyssi tlak,tym istejsie uzamknutie.Na takomto pricipe pracovali uz napr. vo WW II. dela na vojnovych lodiach.Tie tragedie,co sa stali pouzivatelom Blasera,budu mat povod v nedokonalom dovreti zaveru a naslednom odpaleni.Pretoze ono to ide,udernik by sice dociahnut na zapalku nemal...ale ktovie.